Errata była w dodatku Paskudni Sąsiedzi i dotyczyła planszetki Grubej Kaśki.
Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)
Rozegrałem kilka partii no i wrażenia ogólnie pozytywne, kupiłem jako taką luźniejsza gre do pogrania z dzieciakami coby wprowadzić ich może troszkę w świat boss battlerów i tu sprawdza sie bardzo dobrze. Trzeba czasem uważać bo niektóre wydarzenia sa dość brutalne i warto by je ocenzurować jak sie gra z dziećmi:)Nie bedac tego świadomym na początku to generalnie dziwnie sie patrzyły na mnie jak znaleźliśmy odcięta głowę i użyliśmy jej jako tarcza do rzutek, czy odcinamy reke bossowi i potem ktos nia walczy jako bronia czy o co chodzi z bronia "miecz nudysty" itp;)
Gra ma fajne poczucie humoru i dużo sie przy niej uśmiałem. Co do rozgrywki to widac ze inspiracja bylo KDM z tym ze mechaniki uproszczono do granic możliwości tak wiec przeważnie tura gracza to ruch i rzut na atak oraz czasem interakcja z terenem. Nie ma kampanii tylko losujemy zestaw 4 bossow i podczas jednego posiedzenia toczymy cykl 4 potyczek z nimi, wzmacniając sie pomiędzy walkami losowym sprzętem, zakupionym pomiędzy walkami ew. zdobytymi w walce gdy np wbijemy crita bossowi. Każda postać ma 2 umiejki i 4 staty oraz startowe przedmioty ktory wymienia na lepszy w trakcie rozgrywki. Walka to po prostu rzut na trafienie i albo cios wszedł i zadał ilość obrażeń napisana na broni albo nie.Karty akcji bossa poznajemy praktycznie wszystkie przy pierwszym z spotkaniu tak wiec kolejne starcia nie sa juz takie ciekawe. Odrobine ratuje tu sytuacje to ze jak spotkamy tego samego bossa jako 1, 2 czy 3 w kolejności to bedzie mial dodatkowa umiejke wynikającą z tej pozycji. Każdy boss ma tez wersje finałowej walki, ktora ma dodatkowe zasady i jest przez to najciekawsza.
Cieszę sie ze zakupiłem od razu z dodatkami bo sama podstawka to wg mnie gra dość mało regrywalna, 7 postaci i 12 bossow (gdzie przy jednej rozgrywce poznajemy 4) to mało zeby rozgrywki ponad ok10tej byly odpowiednio urozmaicone. Z dodatkami jest lepiej bo wiecej postaci i bossow, trybow rozgrywki, wyzwań i sprzętu.
Generalnie fajna i zabawna pozycja na luźny wieczór w gronie bardziej casualowych graczy ew dzieciakow ale tylko w tym celu, ponieważ mechanicznie jest to najsłabszy boss battler jakiego posiadam (KDM, ATO, Oathsworn) i raczej sam czy z mocna grupa to po tą pozycje nie sięgnę
- Galatolol
- Has thanked: 683 times
- Been thanked: 1106 times
Re: Wielka draka w małym mieście / Townsfolk Tussle (Stephen Louis, Tony Mayer, Rachel Rusk)
Zagrałem raz na TTSie jakoś rok temu i miałem poczucie, że jest to kompetentnie zrobiony destylat, tj. ciężko byłoby o lepszą jednostrzałową* grę z 4 bossami i taką złożonością zasad, ale może właśnie uproszczenie wjechało za mocno, bo w praktyce podczas walki w kółko robiłem to samo.
*która jednak zajmie cały wieczór
*która jednak zajmie cały wieczór
Ostatnio zmieniony 10 gru 2024, 11:45 przez Galatolol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 746 times
- Been thanked: 105 times
Dzięki! Z jednej strony to brzmi fajnie aby szybko wyciągnąć tą pozycję i po prostu popykać do pivka lub z młodzieżą.
Z drugiej cenowo z dodatkami to prawie 1k więc spooorooo, pytanie czy za to co daje to jest tego warte? Ale to już każdy musi sam odpowiedzieć....
