Trajan - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 37 times
Re: Trajan
Nic. Jeśli nikt nie chce wziąć tego żetonu to zostaje on na wierzchu. Tak samo jakby w grze na 4 osoby dwie osoby miały już żeton chleba i kolejny jest na wierzchu a żadna z pozostałych osób nie chce wziąć tego żetonu.
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
A jak wyjdą 3 chleby pod rząd na żetonach potrzeb ludu?

W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
no właśnie NIE, w praktyce potrzebne mogą być nawet 2 albo 3 jednakowe żetony trajana ułożone na jednym stosie na planszy gracza - tak przynajmniej wynika z dyskusji toczonej parę stron wcześniej w tym temacie
bo ja z tej dyskusji zapamiętałem ostatecznie, że:
można zdobyć i wypełniać kilka żetonów trajana tego samego rodzaju i układać je na 1 stosie na swojej planszetce, wykorzystać też można 3 żetony trajana takie same, nie odrzucając ich podczas spełniania potrzeb ludu
identycznie jest z żetonami forum od potrzeb, ale je trzeba odrzucać
jeśli się mylę proszę o poprawienie bp niedługo kolejna partia
ufff dzięki

w temacie przewinął się również wątek dodatkowej akcji zaraz po wzięciu z planszy głównej żetonu dodatkowej akcji, napisał ktoś, że można od razu go użyć po akcji głównej, ale pod warunkiem, że odpowiada on właśnie wykonywanej akcji głównej
nie jestem na 100% tego pewien, ale tak to rozumiem i ma to sens w sumie ze zdaniem w instrukcji polskiej na stronie 11 o akcjach dodatkowych
taka sytuacja może mieć miejsce w 2 przypadkach:
1. przy akcji wojska - ściągam legatem żeton dod. akcji wojska i od razu go używam
2.przy akcji forum - ściągam żeton forum z akcją dod. forum i od razu go używam
napiszcie mi please czy dobrze to rozkminiłem
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Dobrze to rozumiesz. Może jeszcze dojść do sytuacji, w której wykonujesz akcję budowy i bierzesz żeton, który pozwala na odpalenie akcji forum i stamtąd bierzesz żeton, który daje dodatkowe akcje na polu budowy i ten żeton odpalasz od razu.
Nie wiem, czy mój wywód nie jest zbyt pokrętny
Nie wiem, czy mój wywód nie jest zbyt pokrętny

Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
kumam! dzięki wielkie bo pewnie taka sytuacja prędzej czy później się pojawi, cool combo 
a powiedz mi jeszcze przy okazji, akcja wojska z wysyłaniem legionisty na prowincję (do legata):
gram na 3 osoby i jest na tej prowincji już 2 legionistów, a prowincja daje 6 punktów, po 3 punkty mniej mój legionista punktuje za każdego innego czyli dostaję 0, zgadza się? można dostać punkty ujemne podczas takiej akcji ? po 1 kwartale jeśli nie spełniam potrzeb to na planszy przesuwam się także poza pole 0 na punktacji (na punkty ujemne) jeśli tak wyjdzie, więc w tej akcji wojska też miałbym dostać punkty ujemne ewentualne?

a powiedz mi jeszcze przy okazji, akcja wojska z wysyłaniem legionisty na prowincję (do legata):
gram na 3 osoby i jest na tej prowincji już 2 legionistów, a prowincja daje 6 punktów, po 3 punkty mniej mój legionista punktuje za każdego innego czyli dostaję 0, zgadza się? można dostać punkty ujemne podczas takiej akcji ? po 1 kwartale jeśli nie spełniam potrzeb to na planszy przesuwam się także poza pole 0 na punktacji (na punkty ujemne) jeśli tak wyjdzie, więc w tej akcji wojska też miałbym dostać punkty ujemne ewentualne?
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
W akcji wojska nie dostajesz punktów ujemnych.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
kolejne jeszcze jedno pytanie: czy na początku rozgrywki kiedy wybieramy początkowe żetony trajana (3) i karty surowców (2), pierwszy gracz wybiera te wszystkie zasoby a potem następny gracz, czy gracze biorą po 1 zasobie po kolei, aż będą mieć wszystkie....
czytam instrukcje i nie jest to jasne napisane niestety
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Możesz sprecyzować co miałeś na myśli? Bardzo niejasne jest twe pytanie. Najpierw pierwszy gracz wybiera 3 różne żetony Trajana dla pól w rondlu, potem karty surowców. Następnie całą sekwencję wyborów powtarza drugi gracz, następnie trzeci gracz, itd.nakago pisze: ↑26 sie 2019, 19:28 kolejne jeszcze jedno pytanie: czy na początku rozgrywki kiedy wybieramy początkowe żetony trajana (3) i karty surowców (2), pierwszy gracz wybiera te wszystkie zasoby a potem następny gracz, czy gracze biorą po 1 zasobie po kolei, aż będą mieć wszystkie....
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Sprzedam gry
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 37 times
Na planszy gracza jest osobne miejsce na ten żeton i decydujesz do jakiej akcji go użyć dopiero, gdy wykonujesz akcję.
Najpierw rozpatrujesz żeton Trajana.
Re: Trajan - pytania i wątpliwości
Robię akcję "weź 1 żeton Trajana" kładę go nad tacą na którym jest dokładnie ta akcja, bo tak pokazuje łuk Trajana i okazuje się, że spełniam jego wymagania od razu. Czy mogę go na końcu tury spełnić/odpalić?
- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 502 times
Re: Trajan - pytania i wątpliwości
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%