Lustgarten można zamówić w maksymalnie dwóch egzemplarzach.
Można płacić przez Przelewy24 (co mnie troszkę zaskoczyło, ale już w międzyczasie doładowałem PayPala, więc tak też zapłaciłem).
Swoją drogą Darkside, załóż sobie konto na PayPalu.

Dezinformacji. Ten w zestawie Stadt Land Spielt, tak. Ale samodzielny dodruk miał być już wydrukowany na lepszej tekturze. Odcienie są w mojej opinii mało istotne. W ręku jeszcze nie mam, więc nie mogę tego potwierdzić, ale stąd wnioskuję, że jest tak, jak należy:Vester pisze:5-ty dodatek jest z innej tekturki i ma inne odcienie. Sporo się różni od bazowych.
To tak gwoli informacji...
dzięki za informacjęromeck pisze:No i trzeba było zaczekać.![]()
http://tropemgier.pl/dodatki-do-gier/64 ... nsion.html
Teraz to jest okazja!
Jednorazowa.Tomzaq pisze: A tak na marginesie to czy ta akcja z białej kostki za położenie kafelka z tego dodatku jest natychmiastowa i pojedyncza, czy wykonujemy ją co rundę? Wydaje mi się, że jednorazowa, ale nie mam pewności.
To są zupełnie inne mini dodatki. Dość wyraźnie to widać, choćby ze zdjęcia.anakin pisze:Planuje zakup Zamków i mam pytanie o mini dodatki, planszomania w cenie oferuje drugi mini dodatek, a w innym sklepie jak wyżej wspomnieliście za 9,90 zł dodatek The 5th Expansion "Der Lustgarten" (Pleasure Garden) consists of 10 six-sided tiles. Wnioskuje że te dodatki się różnią (?), czy jest jakaś znacząca różnica ? brać drugi czy piąty ?
Czytasz czasem to, co jest napisane kilka postów wyżej?KubaP pisze:W jakim sklepie znalazłeś Lustgarden?
Nie zawsze. Dzięki za życzliwą pomoc, kochanieńki!romeck pisze:Czytasz czasem to, co jest napisane kilka postów wyżej?KubaP pisze:W jakim sklepie znalazłeś Lustgarden?
Dla Ciebie zawsze. Do usług.KubaP pisze:Nie zawsze. Dzięki za życzliwą pomoc, kochanieńki!romeck pisze:Czytasz czasem to, co jest napisane kilka postów wyżej?KubaP pisze:W jakim sklepie znalazłeś Lustgarden?
Oba. A jeśli możesz tylko jeden, to chyba piąty wydaje się bardziej grywalny.anakin pisze:brać drugi czy piąty ?
i tu przyznaje pogubiłem się ?? dodatkowe plansze z jakiś większych dodatków do gry ?? czyli mamy mini dodatki (od 1 do 5) i dodatki "duże" (od 1 do 4) które zawierają nowe plansze graczy ?? Jeśli tak to gdzie szukać tych "dużych dodatków" ?tomb pisze:..anakin pisze:brać drugi czy piąty ?
A w ogóle to najlepiej zaopatrzyć się w dodatkowe plansze (dodatki 1 i 4, ewent. 3).
Dodam, że dodatki 1,3 i 4 da się wydrukować z BGGtomb pisze:Oba. A jeśli możesz tylko jeden, to chyba piąty wydaje się bardziej grywalny.anakin pisze:brać drugi czy piąty ?
A w ogóle to najlepiej zaopatrzyć się w dodatkowe plansze (dodatki 1 i 4, ewent. 3).
Do mnie Lustgarden dopiero jedzie, a już mam do niego uwagi:
- czy wymieszanie z innymi żetonami nie rozbalansuje gry? Grając w cztery osoby można przewidywać, jakie budynki mogą dojść w kolejnych rundach, tutaj trochę się to rozwodni.
- czy użycie białej kości możliwe jest kilka razy na rundę?