Z drugiej cenowo z dodatkami to prawie 1k więc spooorooo, pytanie czy za to co daje to jest tego warte? Ale to już każdy musi sam odpowiedzieć....
- Dako
- Has thanked: 400 times
- Been thanked: 373 times
Jeśli się nie mylę to na dziś gra nie jest jeszcze ogólnie dostępna?
Jeśli to prawda to ciężko o jakiś szerszy chyba odzew, opinie?
PS
Piszę bo sam ma zakupione ale moja "wspieraczka" leży na poddaszu i czeka na malowanie (bo mi żal obcować z tymi szarymi a klimatycznymi z TV figurkami)
Jeśli to prawda to ciężko o jakiś szerszy chyba odzew, opinie?
PS
Piszę bo sam ma zakupione ale moja "wspieraczka" leży na poddaszu i czeka na malowanie (bo mi żal obcować z tymi szarymi a klimatycznymi z TV figurkami)
W sklepie kupisz za 600zl podstawke + Paskudni Sasiedzi. Fuchy na boku to do odpuszczenia jako ze ten dodatek niewiele wnosi
Jezeli potrzebujesz boss battlera bez kampanii na kilkadziesiat godzin tylko do rozegrania w jeden wieczor z graczem na dowolnym poziomie to pewnie warto
Czas rozgrywki na jeden 4 bossowy run to ok 3-4h, jest tez wariant na run z 3 bossami jak chcesz ten czas troche skrócic
Dodam ze jest tu fajny element roguelite wprowadzony,np jak zabijesz bossa w finalnej walce w określony sposób konkretna postacia to odblokowuje sie np nowy startowy ekwipunek dla tej postaci
W dodatku Paskudni Sasiedzi sa tez elementy utrudniajace rozgrywke w postaci kart klatw oraz elementy zachecajace do wielkrotnego pokonywania bossow. Jest sciana trofeow (naklejki) gdzie jak kilka razy pokonamy ktoregos bossa to odblokowywujemy nowa karte klatwy z nowym utrudnieniem przez co gra w miare ogrywania staje sie trudniejsza. Pomysł ciekawy ale jak to w praktyce wyglada to nie testowalem (jeszcze)
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Fuchy na boku niewiele wnoszą? Ja szczerze mówiąc, po kilku grach uważam, że to najfajniejszy dodatek – wnosi bardzo mocny element roguelike (rozwijanie swojego arsenału broni i ich ulepszanie poprzez wykonywanie wyzwań dla handlarki), plus wprowadza sety - jak się zbierze trzy elementy setu, to postać otrzymuje nowa klasę z nowymi skillami.
Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
W porównaniu do Sąsiadów to Fuchy wg mnie wnosza sporo mniej wiec ten dodatek kupowałbym jako ostatni ale generalnie zgadzam sie ze warto też go miec bo jak wspomniałes urozmaica grę w pewnych aspektachReloxart14 pisze: ↑18 gru 2024, 08:49 Fuchy na boku niewiele wnoszą? Ja szczerze mówiąc, po kilku grach uważam, że to najfajniejszy dodatek – wnosi bardzo mocny element roguelike (rozwijanie swojego arsenału broni i ich ulepszanie poprzez wykonywanie wyzwań dla handlarki), plus wprowadza sety - jak się zbierze trzy elementy setu, to postać otrzymuje nowa klasę z nowymi skillami.
-
Wziąłem jednak pełny komplet z oboma dodatkami.
