(Opole) Planszowe Opole
Re: [OPOLE] Planszowe Opole
Wielkie dzięki gafik za naukę. Mam nadzieję, że Cię nie znudziło ciągłe wygrywanie Włączam AN do stałego programu noszenia. Może kiedyś uda mi się wygrać
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Szukamy nowych znajomych z Opola lub okolic Dobrzenia Wielkiego, lubiących pograć w planszówki :-)
- gafik
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 119 times
Hahaha! Wygrywanie nigdy się nie nudzi!
Ale ja grałem przez cały rok nonstop prawie codziennie (2 lata temu), więc poznałem karty i haczyki z podstawki. Choć sporo już zapomniałem, bo nie było z kim grać (Zwierzu i Rasta wyjechali z Oppeln do Breslau i Łorsoł). Jak Galakta przestała wydawać PL to przestałem grać, ale nadal gdzieś mam wszystkie karty PL ...
Super, że Ci się podobało. To jest jedna z najlepszych ciężkich 2-osobówek na rynku. Ta gra jest wg mnie niesamowita! Kładzie na łopatki wszytko co do tej pory grałem, a gram od (wstyd się przyznać) 1997 roku w karcianki... . Tak naprawdę to Netrunnera wydano po raz pierwszy w 1996 roku i pozamiatała wszystko, ale wydawca wtedy nie umiał wykorzystać potencjału... Od wydania w 2012 przez FFG i Galaktę była na 5. miejscu BGG do 2015 ... potem spadała ale nadal jest w 50.
Jak znajdę czas to złożę sobie talie z tego co mam (Podstawka i PL dodatki) i możemy się naparzać w oczekiwaniu na graczy...
Pozdrawiam
Ale ja grałem przez cały rok nonstop prawie codziennie (2 lata temu), więc poznałem karty i haczyki z podstawki. Choć sporo już zapomniałem, bo nie było z kim grać (Zwierzu i Rasta wyjechali z Oppeln do Breslau i Łorsoł). Jak Galakta przestała wydawać PL to przestałem grać, ale nadal gdzieś mam wszystkie karty PL ...
Super, że Ci się podobało. To jest jedna z najlepszych ciężkich 2-osobówek na rynku. Ta gra jest wg mnie niesamowita! Kładzie na łopatki wszytko co do tej pory grałem, a gram od (wstyd się przyznać) 1997 roku w karcianki... . Tak naprawdę to Netrunnera wydano po raz pierwszy w 1996 roku i pozamiatała wszystko, ale wydawca wtedy nie umiał wykorzystać potencjału... Od wydania w 2012 przez FFG i Galaktę była na 5. miejscu BGG do 2015 ... potem spadała ale nadal jest w 50.
Jak znajdę czas to złożę sobie talie z tego co mam (Podstawka i PL dodatki) i możemy się naparzać w oczekiwaniu na graczy...
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 567 times
- Been thanked: 273 times
Ok. Mam tylko nadzieję, że nie kosztem 'Obecności'... Jak tak chwalicie to trzeba będzie się nauczyć.Shantall pisze:Włączam AN do stałego programu noszenia.
Co jeszcze było na stole?
- gafik
Alchemicy.
Boss monster.
Race for the Galaxy.
Clans of Caledonia (aka Wytwórnia sera z nosorożców)
Boss monster.
Race for the Galaxy.
- piton
- Has thanked: 1204 times
- Been thanked: 631 times
- Kontakt:
Jacku stosuj tzw. emotki, bo nie wiem czy to już sarkazm czy - o zgrozo! - twoje prawdziwe "ja"j_g pisze:Ok. Mam tylko nadzieję, że nie kosztem 'Obecności'... Jak tak chwalicie to trzeba będzie się nauczyć.
