Robinson Crusoe: AotCI - zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Pynio
Has thanked: 183 times
Been thanked: 153 times

Re: Robinson Crusoe: AotCI

Post autor: Pynio »

Odrzucało się zewsząd po przerzuceniu :)

Opis na karcie jest ponad zasadami, zatem w tym wypadku przerzucenie zostaje do czasu wylosowania ponownie tej karty :)
Pynio

Tak mnie naszło właśnie po skończeniu pierwszego scenariusza z kampanii HMS Beagle (nawiasem mówiąc genialność nad genialnościami)...

Trochę chyba prosta sprawa ale do rzeczy.

Stawiam na kafelku 2x zbiory - 1. żarcie 2. skamieliny. Rozpatruję w pierwszej kolejności skamieliny i wychodzi, że mam zakryć kafelek, przez co spada automatem zbieranie żarcia. Co to znaczy, każdy wie :)

Jednak... chyba nie powinienem tak tego rozpatrywać:

1. zawsze mogę rozpatrywać w pierwszej kolejności zbieranie żarcia,
2. w sumie wszystko dzieje się "na raz", zatem powinienem chyba to żarcie zdążyć zebrać?

Tak tylko się upewniam...

Miałem jeszcze parę wątpliwości, ale przyznam, że pozapominałem ;) Kampania rewelacyjna. Pierwszy scenariusz to mistrzostwo świata.
Awatar użytkownika
YuZ
Has thanked: 8 times
Been thanked: 23 times

Post autor: YuZ »

Pynio pisze:Stawiam na kafelku 2x zbiory - 1. żarcie 2. skamieliny. Rozpatruję w pierwszej kolejności skamieliny i wychodzi, że mam zakryć kafelek, przez co spada automatem zbieranie żarcia. Co to znaczy, każdy wie :)
Zakryć kafelek? Pierwsze słyszę. Zakrywasz tylko "typ terenu", co tylko uniemożliwia Ci budowanie skojarzonych z tym typem terenu przedmiotów (chyba, że nie jest to jedyny odsłonięty tego typu teren). I tyle. Daleko zbieraniu skamielin do trzęsienia ziemi ;)
Marcin93

Post autor: Marcin93 »

1. W scenariuszach podstawowych zawsze jest informacja co sie dzieje kiedy odkryjemy pierwsze cztery totemy... a co kiedy odkryjemy 5 i 6?\

2. Czy w scenariuszu Rodzinka Robinsonów należy dotrwać do końca, czy wystarczy tylko spełnic cel scenariusza w dowolnym momencie i koniec gry?
Awatar użytkownika
YuZ
Has thanked: 8 times
Been thanked: 23 times

Post autor: YuZ »

1. W scenariuszu 2 przy totemie 3, 4 masz wielokropek, czyli każdy kolejny totem rozpatrujesz jak ostatni, w pozostałych podstawowych scenariuszach przy 4 i 5 totemach nic się nie dzieje. Poza tym bardzo rzadko odkrywa się więcej niż cztery totemy.

2. W scenariuszu "Rodzina Robinsonów" wygrywasz natychmiast po spełnieniu wszystkich warunków zwycięstwa.
Marcin93

Post autor: Marcin93 »

Jeszcze jedno pytanie do scenariusza Rodzinka Robinsonów.

Jeden z żetonów odkryć pozwala darmowo wybudować Nóż, Lina albo Naczynia... czy za darmo oznacza, ze nie musimy miec odkrytego danego kafelka terenu?
Awatar użytkownika
Maxxx76
Been thanked: 2 times

Post autor: Maxxx76 »

Za darmo oznacza, że zostają spełnione wszystkie warunki do wykminienia przedmiotu :-)
Ruben$
Has thanked: 2 times

Post autor: Ruben$ »

To nie oznacza, że masz warunki. Dostajesz bo tak jak mówi sama nazwa 'żetony odkrycia'. Odkryłeś coś podczas eksploracji i wybierasz co tam Ci jest potrzebne. Wszak wyspa nie jest bezludna :)
piotrek007r

Post autor: piotrek007r »

Czy można użyć zdolności cieśli oszczędna konstrukcja kiedy wykonaliśmy już rzut kośćmi i znamy efekt, czy też trzeba użyć tej zdolność przed? W instrukcji napisano że zdolności można używać w każdej chwili.

Czy jeżeli sytuacja nas zmusza do odrzucenia przedmiotu, to czy możemy odrzucić przedmiot scenariusza np: tratwa ze scenariusza nr 3?
Pynio

piotrek007r pisze:Czy można użyć zdolności cieśli oszczędna konstrukcja kiedy wykonaliśmy już rzut kośćmi i znamy efekt, czy też trzeba użyć tej zdolność przed? W instrukcji napisano że zdolności można używać w każdej chwili.

