(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

Post autor: Odi »

Urlopuję, ale wokół tematu wojennikowe :)

Przede wszystkim czytam książkę "Grand Fleet 1914-1919, tom 1" Tadeusza Klimczyka. To nowa pozycja, owoc wielu lat pracy i świetnej znajomości archiwów i literatury przedmiotu przez Klimczyka.
Całość opisuje pokrótce przedwojenną rywalizację flot brytyjskiej i niemieckiej, plany stron i przygotowanie do konfliktu, wreszcie pierwsze działania i zetknięcie z realiami (jak się możecie domyślać, zupełnie odmiennymi od przewidywań). Klimczyk opisuje działania trochę w stylu montemayora i jego niedościgłych filmików o bitwach lotniskowców na Pacyfiku, tylko oczywiście tu inna epoka. Ale decyzje i błędy podobne. Jak na dłoni widać jak niekompetencja, źle skonstruowany system dowodzenia, osobiste sympatie i antypatie, wreszcie zwyczajne szczęście, mają wpływ na prowadzone działania. Polecam, bo choć wygląda na tomiszcze, czyta się szybko. No i robi mi odpowiedni klimat do pracy nad moją grą :)

Oglądam też sobie znakomity materiał na YT o kampanii rosyjskiej Napoleona.
Długi, ale znakomicie skonstruowany, szczegółowy, wieloaspektowy. Idealny żeby zapoznać się z tematem.

Dodatkowo (?) gramy z kolegą w Sekigaharę i Napoleona 1807, a czeka jeszcze Maria w kolejce. Seki jest niesamowita. Rozgrywka praktycznie za każdym razem zacięta i każdy ma szansę na zwycięstwo.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Ciekawy wpis opisujący taktykę działania 11ACR dla wszystkich, którzy interesują się grami taktycznymi dotyczącymi potencjalnych walk w Fulda Gap.
https://boardgamegeek.com/thread/322277 ... commentary
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
Muad
Has thanked: 130 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Muad »

Mi z kolei udało się wkręcić nową osobę w Silver Bayonet. Powoli powoli ale będzie
Spoiler:
wytłumaczę i zagram: seria COIN, seria Next War, Labyrinth (War on Terror + Awakening), Churchill, Pericles, Diuna. Paxy: Emancipation + Pamir
=============
Moja kolekcja | Oczekujące | Na oku | Mam LotR TCG (Decipher) PL
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Też mi by się przydał partner do SilverB.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

hancza123
Has thanked: 112 times
Been thanked: 224 times

Post autor: hancza123 »

Muad pisze: 27 lip 2024, 12:31 Powrócił tytuł który wszyscy kojarzą - Churchill.
Zasugerowałem się Twoją dobrą opinią o Churchill i ustawiłem się na partyjkę na konwencie Wargameron wkrótce.

Słyszę też jednak opinie że gra absurdalnie losowa. Kulasz kością która wszystko roztrzyga.

Jak oceniasz losowość w tej grze? Jest zdrowa, rozsądna czy może jakaś karykaturalna?
mrozigor
Has thanked: 180 times
Been thanked: 53 times

Post autor: mrozigor »

Od kulania kością zależą:

- przepychanie frontów (rzut k10): jeżeli siła jest mniejsza od 10, to 'wynik >= aktualna siła' jest pozytywny. Siłę zwiększasz dokładając (w skrócie) znaczniki produkcji. Podstawa to 2. Więc można liczyć na szczęście, można zapewnić sobie zwycięstwo ;)

- budowa bomby atomowej przez US/GB (rzut k6): przy wyniku 4-6 przesuwasz znacznik (wynik pozytywny). Możesz modyfikować rzut znacznikami produkcji (więc zapewnić sobie powodzenie).

- końcowy wynik przy odpowiednim rozstrzale punktowym/przegranej 'tych dobrych' - no cóż, los bywa okrutny ;)

- pewne wydarzenia na karcie powodują wstawienie/usunięcie siatek szpiegowskich/rządów w krajach pośrednich. To już czysto losowe.

