Dlaczego utarło się hejtować Portal Games?

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Re: Dlaczego utarło się hejtować Portal Games?

Post autor: sliff »

manicminer pisze: 23 maja 2024, 07:12
sliff pisze: 22 maja 2024, 19:28
Spoiler:
Spoiler:
Już widzę ten hejt gdyby było cena w sklepie portalu była np. 680zl ale nie działa lojalka.
Hurr durr obiecali zniżki ja wydałem x tysięcy bo jestem takim dobrym klientem a teraz 'ZABIERAJOM!'

Przy czym jak pisałem w wątku obok nadal cena z maks zniżka jest wysoka nawet jak na standardy portalu.
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 178 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

toblakai pisze: 23 maja 2024, 09:44
Spoiler:
Obrazek
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 182 times
Been thanked: 650 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Przecież większa dramka by była, gdyby Portal , czy Rebel, konkurowali cenowo ze swoimi partnerami biznesowymi.
Już było kilka takich akcji, np Rebel nagle obniżający cenę Pandemica 0, przez co sklepy zostaly z niesprzedanym towarem i musiały schodzić poniżej ceny zakupu.
No nie wpływa to za dobrze na relacje biznesowe i jest tak w każdym biznesie, planszowki nie są wyjątkowe. Pracowałem kiedyś w firmie, która myślała, że można olać dystrybutorów, obniżyć cene i sprzedawać wszystko centralnie z większą marzą. Bardzo szybko wrócili z przeprosinami, jak się słupki przestały zgadzać.
Więc jeśli ktoś ma pretensje o to, że w sklepie Portalu jest drogo, to nie wiem co mam takiej osobie napisać🫡.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

toblakai pisze: 23 maja 2024, 09:44 Wydawało mi się, że jak napiszę post w którym ewidentnie wyolbrzymię stanowisko forumowicza dotyczące polityki cenowej to raczej każdy załapie absurd sytuacji i wątek umrze.
Ajronia bywa trudna do wyłapania, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy tyle różnych opinii dookoła. :)
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
gregoff
Has thanked: 661 times
Been thanked: 218 times

Post autor: gregoff »

W internecie nie ma miejsca na ironię ;)
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Niby tak, ale z idiotą dyskutować też nie warto :wink:
samuraj1369
Has thanked: 556 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

toblakai pisze: 24 maja 2024, 14:51 Niby tak, ale z idiotą dyskutować też nie warto :wink:
A obrażać drugiego człowieka warto?
toblakai

samuraj1369 pisze: 24 maja 2024, 15:33
toblakai pisze: 24 maja 2024, 14:51 Niby tak, ale z idiotą dyskutować też nie warto :wink:
A obrażać drugiego człowieka warto?
Wybacz, ale w tym konkretnym poście piszę sam o sobie. Nie czuję się obrażony :D
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

W głównym wątku o Portalu wybuchła mała bomba atomowa, która trochę jest w temacie tego wątku. Nie dubluje, tylko odsyłam tam
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Atk
Has thanked: 561 times
Been thanked: 349 times

Post autor: Atk »

Mnie jeszcze zastanawia jedno w logice użytkownika, który tej temat poruszył. Porównał do siebie towar z różnych krajów, ale nie odniósł się do sytuacji podatkowych w tych krajach. Może ich tak rząd nie goli podatkami jak nas? Jeśli tak jest to z pretensjami, jakie to u nas wszystko drogie zapraszam na wiejską, albo chociaż pomyśleć gdzie się stawia X na wyborach następnym razem.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 275 times
Been thanked: 901 times

Post autor: Ayaram »

I w tym cały problem Portalu..

Robinson był moją pierwszą dużą grą planszową, Robinson dalej jest w moim top 5 ulubionych gier ever, też uważam, że Neuroshima jest w pewnym sensie grą legendarną, jestem jednym z nielicznych którzy nie może się doczekać planszówkowego Thorgala i wierzy, że to będzie dobra gra, lubię trzewiczkowe livy, lubię kanał fantastyczny - mam wszelkie zadatki by być wręcz fanboyem Portalu. Ale...

