Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
mikolajl
Has thanked: 226 times
Been thanked: 27 times
Kontakt:

Re: Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)

Post autor: mikolajl »

japanczyk pisze: 27 lis 2024, 12:56
Sawmody pisze: 27 lis 2024, 12:37 Czy ta inba nie rozkręciła się trochę za bardzo? Koncept lodówki faktycznie jest zerżnięty, ale cała grafika na ich planszetkach została stworzona przez nich, z użyciem oryginalnych czcionek i ikon. Do tego na BGG nie ma żadnej notki "Tylko do użytku własnego".

Obrazek
kmd2000 pisze: 27 lis 2024, 11:04 Po pierwsze część grafiki na planszetce została przekopiowana bezpośrednio z mojego tworu - wiem to (i mogę łatwo udowodnić)
To... mozesz udowodnic w takim razie?
Bo w tej jakosci w jakiej portal udostepnil to ja nie wiem co mozna wywnioskowac poza inspiracja
Poza tym na BGG widzę "All rights reserved"
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3706 times
Been thanked: 3887 times

Post autor: japanczyk »

mikolajl pisze: 27 lis 2024, 13:05 Poza tym na BGG widzę "All rights reserved"
To mozna zmienic jednym kliknieciem ;) Aczkolwiek jest to domyslny setting i raczej tak bylo od poczatku
Spoiler:
Wybacz @kmd2000 , ale poza mocna inspiracja twoja lodowka (skad inad bardzo fajny pomysl) to te planszetki kolo siebie nie staly, uklad osiagniec jest calkiem inny, design klamki na tym zamazanym blobie tez wyglada na inny (twoja jest ladniejsza)

Czy moze ta czesc skopiowanej grafiki to dol lodowki i linie idace w tych samych miejscach?
Awatar użytkownika
kmd2000
Has thanked: 131 times
Been thanked: 155 times

Post autor: kmd2000 »

Nie rozpisując się - to jest cltr-c ctrl-v zawartości oznaczonej jako 'all rights reserved / no derivatives / etc' - grafika, układ etc. części zerżniętej, każdy piksel jest mojego autorstwa, a wymyślenie ergonomicznego i estetycznego konceptu, tworzenie różnych wariantów i testowanie to są godziny roboty, pomimo, że rezultat to parę kresek (w końcu logo np. adidasa to też raptem 3 trójkąty, nie? :D). Jak się inspirowałem innym rozwiązaniem (i to bez kopiowania), to dałem linka w pliku i podziękowałem autorowi.

Ja nic tam od nich nie chcę oprócz przyznania się - a Portal bezczelnie łże, że to ich grafik stworzył.
Napisałem im, dowody mają - jak się zachowają to już ich sprawa - od tego momentu mam w nosie co zrobią, po prostu bardzo nie lubię korpo-obłudy. To jakaś wielka afera nie jest, ale bezczelność jest na najwyższym poziomie :)
tomg
Has thanked: 149 times
Been thanked: 216 times

Post autor: tomg »

kmd2000 pisze: 27 lis 2024, 14:07 po prostu bardzo nie lubię korpo-obłudy.
Gwoli precyzji żadna to korpo-obłuda (daleko im do tego) raczej taka nasza januszo(lub ignaco)-obłuda.
Ale rozumiem Twoje wk... zdenerwowanie.
kisiel365
Has thanked: 253 times
Been thanked: 308 times

Post autor: kisiel365 »

Ja bym szukał dobrego prawnika, bo moim zdaniem do wygrania jest kawalerka w Warszawie. Pisząc na forum za dużo, odcinasz sobie drogę do ugody z NDA i w zasadzie ryzykujesz kontrpozwem. Jak masz dowód to walcz, ale w sądzie, a nie tu, jak nie - polecałbym skasować posty. Życzę powodzenia.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

do wygrania jest kawalerka
... w tym samym (wyimaginowanym) apartamentowcu, co penthouse pana Kajetana, wyszarpany za "niewyplacone Robcio nadgo"
8)

Anyway, po co jest ta cala lodowka na planszy? W te pola wpisuje sie cos markerem?
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
czarny kapelusz
Has thanked: 84 times
Been thanked: 80 times

Post autor: czarny kapelusz »

psia.kostka pisze: 27 lis 2024, 20:56
Anyway, po co jest ta cala lodowka na planszy? W te pola wpisuje sie cos markerem?

Psia.kostka fudczajnowy ignorant!! :evil:

Dobra, jakoś się pozbierałem to i odpowiem. Za pierwsze wyrzucenie jedzenia dostajesz lodówkę. Pozwala ci to zatrzymywać żarełko na następne rundy. No i tam możesz sobie te drewienka kłaść. A ci, którzy jej nie mają mogą sobie ją skreślić markerem 😎
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2365 times

Post autor: warlock »

Miałem łykać dodatek od razu, ale potem do mnie doszło, że ja nie mogę zebrać składu na podstawkę, więc komplikowanie gry dodatkowymi modułami nie ma sensu bo już kompletnie nikt w to nie zagra ;). No chyba że jest w tym pudle coś (poza nowymi kamieniami milowymi), co jest turbo proste, a jednocześnie miodne i warte włączenia już niemalże od początku? Czy to raczej moduły z gatunku "jak jesteście zmęczeni "metą" w waszej grupie to przełamcie sobie schematy modułami X i Y"? ;)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2024, 06:59 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
kisiel365
Has thanked: 253 times
Been thanked: 308 times

Post autor: kisiel365 »

warlock pisze: 27 lis 2024, 22:49 Czy to raczej moduły z gatunku "jak jesteście zmęczeni "metą" w waszej grupie to przełamcie sobie schematy modułami X i Y"? ;)
Raczej tak. Więcej tego samego dobrego, co było w podstawce. Raczej nikt nie gra ze wszystkimi modułami, a podzbiór daje urozmaicenie.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
buhaj
Has thanked: 1025 times
Been thanked: 654 times

Post autor: buhaj »

warlock pisze: 27 lis 2024, 22:49 Miałem łykać dodatek od razu, ale potem do mnie doszło, że ja nie mogę zebrać składu na podstawkę, więc komplikowanie gry dodatkowymi modułami nie ma sensu bo już kompletnie nikt w to nie zagra ;). No chyba że jest w tym pudle coś (poza nowymi kamieniami milowymi), co jest turbo proste, a jednocześnie miodne i warte włączenia już niemalże od początku? Czy to raczej moduły z gatunku "jak jesteście zmęczeni "metą" w waszej grupie to przełamcie sobie schematy modułami X i Y"? ;)
Są moduły, które bardzo skracacają rozgrywkę oraz moim zdaniem nie tylko urozmaicają ale wręcz "trochę" naprawiają. W zasadzie niektóre nie komplikują bardziej rozgrywki ale wręcz ją upraszczają.
Awatar użytkownika
kmd2000
Has thanked: 131 times
Been thanked: 155 times

Post autor: kmd2000 »

buhaj pisze: 28 lis 2024, 08:19
warlock pisze: 27 lis 2024, 22:49 Miałem łykać dodatek od razu, ale potem do mnie doszło, że ja nie mogę zebrać składu na podstawkę, więc komplikowanie gry dodatkowymi modułami nie ma sensu bo już kompletnie nikt w to nie zagra ;). No chyba że jest w tym pudle coś (poza nowymi kamieniami milowymi), co jest turbo proste, a jednocześnie miodne i warte włączenia już niemalże od początku? Czy to raczej moduły z gatunku "jak jesteście zmęczeni "metą" w waszej grupie to przełamcie sobie schematy modułami X i Y"? ;)
Są moduły, które bardzo skracacają rozgrywkę oraz moim zdaniem nie tylko urozmaicają ale wręcz "trochę" naprawiają. W zasadzie niektóre nie komplikują bardziej rozgrywki ale wręcz ją upraszczają.
A może napiszesz kilka słów opinii o co ciekawszych modułach?
Grałem póki co tylko z kawą, bo koncept interesujący, ale odczucia były analogiczne jak z grania vagabondem w Root - w teorii ciekawie łamie zasady, ale w praktyce tworzy trochę odseparowaną od całości warstwę decyzyjną.
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

buhaj pisze: 28 lis 2024, 08:19
Znasz wszystkie moduły ? Czy mógłbyś w miarę możliwości opisać każdy z nich ?
buhaj
Has thanked: 1025 times
Been thanked: 654 times

