Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- mat_eyo
- Has thanked: 944 times
- Been thanked: 1480 times
- Kontakt:
Re: Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)
Poczekam do premiery (wcześniej i tak raczej nie ma szans, żebym zagrał) i będę się przypominał o aktualizację. Dzięki Kamil, kawał dobrej roboty!
- warlock
- Has thanked: 1213 times
- Been thanked: 2365 times
Poprzednia wersja miała jakieś dziwne błędy merytoryczne, poprawiłem (jak ktoś pobrał, to polecam pobrać ponownie
).

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3706 times
- Been thanked: 3887 times
Nie, premiera w styczniu
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Czy FCM można kupić z zniżkami z Portal Games? Kojarzycie czy można korzystać w tym celu z czyjegoś konta? Dawno nic nie zamawiałem stamtąd i nie kojarzę kompletnie czy warto szukać kogoś na forum z zniżkami czy muszę brać Ketchup w pełnej cenie.
Można, ale zniżka obecnie to chyba 10%. Mi najtaniej wyszło w aleplanszowki ze zniżkami InPostPay (chyba wtedy działał kod magia, który miała powrócić w styczniu).
Co do samego dodatku utknął na celnym, mam nadzieje że go w końcu wypuścili, bo ile można.
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Mi bardzo zależy na tych suchościeralnych planszetkach do milestones, stąd jestem skazany na cenę z Portala. Bardzo jestem ciekaw jak to się będzie spisywało.
A to nie można ich wydrukować z bgg (na ich podstawie robił ktos z portalu te co chcesz), zalaminowac i masz 80zl - kosztu druku i laminowania w kieszeni?
Czy wiadomo już coś o dacie dostawy dodatku??
Portal wyslal wczoraj. Podejrzewam, że sklepy będą wysyłały za 2 tygodnie.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3706 times
- Been thanked: 3887 times
Mój juz w paczkomacie;) stawiam ze w sklepach za 2 tyg
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- detrytusek
- Has thanked: 502 times
- Been thanked: 1194 times
Czy jest szansa, że Ketchup wejdzie do pudełka podstawki?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Hej,
Dostałam dodatek. Pytanie za 100 pkt: Czy też macie angielskie napisy na żetonach? Zwłaszcza na żetonie podwójnego marketingu i nieograniczonego popytu?
Pytam, bo nie wiem, czy tak ma być, czy reklamować. 
Dostałam dodatek. Pytanie za 100 pkt: Czy też macie angielskie napisy na żetonach? Zwłaszcza na żetonie podwójnego marketingu i nieograniczonego popytu?

W podstawce też tak było - w przypadku toru kolejności, więc zakładam, że tak ma być.
Potencjalnie cięcie kosztów na kartonie albo jakiś dziwny układ ze splotterami
-
- Been thanked: 5 times
Ketchup będę miał jutro (nie zamawiałem od Portalu), a podstawka (od 3karty) i ani widu ani słychu.
Zanim zacznę kompulsywnie liczyć, czy liczba kart mi się zgadza (a bardzo chcę tego uniknąć...).
W pudełku do dodatku miałem 6 kart pracowników z podstawki:
3x Kierownik ds. Jakości
3x Dyrektor generalny.
O co chodzi z tymi kartami? Nie znalazłem info, żeby je zamienić z tymi, z podstawki, a wyglądają dokładnie tak samo jak te z podstawki. Wszyscy je dostali, czy wygląda bardziej na błąd w konfekcjonowaniu u mnie?
W pudełku do dodatku miałem 6 kart pracowników z podstawki:
3x Kierownik ds. Jakości
3x Dyrektor generalny.
O co chodzi z tymi kartami? Nie znalazłem info, żeby je zamienić z tymi, z podstawki, a wyglądają dokładnie tak samo jak te z podstawki. Wszyscy je dostali, czy wygląda bardziej na błąd w konfekcjonowaniu u mnie?
Dodatek wprowadza możliwość gry w 6 osób (podstawka do 5-ciu). 

