Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Eltonos pisze: ↑20 sie 2024, 17:06
Cześć wszystkim,
Po latach postanowiłem odświeżyć swój zestaw WH Underwolrds. mianowicie: Shadespire zestaw startowy + 2 warbandy - Orki (Ironskullz Boys) i Nieumarłych (Sepulchral Guard). Wiem, że weszły nowe formaty gry: Rivals i Nemesis. (championships mnie nie interesuje).
Poczytałem o jednym i drugim, lecz wciąż mam wątpliwości. Jeśli dobrze rozumiem, to aby grać w tych formatach potrzebować będę talii Rivals, a karty z podstawki idą w zapomnienie. Co z kartami frakcji? Jest ich ponoć za mało, 9 zamiast 12 dla każdej frakcji, a chciałbym w pełni móc wykorzystać swoje warbandy,
Proszę o pomoc jak podejść do tematu. Będę grał tylko w 2 osoby w domowym zaciszu. Jakiś budżet na zakupy jest. Kilka pytań odnośnie potencjalnych zakupów:
- ile talii Rivals kupić dla dużej różnorodności i balansu, i jakie?
- czy nie lepiej będzie kupić któryś z zestawów startowych? Czy warto kupować starsze zestawy, o ile są dostępne, czy lepiej skupić się na najnowszym? Czy jest to bardziej kwestia, które warbandy najbardziej się podobają?
- czy talie Rivals zastępują w całości talie frakcyjne? Jeśli tak, to trochę szkoda, bo mam wrażenie, że warbandy stracą na swoim charakterze/klimacie. Czy można ewentualnie pomieszać karty frakcyjne z taliami Rvials - jak mniemam jest to tryb Nemesis? Jak uzupełnić talie frakcyjne warbandów?
Mam nadzieję, że nie pokręciłem za dużo. Dzięki i pzdr.
1) format Rivals i Nemesis działają w ten sposób: Rivals - talia frakcyjna (wszystkie frakcje powyżej dodatku Beastgrave) - czyli 32 kart tylko do Twojej frakcji. Część ze starszych frakcji, które do tej pory miały niekompletne decki Rivals (bo ten format jeszcze nie istniał) zostało odświeżonych w boxie Rivals of the Mirrored City. Jeżeli masz jednak jakąś frakcje bez pełnego Rivals decku to musisz grać jakimś gotowym np Rimelocked Relics itd. Nemesis - talia frakcyjna i jakaś talia Rivals pomieszana ze sobą. Czyli wybieramy frakcje i patrzymy jaki deck Rivals będzie fajnie łączył do naszego stylu gry.
2) Najlepiej kupić decki które odpowiadają Twojemu ulubionemu stylowi gry (Aggro, Hold Obejtive, Flex itd) oraz są wydane w ciągu ostatniego roku. Decki są na sezonowej rotacji. Oznacza to, że z czasem decki wychodzą z obiegu i nie można nimi grać na turniejach. Ale jeżeli grasz sobie w domowym zaciszu to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nimi grać.
3) Zestawy startowe są w miarę zbalansowane i warto je kupować. Zwłaszcza, że mają wszystko co potrzeba do gry. Każde pudełko zmienia odrobinę zasady i wprowadza jakieś drobne zmiany. Najnowsze pudełko zawsze ma najświeższe zasady gry.
W listopadzie weszła najnowsza edycja czyli: Embergard/Underworlds 2.0!
Czy ktoś już próbował zagrać, jakieś wrażenia? Ja spróbowałem lata temu jeszcze shadespire i było już ciekawie.
Z tego co widzę to przeskoczyli już na pojedynczą planszę zatem i taktycznie się tu też pewnie sporo pozmieniało...