"netraner" ma tyle w wspólnego z obecnością... że są tam karty i do tego ładniejsze. Super ciężka gra karciana vs. prawie imprezowa gra dla rodzin i dzieciaków. No lepiej porównać nie umiem
Trzeba zagrać kilkanaście partii żeby się nauczyć kart i duuuzo więcej żeby się nauczyć grać, a przy Twoim podejściu do poznawania nowości, to lepiej nie siadać
Tak samo z Rejsem, w którym Staszek też pozamiatał Ewę
Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
- gafik
Nie straszyć kolegi. Netrunner jest dla wszystkich ludzi... Każda karciana gra tego typu wymaga kilku rozgrywek do poznania kart. Zasady są proste a rozgrywka niezwykle emocjonująca
Shantall, odkopałem swoje karty (okazało się, że były w piwnicy ) i złożyłem 2 talie z podstawki. Haker to Przestępca Santiago a Korporacja to Haas-Bioroid. Ponieważ kilku kart mi brakuje dołożyłem po 3 karty z dodatków. Te 3 karty w zasadzie nie zmieniają talii więc nadal traktowana jest jako podstawka. Ale pomieszałem wszystkie frakcje, tak że Santiago używa kart nie tylko ze swojej frakcji ale też z Anarchistów i Kształcerzy, a Korporacja to mieszanka Haas z Jinteki, NBN i Weyland... Oczywiście wszystko w ramach limitu 15 punktów wpływu.
W środę spotkanie jest normalnie
Shantall, odkopałem swoje karty (okazało się, że były w piwnicy ) i złożyłem 2 talie z podstawki. Haker to Przestępca Santiago a Korporacja to Haas-Bioroid. Ponieważ kilku kart mi brakuje dołożyłem po 3 karty z dodatków. Te 3 karty w zasadzie nie zmieniają talii więc nadal traktowana jest jako podstawka. Ale pomieszałem wszystkie frakcje, tak że Santiago używa kart nie tylko ze swojej frakcji ale też z Anarchistów i Kształcerzy, a Korporacja to mieszanka Haas z Jinteki, NBN i Weyland... Oczywiście wszystko w ramach limitu 15 punktów wpływu.
W środę spotkanie jest normalnie
-
Ach... No to tym większa szkoda, że nie mogłem być.gafik pisze:Alchemicy.
Boss monster.
Race for the Galaxy.
To drugie, choć żadnej zgrozy tu nie widzę... Po prostu na tą chwilę, po takim zachwalaniu, obie gry wydają mi się równie atrakcyjne. O jednej wiem, że taka jest (bez względu na jej ciężar), a drugą chętnie zweryfikuję. Lubię tytuły i lekkie, i ciężkie - akurat to kryterium jest dla mnie na dalszym miejscu. Generalnie miałem na myśli ograniczoną pojemność ewowej torby, o której to zasoby oba tytuły musiałyby ewentualnie rywalizować.piton pisze:Jacku stosuj tzw. emotki, bo nie wiem czy to już sarkazm czy - o zgrozo! - twoje prawdziwe "ja"
Tu także chętnie rozwiałbym mgłę nieporozumienia, jeśli tylko wiedziałbym co miałeś na myśli.piton pisze:Trzeba zagrać kilkanaście partii żeby się nauczyć kart i duuuzo więcej żeby się nauczyć grać, a przy Twoim podejściu do poznawania nowości, to lepiej nie siadać
Tak jak podejrzewałem - Piton jak się dowiedział, że mnie nie będzie, nagle zmienił zdanie co do swojego nieprzyjścia, spakował co lepsze i się jednak objawił. Typowe... <edit> (byłbym zapomniał i znów wyszedł na buca i dziwaka... a tak to przynajmniej jest jak w tych sitkomowych komediach i wiadomo kiedy się trzeba śmiać)</edit>gafik pisze:Clans of Caledonia (aka Wytwórnia sera z nosorożców)
- piton
- Kontakt:
Rzutem na taśmę udało mi się znaleźć opiekunkę dla dziecka... dlatego nawet się na forum nie zapowiadałem - co zawsze krytykuję, bo (cytując klasyka, znaczy siebie) "kto się nie zapowiada - ten nie gra".j_g pisze:Tak jak podejrzewałem - Piton jak się dowiedział, że mnie nie będzie, nagle zmienił zdanie co do swojego nieprzyjścia, spakował co lepsze i się jednak objawił. Typowe...