W najbliższy piątek powinno się udać wreszcie to odpalić więc zobaczymy czy jest tak dobrze jak to mówią:)
W najbliższy piątek powinno się udać wreszcie to odpalić więc zobaczymy czy jest tak dobrze jak to mówią:)
https://paladinsleeves.com/product/marcus-65-x-65-mm/Reloxart14 pisze: ↑18 gru 2024, 08:49 Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Dzięki, szkoda tylko, że nie da się zamówić do polski xdsouljah pisze: ↑18 gru 2024, 12:50https://paladinsleeves.com/product/marcus-65-x-65-mm/Reloxart14 pisze: ↑18 gru 2024, 08:49 Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/
Jak się nie da, a bardzo się chce, to możnaReloxart14 pisze: ↑18 gru 2024, 17:02Dzięki, szkoda tylko, że nie da się zamówić do polski xdsouljah pisze: ↑18 gru 2024, 12:50https://paladinsleeves.com/product/marcus-65-x-65-mm/Reloxart14 pisze: ↑18 gru 2024, 08:49 Btw. Czy ktoś już koszulkował te małe kwadratowe karty? Nigdzie nie da się kupić protektorów o tych wymiarach :/

https://www.zakupywusa.com.pl/transport-z-usa/
Ze swojej strony serdecznie polecam. Co prawda nie zamawiałem niczego związanego z grami planszowymi, ale ja i moi znajomi zamawiamy przez nich rzeczy z dużo bardziej reglamentowanej dziedziny i wszystko ogarniają elegancko. Z ostatnich moich zamówień wychodził przelicznik 1U SD - 6 PLN, ale wszystkie sprawy związane z cłem i innymi procedurami załatwiają oni, Ty w tej cenie dostajesz paczkę pod drzwi.
Pytanko do solo graczy mam - jak gracie? Wg zasad z instrukcji (3 mieszkańców, 30 monet, 6 wyczynów na spółkę i wspólne zasoby) czy jakoś inaczej? Wiem, że niektórzy grają solo na 2 mieszkańców. Rozumiem, że wtedy nie dajecie sobie 30 monet, a 20 i odsłaniacie 4 wyczyny do zrobienia na spółkę?
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3739 times
- Been thanked: 3947 times
- Ardel12
- Has thanked: 1418 times
- Been thanked: 2971 times
Jeszcze nie. No pięknie, nie tylko im zapłaciłem za robotę, dostałem drożej, to jeszcze z babolami.
Ja pograłem 2 razy. Raz 4os raz 2os. Pierwsza kampania wygrana(acz w jednej misji blisko byliśmy przegranej, w sumie jeden zawodnik został z Parasollo z 1HP i fartownie nie wyszła żadna karta z atakami dosięgającymi go), druga przegrana na finałowej(w sumie zamiast robić misje z łapy i szukać szpeju to laliśmy wrogów i to był błąd, bo na ostatnią walkę byliśmy słabo przygotowani, do tego taczka mnie wciągnęła i nie chciała wypuścić - mega słabe rzuty, a jak już wylazłem, to od razu ta sama karta mnie ponownie wciągnęła xD).
Gra jest szybka. Partie 4os skończyliśy w 2,5h-3h. W 2os pod 2h. Partie na więcej osób będą zajmować więcej czasu z prostej matematyki(więcej zakupów i większe HP wroga, więc i tur więcej potrzeba na jego sklepanie). Szpeju jest od groma. Za każdym razem wyjdzie pewnie coś innego i inny build uda się zrobić. Bywają karty idealne pod dane postacie, które łączą się pięknie z ich umiejętnościami. Każdy bohater ma inne statystyki i umiejętności. Jak na razie powiedziałbym, że są lepsi i gorsi, ale może kwestia ogrania/wykorzystania. Graficznie bardzo przyjemnie. Figurki duże i grubaśne(ciężko będzie połamać). Po 2 partiach zauważalnie widziałem, że wyzwanie rośnie i dany wróg na jednym poziomie może być mega upierdliwy a na innym(niższym) spacerkiem. Finałowa Walka trochę miesza wprowadzając dodatkowe zadania. Na plus różnorodność wrogów. Całkowicie inni, tak mechanicznie jak i stylistycznie(jeden ma śmieszne opisy, drugi mroczne, trzeci cringowe, a kolejny wali erotyki).
