Wyprawa do El Dorado - zasady, pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Kicurek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times
Kontakt:

Re: Wyprawa do El Dorado - zasady, pytania

Post autor: Kicurek »

MójMistrzu pisze: 12 sie 2024, 10:08 Pytanie odnośnie łączenia modułów z dodatków Mokradła i Smoki:

1. Czy smokiem można wejść na świątynię?

Nie można. Wynika to z zapisów oryginalnej angielskiej wersji instrukcji.
"...When you move a dragon, it always moves to an empty adjacent space, even onto empty mountains and even to other terrain tiles or terrain strips – but not over blockades..." W angielskiej instrukcji świątynie nie należą ani do "terrain strips" ani do "terrain tiles".

2. Czy jeśli chcemy wygrać alternatywnie zbierając 4 żetony skarbów, to czy nadal musimy zdobyć 4 artefakty ze świątyń?
Nie musimy. Zbierając 4 żetony skarbów wygrywamy grę - to alternatywny warunek końca gry.
Lucass
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Re: Wyprawa do El Dorado / The Quest for El Dorado (Reiner Knizia)

Post autor: Lucass »

Mam szybkie pytanie do zasad "Świątyń" - chodzi o te 3 blokady dające profity przeciwnikom. Jeśli jako pierwszy podejdę do takowej, to po prostu oznajmiam przeciwnikom "jeżeli chcecie, bierzcie sobie to i to..." i usuwam blokadę? :)
Awatar użytkownika
skibo
Has thanked: 66 times
Been thanked: 26 times

Re: Wyprawa do El Dorado / The Quest for El Dorado (Reiner Knizia)

Post autor: skibo »

Lucass pisze: 17 paź 2024, 21:51 Mam szybkie pytanie do zasad "Świątyń" - chodzi o te 3 blokady dające profity przeciwnikom. Jeśli jako pierwszy podejdę do takowej, to co.. po prostu oznajmiam "jeżeli chcecie, bierzcie sobie to i to..." i usuwam blokadę? :)
Tak, bo jeśli weźmiesz pierwszy , to np przeciwnicy dostaną dodatkową kartę na rękę lub modetę eldo za free.
Chyba , że na blokadzie jest pochodnia no to kto pierwszy :) Wartość i ilość blokad ma znaczenie przy remisie :D

Ja to tak rozumiem
mk9898
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: Wyprawa do El Dorado

Post autor: mk9898 »

PytonZCatanu pisze: 26 kwie 2020, 10:15 Karty na ręku, których nie można zagrać, można albo zostawić na następną rundę albo zrzucić bez efektu, aby w następnej rundzie dobrać więcej. Co się bardziej opłaca zależy od sytuacji.

Ps. To samo z resztą dotyczy kart, które można legalnie zagrać (również mogą zostać odrzucone bez efektu lub zostawione "na później).

Bez względu na sytuację dobieramy do 4.
Gdzie jest napisane w instrukcji, że nie musimy nic robić i możemy zostawić sobie np. 4 karty na ręce na następną rundę?
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

mk9898 pisze: 17 gru 2024, 15:29 Gdzie jest napisane w instrukcji, że nie musimy nic robić i możemy zostawić sobie np. 4 karty na ręce na następną rundę?
Strona 8 u góry: Faza II Odłożenie kart
mk9898

Poproszę o wyjaśnienie następującej kwestii. Instrukcja str. 11, sytuacje wyjątkowe, "ponowna eksploracja tej samej jaskini". Czy gracz może w swojej turze wielokrotnie eksplorować jaskinię w jednej turze (zgodnie z regułą odchodzić od niej i wracać) np. 2-3 razy, bo ma na tę okoliczność wiele kart ruchu, czy też, tak jak sugeruje instrukcja, ponowna eksploracja jest możliwa dopiero w kolejnej turze?
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 491 times

Post autor: agt »

