Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mam małą wątpliwość odnośnie scenariusza nr 6. Odkryłam jeden z kafelków wyspy, dzięki któremu otrzymałam żeton odkryć. Trafiłam na żeton specjalny - stare narzędzia (stwórz 1 wybrany przedmiot (nóż, lina albo naczynia) za darmo i bez akcji (odwróć wybrany pomysł na stronę przedmiotu).
I tutaj moje pytanie - czy mogę taki przedmiot wytworzyć nawet gdy nie mam odkrytych ani łąk, ani gór, ani wzgórz?
Czy jedynie w tym wypadku mogę zachować sobie żeton do czasu aż odkryję któryś z powyższych terenów?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Znając odrobinę Robinsona najsensowniejsza wydawałaby mi się opcja numer 2, ale wolę się upewnić
1. Czy w scenariuszu 1 mogę tworzyć przedmiot masz więcej niż raz? Wydaje mi się, że nie ale...
2. Taka sytuacja: buduję dwa przedmioty wysyłając po jednym pionie postaci. Pierwszy się udało zrobić, ale wylosowałem przygodę, że do następnej akcji budowy potrzeba dodatkowego piona. A następny buduję tylko jednym pionem. Czyli wymaganie niespełnione, więc obszedłem się smakiem. Ale czy słusznie?
1. Nie mam przed oczami karty scenariusza, ale jeśli można wytworzyć przedmiot wielokrotnie, to jest to napisane:-)
2. Wydaje mi się, że dotyczy to następnej fazy planowania akcji. Inaczej byłoby to niemożliwe do zrealizowania, bo już nie można przydzielać pionów, gdy wykonujesz akcje
Tak, tej myśli szukałem, czyli musi być napisane, że można tworzyć coś wielokrotnie.
Co do pkt. 2 to brzmi sensownie, jednak ja podszedłem tematycznie. Przygoda nazywała się zdaje się "zdemotywowany" czy jakoś tak, i uznałem, że do południa postać jeszcze miała ochotę coś robić, ale po południu jej przeszło
elprzybyllo pisze:1. Czy w scenariuszu 1 mogę tworzyć przedmiot masz więcej niż raz? Wydaje mi się, że nie ale...
Nie ma "ale". Przedmiot scenariuszowy możesz wytworzyć tylko raz (chyba jest jest napisane inaczej) i podlega wszystkim prawom jak każdy inny wytworzony przedmiot (np. karta pomysłu scenariuszowego może zostać odrzucona w wyniku niesprzyjającego wydarzenia).
Poza tym rozgrywanie scenariusza 1 z mnogą liczbą siekier byłoby bez sensu, zbyt łatwe\nudne (pomijając fakt limitu jednego żetonu +1 drewno na kafelek).
elprzybyllo pisze:2. Taka sytuacja: buduję dwa przedmioty wysyłając po jednym pionie postaci. Pierwszy się udało zrobić, ale wylosowałem przygodę, że do następnej akcji budowy potrzeba dodatkowego piona. A następny buduję tylko jednym pionem. Czyli wymaganie niespełnione, więc obszedłem się smakiem. Ale czy słusznie?
Niesłusznie. Przygoda ma wpływ na "planowanie akcji", które już masz za sobą. Działa więc dopiero od przyszłej tury.
Pytanie dotyczące scenariusza "Przeklęta wyspa". Czy znaczniki mgły kładziemy tylko na odkrytych kafelkach czy również w miejscach na których kafelki jeszcze nie leżą? Bo do tej pory gram wg pierwszego wariantu i o ile raz mi się udało wygrać "na styk" to zazwyczaj nie mam żadnych szans na wygraną.
Na karcie scenariusza jest napisane: "na 2 różnych kafelkach/obszarach Wyspy". Ja rozumiem przez to, że odkryty kafelek to obszar Wyspy i tylko w takim przypadku kładziemy tam mgłę
A taki kafelek z mgłą możemy eksplorować, prawda?
Zdobywać odkrycia, dokładać bestie do talii polowań. Tylko traktujemy go jako nieodkryty na potrzeby wymyślania przedmiotów?
1: Czy suma oznacza że jak produkujemy 1 żywność i 1 drewna to wybieramy sobie jaki surowiec tracimy? Czy też każdy surowiec rozpatrujemy z osobna, wtedy jak mamy 1 żywność i 1 drewno nie dostaniemy nic.
2: Treść karty wskazuje że żeton przerzucenia zostaje z nami dopóki klątwa nie zostanie zdjęta czyli kiedy nie wyciągniemy z tali wydarzeń , jednak instrukcja jasno wskazuje że po rozpatrzeniu akcji żeton jest usuwany. Przyznam szczerze że bardzo bolesne jest granie z takim utrudnieniem i może zaważyć a nie powinno być chyba kart które rozwalają całą rozgrywkę a ta karta wydaje się być "mega strong" w negatywnym sensie tego znaczenia.
PS: i czy odnosi się to też do akcji piętaszka gdy to nasza tura na rzuty za jego akcje?
1) Wybierasz sobie jaki surowiec tracisz, a jaki dostajesz. Jeśli jesteś na kafelku z jednym surowcem to nie dostajesz nic.
2) Karta ta odnosi się tylko do postaci, która wyciągnęła tę kartę. Jest tam napisane, że "połóż żeton przerzutu na karcie Twojej postaci". Jeśli Piętaszek wylosował taką kartę to kładziesz żeton na jego postaci i też normalnie przerzucasz. Co do odrzucenia żetonu po akcji. W instrukcji jest też napisane, że zasady scenariusza i na kartach mają pierwszeństwo nad zasadami z instrukcji i je modyfikują. W tym przypadku tak jest i żeton zostaje dopóki nie wylosujesz tej karty z talii wydarzeń.
Jest tak jak pisze Rubens - tracisz dowolny (wybrany) surowiec/surowce i znacznik przerzucenia obecny jest az do ponownego wylosowania karty z tali wydarzen.
piotrek007r pisze:To ciekawe z tymi zasadami z kart nad zasadami scenariusza.
Możesz przypomnieć na której stronie jest w instrukcji, myślałem że nic mi nie umknęło.
W instrukcji na stronie 21 w dziale 'Dodatkowe zasady' jest napisane, że "W przypadku konfliktu, zasady scenariusza maja pierwszeństwo lub modyfikują ogólne zasady gry". Myślę, że to samo tyczy się opisów na kartach. Jeśli jest taki opis jak na karcie 'Ceremonialne czara' to tak właśnie on działa i modyfikuję ogólne zasady gry. Poza tym - Klątwa to klątwa