Czy jeżeli sytuacja nas zmusza do odrzucenia przedmiotu, to czy możemy odrzucić przedmiot scenariusza np: tratwa ze scenariusza nr 3?
To dobre pytanie, aczkolwiek nie przeczytałeś całej instrukcji. Ostatnio po xxx grach przeczytałem ją ponownie (czasem warto sobie przypomnieć) i zatrzymałem się na stwierdzeniu (przy żetonach), że wszystko należy mieć "zaklepane" przed fazą akcji. Nie pamiętam, która strona, lewy dolny róg w instrukcji ;)
Teraz tak: nie kłócę się z tym, że w trakcie akcji zdobywam punkty, które chcę wydać na jakąś umiejętność i nie mogę tego zrobić... ale

Rozumiem, że to też nie jest zgodne z zasadami: MAM PUNKTY, ale finalnie nie decyduję się użyć drewna do budowy tylko np używam żetonów, które posiadam.

Wychodzi z opisu w instrukcji, że trzeba to ZAPLANOWAĆ tak jak np wydanie drewna na budowę.

I co? ;)

drugie pytanie: przedmioty scenariuszowe są normalnymi przedmiotami (można je sobie dodrukować) i możesz go normalnie odrzucić.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2014, 10:25 przez Pynio, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek007r

To dobre pytanie, aczkolwiek nie przeczytałeś całej instrukcji. Ostatnio po xxx grach przeczytałem ją ponownie (czasem warto sobie przypomnieć) i zatrzymałem się na stwierdzeniu (przy żetonach), że wszystko należy mieć "zaklepane" przed fazą akcji. Nie pamiętam, która strona, prawy dolny róg w instrukcji ;)
W instrukcji jest napisane że trzeba mieć przygotowane żetony determinacji aby odpalić umiejętność strona 14 (edycja 2)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 270 times
Been thanked: 891 times

Post autor: Ayaram »

Jeśli mam np na budowie znaczek "?" z wydarzenia, robię akcje 1 pionkiem i z kości wyjdzie że ciągnę kartę przygody to ciągnę razem dwie karty czy jedną? wydaje mi się, że 2, ale wolę się upewnić ;)
Awatar użytkownika
Maxxx76

Jest to opisane w instrukcji.
Dobierasz jedną kartę a znacznik odrzucasz.
piotrek007r

Przeczytałem instrukcję jeszcze raz, zrobiłem trochę notatek ku pamięci, okazało się że popełnialiśmy błędy. Generalnie drobne które nie rzutują za bardzo na przetrwanie z wyjątkiem jednego: Talię wydarzeń składałem z 12 kart (6 z książką i 6 ze znacznikami) jako że tyle potrzeba do pierwszego scenariusza to tak już zostało, niestety w scenariuszach gdzie jest mniej rund może to ułatwić sprawę że część kart przygód które zostały wtasowane do tali wydarzeń mogą nie zostać docignięte bo gra się skończy szybciej niż jest kart wydarzeń.

Jeszcze jedno przemyślenie po ponownym przeczytaniu instrukcji i tego tematu. NA 95% pytań które padają w tym wątku odpowiedzi można znaleźć w instrukcji.
W tej grze przeczytanie jej dwa razy jest koniecznością.
Awatar użytkownika
Maxxx76

Zawsze czytam instrukcje 2-3 razy. Po pierwszym razie to dopiero zaczyna się w głowie układać o co chodzi w grze:-)
A jeśli sprawa dotyczy takiej gry jak Robinson, to dodatkowo czytam instrukcję po pierwszej partii :-)
Pynio

piotrek007r pisze:
Jeszcze jedno przemyślenie po ponownym przeczytaniu instrukcji i tego tematu. NA 95% pytań które padają w tym wątku odpowiedzi można znaleźć w instrukcji.
W tej grze przeczytanie jej dwa razy jest koniecznością.

A wiesz, że wszedłem tutaj specjalnie teraz by to napisać? Dokładnie to samo odczucie miałem po pytaniu odnośnie pytajnika i kart Akcji i masy pytań przewijających się tu i ówdzie. Czasem niestety jest też tak, że po xx grach doczytasz coś i jesteś zaskoczony...

