Edit. Widzę, że jeszcze nie wyszedł, także pytanie trochę z wyprzedzeniem

Czym różni edycja sklepowa od wyższej?misiencjusz pisze: ↑23 lut 2024, 12:36 Niestety wyjść ma tylko wersja sklepowa. Zatem pytanie dla tych co na bieżąco śledzą zmiany: jak tam z zależnością językową? Czy jest opcja ograniczenia się do instrukcji PL i nadal cieszyć się edycją z materiałową mapą?
Każda z kart z royality decku (24 karty) ma specjalna unikalna zdolnosc w formie tekstowej.misiencjusz pisze: ↑23 lut 2024, 12:36 Niestety wyjść ma tylko wersja sklepowa. Zatem pytanie dla tych co na bieżąco śledzą zmiany: jak tam z zależnością językową? Czy jest opcja ograniczenia się do instrukcji PL i nadal cieszyć się edycją z materiałową mapą?
Tłumaczenie tej gry zajmuje mi 1h-1,5h.PytonZCatanu pisze: ↑23 lut 2024, 12:51 A jak myślicie, jeśli chodzi o próg wejścia, to gdzie na skali od Pax Pamir2ed do Pax Renesans 2ed będzie Pax Hispanica?
Eklund trochę to wygładzi, czy raczej trzeba będzie nadal spodziewać się algorytmów do każdej akcji?
Grales cos wiecej poza tym co gralismy? Bo kojarze ze max 2 razy zagralismy w to razem:)okienko1234 pisze: ↑23 lut 2024, 13:47 Jakie diametralne zmiany zaszły w hispanice przez ostatnie pół roku? Ja po tych 5-6 partiach miałem już dość tej gry i anulowalem preorder.
Ta Rosetta zamiast otwartego rynku to był straszny rng syf. Tak samo philosophy board ktory praktycznie zmuszał żebyś szedł w jedną rzecz bo blind auction to mem. Początkowa eliminacja gracz i zmuszanie go do cierpienia przez kolejne 3h też była idiotycznie prosta do wykonania.
To mnie pociesza. Jakie są Wasze obecne opinie na ten temat?drzewko pisze: ↑23 lut 2024, 12:55Tłumaczenie tej gry zajmuje mi 1h-1,5h.PytonZCatanu pisze: ↑23 lut 2024, 12:51 A jak myślicie, jeśli chodzi o próg wejścia, to gdzie na skali od Pax Pamir2ed do Pax Renesans 2ed będzie Pax Hispanica?
Eklund trochę to wygładzi, czy raczej trzeba będzie nadal spodziewać się algorytmów do każdej akcji?
Ale to jest tłumaczenie szczegółowe. Na pewno łatwiejsze niż Renesans/Emancipation ale trudniejsze niż Pamir. Na podobnym poziomie co Transhumanity.
Wydawca ostatnio informował:PytonZCatanu pisze: ↑11 lip 2024, 16:37 Czy są jakieś wieści co do daty premiery wersji ENG i PL (o ile PL ma inną)?
Zgaduję, że polskie wydanie będzie równe z międzynarodowym. Celowałbym w późne Q3 albo Q4Digital samples received for both the standard & deluxe versions & promo packs.
Team has decided to include both a cloth map and a copy of the cloth map in cardboard in deluxe!
Pictures & more information here. https://iongamedesign.com/blogs/news/pa ... s-received
The process with the Pax Hispanica digital sample continued this week. We received new samples of some components since we weren’t happy with the first batch.Even though this means more delays, we won’t start printing until we’re sure the final product is perfect for us and our customers.
Graliśmy w egzemplarz prototypowy oraz na TTS. Jest to Pax, który zabiera graczy na przygodę w Karaiby i faktycznie to czuć. Rozbudowujemy flotę, aby rabować, plądrować, transportować dobra. Napadamy na innych graczy - tu możemy dogadać się nad stołem i podzielić łupami albo walczyć. Rozwijamy miasta dla swoich państw i te dają nam przeróżne benefity. Mamy asymetrię frakcji. Na 4-5 graczy jest to przygoda. Trzeba się liczyć z pewną dozą losowości na rynku kart albowiem ten mamy podzielony na 4 strony. Te cztery strony, to również kierunki rozwoju naszej postaci. Gdy dojdziemy do końca i spełniamy określone dla tej profesji warunki, to możemy od razu ogłosić zwycięstwo i zakończyć grę. Takie elementy lubię w planszówkach i stronię coraz bardziej od z góry narzuconej liczby tur, tylko po to, aby na końcu podliczyć PZty. Mamy natomiast tylko 4 karty dostępne do zakupu lub losową spod spodu danego decku. Niektórzy gracze kręcili na to nosem, mnie nie przeszkadzało. Natomiast mechanika związana z tym polem to "kryzys wieku średniego". Gdy się rozwijamy w danym kierunku i musimy zrobić "krok w bok", spadamy z tego toru, lądujemy na innym i przechodzimy wspomniany kryzys. Pierwsze wrażenia - przekombinowane.Shodan pisze: ↑05 paź 2024, 20:29 Premiera gry praktycznie za miesiąc, a tu zero how to play lub gameplayi na fizycznych egzemplarzach gry, tylko stare, nieoglądalne filmiki z tts. Na bgg też cisza.
Dlaczego ion games tak zlewa promocję tej gry, nie rozsyła do recenzji, itp? Byli chociaż z hispanicą na essen? Ktoś może tam widział / ograł?
Edit
Na zdjęciach z imprezy widać, że przynajmniej 1 egzemplarz mieli na swoim stoisku.![]()