Czacha Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 121 times
Been thanked: 250 times

Re: Czacha Games

Post autor: loaru »

Czacha dziś potwierdziła, że Dawn of Madness pojawi się na wspieraczce. Nie podali jeszcze terminu.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 596 times

Post autor: gogovsky »

loaru pisze: 16 lut 2025, 12:16 Czacha dziś potwierdziła, że Dawn of Madness pojawi się na wspieraczce. Nie podali jeszcze terminu.
dziwnie wymawiasz przepłacona przedprzedsprzedaż?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Backero
Has thanked: 187 times
Been thanked: 101 times

Post autor: Backero »

Co z tym nowym dodatkiem do Northgarda? Ruszyła właśnie oficjalna kampania angielskiej wersji na Kickstarterze, a przedsprzedaż od Czachy miała się zacząć w podobnym czasie. Jest coś nowego w tym temacie?
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 419 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Kurcze, całkiem fajnie się ten dodatek zapowiada. Ciekawe czy Czacha ogarnie też te tokeny deluxe. A te kostki w kolorach klanów z poprzedniego ksa to już zupełnie byloby cudownie
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 125 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Zerthin »

Seraphic_Seal pisze: 19 lut 2025, 08:45 Kurcze, całkiem fajnie się ten dodatek zapowiada. Ciekawe czy Czacha ogarnie też te tokeny deluxe. A te kostki w kolorach klanów z poprzedniego ksa to już zupełnie byloby cudownie
Kampania trwa 40 dni. Później pledge manager pewnie z miesiąc.
Przy podstawce czacha ogłosiła, że wydają Northgard chyba kilka dni po zamknięciu pm.
Mam nadzieję, że w przypadku dodatku ogłoszą co będą mieli wcześniej.
A jak nie - to ja np zamawiam dodatek po angielsku i w przyszłości będę mógł dołączyć kilku osobom te surowce do zamówienia.

Na kostki natomiast - wg komentarzy oryginalnego wydawcy (póki co) nie ma szans
Edit: jak tylko skończyłem pisać wszedł nowy komentarz na ks-ie i kostki (oraz znacznik pierwszego gracza) będą częścią zestawu surowców
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 276 times
Been thanked: 684 times

Post autor: walkingdead »

Ciekawa jestem jakie nakłady mają w Czacha Games.

"MYCELIA - koniec nakładu
Parafrazując klasyka, "spieszcie się kupować nasze gry, tak szybko rozchodzą... "😁
I dokładnie tak jest z "Mycelią"
Nasz najnowszy tytuł, którego premiera miała miejsce dosłownie w ostatnią sobotę na Rzuc Kostką - Planszówki na Legii | 22 marca 2025, właśnie się wyprzedał na poziomie naszego wydawnictwa.
"Mycelię" znajdziecie w Waszych ulubionych sklepach z grami planszowymi, natomiast jeśli nie będzie jej na półce sklepowej, możecie podpowiedzieć, że dystrybutorem jest #MultiOffice 👈
Na koniec, żeby zakończyć miłym akcentem, możemy zdradzić, że na One More Game przywieziemy ostatnie kilka sztuk, odłożone specjalnie na tę okazję!"

Czy tak niskie czy faktycznie ludzie aż tak masowo kupili Mycelię? W każdym razie, sukces oficjalnie ogłoszony, a to tylko napędza FOMO przy kolejnych przedsprzedażach.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 331 times

Post autor: JollyRoger90 »

W ogóle to czy są dwie Mycelie? Jedna od czachy a druga od Ravensburgera?

Ta druga mi sie ostatnio rzucila w oczy chodząc po empiku.
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

JollyRoger90 pisze: 24 mar 2025, 12:35 W ogóle to czy są dwie Mycelie? Jedna od czachy a druga od Ravensburgera?