- ustawienie wojsk przeciwnika: gdy po rozmieszczeniu wojsk Osi według algorytmu pozostaną jeszcze jakieś, to ich rozmieszczenie zależy od rzutu.
Awatar użytkownika
Muad

Absurdalnie losowa gra to taka, w której rzucamy raz kostką i albo ty wygrasz albo ja :)

Większość gry rozstrzyga się na stole negocjacyjnym, później z tego przekładamy rezultaty na fronty. Prawie każdy rzut ma możliwość modyfikacji nawet do tego stopnia, że rzut jest zbędny lub nawet jest dodatkowy efekt. Spotkałem się z argumentem losowości ale to było od osób, które nie lubią tego typu gier lub chciały grę wojenną. Swoją drogą, każda gra wojenna jest losowa więc argument nie trafiony od wargamerów. Grałem z osobami, które ogarniają COINy bez problemu i wyniki były bardzo zbliżone w naszej partii.

Gra w dużej mierze jest krytykowana dlatego że:
- to jest semi-coop
- tylko na 3 osoby
- gra negocjacyjna

Tylko przygotuj się na dłuższą rozgrywkę - choć może na konwencie będzie scenariusz turniejowy a nie pełny (czyli 5 z 10 rund)
wytłumaczę i zagram: seria COIN, seria Next War, Labyrinth (War on Terror + Awakening), Churchill, Pericles, Diuna. Paxy: Emancipation + Pamir
=============
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

W kontekście Pax Renesans, jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej o wschodniej części mapy, gorąco polecam "Pomocnik historyczny" wydany przez Politykę (czasopismo), numer "Dzieje Bałkanów".

Prawdziwe kompendium wiedzy o Bałkanach od czasów najdawniejszych do współczesnych. Jest sporo o Bizancjum, sporo o Imperium Osmańskim i nawet o wpływach węgierskich, więc idealnie pokrywa temat gry.
Do nabycia aktualnie w Empikach :)
Awatar użytkownika
Muad

Czy macie do polecenia dobrą grę w kontekście Wojny Secesyjnej? Ale nie żadne taktyczne bitwy tylko z szerszym spojrzeniem na konflikt? Bo wychodzi na to, że chyba nie ma porządnego tytułu.

Odi, jaki serial podobny do tego o Wietnamie Kena Burnsa polecałeś mi kiedyś odnośnie Wojny Secesyjnej? Chyba też był kiedyś na netflixie

Dzisiaj Delta wybroniła Plei Mei:
Spoiler:
=============
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Po prostu Ken Burns Civil War. Od tego zaczynałem i nawet niedawno zacząłem oglądać ponownie. Jest na you tube, wszystkie odcinki, ale w średniej jakosci.
A House Divided jest chyba uważane za najlepszą grę w skali strategicznej (ma już któreś kolejne wydanie), choć niepozbawioną wad.

Edit: zawsze mylę te gry, a to o For the People mi chodzi, nie House Divided.
No i zagraj z Rafałem w Lincolna - całkiem spoko gra :)
Awatar użytkownika
Muad

Odi jeszcze 2 pytania:
- masz jeszcze Empire of the Sun ?
- posiadasz For the People ?

Grałem Lincolna, takiee... jest dobrze ale głównie to gra liczbowa - przynajmniej tak to zapamiętałem. Szukam obecnie gry gdzie jest mięso i nie ważne, że gra będzie trwała 5-6h
=============
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Pierwsze jest w zasobie muzealnym, drugiego nie posiadam, niestety.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Czytam o tych Bałkanach (no i w sumie jestem na Bałkanach poniekąd...) i taką mam chęć na Pax Ren, że aż mnie skręca.
PneumatiKPonton
Has thanked: 34 times
Been thanked: 26 times

Post autor: PneumatiKPonton »