- czy modyfikacja ludzikiem zmienia wynik wirtualnie, czy fizycznie?
Rozbalansowanie? Myślę, że nie. Przecież i tak losujemy. Fakt, że w cztery osoby schodzą wszystkie albo prawie wszystkie budynki, ale jak dla mnie to nawet lepiej, że coś więcej zostanie. Nie lubię suchej kalkulacji i czekania aż wyjdzie "ten co jeszcze został". Wałczyć trzeba o każdy.tomb pisze: Do mnie Lustgarden dopiero jedzie, a już mam do niego uwagi:
- czy wymieszanie z innymi żetonami nie rozbalansuje gry? Grając w cztery osoby można przewidywać, jakie budynki mogą dojść w kolejnych rundach, tutaj trochę się to rozwodni.
- czy użycie białej kości możliwe jest kilka razy na rundę?
- czy modyfikacja ludzikiem zmienia wynik wirtualnie, czy fizycznie?
Najpierw wejdź na Board Game Geek i przejrzyj jakie są dodatki i co w sobie kryją. Szybko dojdziesz do tego co i jak. A gdzie kupić? Ano szukać.anakin pisze: i tu przyznaje pogubiłem się ?? dodatkowe plansze z jakiś większych dodatków do gry ?? czyli mamy mini dodatki (od 1 do 5) i dodatki "duże" (od 1 do 4) które zawierają nowe plansze graczy ?? Jeśli tak to gdzie szukać tych "dużych dodatków" ?
Czy może miałeś na myśli aby zaopatrzyć się w dodatkowe plansze bo jakoś jest ich lipna i się przydadzą ?
Czy następny gracz, który użyje w tej samej rundzie kolejnego Lustgardena, używa białej kości z pierwotnym wynikiem, czy używa wyniku zmodyfikowanego przez wcześniejszego gracza?romeck pisze:Możesz użyć pomocników, wtedy ten wynik zmieniasz (przekręcasz kość).
Bardzo dobre pytanie, nie zadałem go sobie do tej pory. Ale skoro używamy pomocników "as usual", stąd wnioskuję, że przekręcamy kość i tak ją zostawiamy. Czyli w razie czego następny gracz, o ile w tej samej rundzie dobuduje Lustgartena, będzie miał do dyspozycji inny wynik na białej kości.tomb pisze:Czy następny gracz, który użyje w tej samej rundzie kolejnego Lustgardena, używa białej kości z pierwotnym wynikiem, czy używa wyniku zmodyfikowanego przez wcześniejszego gracza?romeck pisze:Możesz użyć pomocników, wtedy ten wynik zmieniasz (przekręcasz kość).
A na czym polega ta zasada specjalna, bo nie za bardzo ją rozumiem po angielsku?tomb pisze:Na stronie BGG możesz obejrzeć wszystkie dodatki - jest ich pięć:
1. 8 nowych plansz (+ specjalna zasada do nich, ale można grać bez zmiany zasad)
Mnie się wydaje, że w tej samej rundzie wszyscy powinni korzystać z tej samej wartości białej kości. Użycie robotnika wydaje się możliwością, kwestią techniczną. Temat chyba do dyskusjiromeck pisze:Bardzo dobre pytanie, nie zadałem go sobie do tej pory. Ale skoro używamy pomocników "as usual", stąd wnioskuję, że przekręcamy kość i tak ją zostawiamy. Czyli w razie czego następny gracz, o ile w tej samej rundzie dobuduje Lustgartena, będzie miał do dyspozycji inny wynik na białej kości.tomb pisze:Czy następny gracz, który użyje w tej samej rundzie kolejnego Lustgardena, używa białej kości z pierwotnym wynikiem, czy używa wyniku zmodyfikowanego przez wcześniejszego gracza?romeck pisze:Możesz użyć pomocników, wtedy ten wynik zmieniasz (przekręcasz kość).