Ta druga mi sie ostatnio rzucila w oczy chodząc po empiku.
Są dwie ;)
https://www.empik.com/gra-mycelia-raven ... ,zabawki-p
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

Spoiler:
Myślę, że kluczowe tu jest "dystrybutorem jest #MultiOffice". Jak się dogadali z dystrybutorem i mu wypchnęli większość nakładu, to na poziomie wydawnictwa mogli ogłosić sukces ;)
Jez_Anaszpan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Jez_Anaszpan »

Wender pisze: 24 mar 2025, 12:49
Spoiler:
Myślę, że kluczowe tu jest "dystrybutorem jest #MultiOffice". Jak się dogadali z dystrybutorem i mu wypchnęli większość nakładu, to na poziomie wydawnictwa mogli ogłosić sukces ;)
Tak właśnie jest. Cały nakład opchnęli do Multioffice i im będzie zalegał. Więc informacja o końcu nakładu jest trochę prawdziwa (czachy nie mają), a trochę nie (towar zmienił miejsce lażakowania)
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 351 times
Been thanked: 83 times

Post autor: brutusss »

Jez_Anaszpan pisze: 24 mar 2025, 16:13
Wender pisze: 24 mar 2025, 12:49 Myślę, że kluczowe tu jest "dystrybutorem jest #MultiOffice". Jak się dogadali z dystrybutorem i mu wypchnęli większość nakładu, to na poziomie wydawnictwa mogli ogłosić sukces ;)
Tak właśnie jest. Cały nakład opchnęli do Multioffice i im będzie zalegał. Więc informacja o końcu nakładu jest trochę prawdziwa (czachy nie mają), a trochę nie (towar zmienił miejsce lażakowania)
Czy to potwierdzone info? Jeli tak to całkiem kiepskie zagranie z ich strony z tym odtrąbieniem "końca nakładu".
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

walkingdead pisze: 24 mar 2025, 12:14 Czy tak niskie czy faktycznie ludzie aż tak masowo kupili Mycelię? W każdym razie, sukces oficjalnie ogłoszony, a to tylko napędza FOMO przy kolejnych przedsprzedażach.
Nie od dziś wiadomo że wydawnictwa aktualnie robią bardzo małe nakłady i wolą zrobić dodruk niż przestrzelić. Co dobrze pokazuje już chyba trzeci dodruk chociażby Białego Zamku. Przyczyn jest dużo, ale jedną z nich jest chociażby bardzo sporo zapowiadanych tytułów (rozrzedzenie rynku) i dużo graczy dla których obcojęzyczne pozycje nie stanowią problemu a są dostępne "od ręki".
Awatar użytkownika
walkingdead

To oczywista oczywistość, ale jeśli ogłasza się szumnie, że nakład wyprzedał się w 3 albo 4 dni to zastanawia czy nakład był drastycznie niski, czy gra się tak rewelacyjnie sprzedała czy faktycznie jest jak pisano wyżej.

Gratulacje dla Czachy, wszak to przyjemna gra jest. Natomiast, średnio podoba mi się polityka budowania takiej narracji "FOMO" przy kolejnych przedsprzedażach.
Awatar użytkownika
Wender

walkingdead pisze: 25 mar 2025, 07:46 To oczywista oczywistość, ale jeśli ogłasza się szumnie, że nakład wyprzedał się w 3 albo 4 dni to zastanawia czy nakład był drastycznie niski, czy gra się tak rewelacyjnie sprzedała czy faktycznie jest jak pisano wyżej.

Gratulacje dla Czachy, wszak to przyjemna gra jest. Natomiast, średnio podoba mi się polityka budowania takiej narracji "FOMO" przy kolejnych przedsprzedażach.
Tak Board News jaki I Planszowe Newsy pominęły informację o dystrybutorze i im wyszło, że gra się wyprzedała i zostało tyle co w sklepach (oczywiście można ją kupić w ich zaprzyjaźnionym sklepie).

Jest zasadnicza różnica pomiędzy "u wydawcy, który sam dystrybuuje swoje gry się skończyło, jest tyle co w sklepach" a "u wydawcy, który sobie zostawił niewielką część nakładu do swojego sklepiku się skończyło, a reszta leży u dystrybutora". No ale tak się buduje FOMO :?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2033 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

walkingdead pisze: 25 mar 2025, 07:46 To oczywista oczywistość, ale jeśli ogłasza się szumnie, że nakład wyprzedał się w 3 albo 4 dni to zastanawia czy nakład był drastycznie niski, czy gra się tak rewelacyjnie sprzedała czy faktycznie jest jak pisano wyżej.