To zabrałem grę, która działa w wariancie solo, ale znaleźli się współgracze
Widzicie,nauczył się, brawo! A mówiliście, że buc i dziwakj_g pisze: <edit> (byłbym zapomniał i znów wyszedł na buca i dziwaka... a tak to przynajmniej jest jak w tych sitkomowych komediach i wiadomo kiedy się trzeba śmiać)</edit>
Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ
No to teraz też muszę przejrzeć swoje talie i coś z nich spróbować sklecić.
Co do pojemności toreb, to bagażnik duży, można tych toreb więcej wepchać, tylko etatowego tragarza bym potrzebowała
Co do pojemności toreb, to bagażnik duży, można tych toreb więcej wepchać, tylko etatowego tragarza bym potrzebowała
Szukamy nowych znajomych z Opola lub okolic Dobrzenia Wielkiego, lubiących pograć w planszówki :-)
- piton
- Kontakt:
no, umówiliśmy się przecież, że jak ma być żart to dajemy emoty. Tego się trzymajmyj_g pisze:No i gdzie jest buźka???
- RasTafari
- Has thanked: 74 times
- Been thanked: 72 times
Netrunner wrócił na tapetę, aż się łezka w oku zakręciła. Też ostatnio miałem ochotę na pogranie tylko Asia nie przepada za takimi karteczkami.
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Przyszedł Rasta i zepsuł grę.
Usiłuję zbudować pierwszą talię. Wybrałam zieloną (jak ja) Kate. Wybrałam po kilka ciekawych zielonych i szarych kart ze wszystkich dodatków. No i wyszła mi piękna talia 111 kart Prawie jak do remka I teraz mam standardowy babski problem - jak to odchudzić !??
Edit:
Budowanie tej talii, to jak pakowanie na dwutygodniowe wczasy - wszystko może się przydać. I co tu zostawić.
Edit:
Budowanie tej talii, to jak pakowanie na dwutygodniowe wczasy - wszystko może się przydać. I co tu zostawić.
- RasTafari
Masz tylko coreseta czy jeszcze jakieś dodatki?
Karty z core masz po jednej, dwie sztuki czy masz może wszystko razy trzy;)?
Karty z core masz po jednej, dwie sztuki czy masz może wszystko razy trzy;)?
Przyszedł Rasta i zepsuł grę.
Wszystko Pl po 1 sztuce. Podstawke mam od Czarka, a dodatki wszystkie dokupilam na ostatniej wyprzedazy.
- RasTafari
-
O, widzę, że Kolega lubi ambitne wyzwania rodem z netrunnera - jak tu odciąć Teresce internety na kilka dni, aby tego nie przeczytała.... hmmm, może łatwiej atak na serwer.Pudelek pisze:Od mycia jest Teresa
U mnie bez zmian - najwcześniej stawię się w 2018...
Mnie najprawdopodobniej jutro nie będzie
- gafik
czuje ze frekwencja dazy do zera... wobec tego zostaje w domu i cioram w planszowy z rodzinka...
pisze z telefunkena, wiec moze byc ciezko ze zrozuminiem... hihihi
pisze z telefunkena, wiec moze byc ciezko ze zrozuminiem... hihihi
-
Wszystkim nielicznym, których dziś nie widziałem w oszołomie, życzę Wesołych Świąt i jednocześnie (ze względu na moją poświąteczną absencję) Szczęśliwego Planszowego Nowego Roku. Oby 2018 r. przyniósł frekwencję, a wszyscy zapracowani znaleźli trochę czasu na środowe wieczory...
Dzięki wszystkim za 2017 r.
Do zobaczenia.
Dzięki wszystkim za 2017 r.
Do zobaczenia.