Post autor: buhaj »

Nie znam wszystkich modułów. Nie mam tej gry, bo sprzedałem podstawkę kilka lat temu, gdy mi się po prostu znudziła. Teraz znajomi rozkładają z modułami z dodatku i jest mega interesująco. Przede wszystkim w te nowe układy, które grałem, nie zmieniały grubo samych zasad ale wywracały strategię. Np: jakis moduł (niestety mam słaba pamięć do zapamiętywania nazw) wprowadzał produkt, który trzeba kupić przed innymi albo inny moduł, który zmieniał reklamę, itd. Nigdy nie wymagało to długiej nauki zasada, ot 60 sekund, żeby podkreślić zmianę ale zmieniało totalnie strategię. I generalnie gry trwają dużo krócej. Na 3 osoby często rozgrywka trwa koło 1 h.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2018 times
Been thanked: 2619 times

Post autor: PytonZCatanu »

Mam za sobą 5-6 partii z Ketchupem na wersji angielskiej w ciągu ostatnich 2-3 lat.

Ten dodatek jest świetny, poza ceną naprawdę nie ma wad i to pozycja obowiązkowa dla fanów FCM.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 944 times
Been thanked: 1480 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Tutaj jest bardzo zgrabny, pobieżny opis wszystkich modułów:
https://boardgamegeek.com/thread/221012 ... 7#32078557

Tutaj z kolei garść przemyśleń o modułach:
https://boardgamegeek.com/thread/301684 ... -and-other
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 128 times
Been thanked: 302 times

Post autor: Niewodnik »

kmd2000 pisze: 27 lis 2024, 11:04 Portal oczywiście zaprzecza i powołuje się na bycie firmą "od fanów dla fanów". Mówię "sprawdzam" ;-)
Panie Grzegorzu,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Po pierwsze część grafiki na planszetce została przekopiowana bezpośrednio z mojego tworu - wiem to (i mogę łatwo udowodnić), ponieważ tworzyłem ją od zera i posiadam oryginały plików, więc uważam, że to nie podlega dyskusji. Dojrzałą rzeczą byłoby przyznać się do błędu.

Co ważniejsze natomiast - myślę, że najbardziej eleganckim zachowaniem ze strony Portalu byłoby niezwłoczne udostępnienie grafik do planszetek dla wszystkich zainteresowanych graczy, jeszcze przed zakończeniem przedsprzedaży - sam pisze pan w swojej odpowiedzi o "pracy dla społeczności" i bycie firmą "od fanów dla fanów". Proponuję, aby Portal udostępnił te pliki do końca tego tygodnia, (np. piątek), aby fani nie czuli presji na preorder tylko z racji planszetek przygotowanych z udziałem rzeczonej społeczności.
Mamy piątek, zaraz kończę pracę i czuję presję preorderu. Udało się uzyskać jakąś odpowiedź?
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

Dziękuję za info o dodatku. Ten opis na BGG widziałem, ale w oczekiwaniu na grę zastanawiam się czy warto dla kogoś, kto nie zna podstawki coś dodawać. Czy to niestety jest tak, że samemu po zapoznaniu się z podstawką należy sobie dokładać, czy może ktoś zasugeruje co dorzucić na początku gry ?

Ps. odnośnie planszetek polecam poczytać pierwszy z brzegu artykuł dotyczący opracowania cudzego utworu, wykonywania praw zależnych oraz rozpowszechniania opracowania.
Gosterq
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Gosterq »

Maleficii pisze: 29 lis 2024, 18:10 Dziękuję za info o dodatku. Ten opis na BGG widziałem, ale w oczekiwaniu na grę zastanawiam się czy warto dla kogoś, kto nie zna podstawki coś dodawać. Czy to niestety jest tak, że samemu po zapoznaniu się z podstawką należy sobie dokładać, czy może ktoś zasugeruje co dorzucić na początku gry ?.
Nie wiem jaka była sprzedaż polskiej podstawki, w jakim tempie się wyprzedała, ale ketchup jest jednym z lepszych dodatków jakie powstały do gier planszowych i szkoda by było gdyby się wyprzedał jeśli gra podejdzie. Czy jest wymagany? Nie, gra działa świetnie bez niego. Czy warto go nabyć? Tak, wprowadza multum zmiennych do kolejnych rozgrywek.
Jeśli chodzi o dokładanie modułów, to na początek warto dołożyć ten z blokowaniem millestonow po początkowych turach. Ja gram zawsze z nim. Trochę naprowadza on na to co robić na starcie i blokuje wzięcie paru mocnych początkowych kamieni.
A dalej? Wybiera się z jakimi modułami grać. W instrukcji jest kilka przykładów na rozgrywki z danymi zestawami modułów. Nie pamiętam, po dwa czy tam trzy dodatki na rozgrywkę.
U nas zagraliśmy partię z każdym pojedynczym modułem, a później dokladaliśmy sobie te przykładowe zestawy.
Awatar użytkownika
warlock

Jakby ktoś chciał zrobiłem sobie osiągnięcia z gry podstawowej z modułem Trudne Wybory z dodatku, do zalaminowania i wycięcia:
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... odatku.pdf - podmienię na link do BGG jak zaakceptują mi plik ;).
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

warlock pisze: 02 gru 2024, 13:33 Jakby ktoś chciał zrobiłem sobie osiągnięcia z gry podstawowej z modułem Trudne Wybory z dodatku, do zalaminowania i wycięcia:
http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... odatku.pdf - podmienię na link do BGG jak zaakceptują mi plik ;).
Dasz radę złożyć w jednym pliku z osiągnięciami z dodatku, żeby drukować dwustronnie?
Awatar użytkownika
warlock

Tak, ale czekam aż dostanę do reki dodatek i będę mógł uwzględnić oficjalne tłumaczenie, bo to co mam teraz to moje wypociny ;).
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

warlock pisze: 02 gru 2024, 13:53 Tak, ale czekam aż dostanę do reki dodatek i będę mógł uwzględnić oficjalne tłumaczenie, bo to co mam teraz to moje wypociny ;).
Polska instrukcja online do dodatku nie wystarczy? W sensie nie stawiam roszczeń, próbuję pomóc ;) btw jest opcja dodania po obu stronach osiągnięcia "Ketchup - ktoś wykorzystał twój marketing" i oznaczenia go np. jako opcjonalny?
Awatar użytkownika
warlock

Nie wiem czy w tej instrukcji jest treść kamieni milowych - chyba nie ma takiego zestawienia (albo jestem ślepy) ;).

Co do prośby - jasne! Ja nawet mam już taki plik pod podstawkę + moduły opcjonalne ;): To co udostępniłem w poście wcześniej to po prostu moduł, który można wykorzystać nie mając w ogóle dodatku kupionego ;). Ale pracuję nad takim ładnym rozszerzonym zestawieniem wszystkiego. ;)
Ostatnio zmieniony 02 gru 2024, 15:38 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

warlock pisze: 02 gru 2024, 14:37 To co udostępniłem w poście wcześniej to po prostu moduł, który można wykorzystać nie mając w ogóle dodatku kupionego ;). Ale pracuję nad takim ładnym rozszerzonym zestawieniem wszystkiego. ;)
Ja mam zamiar używać osiągnięć z dodatku bez kupionego Ketchupu ;) ale fajnie by było mieć taką dwustronną całość - podstawowe + z modułów i dodatkowe + z modułów <3
Awatar użytkownika
warlock

Mogę Ci na razie zaproponować moje fanowskie tłumaczenie osiągnięć z dodatku (ale z nazewnictwem spójnym z podstawką) - po premierze zaktualizuję ten plik ;). https://boardgamegeek.com/filepage/2907 ... aminowania
Priwju:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 gru 2024, 22:06 przez warlock, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