Ten wątek ma 2,5 miesiąca - w tym czasie mieliśmy akcje z "sry, źle wydrukowaliśmy maty do Robinsona ale no trudno", dramkę z oddzielnego tematu, po x-latach kampanii dochodzi Robinson i w temacie ze zbiórka autentycznie nie ma żadnej pozytywnej opinii - są tylko neutralne i negatywne - a to że przesyłka nie dostarczona, a to że kostki nie są kostkami pomimo feedbacku graczy podczas kampanii, a to że papier w super-eksluzywnej księdze przygód słabej jakości, a to że nie wiadomo co właściwie kto dostał - co by nie powiedzieć - dużo tego.

Więc jak już się pojawia jakiś hejter Portalu mówiący jak to Portal daje ciała, jak to ma gdzieś klienta itp. Mi - osobie lubiącej gdzieś tam Portal i jego otoczkę - pozostaje się jedynie grzecznie zgodzić i nawet nie próbować ich bronić. Bo za bardzo nie ma z czego.

Podsumowując: gry stworzyliście świetne, ale nie róbcie ich więcej :lol:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Ayaram pisze: 03 lip 2024, 08:03 "sry, źle wydrukowaliśmy maty do Robinsona ale no trudno"
Wiesz to nie jest cos co latwo zrobic - masz opcje Kaczek, gdzie robia tempodruk i wyglada to jakbys na mate nakleil plasterek i uwazal, ze wszystko w porzadku, albo... wlasnie, co?
Przedrukowujesz caly naklad? To juz nie sa grosze tylko kilkadziesiat tysiecy zlotych

IMHO (ale to tylko moje zdanie) troche robienie dramy wokol niczego - tak, brakuje jednego symbolu - kazdy kto zagra dwa razy w Robinsona bedzie o tym pamietal?

Portal na wiele z "hejtu" sobie zasluzyl, glownie za sprawa Ignacego, ktory za sposob w jaki prowadzi biznes ma tyluz zwolennikow co i przeciwnikow
Awatar użytkownika
Ayaram

japanczyk pisze: 03 lip 2024, 09:58
Wiesz to nie jest cos co latwo zrobic - masz opcje Kaczek, gdzie robia tempodruk i wyglada to jakbys na mate nakleil plasterek i uwazal, ze wszystko w porzadku, albo... wlasnie, co?
Przedrukowujesz caly naklad? To juz nie sa grosze tylko kilkadziesiat tysiecy zlotych
Pełna zgoda. Portal przekalkulował i stwierdził, że koszt jest zbyt duży i lepiej wziąć na siebie niezadowolenie graczy niż wydawać tysiące złotych na naprawę tego. No to wziął i gracze mogą być z tego powodu niezadowoleni ;)
IMHO (ale to tylko moje zdanie) troche robienie dramy wokol niczego - tak, brakuje jednego symbolu - kazdy kto zagra dwa razy w Robinsona bedzie o tym pamietal?
Tutaj 2 kwestie:
1) w momencie jak to wyszło, już większość była niezadowolona tym jak się kampania ciągnie w nieskończoność, a narracja Portalu była "owszem czekacie, bo wolimy 3x wszystko sprawdzić i dać produkt pozbawiony błędów" więc naturalnie, że w takim momencie wiadomość o wpadce z matami budzi większe kontrowersje niż podobny błąd w normalnej sytuacji. Taka wisienka na torcie całego projektu.
2) Mówimy o przedmiocie "premium" który ma zastąpić zwykłą planszę w grze. Opcjonalny przedmiot, do dokupienia za bodajże 21$. Osobiście chciałem ją dokupić jak trafi do sklepu portalu, ale w związku z błędem pomysł ten porzuciłem. I owszem zgadzam się, że w praktyce przy grze nie zwracałbym na to uwagi, ale po prostu mi się w głowie nie spina "wydawanie 100zł na przedmiot Premium z błędem, na który można nie zwracać uwagi".
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Ayaram pisze: 03 lip 2024, 13:45 1) w momencie jak to wyszło, już większość była niezadowolona tym jak się kampania ciągnie w nieskończoność, a narracja Portalu była "owszem czekacie, bo wolimy 3x wszystko sprawdzić i dać produkt pozbawiony błędów" więc naturalnie, że w takim momencie wiadomość o wpadce z matami budzi większe kontrowersje niż podobny błąd w normalnej sytuacji. Taka wisienka na torcie całego projektu.
Fair point, zdecydowanie racja
Ayaram pisze: 03 lip 2024, 13:45 2) Mówimy o przedmiocie "premium" który ma zastąpić zwykłą planszę w grze. Opcjonalny przedmiot, do dokupienia za bodajże 21$. Osobiście chciałem ją dokupić jak trafi do sklepu portalu, ale w związku z błędem pomysł ten porzuciłem. I owszem zgadzam się, że w praktyce przy grze nie zwracałbym na to uwagi, ale po prostu mi się w głowie nie spina "wydawanie 100zł na przedmiot Premium z błędem, na który można nie zwracać uwagi".
Wciaz wole grac na macie niz na kartonowej planszy, ale faktem jest ta niescilosc w produkcie premium
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