Jak na razie niczym mnie jednak nie powaliło. Jest dobrze, jest zabawnie, ale czasem walki kończą się, że stoję i stukam wroga aż padnie. Jeszcze pogram, sprawdzę na pewno solo jak to działa. Na BGG widziałem wątek jak zrobić z tego lepszą grę(bardziej zbalansowaną i wymagającą), ale rzadko z tego korzystam. Dodatki ciekawe, bo np Fuchy na Boku wprowadzają nowy szpej, który zastępuje obecny, a wraz z nim karty ról(jak ma się conajmniej 3 karty danej roli, to ją odpalamy, daje nam to dodatkowe umiejki). Drugi z kolei dorzuca dodatkowe wyzwania(klątwy, które możemy wprowadzić do rozgrywki zmieniające dane aspekty, np. leczymy 1HP co walkę a nie całość). Na razie podstawka, ale z chęcią wrzucę szybko dodatki by pobawić się nimi. Większe wrażenia opiszę jak więcej pogram, przecież nie jestem poganiany jak influencerzy by wypluć opinię po paru partiach.
- Galatolol
4-osobowa partia w sensie 4 walki poniżej 3 godzin? Brzmi jak świetny wynik, mi na jedną walkę solo zeszła chyba godzina.
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1403 times
Jakie wrażenia ?
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Ardel12
- Has thanked: 1418 times
- Been thanked: 2971 times
Gdzieś tako..walki to u nas trwały z 30min. Każdy miał swój plan i go realizował. Jak robiło się ciężko to dopiero kooperacja wchodziła. Jedni lali, drudzy szukali szpeju lub robili głupoty by zrealizować cele. Mimo to partie szły szybko. W sumie sporo czasu to była rozkmina w fazie kupowania. Komu co lepiej się przyda. Czy czyścić rynek jak i 4 wydarzenia do odczytu i zaznajomienie się z celami. W sumie w porównaniu do 2 graczy to bym powiedział, że w 4 spędzałem znacząco więcej czasu na sklepiku. Wystawka prawie się nie zmienia, ale dyskusje plus ból tyłka, że ktoś zakupił wymarzony szpej robiły swoje.
A jak coś czytałem fabułę każdego zlola jak i każdy flav z kart.
W sumie spodziewałem się, że gra będzie zajmować pod 4h i przez 4 pojedynki, ale na 2os na luzie 2h, więc jestem bardzo tym zadowolony.
-
Ja grając solo na 2 postacie (dopiero raz) schodziło zauważalnie dłużej, spokojnie godzina / bitwę + cała otoczka wiec bliżej 4h jedna kampania. Mam dość podobne wrażenia czyli jest całkiem przyjemnie, momentami śmiesznie i zaskakująco. Nie raz mam wrażenie, iż mam niewielki wpływ na to co się dzieje na polu bitwy i to trochę dusi entuzjazm całościowy. Trzeba zdecydowanie ograć wszystkie postacie vs bossowie aby coś więcej powiedzieć, ale faktycznie nie ma póki co efektu wow.
Figurki za to mi się bardzo podobają i aż korci aby je pomalować;)
Figurki za to mi się bardzo podobają i aż korci aby je pomalować;)
- Galatolol
Myślę, że ciężko o lepszy destylat kampanijnego boss battlera do czegoś do rozegrania w jeden wieczór. Jednocześnie nie porwało mnie na tyle, by ponownie zagrać, miałem poczucie robienia w kółko tego samego podczas walki, no i czas: oczywiście, że krótsze od gry kampanijnej, ale 4h na jedno posiedzenie to nie jest znów nic. Za to jakby się było w stanie zagrać w 2-2,5h...
Najbardziej mi się podobały dropy z potworów

-
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 43 times
My od razu zaczęliśmy grać wariant bez pierwszej potyczki, nie żałuję, bo dość skraca czas. Zagralismy dwukrotnie, całkiem się podobało. Obok mam Aeon Trespass Odyssey więc prędko nie wrócę sam z siebie, ale jak wpadna znajomi to idealny boss battler. Jednej rzeczy mi troche brakuje, niby przedmioty maja keywordy, ale niewiele to zmienia, mam nadzieję, że mniejszy dodatek bardziej z tym coś robi.