Pax Hispanica (Phil Eklund)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Vuk0
Has thanked: 39 times
Been thanked: 12 times

Re: Pax Hispanica (Phil Eklund)

Post autor: Vuk0 »

Jest ktoś w stanie powiedzieć jak działa na dwie osoby? :)

Edit. Widzę, że jeszcze nie wyszedł, także pytanie trochę z wyprzedzeniem :D
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 60 times
Been thanked: 53 times

Post autor: Malibu »

No i Galatka zapowiedziała Hispanice, tez jestem ciekaw jak to działa na 2os
drzewko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 326 times

Post autor: drzewko »

Vuk0 pisze: 23 lut 2024, 12:03 Jest ktoś w stanie powiedzieć jak działa na dwie osoby? :)

Edit. Widzę, że jeszcze nie wyszedł, także pytanie trochę z wyprzedzeniem :D
Działa okey. Aczkolwiek znacznie lepiej sie gra na 3-5 graczy.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2048 times
Been thanked: 2648 times

Post autor: PytonZCatanu »

https://boardgamegeek.com/boardgame/373 ... ?comment=1

Drugi od góry jest komentarz testera, który bardzo przystępnie opowiada o grze
Ostatnio zmieniony 23 lut 2024, 12:37 przez PytonZCatanu, łącznie zmieniany 1 raz.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
misiencjusz
Has thanked: 193 times
Been thanked: 116 times

Post autor: misiencjusz »

Niestety wyjść ma tylko wersja sklepowa. Zatem pytanie dla tych co na bieżąco śledzą zmiany: jak tam z zależnością językową? Czy jest opcja ograniczenia się do instrukcji PL i nadal cieszyć się edycją z materiałową mapą?
Rzeszów
BGG: misiencjusz; BGA: misiencjusz; TTS: 446182198
Mam i chętnie zagram Sprzedam Kupię
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

misiencjusz pisze: 23 lut 2024, 12:36 Niestety wyjść ma tylko wersja sklepowa. Zatem pytanie dla tych co na bieżąco śledzą zmiany: jak tam z zależnością językową? Czy jest opcja ograniczenia się do instrukcji PL i nadal cieszyć się edycją z materiałową mapą?
Czym różni edycja sklepowa od wyższej?
drzewko

misiencjusz pisze: 23 lut 2024, 12:36 Niestety wyjść ma tylko wersja sklepowa. Zatem pytanie dla tych co na bieżąco śledzą zmiany: jak tam z zależnością językową? Czy jest opcja ograniczenia się do instrukcji PL i nadal cieszyć się edycją z materiałową mapą?
Każda z kart z royality decku (24 karty) ma specjalna unikalna zdolnosc w formie tekstowej.
Karty haven z promo packów maja specjalne zdolnosci w formie tekstowej.

Karty taktyk maja tekst - ale to tylko determistyczna rezolucja walki wiec ten tekst nie przeszkadza jak sie czlowiek nauczy zasad walki.
Na planszy są jakies małe przypominajki zasad w postaci tekstu.
Rosseta stone (opis wszystkich akcji) - no to jest sciana tekstu - bardzo przydatne.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

A jak myślicie, jeśli chodzi o próg wejścia, to gdzie na skali od Pax Pamir2ed do Pax Renesans 2ed będzie Pax Hispanica?

Eklund trochę to wygładzi, czy raczej trzeba będzie nadal spodziewać się algorytmów do każdej akcji?
drzewko

PytonZCatanu pisze: 23 lut 2024, 12:51 A jak myślicie, jeśli chodzi o próg wejścia, to gdzie na skali od Pax Pamir2ed do Pax Renesans 2ed będzie Pax Hispanica?