No tak, ale o ile dobrze rozumiem, to w instrukcji jest dokładnie rozpisane, że kart z symbolem x1 (a oba rodzaje kart je mają) tych kart ma być określona liczba (na 5 graczy 3, na 6 nic nie ma więcej napisane, więc nadal 3[?]). A razem z kartami z podstawki tych kart robi się chyba 6 sztuk.
Co do kierowników ds. Jakości to niektóre moduły każą dodać dodatkowych. Natomiast dyrektorzy generalni pozostają dla mnie zagadką.
To w związku z nowymi osiągnięciami. Pierwsze użycie rekruterki daje dyrektora generalnego, więc to na wypadrk jakby grać w 6 i wszyscy by zrobili to osiągnięcie jednocześnie

- warlock
- Has thanked: 1213 times
- Been thanked: 2365 times
Karty z dodatku są tak jakby cieńsze? Albo mniej sprężyste? Nie że ma to jakiekolwiek znaczenie, ale w ślepym teście wyczuwam pod paluchami różnicę
.
I tak czuję, że przy mojej częstotliwości grania w FCM to może uda mi sie sprawdzić kawę i nowe osiągnięcia, a reszta będzie dożywotnio w pudle ;(.
Jakieś rekomendacje modułów, które wyjątkowo dobrze działają dwuosobowo?

I tak czuję, że przy mojej częstotliwości grania w FCM to może uda mi sie sprawdzić kawę i nowe osiągnięcia, a reszta będzie dożywotnio w pudle ;(.
Jakieś rekomendacje modułów, które wyjątkowo dobrze działają dwuosobowo?

- vinnichi
- Has thanked: 1378 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Mi akurat kawa najmniej się podobała być może nie potrafiłem dobrze z niej skorzystać ale całkiem zabawny był moduł z przebudową dróg i śmierdzącym kimchi.
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- Ardel12
- Has thanked: 1360 times
- Been thanked: 2856 times
Zagrałem wczoraj w 2os pierwszy raz z dodatkiem Ketchup. Od razu dwie partie wleciały. Obie z nowym zestawem osiągnięć i modułem Kawy. Obaj z kolegą mamy trochę partii w podstawkę i widać było, że strategie z niej względem tego co można osiągnąć sporo się rozmijają, więc te dwie partie to było takie próbowanie zrobienia czegoś sensownego.
Grało się cudownie. Gra przyspieszyła znacząco i bank pękał dużo szybciej. Reklama obecnie jest dla mnie świetnie podciągnięta. W podstawce to było "tylko" 5$, a teraz bonusy za pierwszą sprzedaż są po prostu ogromne(płacenie żarciem pracownikom moim ulubionym, gdyż zrobiłem z nich alkoholików xD).
Z kolei moduł Kawy prawie wcale nie był używany. Ogarnięcie milestonów wystarczyło i bym polecał grać najpierw tylko z nimi. Ja racze zatrzymam się jeszcze na kilka partii na nich zanim wrzucę kolejny moduł. Wrzucić by był i nikt go nie brał to sensu nie ma. Co ciekawe moduły skojarzyły mi się mocno z Clinic. Tam jak się gry dobrze nie pozna, to dodatkowe zmiany mogą albo być dla nas pomijalne, bo nie potrafimy ich użyć albo pociągnąć nas na dno. Ach muszę wrócić do Clinica na solo xD
Grało się cudownie. Gra przyspieszyła znacząco i bank pękał dużo szybciej. Reklama obecnie jest dla mnie świetnie podciągnięta. W podstawce to było "tylko" 5$, a teraz bonusy za pierwszą sprzedaż są po prostu ogromne(płacenie żarciem pracownikom moim ulubionym, gdyż zrobiłem z nich alkoholików xD).
Z kolei moduł Kawy prawie wcale nie był używany. Ogarnięcie milestonów wystarczyło i bym polecał grać najpierw tylko z nimi. Ja racze zatrzymam się jeszcze na kilka partii na nich zanim wrzucę kolejny moduł. Wrzucić by był i nikt go nie brał to sensu nie ma. Co ciekawe moduły skojarzyły mi się mocno z Clinic. Tam jak się gry dobrze nie pozna, to dodatkowe zmiany mogą albo być dla nas pomijalne, bo nie potrafimy ich użyć albo pociągnąć nas na dno. Ach muszę wrócić do Clinica na solo xD