Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Re: Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)

Post autor: Wender »

michaldz1 pisze: 09 gru 2024, 13:47
Largo pisze: 09 gru 2024, 13:18 To była karta od Pani pieniążek, czy jakoś tak. Przy rzucie są przedziały i brakowało 7. Tzn jeden przedział jest 5-6, a kolejny 8+. Powinno być 5-7, a kolejny 8+. Oczywiście, że nie napisali czy coś z tym zrobią :) przyznali tylko, że jest błąd
W pudełku jest karteczka taka zwykła z informacją o erracie i dodana jest planszetka jednego z przeciwników na podmiankę. Musi ktoś potwierdzić ale z tego co pamiętam to właśnie Pani pieniążek.
Errata była w dodatku Paskudni Sąsiedzi i dotyczyła planszetki Grubej Kaśki.
kolosm
Has thanked: 746 times
Been thanked: 105 times

Re: Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)

Post autor: kolosm »

No dobra a jak same wrażenia z gry, czas rozgrywki, nowinki?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 298 times

Post autor: Zmij »

kolosm pisze: 10 gru 2024, 07:07 No dobra a jak same wrażenia z gry, czas rozgrywki, nowinki?
Rozegrałem kilka partii no i wrażenia ogólnie pozytywne, kupiłem jako taką luźniejsza gre do pogrania z dzieciakami coby wprowadzić ich może troszkę w świat boss battlerów i tu sprawdza sie bardzo dobrze. Trzeba czasem uważać bo niektóre wydarzenia sa dość brutalne i warto by je ocenzurować jak sie gra z dziećmi:)Nie bedac tego świadomym na początku to generalnie dziwnie sie patrzyły na mnie jak znaleźliśmy odcięta głowę i użyliśmy jej jako tarcza do rzutek, czy odcinamy reke bossowi i potem ktos nia walczy jako bronia czy o co chodzi z bronia "miecz nudysty" itp;)
Gra ma fajne poczucie humoru i dużo sie przy niej uśmiałem. Co do rozgrywki to widac ze inspiracja bylo KDM z tym ze mechaniki uproszczono do granic możliwości tak wiec przeważnie tura gracza to ruch i rzut na atak oraz czasem interakcja z terenem. Nie ma kampanii tylko losujemy zestaw 4 bossow i podczas jednego posiedzenia toczymy cykl 4 potyczek z nimi, wzmacniając sie pomiędzy walkami losowym sprzętem, zakupionym pomiędzy walkami ew. zdobytymi w walce gdy np wbijemy crita bossowi. Każda postać ma 2 umiejki i 4 staty oraz startowe przedmioty ktory wymienia na lepszy w trakcie rozgrywki. Walka to po prostu rzut na trafienie i albo cios wszedł i zadał ilość obrażeń napisana na broni albo nie.Karty akcji bossa poznajemy praktycznie wszystkie przy pierwszym z spotkaniu tak wiec kolejne starcia nie sa juz takie ciekawe. Odrobine ratuje tu sytuacje to ze jak spotkamy tego samego bossa jako 1, 2 czy 3 w kolejności to bedzie mial dodatkowa umiejke wynikającą z tej pozycji. Każdy boss ma tez wersje finałowej walki, ktora ma dodatkowe zasady i jest przez to najciekawsza.
Cieszę sie ze zakupiłem od razu z dodatkami bo sama podstawka to wg mnie gra dość mało regrywalna, 7 postaci i 12 bossow (gdzie przy jednej rozgrywce poznajemy 4) to mało zeby rozgrywki ponad ok10tej byly odpowiednio urozmaicone. Z dodatkami jest lepiej bo wiecej postaci i bossow, trybow rozgrywki, wyzwań i sprzętu.
Generalnie fajna i zabawna pozycja na luźny wieczór w gronie bardziej casualowych graczy ew dzieciakow ale tylko w tym celu, ponieważ mechanicznie jest to najsłabszy boss battler jakiego posiadam (KDM, ATO, Oathsworn) i raczej sam czy z mocna grupa to po tą pozycje nie sięgnę
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 683 times
Been thanked: 1106 times

Post autor: Galatolol »

Zagrałem raz na TTSie jakoś rok temu i miałem poczucie, że jest to kompetentnie zrobiony destylat, tj. ciężko byłoby o lepszą jednostrzałową* grę z 4 bossami i taką złożonością zasad, ale może właśnie uproszczenie wjechało za mocno, bo w praktyce podczas walki w kółko robiłem to samo.