Szczerze? Dzisiaj: miałem wielkie liście, które likwidują jedną deszczową chmurkę. No i pamiętam jak x razy podczas wcześniejszych gier wypadły nam 2 zimowe. Nasz gra do tej pory - 2 drewna out za śnieg, potem uwaga... podliczanie chmur: 2 chmury, które liczone były jako normalne i jedną likwidowaliśmy liśćmi. Przecież to są dwie zimowe, tak? Zatem żadnej nie zlikwidujemy ;)

Druga rzecz: dopiero przy dodatku HMS beagle zwróciłem uwagę (przy montażu skrzyń), że jest dokładne rozgraniczenie na ikonki jedzenia (papuga i rybka). Jest jeden przedmiot (chyba zagroda), który wyraźnie pokazuje papugę - myśmy papugę traktowali jako jedzenie ogólnie i wystarczyło mieć dostęp do jedzenia (ryb) i było git...
Awatar użytkownika
Maxxx76

A propos papug i ryb to sporo graczy traktuje to jednakowo, a przecież to są dwa różne źródła jedzenia :-)
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

Maxxx76 pisze:A propos papug i ryb to sporo graczy traktuje to jednakowo, a przecież to są dwa różne źródła jedzenia :-)
A i tak w nowej edycji z każdego źródła dostajemy banany ;)
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
Maxxx76

Może handlujemy z rybami i papugami? Paciorki za banany :-)
Awatar użytkownika
DarkSide
Has thanked: 622 times
Been thanked: 252 times

Post autor: DarkSide »

Maxxx76 pisze:A propos papug i ryb to sporo graczy traktuje to jednakowo, a przecież to są dwa różne źródła jedzenia :-)
Chodzi o to by mieć zbalansowaną dietę ;)

Z innej beczki: graliśmy w weekend we trzech w scenariusz 1 i 2. W pierwszym (graliśmy z psem) przegraliśmy o grubość paznokcia :( Padliśmy 10 dnia nad ranem - zabrakło determinacji do odrzucenia (niskie morale) bo za chwilę byśmy położyli ostatnie elementy stosu (+mieliśmy ogień). Dwukrotnie dobijała nas bardzo ostro pogoda.

Scenariusz drugi (z Piętaszkiem) poszedł gładko skończony gdzieś około 7-8 etapu - trochę szczęścia, bo mało mgły wychodziło na początku.

Z rzeczy oczywistych (dla niektórych) powiem jedno: przed rozpoczęciem gry trzeba bardzo, ale to bardzo mocno się zastanowić w jakiej kolejności siedzą dane postaci oraz kto jest graczem pierwszym. To ważne, gdyż gracz pierwszy pierwszej rundy nie dostaje żetonów determinacji w fazie morale. Również należy dobrze planować kto jaką akcję wykona, gdy jest możliwość zdobycie punktów determinacji, tak by w razie czego ktoś miał żetony do odrzucenia w następnej rundzie (jako gracz pierwszy) gdy morale jest na minusie.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ

Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
piotrek007r

Instrukcja instrukcją ale...

Co zrobić gdy?:

Jesteśmy od krok od "marudzenia" wydarzenie informuje nas że otrzymamy ranę i wtedy morale bum -1, ale mamy "flaszkę rumu" i możemy się uleczyć "w każdej chwili" jak to jest napisane w instrukcji. Czy jest to wykonalne czy jest już za późno i morale spadnie? Czy spędzając noc poza obozem można użyć flaszki rumu?
Awatar użytkownika
Maxxx76

A co według Ciebie oznacza "w każdej chwili"?:-)
Pixa
Been thanked: 3 times

Post autor: Pixa »

DarkSide pisze: Z innej beczki: graliśmy w weekend we trzech w scenariusz 1 i 2. W pierwszym (graliśmy z psem) przegraliśmy o grubość paznokcia :( Padliśmy 10 dnia nad ranem - zabrakło determinacji do odrzucenia (niskie morale) bo za chwilę byśmy położyli ostatnie elementy stosu (+mieliśmy ogień). Dwukrotnie dobijała nas bardzo ostro pogoda.
W pierwszym scenariuszu kluczem jest podwyzszyc sobie morale, ciesla wykorzystac 3 zetony determinacji i dociagnac piec z talii pomyslow. W miedzyczasie siekiera, wnyki i rozbudowa dachu i spokojnie mozna wygrac.
--
Próbówka Music House - sale prób i studio nagrań we Wrocławiu
www.sala-prob-wroclaw.pl
piotrek007r

Maxxx76 pisze:A co według Ciebie oznacza "w każdej chwili"?:-)
Ostre pytanie:)

"W każdej chwili" jest pojęciem bezwzględnym i nie ma znaczenia jak kto je postrzega.

Albo jeszcze inaczej:

"W każdej chwili" znaczy dla mnie dokładnie to samo co i dla ciebie;)

PS: Zboczyliśmy trochę z tematy więc ponawiam pytanie:
Co zrobić gdy?:

Jesteśmy od krok od "marudzenia" wydarzenie informuje nas że otrzymamy ranę i wtedy morale bum -1, ale mamy "flaszkę rumu" i możemy się uleczyć "w każdej chwili" jak to jest napisane w instrukcji. Czy jest to wykonalne czy jest już za późno i morale spadnie? Czy spędzając noc poza obozem można użyć flaszki rumu?
Awatar użytkownika
Maxxx76

Odpowiedziałeś sobie właśnie na swoje pytanie :-)
ODPOWIEDZ