Ten temat był już poruszany na forum i chyba nawet przy dwóch okazjach. Ale przyznam, że mi samej się to miesza i może byłoby najłatwiej gdyby MichalStajszczak był tak miły i wytłumaczył.. :)
Awatar użytkownika
skibo

mk9898 pisze: 17 gru 2024, 18:08 Poproszę o wyjaśnienie następującej kwestii. Instrukcja str. 11, sytuacje wyjątkowe, "ponowna eksploracja tej samej jaskini". Czy gracz może w swojej turze wielokrotnie eksplorować jaskinię w jednej turze (zgodnie z regułą odchodzić od niej i wracać) np. 2-3 razy, bo ma na tę okoliczność wiele kart ruchu, czy też, tak jak sugeruje instrukcja, ponowna eksploracja jest możliwa dopiero w kolejnej turze?
Musisz w swojej turze zakończyć ruch na polu obok jaskini. Wtedy ja eksplorujesz .
W kolejnej turze musisz od jaskini odejść np o 1 pole i powrócić znów na pole obok jaskini i zakończyć ruch . I znów możesz eksplorować.
Ja to tak zrozumiałem .
mk9898

skibo pisze: 17 gru 2024, 18:38
mk9898 pisze: 17 gru 2024, 18:08 Poproszę o wyjaśnienie następującej kwestii. Instrukcja str. 11, sytuacje wyjątkowe, "ponowna eksploracja tej samej jaskini". Czy gracz może w swojej turze wielokrotnie eksplorować jaskinię w jednej turze (zgodnie z regułą odchodzić od niej i wracać) np. 2-3 razy, bo ma na tę okoliczność wiele kart ruchu, czy też, tak jak sugeruje instrukcja, ponowna eksploracja jest możliwa dopiero w kolejnej turze?
Musisz w swojej turze zakończyć ruch na polu obok jaskini. Wtedy ja eksplorujesz .
W kolejnej turze musisz od jaskini odejść np o 1 pole i powrócić znów na pole obok jaskini i zakończyć ruch . I znów możesz eksplorować.
Ja to tak zrozumiałem .
A co jeśli mam dużo kart na ręce i wystarczy ich na tyle, że po pierwszej eksploracji sobie odejdę i zaraz wrócę (wszystko w tej samej turze). Mogę czy nie mogę? :D Nie jest chyba nigdzie napisane, że "gracz podczas swojej tury może eksplorować tylko jedną jaskinię..."
Awatar użytkownika
skibo

mk9898 pisze: 17 gru 2024, 18:43
skibo pisze: 17 gru 2024, 18:38
Ja to tak zrozumiałem .
A co jeśli mam dużo kart na ręce i wystarczy ich na tyle, że po pierwszej eksploracji sobie odejdę i zaraz wrócę (wszystko w tej samej turze). Mogę czy nie mogę? :D Nie jest chyba nigdzie napisane, że "gracz podczas swojej tury może eksplorować tylko jedną jaskinię..."

Obrazek

„W kolejnej turze…”
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2028 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

Zastanawiam się jak jest w instrukcji ENG. Wydaje mi się, że ideą jest konieczność odejścia od jaskini. Więc jeśli zawodnik ma dużo kart, to może odejść i wrócić w tej samej serii ruchów, nie musi czekać aż wróci kolejka (i dostanie wtedy np. 2 żetony).

Ta "tura" wydaje mi się tutaj myląca, ale nie jestem pewien.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Kicurek
Kontakt:

W najnowszej wersji instrukcji Wyprawy do El Dorado dostępnej na stronie Naszej Księgarni poprawiliśmy (po konsultacji z dr R. Knizią) zasadę dotyczącą ponownej eksploracji tej samej jaskini.

"...Aby ponownie eksplorować tę samą jaskinię, poszukiwacz musi „odejść” od jaskini (gracz musi zagrać kartę, wykonać ruch i zatrzymać się na polu niesąsiadującym z jaskinią). Zagrywając kolejną kartę, może „wrócić” do jaskini i ją eksplorować. Nie można więc chodzić poszukiwaczem dookoła jaskini i zdobywać kolejnych żetonów..."