*która jednak zajmie cały wieczór
Ostatnio zmieniony 10 gru 2024, 11:45 przez Galatolol, łącznie zmieniany 1 raz.
kolosm

Dzięki! Z jednej strony to brzmi fajnie aby szybko wyciągnąć tą pozycję i po prostu popykać do pivka lub z młodzieżą.
Z drugiej cenowo z dodatkami to prawie 1k więc spooorooo, pytanie czy za to co daje to jest tego warte? Ale to już każdy musi sam odpowiedzieć....
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

Jeśli się nie mylę to na dziś gra nie jest jeszcze ogólnie dostępna?
Jeśli to prawda to ciężko o jakiś szerszy chyba odzew, opinie?
PS
Piszę bo sam ma zakupione ale moja "wspieraczka" leży na poddaszu i czeka na malowanie (bo mi żal obcować z tymi szarymi a klimatycznymi z TV figurkami)
Awatar użytkownika
Zmij

kolosm pisze: 10 gru 2024, 11:20 Dzięki! Z jednej strony to brzmi fajnie aby szybko wyciągnąć tą pozycję i po prostu popykać do pivka lub z młodzieżą.
Z drugiej cenowo z dodatkami to prawie 1k więc spooorooo, pytanie czy za to co daje to jest tego warte? Ale to już każdy musi sam odpowiedzieć....
W sklepie kupisz za 600zl podstawke + Paskudni Sasiedzi. Fuchy na boku to do odpuszczenia jako ze ten dodatek niewiele wnosi
Jezeli potrzebujesz boss battlera bez kampanii na kilkadziesiat godzin tylko do rozegrania w jeden wieczor z graczem na dowolnym poziomie to pewnie warto
Czas rozgrywki na jeden 4 bossowy run to ok 3-4h, jest tez wariant na run z 3 bossami jak chcesz ten czas troche skrócic
Dodam ze jest tu fajny element roguelite wprowadzony,np jak zabijesz bossa w finalnej walce w określony sposób konkretna postacia to odblokowuje sie np nowy startowy ekwipunek dla tej postaci
W dodatku Paskudni Sasiedzi sa tez elementy utrudniajace rozgrywke w postaci kart klatw oraz elementy zachecajace do wielkrotnego pokonywania bossow. Jest sciana trofeow (naklejki) gdzie jak kilka razy pokonamy ktoregos bossa to odblokowywujemy nowa karte klatwy z nowym utrudnieniem przez co gra w miare ogrywania staje sie trudniejsza. Pomysł ciekawy ale jak to w praktyce wyglada to nie testowalem (jeszcze)
Reloxart14
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Reloxart14 »

Fuchy na boku niewiele wnoszą? Ja szczerze mówiąc, po kilku grach uważam, że to najfajniejszy dodatek – wnosi bardzo mocny element roguelike (rozwijanie swojego arsenału broni i ich ulepszanie poprzez wykonywanie wyzwań dla handlarki), plus wprowadza sety - jak się zbierze trzy elementy setu, to postać otrzymuje nowa klasę z nowymi skillami.

Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
Awatar użytkownika
Zmij

Reloxart14 pisze: 18 gru 2024, 08:49 Fuchy na boku niewiele wnoszą? Ja szczerze mówiąc, po kilku grach uważam, że to najfajniejszy dodatek – wnosi bardzo mocny element roguelike (rozwijanie swojego arsenału broni i ich ulepszanie poprzez wykonywanie wyzwań dla handlarki), plus wprowadza sety - jak się zbierze trzy elementy setu, to postać otrzymuje nowa klasę z nowymi skillami.

Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
W porównaniu do Sąsiadów to Fuchy wg mnie wnosza sporo mniej wiec ten dodatek kupowałbym jako ostatni ale generalnie zgadzam sie ze warto też go miec bo jak wspomniałes urozmaica grę w pewnych aspektach
kolosm

Wziąłem jednak pełny komplet z oboma dodatkami.
W najbliższy piątek powinno się udać wreszcie to odpalić więc zobaczymy czy jest tak dobrze jak to mówią:)
souljah
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: souljah »

Reloxart14 pisze: 18 gru 2024, 08:49 Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
https://paladinsleeves.com/product/marcus-65-x-65-mm/
Reloxart14
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Reloxart14 »

souljah pisze: 18 gru 2024, 12:50
Reloxart14 pisze: 18 gru 2024, 08:49 Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
Dzięki, szkoda tylko, że nie da się zamówić do polski xd
ArtIO
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: ArtIO »