Pamiętaj że nie tylko u nich widziałem informacje o wyczerpanym nakładzie na poziomie już przedsprzedaży. Co oznacza że wydawnictwo już z góry miało klepniętą ilość druku i nie mogła domówić pozycji dla sklepów czy na magazyn. Informacja o wyczerpaniu się nakładu dla mnie jest dobrą informacją. Bo wówczas wiem że mam teraz kilka dni na zapoznanie się z tym tytułem czy go na pewno chcę i potrzebuję. W większości sytuacji odpuszczam ale zdarzały się i te przemyślane zakupy rzutem na taśmę.

Czy wydawca taką informacją robi FOMO? Dla kogoś kto ma tę chorobę zdecydowanie tak, ale dla większości zdrowych jest to sucha informacja pokroju "sprzedaż Tesli spadła o 50% a Elon Musk w 3 miesiące stracił połowę swojego majątku czyli ok 150mld $".

Czy u Czachy był mały druk lub się wyprzedała bo jest świetna? Nie wiem, ale jak ogłoszą dodruk to będzie wszystko wiadomo, a jak nie ogłoszą to też będzie wiadomo. :wink:
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

Wender pisze: 25 mar 2025, 08:03
Jest zasadnicza różnica pomiędzy "u wydawcy, który sam dystrybuuje swoje gry się skończyło, jest tyle co w sklepach" a "u wydawcy, który sobie zostawił niewielką część nakładu do swojego sklepiku się skończyło, a reszta leży u dystrybutora". No ale tak się buduje FOMO :?
Jak dla mnie nie ma praktycznie żadnej różnicy, oba to nic nieznaczące frazesy. Dopóki nie usłyszę (lub samemu nie zauważę), że gra kończy się w sklepach to nic mnie te informacje "wydawcy się skończyło" nie interesują.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Wender

Seraphic_Seal pisze: 25 mar 2025, 15:02
Wender pisze: 25 mar 2025, 08:03
Jak dla mnie nie ma praktycznie żadnej różnicy, oba to nic nieznaczące frazesy. Dopóki nie usłyszę (lub samemu nie zauważę), że gra kończy się w sklepach to nic mnie te informacje "wydawcy się skończyło" nie interesują.
Cóż, jedno niesie jakąś informację, a drugie jest zwyczajnym kłamstwem ;)
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 736 times
Been thanked: 156 times

Post autor: oduck »

Dlatego informacja o wyprzedaniu zapasów z magazynu wydawcy jest tak samo bzdurna i manipulancka, jak złota/platynowa/diamentowa płyta ZPAV (ktora to oznacza nie faktyczną sprzedaż, a liczbę hologramów wydanych wydawcy do naklejenia na płyty)
Awatar użytkownika
walkingdead

4 kwietnia ma ruszyć przedaprzedaz Blasphemousa.

Jestem zainteresowana sama grą w przyszłości, natomiast rzuciły mi się w oczy informacje i komentarze,że gry LMS są mocno "zabugowane" zarówno po stronie oryginalnego wydawcy,jak i u Czachy (tlumaczenia).

Czy faktycznie jest tak,że problemy są znaczne?

Dzięki
opulentus
Has thanked: 122 times
Been thanked: 47 times

Post autor: opulentus »

walkingdead pisze: 01 kwie 2025, 07:49 4 kwietnia ma ruszyć przedaprzedaz Blasphemousa.

Jestem zainteresowana sama grą w przyszłości, natomiast rzuciły mi się w oczy informacje i komentarze,że gry LMS są mocno "zabugowane" zarówno po stronie oryginalnego wydawcy,jak i u Czachy (tlumaczenia).

Dzięki
Ja już odpuściłem gry od ludusów. Wydajesz tysiaka a potem ryjesz internet w poszukiwaniu faqów, errat i porównujesz z innymi wersjami językowymi sprawdzając gdzie zostało skopane tłumaczenie.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1568 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

opulentus pisze: 01 kwie 2025, 08:02
walkingdead pisze: 01 kwie 2025, 07:49 4 kwietnia ma ruszyć przedaprzedaz Blasphemousa.

