Cytadela (Citadels)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 1054 times
Re: Cytadela (Citadels)
No wiesz, gra ma już swoje lata i nie ma się co nad nią rozwodzić.
Na pewno jest niezła dla początkujących planszówkowiczów:
- jest tania
- jest atrakcyjna graficznie
- można grać w 2-8 osób i w każdym składzie jest całkiem fajnie (optymalnie 5-7 chyba...)
- to po prostu dobra gra. Może nie wybitna, ale dobra
Reasumując - warto mieć
I lepiej się pospiesz, jeśli naprawdę chcesz kupić, bo dodruku polskiego wydania nie będzie, a w sprzedaży zostały tylko pojedyńcze egzemplarze...
Tylko jedna podstawowa sprawa - zanim kupisz, zastanów się, czy wykorzystasz podstawowy atut Cytadeli, czyli fajną rozgrywkę na 5-8 osób. Jeśli zamierzasz w C grać tylko w 2-4 osoby, to chyba warto szukac czegoś innego
Na pewno jest niezła dla początkujących planszówkowiczów:
- jest tania
- jest atrakcyjna graficznie
- można grać w 2-8 osób i w każdym składzie jest całkiem fajnie (optymalnie 5-7 chyba...)
- to po prostu dobra gra. Może nie wybitna, ale dobra
Reasumując - warto mieć
I lepiej się pospiesz, jeśli naprawdę chcesz kupić, bo dodruku polskiego wydania nie będzie, a w sprzedaży zostały tylko pojedyńcze egzemplarze...
Tylko jedna podstawowa sprawa - zanim kupisz, zastanów się, czy wykorzystasz podstawowy atut Cytadeli, czyli fajną rozgrywkę na 5-8 osób. Jeśli zamierzasz w C grać tylko w 2-4 osoby, to chyba warto szukac czegoś innego
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Moim zdaniem optimum to 4-5 osób. Przy mniejszej ilości jest dziwacznie i nudnawo, przy większej ilości gra zbytnio się wlecze i ma się zbyt mały wybór.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Gra średnia jak dla mnie. Szybko nam się znudziło, może dlatego że graliśmy w 4-osobowym gronie. No i potrafi wzbudzić negatywne emocje czasem więc trzeba uważać z kim się gra
A u mnie dalej od czasu do czasu się pojawia. Wszystkim naprawdę przypadła do gustu.
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Niestety mam problem żeby zebrać taką ekipę. Dlatego muszę unikać gier które dobrze "chodzą" na więcej niż 4 graczy.BloodyBaron pisze:według mnie naprawdę dobra pozycja dla 5-6 osób.
Wracając do tematu - Cytadela nie jest złą grą. Zresztą gdyby taka była to bym nie zlaminował całej talii
Rozgrywka ma spory atut - jest szybka i lekka. Można namówić do gry dość przypadkowe osoby.
No i to jest moja pierwsza, kupiona po wielu latach przerwy gra więc mam do niej jakiś sentyment!
-
- Kontakt:
Podobne emocje potrafi wzbudzić także chińczyk. Ale zdecydowanie zgadzam się z opinią że podejście (i charakter) osób uczestniczących w grze to poważny współczynnik udanej rozgrywki. W mojej historii najbardziej emocjonująca rozgrywka odbyła się przy 4 -osobowymskładzie.shadowrun pisze:No i potrafi wzbudzić negatywne emocje czasem więc trzeba uważać z kim się gra
Chińczyk jest losowy,a w Cytadeli z pełną premedytacją wybiera się zabójcę lub złodzieja i robi rywalowi "kuku". W grach losowych jednak można wszystko zrzucić na kostkę, w grach decyzyjnych wszystko jest przejrzyste. Dlatego w Cytadele nie powinny grać osoby, które traktują rozgrywkę zbyt emocjonalnie, przenoszące jej skutki do prawdziwego życia.
- Smoku
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Przez trzy lata grania w Cytadelę nie zauważyłem ,żeby generowała jakieś straszne konflikty przy stole i zawsze chętnie do niej wracamy. To właśnie dzięki niej córki nauczyły się ,że gra to gra ,a nie walka o przywództwo w stadzie.W jednej turze okradają naszą postać lub zabijają ,a w następnej to my okradamy lub zabijamy innych. Budujemy i niszczymy,a za chwilę inni niszczą nasze budowle .Ta odrobina napięcia i negatywnych emocji tylko podgrzewa rozgrywkę bez niszczenia przyjemności z grania. Myślę ,że pomimo coraz większej ilości gier w moich zbiorach ,Cytadela pozostała grą numer jeden.
-
hej,
ostatnio kupilam cytadele, ale niestety po ang. moje towarzystwo z ang. slabo sobie radzi, wiec mam prosbe: czy ktos moglby zrobic fotki/przepisac oryginalne teksty z 'fioletowych' kart z polskiej edycji? prosze prosze prosze
ostatnio kupilam cytadele, ale niestety po ang. moje towarzystwo z ang. slabo sobie radzi, wiec mam prosbe: czy ktos moglby zrobic fotki/przepisac oryginalne teksty z 'fioletowych' kart z polskiej edycji? prosze prosze prosze
- piechotak
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 25 times
http://www.rebel.pl/repository/files/in ... _pelna.pdf - polskie tłumaczenie instrukcji wraz z fioletowymi dzielnicami. Niestety nie ma tu tłumaczenia kart dzielnic z dodatku.
-
Cytadela
Czy ktoś wie, czy idzie jeszcze kupić tą grę w jakimś zaufanym sklepie ? Chodzi mi o nową.
Bo cos cięzko idzie mi szukanie :/
Bo cos cięzko idzie mi szukanie :/
- Tycjan
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 34 times
- Kontakt:
Na stronie FFG pojawiła się aktualizacja oficjalnego FAQ do Citadels: http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... ?eidn=1395
Zawiera erratę oraz pytania i odpowiedzi na temat postaci (ich specjalnych właściwości) oraz dzielnic.
Zawiera erratę oraz pytania i odpowiedzi na temat postaci (ich specjalnych właściwości) oraz dzielnic.
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl