Android: Netrunner (Richard Garfield, Lukas Litzsinger)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Tyrek
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 158 times
Re: Android: Netrunner
Moim zdaniem Shaper vs Weyland to chyba najlepszy zestaw na start. Anarch jest lekko kombinowany z uwagi na wirusy. Shaper ma najbardziej "spokojny" styl gry i karty bez dużej ilości "kombinowania" na początek.
Re: Odp: Android: Netrunner
Dla tych co zamawiali w planszomanii dostalem wiadomosc iz paczka zostala wyslana dzisiaj. W przypadku kuriera UPS powinna byc jutro.
Wysłane z mojego SGT za pomocą Tapatalk 2
Shaper hb dla mnie. Shaper najbardziej uczy podstaw runnera, hb podstaw corpo. Nie ma co palic w pierwszej grze, wiec weylanda i jinteki nie polecalbym
- donmakaron
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 647 times
+1 dla Shaper vs HB. Pojedynek na ice'y i icebreakery, bez wydziwiania, palenia, pułapek, sztuczek i kombinacji. No może trochę, ale nie dużo 

A ja polecam Kształcerzy vs HB lub Weyland. Najłatwiejsze do poczatkowego ogarnięcia. Anarchowie mają swoją (poniekąd rewelacyjną) mechanikę i strategie (w zasadzie jak każda frakcja
), ale Kształcerzami najlepiej sie uczyć. Na poczatku są bardziej intuicyjni. HB w coresecie to czysty bunkier - czyli najprostsza strategia. Weyland podobnie + smarzenie runnera 
Więcej na temat zaczynania i początkowych talii zapraszam tutaj:
http://netrunnerforum.decktech.eu/index ... tkujących/
Dział stworzony specjalnie dla Was
Pytać, dopytywać, przepytywać. Każde pytanie znajdzie odpowiedź. 

Więcej na temat zaczynania i początkowych talii zapraszam tutaj:
http://netrunnerforum.decktech.eu/index ... tkujących/
Dział stworzony specjalnie dla Was

Zdecydowanie Kształcerze vs. HB.
Kształcerze, bo to po prostu najprostszy runner.
HB bo oni zapewniają klasyczną rozgrywkę. Weyland jest za mocny na początek, NBN słaby, a Jinteki liczy na pułapki tylko.
PS. Czy polskojęzyczni gracze wiedzą co to "Shaper"?
HB bo oni zapewniają klasyczną rozgrywkę. Weyland jest za mocny na początek, NBN słaby, a Jinteki liczy na pułapki tylko.
Jasiek22 pisze:Zdecydowanie Kształcerze vs. HB.

Myślę że Netrunner w wersji PL powinien mieć swój osobny wątek, tak aby osoby które mają tylko wersję PL i znają nazewnictwo tylko polskich kart, wiedziały o czym mowa...
- Tyrek
Pytania o karty, to chyba do działu z zasadami, a tam już takiego kotła jak tutaj nie ma 
Co do startowych, to fakt HB też fajnie - chociaż te ICE co się przechodzi za kliki.. żeby się towarzystwo za bardzo nie przyzwyczaiło
Co do palenia w Weylandzie na startowej talii, to chyba rzadko się udaje, a nawet jeśli, to ładnie uświadamia runnera o tym jak boli tagowanie 

Co do startowych, to fakt HB też fajnie - chociaż te ICE co się przechodzi za kliki.. żeby się towarzystwo za bardzo nie przyzwyczaiło

- pan_satyros
- Has thanked: 692 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
+1Karit pisze:Myślę że Netrunner w wersji PL powinien mieć swój osobny wątek, tak aby osoby które mają tylko wersję PL i znają nazewnictwo tylko polskich kart, wiedziały o czym mowa...
Z każdym turniejowym LCG jest ten sam problem. Niby Polska, a na forach polskich nazw mało kto używa ;/
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
A tam, weyland ma pare sposobów tagowania.
Trzeba sie naiczyc polskich nazw
Trzeba sie naiczyc polskich nazw

No tak, ale np. rozważania o taktyce i strategi (które do działu zasad i wątpliwości nie pasują za bardzo) opierają się o nazwy kart, i tu różnica językowa ma znaczenie.Tyrek pisze:Pytania o karty, to chyba do działu z zasadami, a tam już takiego kotła jak tutaj nie ma![]()
Jedna sprawa to SE (Spalona Ziemia?) a druga to Archer (Łucznik?), który masakrował na początku nawet i bardziej doświadczonych graczy 

- Tyrek
Fakt, chociaż podejrzewam, że jak już ktoś wsiąknie i zacznie przeczesywać internet w poszukiwaniu informacji o grze, to nawet nie zauważy jak przejdzie na ang. nazewnictwo lub będzie znał odpowiedniki w obu językach. Tak to już jestNo tak, ale np. rozważania o taktyce i strategi (które do działu zasad i wątpliwości nie pasują za bardzo) opierają się o nazwy kart, i tu różnica językowa ma znaczenie.

Czekam na pierwsze wrażenia nowicjuszy! Podzielcie się, nie bądźcie sknery!

http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 30#p442830bazyn pisze:Trzeba sie nauczyc polskich nazw
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 100 times
- Kontakt:
W trollach ostatnie sztuki podstawki i dodatków
lol
W ile dni się wyczerpie nakład?

Podobno na GenConie '12 pół tysiąca pudeł zeszło w 7 minut.mulek18 pisze:W trollach ostatnie sztuki podstawki i dodatkówlol

A ja czuje (i mam nadzieje) że będzie na odwrótTyrek pisze:Fakt, chociaż podejrzewam, że jak już ktoś wsiąknie i zacznie przeczesywać internet w poszukiwaniu informacji o grze, to nawet nie zauważy jak przejdzie na ang. nazewnictwo lub będzie znał odpowiedniki w obu językach. Tak to już jestSzczególnie jak "baza wiedzy" o grze dużo większa za granicą niż w języku ojczystym.

Wow, to więcej niż 1 sztuka na sekundęmbork pisze:Podobno na GenConie '12 pół tysiąca pudeł zeszło w 7 minut.mulek18 pisze:W trollach ostatnie sztuki podstawki i dodatkówlol

Ciekaw jestem kiedy będzie następna dostawa dodatków, bo podejrzewam że podstawek jest sporo zapasu.
Czy dodatki do NR są wysyłane od FFG do Galakty z np. dodatkami SW LCG?
Moją paczkę planszomania dzisiaj umieściła w paczkomacie (zamówienie składałem popołudniu). Jutro powinna być u mnie!siawq pisze:Dla tych co zamawiali w planszomanii dostalem wiadomosc iz paczka zostala wyslana dzisiaj. W przypadku kuriera UPS powinna byc jutro.

- Tyrek
Myślę ze w turniejowym gronie nie do końca tak będzie, ale może się mylęA ja czuje (i mam nadzieje) że będzie na odwrót To gracze w wersjami ENG naucza się kart z PL

Może być tak jak w przypadku wersji eng. Dostawa kolejna przy następny, dodruku. Przy czym z PL wersją, to chyba zbiega się z kolejnym dodrukiem wersji międzynarodowych, a kiedy to będzie to kto wie ...Ciekaw jestem kiedy będzie następna dostawa dodatków, bo podejrzewam że podstawek jest sporo zapasu.
Czy dodatki do NR są wysyłane od FFG do Galakty z np. dodatkami SW LCG?
Mam nadzieje że Ci dojdzie, bo jak ja kiedyś zamawiałem, to niestety dopiero następnego dnia InPost odbierał, bo sklep za późno włożyłMsbS pisze:Moją paczkę planszomania dzisiaj umieściła w paczkomacie (zamówienie składałem popołudniu). Jutro powinna być u mnie!siawq pisze:Dla tych co zamawiali w planszomanii dostalem wiadomosc iz paczka zostala wyslana dzisiaj. W przypadku kuriera UPS powinna byc jutro.

Nie wiem, ale nie sądzę. Chociażby dlatego ze spedzam znacznie więcej czasu czytajac o anr po angielsku niz po polskuKarit pisze:A ja czuje (i mam nadzieje) że będzie na odwrótTyrek pisze:Fakt, chociaż podejrzewam, że jak już ktoś wsiąknie i zacznie przeczesywać internet w poszukiwaniu informacji o grze, to nawet nie zauważy jak przejdzie na ang. nazewnictwo lub będzie znał odpowiedniki w obu językach. Tak to już jestSzczególnie jak "baza wiedzy" o grze dużo większa za granicą niż w języku ojczystym.
To gracze w wersjami ENG naucza się kart z PL