Będzie można zamówić, pewnie też w sklepach pojawią się za jakiś czas
Pandzisko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 27 times

Post autor: Pandzisko »

Reloxart14 pisze: 18 gru 2024, 17:02 Dzięki, szkoda tylko, że nie da się zamówić do polski xd
Tutaj są:
https://www.planszomania.pl/akcesoria/2 ... crons.html
souljah
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: souljah »

Reloxart14 pisze: 18 gru 2024, 17:02
souljah pisze: 18 gru 2024, 12:50
Dzięki, szkoda tylko, że nie da się zamówić do polski xd
Jak się nie da, a bardzo się chce, to można ;)

https://www.zakupywusa.com.pl/transport-z-usa/

Ze swojej strony serdecznie polecam. Co prawda nie zamawiałem niczego związanego z grami planszowymi, ale ja i moi znajomi zamawiamy przez nich rzeczy z dużo bardziej reglamentowanej dziedziny i wszystko ogarniają elegancko. Z ostatnich moich zamówień wychodził przelicznik 1U SD - 6 PLN, ale wszystkie sprawy związane z cłem i innymi procedurami załatwiają oni, Ty w tej cenie dostajesz paczkę pod drzwi.
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 37 times
Been thanked: 280 times

Post autor: skiba »

Pytanko do solo graczy mam - jak gracie? Wg zasad z instrukcji (3 mieszkańców, 30 monet, 6 wyczynów na spółkę i wspólne zasoby) czy jakoś inaczej? Wiem, że niektórzy grają solo na 2 mieszkańców. Rozumiem, że wtedy nie dajecie sobie 30 monet, a 20 i odsłaniacie 4 wyczyny do zrobienia na spółkę?
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Mendaks
Been thanked: 91 times

Post autor: Mendaks »

Zapraszam was na mój materiał o grze.

https://youtu.be/3oexKbJJBo8
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3739 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

Ktos juz wrzucal?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1418 times
Been thanked: 2971 times

Post autor: Ardel12 »

japanczyk pisze: 07 sty 2025, 10:04 Ktos juz wrzucal?
Jeszcze nie. No pięknie, nie tylko im zapłaciłem za robotę, dostałem drożej, to jeszcze z babolami.

Ja pograłem 2 razy. Raz 4os raz 2os. Pierwsza kampania wygrana(acz w jednej misji blisko byliśmy przegranej, w sumie jeden zawodnik został z Parasollo z 1HP i fartownie nie wyszła żadna karta z atakami dosięgającymi go), druga przegrana na finałowej(w sumie zamiast robić misje z łapy i szukać szpeju to laliśmy wrogów i to był błąd, bo na ostatnią walkę byliśmy słabo przygotowani, do tego taczka mnie wciągnęła i nie chciała wypuścić - mega słabe rzuty, a jak już wylazłem, to od razu ta sama karta mnie ponownie wciągnęła xD).

Gra jest szybka. Partie 4os skończyliśy w 2,5h-3h. W 2os pod 2h. Partie na więcej osób będą zajmować więcej czasu z prostej matematyki(więcej zakupów i większe HP wroga, więc i tur więcej potrzeba na jego sklepanie). Szpeju jest od groma. Za każdym razem wyjdzie pewnie coś innego i inny build uda się zrobić. Bywają karty idealne pod dane postacie, które łączą się pięknie z ich umiejętnościami. Każdy bohater ma inne statystyki i umiejętności. Jak na razie powiedziałbym, że są lepsi i gorsi, ale może kwestia ogrania/wykorzystania. Graficznie bardzo przyjemnie. Figurki duże i grubaśne(ciężko będzie połamać). Po 2 partiach zauważalnie widziałem, że wyzwanie rośnie i dany wróg na jednym poziomie może być mega upierdliwy a na innym(niższym) spacerkiem. Finałowa Walka trochę miesza wprowadzając dodatkowe zadania. Na plus różnorodność wrogów. Całkowicie inni, tak mechanicznie jak i stylistycznie(jeden ma śmieszne opisy, drugi mroczne, trzeci cringowe, a kolejny wali erotyki).