W sumie nie doczytałem wątku tak do końca i nie jestem pewien, czy ktoś o tym nie wspominał, więc wybaczcie, jeśli było.

Trzewik twierdzi, że jeżeli gracze nie rozumieją instrukcji, to nie z instrukcją jest problem, a z graczami. Są na nią za głupi. To jeszcze może byłoby do przyjęcia i zrozumienia, jak by nie wideo z omawianiem premier od Galakty, gdzie Galakę kilka razy prosi o podesłanie wolontariusza, który wyjaśni mu zasady gry (PAX), bo sam nie ogarnia. No i nie to, że sam poszuka wśród znajomych, czy fanów kogoś kto by chciał mu zasady wytłumaczyć. Nie, to niech inne wydawnictwo się z tym pomęczy i podeśle mu darmowego gościa.
toblakai

Leinadus pisze: 05 lip 2024, 10:00 W sumie nie doczytałem wątku tak do końca i nie jestem pewien, czy ktoś o tym nie wspominał, więc wybaczcie, jeśli było.

Trzewik twierdzi, że jeżeli gracze nie rozumieją instrukcji, to nie z instrukcją jest problem, a z graczami. Są na nią za głupi. To jeszcze może byłoby do przyjęcia i zrozumienia, jak by nie wideo z omawianiem premier od Galakty, gdzie Galakę kilka razy prosi o podesłanie wolontariusza, który wyjaśni mu zasady gry (PAX), bo sam nie ogarnia. No i nie to, że sam poszuka wśród znajomych, czy fanów kogoś kto by chciał mu zasady wytłumaczyć. Nie, to niech inne wydawnictwo się z tym pomęczy i podeśle mu darmowego gościa.
Myślę, że ludzie po prostu nie rozumieją, że Trzewik lubi sobie trochę potrollować i bagatelizować pewne sytuacje. Fandom w ogóle ma problem z odklejeniem od siebie dwóch wersji Trzewika - tego który jest 'biznesowym Trzewikiem' właścicielem wydawnictwa i tego bardziej 'geekowego' Trzewika gracza.

Próba szukania spójności i konsekwencji w jego różnych wypowiedziach i działaniach jest spisane na porażkę, bo jako szef wydawnictwa ma inne motywacje niż jako 'zwykły' gracz. Tym bardziej, że on lubi płynnie przechodzić między tymi dwiema rolami kiedy mu wygodnie. Powiedziałbym, że nawet w jednym zdaniu :D

Przykład ode mnie z życia - kolega z którym pracowałem na równoległym stanowisku przez kilka lat założył własną firmę i przesiadł się z naszego stanowiska na szefa-członka-zarządu. I rzeczy, które go bolały wcześniej i problemy na które zwracał uwagę już nie były aż tak istotne w jego firmie. Czy jest hipokrytą? Nie, po prostu ma szerszy obraz sytuacji i inne priorytety.

Trzewik ma podobnie.

I za nadgodziny powinien płacić.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

toblakai pisze: 05 lip 2024, 10:21 Fandom w ogóle ma problem z odklejeniem od siebie dwóch wersji Trzewika - tego który jest 'biznesowym Trzewikiem' właścicielem wydawnictwa i tego bardziej 'geekowego' Trzewika gracza.

Próba szukania spójności i konsekwencji w jego różnych wypowiedziach i działaniach jest spisane na porażkę, bo jako szef wydawnictwa ma inne motywacje niż jako 'zwykły' gracz. Tym bardziej, że on lubi płynnie przechodzić między tymi dwiema rolami kiedy mu wygodnie. Powiedziałbym, że nawet w jednym zdaniu :D
Sam sobie przeczysz. To nie Fandom ma z tym problem, to Trzewik ma z tym problem.
Zwłaszcza, że bez Trzewika-Wydawcy-Celebryty nie byłoby Trzewika-Gracza-Celebryty.
To ta pierwsza rola go wykreowała jako celebrytę, więc tej drugiej roli w takich dyskusjach nie ma co rozpatrywać.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
toblakai

Myślę, że to są problemy z dwóch stron, choć wiadomo - gdyby Trzewik nie był jaki jest to by fandom nie miał problemu.

I ja nie widzę tutaj sprzeczności, a jedynie srogi brak profesjonalizmu w jego wykonaniu. Powinien te postawy od siebie odseparować bo przy tej skali firmy relacja z fanami na zasadzie koleżeńskiej się nie sprawdza.

Wydaje mi się że Grzegorzowi lepiej to wychodzi bo jest bardziej oficjalny w swoich wypowiedziach, choć miał też wpadki.

Albo to jest mój błędny odbiór ich wizerunku.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Bez wchodzenia kto ma rację w aktualnym sporze, dlatego też tutaj a nie w wątku obok, ale to 'oświadczenie' portalu jest absolutnie obleśne. Nie rozumiem jak ktoś mógł uznać że coś takiego nadaje się do publikacji.
mnw
Has thanked: 155 times
Been thanked: 84 times

Post autor: mnw »

"Nieważne jak o tobie mówią - ważne, żeby mówili". Jestem pewien, że Trzewik o tym wie, widząc jaki swój image wykreował i podtrzymuje.
Awatar użytkownika
Ayaram

Tak właściwie to temat do zamknięcia.

Tym oświadczeniem sam portal oficjalnie odpowiedział na pytanie "dlaczego utarło się hejtować Portal Games?"
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

Zaan84 pisze: 21 kwie 2024, 20:48
Trzewiczek najbardziej chyba zasłynął stwierdzeniem: w grach Portalu nie ma błędów, proszę już więcej o tym nie mówić (po czym wydali poprawioną kartę do Mage Knighta, która miala naprawiać błąd i ta poprawiona karta sama zawierała kolejny błąd).
Problem polega na tym, że 99% graczy myśli, że takie coś powiedział i jest to powielane i pewnie będzie do końca świata.

Polecam cierpliwym obejrzeć źródło (nagranie jest na YT) ze zrozumieniem i samemu sprawdzić jaki był sens całej wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 43 times
Been thanked: 292 times

Post autor: Zaan84 »

To co takiego Twoim zdaniem powiedział Trzewiczek, czego nie zrozumiało 99% słuchaczy.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1567 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

pan Ignacy nie miał tego na myśli, a poza tym wyrwane z kontekstu!!!
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 662 times
Been thanked: 506 times

Post autor: miker »

Hardkor pisze: 13 lip 2024, 11:12 pan Ignacy nie miał tego na myśli, a poza tym wyrwane z kontekstu!!!
… to pisałem ja, Jarząbek, pracownik drugiej kategorii PG ;)
ODPOWIEDZ