Cześć wszystkim, czy ktoś krolmuje dzisiaj wieczorem?:)
~~ Antek ~~
Write to me in English, po polsku, auf Deutsch, по-Русски or en français - but be sure I am French
Kolekcja gier: https://boardgamegeek.com/collection/us ... dgame&ff=1
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

Jak tam wakacje, Panowie? Wypoczęci? Gotowi do planszowych bojów? :)
Ja już się szykuje na przyszły wtorek :)

Zanim jednak o tym, w co gramy, to pytanie do was: ile osób byłoby zainteresowanych rozgrywkami w Dune: Wojna o Arrakis?
Mam ją zamówioną (w dobrej cenie) i za ok półtora tygodnia będę mógł odebrać. Gra jest prostszą wersją Wojny o Pierścień, podobno świetnie tez chodzi na czterech i kończy się w rozsądnym czasie (2-3 godziny). Tylko pytanie, czy są wśród nas osoby nakręcone na świat Diuny lub po prostu na tę grę? Bo ja jestem, ale dobrze, gdyby było nas więcej. Dajcie znać.
Awatar użytkownika
Muad

Ja chętnie zagram
=============
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 435 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

Odi pisze: 29 sie 2024, 21:46 Jak tam wakacje, Panowie? Wypoczęci? Gotowi do planszowych bojów? :)
Ja już się szykuje na przyszły wtorek :)

Zanim jednak o tym, w co gramy, to pytanie do was: ile osób byłoby zainteresowanych rozgrywkami w Dune: Wojna o Arrakis?
Mam ją zamówioną (w dobrej cenie) i za ok półtora tygodnia będę mógł odebrać. Gra jest prostszą wersją Wojny o Pierścień, podobno świetnie tez chodzi na czterech i kończy się w rozsądnym czasie (2-3 godziny). Tylko pytanie, czy są wśród nas osoby nakręcone na świat Diuny lub po prostu na tę grę? Bo ja jestem, ale dobrze, gdyby było nas więcej. Dajcie znać.
Ja w ten wtorek jeszcze nie, może następny. Też chętnie zagram.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
PneumatiKPonton
Has thanked: 34 times
Been thanked: 26 times

Post autor: PneumatiKPonton »

Będę też we wtorek:)
Jeżeli nam jest 6, to przynoszę też Fief. Kupiłem we Francji na dobrą cenę i bardzo spoko gra :)
~~ Antek ~~
Write to me in English, po polsku, auf Deutsch, по-Русски or en français - but be sure I am French
Kolekcja gier: https://boardgamegeek.com/collection/us ... dgame&ff=1
Awatar użytkownika
Odi
Administrator

No sześciu to raczej się nie zbierze...

Na razie mamy 2 osoby (Ty i ja), reszta się nie zadeklarowała.
Awatar użytkownika
Muad

Kolejna partia Churchilla

Ukończyliśmy rozgrywkę w 5h

Ostateczna punktacja: UK 64, US 62, USSR 55
(fronty dobrze podliczone, graliśmy z ukrytymi agendami, w poprzedniej rozgrywce USSR powinno jednak wygrać)

Rozgrywka kompletnie inaczej się potoczyła. Tym razem udało nam się pokonać kraje osi wcześniej, ponieważ skończyliśmy na 9 konferencji (z 10). Niemcy zostały pokonane atakiem aliantów przebijając się ciężko przez Europę - Sowieci pomimo wysiłków nie dali radę dojechać. Mieliśmy dobre losowe wydarzenie i rezerwy niemców zostały zmniejszone o jeden. Co ciekawe, Włosi nie poddali się. Bronili bardzo dobrze Sycylii i mieli częste wsparcie od sojusznika. Japonia z kolei poddała się ze względu na okupację US od strony Okinawy - i tym razem bomba nie została wynaleziona. Roosevelt przeżył wojnę, Churchill miał trzy zawały.. Stalin tylko raz wpadł w paranoję. Dwie inne postacie nie dożyły końca wojny. Francja przed końcem wojny przeszła do stronę czerwonych xD