Jak na razie niczym mnie jednak nie powaliło. Jest dobrze, jest zabawnie, ale czasem walki kończą się, że stoję i stukam wroga aż padnie. Jeszcze pogram, sprawdzę na pewno solo jak to działa. Na BGG widziałem wątek jak zrobić z tego lepszą grę(bardziej zbalansowaną i wymagającą), ale rzadko z tego korzystam. Dodatki ciekawe, bo np Fuchy na Boku wprowadzają nowy szpej, który zastępuje obecny, a wraz z nim karty ról(jak ma się conajmniej 3 karty danej roli, to ją odpalamy, daje nam to dodatkowe umiejki). Drugi z kolei dorzuca dodatkowe wyzwania(klątwy, które możemy wprowadzić do rozgrywki zmieniające dane aspekty, np. leczymy 1HP co walkę a nie całość). Na razie podstawka, ale z chęcią wrzucę szybko dodatki by pobawić się nimi. Większe wrażenia opiszę jak więcej pogram, przecież nie jestem poganiany jak influencerzy by wypluć opinię po paru partiach.
Awatar użytkownika
Galatolol

4-osobowa partia w sensie 4 walki poniżej 3 godzin? Brzmi jak świetny wynik, mi na jedną walkę solo zeszła chyba godzina.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1403 times

Post autor: Yuri »

Galatolol pisze: 07 sty 2025, 16:17 ...mi na jedną walkę solo zeszła chyba godzina.
Jakie wrażenia ?
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1418 times
Been thanked: 2971 times

Post autor: Ardel12 »

Galatolol pisze: 07 sty 2025, 16:17 4-osobowa partia w sensie 4 walki poniżej 3 godzin? Brzmi jak świetny wynik, mi na jedną walkę solo zeszła chyba godzina.
Gdzieś tako..walki to u nas trwały z 30min. Każdy miał swój plan i go realizował. Jak robiło się ciężko to dopiero kooperacja wchodziła. Jedni lali, drudzy szukali szpeju lub robili głupoty by zrealizować cele. Mimo to partie szły szybko. W sumie sporo czasu to była rozkmina w fazie kupowania. Komu co lepiej się przyda. Czy czyścić rynek jak i 4 wydarzenia do odczytu i zaznajomienie się z celami. W sumie w porównaniu do 2 graczy to bym powiedział, że w 4 spędzałem znacząco więcej czasu na sklepiku. Wystawka prawie się nie zmienia, ale dyskusje plus ból tyłka, że ktoś zakupił wymarzony szpej robiły swoje.

A jak coś czytałem fabułę każdego zlola jak i każdy flav z kart.

W sumie spodziewałem się, że gra będzie zajmować pod 4h i przez 4 pojedynki, ale na 2os na luzie 2h, więc jestem bardzo tym zadowolony.
kolosm

Ja grając solo na 2 postacie (dopiero raz) schodziło zauważalnie dłużej, spokojnie godzina / bitwę + cała otoczka wiec bliżej 4h jedna kampania. Mam dość podobne wrażenia czyli jest całkiem przyjemnie, momentami śmiesznie i zaskakująco. Nie raz mam wrażenie, iż mam niewielki wpływ na to co się dzieje na polu bitwy i to trochę dusi entuzjazm całościowy. Trzeba zdecydowanie ograć wszystkie postacie vs bossowie aby coś więcej powiedzieć, ale faktycznie nie ma póki co efektu wow.
Figurki za to mi się bardzo podobają i aż korci aby je pomalować;)
Awatar użytkownika
Galatolol

Yuri pisze: 07 sty 2025, 17:07
Galatolol pisze: 07 sty 2025, 16:17 ...mi na jedną walkę solo zeszła chyba godzina.
Jakie wrażenia ?
Myślę, że ciężko o lepszy destylat kampanijnego boss battlera do czegoś do rozegrania w jeden wieczór. Jednocześnie nie porwało mnie na tyle, by ponownie zagrać, miałem poczucie robienia w kółko tego samego podczas walki, no i czas: oczywiście, że krótsze od gry kampanijnej, ale 4h na jedno posiedzenie to nie jest znów nic. Za to jakby się było w stanie zagrać w 2-2,5h...

Najbardziej mi się podobały dropy z potworów :) Fajnie zachowują klimat robienia czegoś z ich szczątków bez dodatkowego systemu krafcenia.
HorribleNick
Has thanked: 75 times
Been thanked: 43 times

Post autor: HorribleNick »

My od razu zaczęliśmy grać wariant bez pierwszej potyczki, nie żałuję, bo dość skraca czas. Zagralismy dwukrotnie, całkiem się podobało. Obok mam Aeon Trespass Odyssey więc prędko nie wrócę sam z siebie, ale jak wpadna znajomi to idealny boss battler. Jednej rzeczy mi troche brakuje, niby przedmioty maja keywordy, ale niewiele to zmienia, mam nadzieję, że mniejszy dodatek bardziej z tym coś robi.
ODPOWIEDZ