Eklund trochę to wygładzi, czy raczej trzeba będzie nadal spodziewać się algorytmów do każdej akcji?
Tłumaczenie tej gry zajmuje mi 1h-1,5h.
Ale to jest tłumaczenie szczegółowe. Na pewno łatwiejsze niż Renesans/Emancipation ale trudniejsze niż Pamir. Na podobnym poziomie co Transhumanity.
okienko1234
Has thanked: 87 times
Been thanked: 31 times

Re: Pax Hispanica [dawniej Pax Spanish Main] (Phil Eklund)

Post autor: okienko1234 »

Spoiler:
Jakie diametralne zmiany zaszły w hispanice przez ostatnie pół roku? Ja po tych 5-6 partiach miałem już dość tej gry i anulowalem preorder.
Ta Rosetta zamiast otwartego rynku to był straszny rng syf. Tak samo philosophy board ktory praktycznie zmuszał żebyś szedł w jedną rzecz bo blind auction to mem. Początkowa eliminacja gracz i zmuszanie go do cierpienia przez kolejne 3h też była idiotycznie prosta do wykonania.
drzewko

okienko1234 pisze: 23 lut 2024, 13:47 Jakie diametralne zmiany zaszły w hispanice przez ostatnie pół roku? Ja po tych 5-6 partiach miałem już dość tej gry i anulowalem preorder.
Ta Rosetta zamiast otwartego rynku to był straszny rng syf. Tak samo philosophy board ktory praktycznie zmuszał żebyś szedł w jedną rzecz bo blind auction to mem. Początkowa eliminacja gracz i zmuszanie go do cierpienia przez kolejne 3h też była idiotycznie prosta do wykonania.
Grales cos wiecej poza tym co gralismy? Bo kojarze ze max 2 razy zagralismy w to razem:)
Gra przeszla od tego czasu lekki lifting ale nic znaczącego.

Uważam, że troche graczy sie od tego odbije, bo bedzie oczekiwac tak jak tutaj Okienko kolejnego renesansa/pamira z duzym ryneczkiem. W tej grze duzy nacisk położony jest na negocjacje, przysługi. Akcje w grze nawet do tego zachęcają. Wspólne umawianie sie, żeby skopać tyłek trzeciemu graczowi, by potem zdradzic sojusznika powinny być na porządku dziennym.

Zbyt duzy rynek w tej grze spowodowalby zbyt latwe poruszanie sie po planszy filozofii. Mysle ze 4 karty widoczne sa jak najbardziej ok. Tym bardziej ze jak nam karta nie pasuje to mozemy sie wymienic z innym graczem.

Jesli gracz nie umie w tą grę grać to faktycznie jest wielce prawdopodobne, że bedzie cierpiał przez 2-3h i nie bedzie potrafił za dużo osiągnąć w grze, ale taka sytuacja nie zdarza sie zaawansowanym graczom. Tak samo wspomniany philosophy board który "zmusza" do pójcia w jedna rzecz. Otóz ja podczas swoich gier zmieniam około 2-3 razy profesje. Nauczenie sie jak to robic i kiedy jest imho esencją tej gry. Zawsze polecam sprawdzic gre przed kupnem i zawsze chetnie zagram przez TTS i naucze zasad :)
okienko1234

jak pisałem, grałem z 5+ razy.
pewnie trudno w to uwierzyć, ale poza Tobą i Eklundem było jeszcze kilka osób którym chciało się w to grać xd.

Tak oczekiwałem czegoś bardziej jak ren, jednak też czegoś innego niż pamir bo ten ssie.
Mały rynek może lepiej pasuje w hispanice, ale ciągniecie losowo kart z profesjonał draw to żart bo te nie maja tutaj balansu. Zdajesz się na nic innego niż rng licząc że podejdzie ci akurat ta karta której potrzebujesz i będzie miała konkretny symbol/symbole.
Poza tym naprawili karty walki na tej rosecie że niby "zaawansowanym graczą' player elemination się nie zdarza? u nas nagminnie od samego początku wiadomym było kto przegra bo jeśli ktoś na początku zrobił z nim duel, przez co ten nie mógł wziąć za darmo karty z professional draw to był co najmniej w turę do tyłu względem wszystkich. Jak źle zbiddowałeś w ciemno w 1 turze i nie miałeś czego zagrać, i jeszcze nie daj bóg nie podeszła ci żadna karta walki która umieściła by cię na jakiś tor filozofii to też już mogłeś odejść od stołu.
drzewko