W tej samej turze jeśli ma się odpowiednie karty można 2 razy odwiedzić tą samą jaskinię.

https://gry.nk.com.pl/wyprawa-do-el-dorado/
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Uff, ulżyło mi. Tak gram od początku, głupio by było dowiedzieć się że zagrałem 42 błędne partie 😁
agt

skibo pisze: 17 gru 2024, 19:08
Obrazek

„W kolejnej turze…”
"W kolejnej turze może" nie musi oznaczać, że w tej samej nie może..
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

agt pisze: 17 gru 2024, 20:31
skibo pisze: 17 gru 2024, 19:08
Obrazek

„W kolejnej turze…”
"W kolejnej turze może" nie musi oznaczać, że w tej samej nie może..

No nie, co do zasady tak sformułowana zasada, gdyby interpretować ja tylko na podstawie języka, oznacza że powinien to zrobić w następnej rundzie.

To nie jest zwykłe "może", tylko takie prawnicze. Jak "pozwany może złożyć apelację w ciągu 14 dni ..." to znaczy, że NIE MOŻE jej złożyć 15 dnia 🙂
Awatar użytkownika
skibo

Kicurek pisze: 17 gru 2024, 19:59 W najnowszej wersji instrukcji Wyprawy do El Dorado dostępnej na stronie Naszej Księgarni poprawiliśmy (po konsultacji z dr R. Knizią) zasadę dotyczącą ponownej eksploracji tej samej jaskini.

"...Aby ponownie eksplorować tę samą jaskinię, poszukiwacz musi „odejść” od jaskini (gracz musi zagrać kartę, wykonać ruch i zatrzymać się na polu niesąsiadującym z jaskinią). Zagrywając kolejną kartę, może „wrócić” do jaskini i ją eksplorować. Nie można więc chodzić poszukiwaczem dookoła jaskini i zdobywać kolejnych żetonów..."

W tej samej turze jeśli ma się odpowiednie karty można 2 razy odwiedzić tą samą jaskinię.

Czyli wg instrukcji 1.0 graliśmy dobrze odnośnie kolejnej tury .

Teraz zdecydowanie będzie łatwiej. :-)

Czy są jeszcze jakieś inne poprawione/udoskonalone zasady ? Szczerze to przez taki czas od nowości nie wychwyciłem tej zmiany.
agt

PytonZCatanu pisze: 17 gru 2024, 20:34 No nie, co do zasady tak sformułowana zasada, gdyby interpretować ja tylko na podstawie języka, oznacza że powinien to zrobić w następnej rundzie.

To nie jest zwykłe "może", tylko takie prawnicze. Jak "pozwany może złożyć apelację w ciągu 14 dni ..." to znaczy, że NIE MOŻE jej złożyć 15 dnia 🙂
A kto orzeka, że w instrukcjach jest "może" takie prawnicze, a nie zwykłe? :)
Awatar użytkownika
skibo

agt pisze: 17 gru 2024, 20:52
PytonZCatanu pisze: 17 gru 2024, 20:34 No nie, co do zasady tak sformułowana zasada, gdyby interpretować ja tylko na podstawie języka, oznacza że powinien to zrobić w następnej rundzie.

A kto orzeka, że w instrukcjach jest "może" takie prawnicze, a nie zwykłe? :)
No , ale jedna twoja tura składa się z zagrywanie kart ruchu lub/i zakupy. Wiec „w kolejnej turze” chyba dość jasno określało że w kolejnej .

Zmiany w instrukcji przyjęte do wiadomości. Teraz „w tej samej turze” mając kilka kart ruchu, jest jasne.
mk9898

Jako autor zapytania o eksplorację jaskiń, a zarazem kompletny żółtodziób, który dopiero przymierza się do pierwszej rozgrywki, czuję się usatysfakcjonowany, że na etapie uczenia się zasad z instrukcji udało mi się wychwycić niejasność :lol: Wniosek z tego taki, że warto się "czepiać" takich niejasności, bo jeśli podejdziemy do nauki gry zbyt powierzchownie to może się okazać, że gramy w trochę inną grę... Pamiętam jak kiedyś pokłóciłem się ze znajomymi grając w Splendor. Twierdzili, że świetnie znają grę, gdyż mają już za sobą kilkadziesiąt rozgrywek. A gdy przyszło do wspólnej rozgrywki okazało się, że mają jakieś swoje, nabyte i dziwne zasady, i nawet pokazywanie im konkretnych zapisów w instrukcji nie ostudziło ich chorego przekonania, że mają rację.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2024, 21:24 przez mk9898, łącznie zmieniany 2 razy.
Kicurek
Kontakt:

skibo pisze: 17 gru 2024, 20:51
Kicurek pisze: 17 gru 2024, 19:59 W najnowszej wersji instrukcji Wyprawy do El Dorado dostępnej na stronie Naszej Księgarni poprawiliśmy (po konsultacji z dr R. Knizią) zasadę dotyczącą ponownej eksploracji tej samej jaskini.