Co do ukrytych agend - jedynie US nie dało rady (1 na 2 jedynie) co kosztowało ich zwycięstwo, a nie powiem zaczęli grę bardzo wysoko (nim doszło do Normandii to w Persji były już mcdonaldy.. tzw. McPersia). UK miało Bułgarię i Syjam, US Grecję i Malezję, USSR Kraje Bałtyckie i Austrię.
Spoiler:
=============
hancza123

Ja też zagrałem w Churchilla na Wargameronie dopiero co. Zagrałem bo mnie zachęciłeś.

US: 45
GB: 40
ZSRR: 45

Highlander ma sporo racji że Ruskimi gra się bardzo źle i można się sfrustrować ale ja spróbowałem grać bez postępów militarnych i wyszło to tak:

Obrazek

Beznadziejnie ciężko szło czołgami więc szybko odpuściłem i ma maksa pocisnąłem na wpływy polityczne i w bombę atomową. Inaczej nie bardzo wiem jak Ruskimi grać?
Awatar użytkownika
Muad

Ja pamiętam jak grał Highlander - to nie jest gra dla niego ale nie będę się rozpisywał :)

Przede wszystkim, trzeba zaznaczyć, że jeżeli jedynym frontem jaki okupuje Niemcy jest sowiecki to praktycznie USSR ma zwycięstwo w grze. Nie muszą robić wtedy innych rzeczy bo tak:
- 8 pkt za pokonanie kraju
- 5 pkt jeżeli tylko USSR okupuje kraj
- 1 pkt za technologię niemiec
- 1 pkt za technologię niemiec jeżeli tylko USSR okupuje kraj
= 15 pkt

Przy czym, kasuje możliwość zdobycia punktów dla US i UK

Oczywiście, przepchnąć front wschodni samemu gdy normandia nie wylądowała jest ciężko - ten front wolno startuje. Jednakże ma możliwość przebicia się o 2 pola. Dlatego też jest opcja wjechania do niemiec w momencie gdy są zajęci gdzie indziej - ponieważ jeżeli front jest o 2 pola od niemiec, to ich rezerwy nie bronią kraju wszystkimi siłami.

Oj jest sporo sposobów jak grać USSR. Przede wszystkim łatwo jest ubić inwazję w normandii. Na stół można rzucać 2 dyrektywy ofensywne US i dostać spore wsparcie. Jak wygrywasz przywództwo na frontach dostajesz spore wsparcie militarne. Jeżeli USSR wejdzie już do Mandżurii to to jest bardzo łatwe do zainwestowania - Korea daje 8 pkt, Japonia 0 pkt ale ubija praktycznie US na pacyfiku.

A wyście w ogóle wygrali grę? I graliście turniejowy scenariusz najpewniej?
=============
hancza123

Nie pokonaliśmy Niemiec. Graliśmy scenariusz turniejowy (rundy 5-10). Ja utrudniałem pokonanie Niemiec, przyznaję się. Ale to co robiłem dało mi prawie wygraną (remis po 45pkt to jednak wygrana US, zabrakło mi punktu zatem).

Nie jestem pewien czy graliśmy w 100% poprawnie, chłopaki ciągle siedzieli w instrukcjach, a Excel w laptopie kolegi liczył co rundę punkty aby było wiadomo jaka jest sytuacja.

Gra bardzo mi się podoba ale Ruskimi grać jest najmniej atrakcyjnie i tu zgadzam się z Highlanderem.

Jakby brakowało jednego to daj znać i zagram z wami. Wchodzę w to i chyba kupię tą grę. Biję się z myślami TAK czy NIE :wink:
hancza123

Polecam wam konwenty wojenne: Wargameron, Agrowar i Pyrowar. Wszystkie są świetne a ten właśnie zakończony- Wargameron to wręcz genialny!
Spoiler:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

ODPOWIEDZ