I tu widac brak doswiadczenia w grze :) Ja czesto intencjonalnie przez dwie pierwsze rundy zostaje w callow. Poza tym kazdy z 4 deckow ma zawsze jedna gwarantowana rzecz (kolonie, misje, statek, tytul szlachecki) wiec to nie jest rng. Dodatkowo kazdy z tych deckow ma pewną charakterystykę czego tam wie mozesz spodziewac. Wiadomo ze nie zawsze wszystko podpasuje dlatego warto rozmawiac i sie dogadywac i wymieniac :)

Ogolnie mam wrazenie ze ludzie naduzywaja zwrotu „rng”:)
okienko1234

>kiedy ciągniesz 3 karty z decku kolonii i ogółem na tych 3 kartach masz całą jedną możliwość położenia żetonu kolonii (a reszta to jakiś syf z uwalnianiem czy transportowaniem niewolników który na nic ci się nie zda), a na dobicie kolejna odsłonięta karta która się pojawia na handel ma 3 (albo nawet 4?) znaczki z położeniem kolonii

wcale a wcale nie rng xd.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 537 times
Been thanked: 1229 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Hej! Szykując się na polską premierę wgryzam się w instrukcję i powiem Wam, że jest ciężko.
Pax Renaissance bez problemu wszedł w kości, a Porfiriana oraz Transhumanity też nie stanowiły wyzwania. Wszystko się zazębia, a tematyczna nomenklatura tylko dodaje klimatu. Dużo dały pomoce dostępne na BGG.

Hispanica sprawia pierwsze wrażenie najtrudniejszej części Pax. Czy faktycznie tak jest? Bez fizycznej gry rozłożonej na stole, a posługując się tylko instrukcją online + TTS ciężko to wchodzi.
drzewko pisze: 23 lut 2024, 12:55
PytonZCatanu pisze: 23 lut 2024, 12:51 A jak myślicie, jeśli chodzi o próg wejścia, to gdzie na skali od Pax Pamir2ed do Pax Renesans 2ed będzie Pax Hispanica?

Tłumaczenie tej gry zajmuje mi 1h-1,5h.
Ale to jest tłumaczenie szczegółowe. Na pewno łatwiejsze niż Renesans/Emancipation ale trudniejsze niż Pamir. Na podobnym poziomie co Transhumanity.
To mnie pociesza. Jakie są Wasze obecne opinie na ten temat?
drzewko

Zapraszam na partyjke na TTS :)
Wszystko wytłumaczę.
Awatar użytkownika
Malibu
Has thanked: 60 times
Been thanked: 53 times

Post autor: Malibu »

Dajcie znać jak na 2os chodzi :D
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Czy są jakieś wieści co do daty premiery wersji ENG i PL (o ile PL ma inną)?
Awatar użytkownika
Apos
Kontakt:

PytonZCatanu pisze: 11 lip 2024, 16:37 Czy są jakieś wieści co do daty premiery wersji ENG i PL (o ile PL ma inną)?
Wydawca ostatnio informował:
Digital samples received for both the standard & deluxe versions & promo packs.
Team has decided to include both a cloth map and a copy of the cloth map in cardboard in deluxe!
Pictures & more information here. https://iongamedesign.com/blogs/news/pa ... s-received

The process with the Pax Hispanica digital sample continued this week. We received new samples of some components since we weren’t happy with the first batch.Even though this means more delays, we won’t start printing until we’re sure the final product is perfect for us and our customers. 🕊️
Zgaduję, że polskie wydanie będzie równe z międzynarodowym. Celowałbym w późne Q3 albo Q4
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 528 times
Been thanked: 487 times

Post autor: Shodan »

Premiera gry praktycznie za miesiąc, a tu zero how to play lub gameplayi na fizycznych egzemplarzach gry, tylko stare, nieoglądalne filmiki z tts. Na bgg też cisza.
Dlaczego ion games tak zlewa promocję tej gry, nie rozsyła do recenzji, itp? Byli chociaż z hispanicą na essen? Ktoś może tam widział / ograł?

Edit
Na zdjęciach z imprezy widać, że przynajmniej 1 egzemplarz mieli na swoim stoisku. :-)
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 988 times
Been thanked: 703 times

Post autor: bajbaj »

Shodan, pytasz, a myślę, że wiesz :D Takie jest ION. Pamiętam ich stoisko w Essen sprzed dwóch lat - wszystko wyglądało jakby na drukarce w domu drukowali i taśmą klejącą sklejali. Ich kampanie, to też porażki przecież, gdy trzeba było ich prosić o jakiekolwiek gameplaye. Mają bardzo fajne portfolio, ciekawych autorów, ale to trochę taki Januszex jest.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 51 times
Been thanked: 70 times

Post autor: Gun3R »

Planszowe Newsy (Monika) zapowiadały jakąś recenzję niebawem, mignęło mi na jakimś ich shorcie na yt
Awatar użytkownika
Apos
Kontakt:

Shodan pisze: 05 paź 2024, 20:29 Premiera gry praktycznie za miesiąc, a tu zero how to play lub gameplayi na fizycznych egzemplarzach gry, tylko stare, nieoglądalne filmiki z tts. Na bgg też cisza.
Dlaczego ion games tak zlewa promocję tej gry, nie rozsyła do recenzji, itp? Byli chociaż z hispanicą na essen? Ktoś może tam widział / ograł?

Edit
Na zdjęciach z imprezy widać, że przynajmniej 1 egzemplarz mieli na swoim stoisku. :-)
Graliśmy w egzemplarz prototypowy oraz na TTS. Jest to Pax, który zabiera graczy na przygodę w Karaiby i faktycznie to czuć. Rozbudowujemy flotę, aby rabować, plądrować, transportować dobra. Napadamy na innych graczy - tu możemy dogadać się nad stołem i podzielić łupami albo walczyć. Rozwijamy miasta dla swoich państw i te dają nam przeróżne benefity. Mamy asymetrię frakcji. Na 4-5 graczy jest to przygoda. Trzeba się liczyć z pewną dozą losowości na rynku kart albowiem ten mamy podzielony na 4 strony. Te cztery strony, to również kierunki rozwoju naszej postaci. Gdy dojdziemy do końca i spełniamy określone dla tej profesji warunki, to możemy od razu ogłosić zwycięstwo i zakończyć grę. Takie elementy lubię w planszówkach i stronię coraz bardziej od z góry narzuconej liczby tur, tylko po to, aby na końcu podliczyć PZty. Mamy natomiast tylko 4 karty dostępne do zakupu lub losową spod spodu danego decku. Niektórzy gracze kręcili na to nosem, mnie nie przeszkadzało. Natomiast mechanika związana z tym polem to "kryzys wieku średniego". Gdy się rozwijamy w danym kierunku i musimy zrobić "krok w bok", spadamy z tego toru, lądujemy na innym i przechodzimy wspomniany kryzys. Pierwsze wrażenia - przekombinowane.
Trochę pokręcone są jakie rodzaje akcji może wykonywać nasza flota. Budujemy ją mianowicie z okrętów i najsilniejsza jednostka dyktuje jej typ (plądrowanie, szmuglowanie, konkwistador oraz privateer). Dodaje to dla jednych intrygującego, dla innych przekombinowanego sposobu rozgrywki. Nie mamy tutaj swobody, tylko planujemy z góry co chcemy robić.

Dla mnie główną wadą Pax Hispanica to czas rozgrywki. Tego na TTS nie liczę, bo tu bywało różnie i doświadczony gracz mógł pokierować rozgrywkę tak, że ta skończyła się w 1,5h przy 4 graczach. Grając na stole w wersję prototypową na 4-5 graczy ten czas przekraczał zwykle 4h. Może to kwestia prototypu, może naszego nieogrania, ale jak na Paxa to bardzo długo. Zwykle w Renaissance, Porfiriane, Transhumanity czy Pamira gramy ok 2h i mniej na 4 graczy.

Mimo tego, chętnie nabędę finalny egzemplarz i ogram.

edit: typos
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 19:43 przez Apos, łącznie zmieniany 4 razy.
Pynio
Has thanked: 190 times
Been thanked: 160 times

Post autor: Pynio »

Wow, to już mają wysyłać? Przypomnieliście mi, że zakupiłem deluxe ed. wieki temu w przedsprzedaży :)

Kompletna cisza o tym tytule, fakt.
Wisimito
Has thanked: 56 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Wisimito »

unboxing

ODPOWIEDZ