Czyli wg instrukcji 1.0 graliśmy dobrze odnośnie kolejnej tury .

Teraz zdecydowanie będzie łatwiej. :-)

Czy są jeszcze jakieś inne poprawione/udoskonalone zasady ? Szczerze to przez taki czas od nowości nie wychwyciłem tej zmiany.
Takich mających wpływ na przebieg gry już chyba nie (odpisuje z głowy). Pamiętam za to, że zmieniliśmy jeszcze zapis o blokadach - aby kłaść je NA płytkach terenu (a nie POMIĘDZY). Ma to znaczenie i ułatwia układanie trasy, gdy gra się z wybranymi modułami z dodatku Mokradła i Smoki.
Awatar użytkownika
skibo

Takich mających wpływ na przebieg gry już chyba nie (odpisuje z głowy). Pamiętam za to, że zmieniliśmy jeszcze zapis o blokadach - aby kłaść je NA płytkach terenu (a nie POMIĘDZY). Ma to znaczenie i ułatwia układanie trasy, gdy gra się z wybranymi modułami z dodatku Mokradła i Smoki.
O , to nieświadomie tak graliśmy ;) było zdecydowanie wygodniej kłaść na płytkach niż co chwile przesuwać płytki po wzięciu blokady :) 👍
mk9898

Jestem przed pierwsza rozgrywką i trochę Was jeszcze pomęczę. Mam kartę zwiadowcy z zielonym numerem dwa. Czy mam do wyboru: dwa posunięcia po polach z pojedynczą maczetą LUB jeden ruch na pole z dwiema maczetami?
agt

mk9898 pisze: 17 gru 2024, 22:01 Jestem przed pierwsza rozgrywką i trochę Was jeszcze pomęczę. Mam kartę zwiadowcy z zielonym numerem dwa. Czy mam do wyboru: dwa posunięcia po polach z pojedynczą maczetą LUB jeden ruch na pole z dwiema maczetami?
Tak. (Z tym, że nie musisz skorzystać z obu ruchów na pole z jedną maczetą. Ale reszta przepada.)

Spytaj o Odkrywcę to będzie ciekawiej. :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

mk9898 pisze: 17 gru 2024, 22:01 Jestem przed pierwsza rozgrywką i trochę Was jeszcze pomęczę. Mam kartę zwiadowcy z zielonym numerem dwa. Czy mam do wyboru: dwa posunięcia po polach z pojedynczą maczetą LUB jeden ruch na pole z dwiema maczetami?
Najważniejsza (i na początku może nieintuicyjna) zasada Eldorado:

Aby wejść na pole musisz zagrać kartę sile minimum równej sile danego pola. Jeśli zagrasz silniejszą,. resztę możesz "wydać " dalej.

Jeśli jednak zagrasz słabsza, nie możesz ruszyć się na takie pole = NIE MOZNA ŁĄCZYĆ SIŁY KILKU KART aby ruszyć się na dane pole.
mk9898

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Gdy na karcie mam jedną lub dwie maczety to sprawa jest jasna z poruszaniem się po planszy. Ale tutaj pytam konkretnie o Odkrywcę (zielone kółeczko z nr 2). Obejrzałem kilkanaście filmów na YT i jedni tłumaczą, że przy pomocy Odkrywcy mogę poruszyć się o dwa zielone pola z pojedynczą maczetą. Natomiast inni recenzenci mówią, że dzięki Odkrywcy mam do wyboru: albo opcję opisaną powyżej, albo mogę wybrać tylko jeden ruch na płytkę z dwiema maczetami.
ODPOWIEDZ