Dzięki
Ja już odpuściłem gry od ludusów. Wydajesz tysiaka a potem ryjesz internet w poszukiwaniu faqów, errat i porównujesz z innymi wersjami językowymi sprawdzając gdzie zostało skopane tłumaczenie.
Mam dokładnie tak samo. Do tego dochodzi jeszcze kwestia, że Czacha potem sprzedaję to taniej niż ty dałeś z 2 lata wcześniej. Przykład the breach gdzie podstawka kosztowała 450 zł około na przedsprzedaży, a teraz do 350 zł można kupić? Nawet taniej chyba było. Ja gry ludusów już nie kupuje u czachy i czekam na premiery - mogę sprawdzić czy gra jest ok oraz jak tłumaczenie.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
walkingdead

Akurat argument ze spadkiem ceny mnie nie przekonuje. Nie dziwię się, że po latach gra jest sprzedawana taniej na wyprzedazach. Takie prawa rynku. Zwykle premiery i nowosci są drozsze, a produkty często pozniej są tansze, zeby się ich pozbyc z magazynów.
Chyba, ze masz na mysli cenę w przedsprzedazy i w dzien premiery. Jesli faktycznie Czacha przedsprzedawala drozej niz sprzedawala w dzien premiery to mocno nie fair. Nie zauwazylam jednak tego procederu przy Mycelii. Kupiłam w przedsprzedazy za 139 i nie znalazlam w necie taniej (chyba, ze ktos gdzies ma taniej z jakimis znizkami, ale tego nie biorę pod uwagę, bo to według mnie dosc specyficzny przypadek,a ja sama nie mam takich danych).
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1568 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

walkingdead pisze: 01 kwie 2025, 09:16 Akurat argument ze spadkiem ceny mnie nie przekonuje. Nie dziwię się, że po latach gra jest sprzedawana taniej na wyprzedazach. Takie prawa rynku. Zwykle premiery i nowosci są drozsze, a produkty często pozniej są tansze, zeby się ich pozbyc z magazynów.
Chyba, ze masz na mysli cenę w przedsprzedazy i w dzien premiery. Jesli faktycznie Czacha przedsprzedawala drozej niz sprzedawala w dzien premiery to mocno nie fair. Nie zauwazylam jednak tego procederu przy Mycelii. Kupiłam w przedsprzedazy za 139 i nie znalazlam w necie taniej (chyba, ze ktos gdzies ma taniej z jakimis znizkami, ale tego nie biorę pod uwagę, bo to według mnie dosc specyficzny przypadek,a ja sama nie mam takich danych).
Nie, nie chodzi mi o dzien premiery. Spoko, ja tam wole poczekać i mieć taniej i pewność o stanie gry :)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2958 times

Post autor: Ardel12 »

Popieram. Wspieranie LMS się nie kalkuluje. Po pierwsze ich gry mają bugi jak wspomniane, a do tego Czacha dokłada swoje. Czacha bazuje na wersji 1.0, więc nawet otrzymując grę później, nie otrzymujemy poprawek w pudle(co najwyżej errata online).

Cena PL jest niższa od tej z kampanii LMS, więc mamy wybór czy taniej i z większą liczbą błędów oraz problematycznym szukaniem odpowiedzi(na BGG) czy drożej i "tylko" z oryginalnymi błędami.

BRW jest koronnym przykładem, ale też jedną z pierwszych gier, więc jakoś nie dziwi mnie tam ten problem. Tam o dziwo aż tak mnie nie boli i zamiast szukać wyjaśnienia do każdej karty, to w grupie przyjmujemy jak działa i jedziemy z grą.

A co do cen, to Breach sama podstawka 450zł, a obecnie All-in był za 600. Teraz OMG będzie, obstawiam, że za 500 wystawią. To kupię :D Moim zdaniem nie warto mrozić kasy i kupować na premierę, przeważnie da się taniej(Wirtualna Rewolucja to była dodawana jak zabawka do chipsów wręcz).
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

Z grami od Czachy to jest chyba trochę tak, że albo się turbo dobrze sprzedają, i później w late pledgu są bardzo drogie (a po premierze jeszcze droższe), tu przykładem jest BRW:R, albo bardzo szybko lądują na absurdalnych wyprzedażach, jak ostatnio Rewolucja albo wcześniej Oryszalk.
ODPOWIEDZ