Ra (Reiner Knizia)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Stanleyy
Been thanked: 7 times

Re: Ra (Reiner Knizia)

Post autor: Stanleyy »

Dopytałem i mają być wszystkie wersje
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 959 times

Post autor: Bart Henry »

Planszowe Newsy właśnie podały, że będzie w przyszłym roku polska wersja. Chyba wydawca boi się, że zbyt dużo graczy wejdzie w dodruk angielskiej wersji. Na tę porę brak informacji o wersji gry.

Na sprzedaż (Wrocław): Galactic Cruise z dodatkami, Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Barcelona z dodatkiem, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
maslopi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 20 times

Post autor: maslopi »

O, to jeśli to prawda to w idealnym momencie to ogłaszają, bo już miałem w to wchodzić :D
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

Uuu, to byłoby coś!
Ja mam swoje zamówienie w planszomanii, które czeka jakoś od maja na realizację, napisałem im, że mogę czekać ile się da, nie śpieszy mi się. Ale gdyby była polska wersja (chociaż tłumaczenie tam pewnie tylko instrukcji), to rzecz jasna będę przeskakiwał na nią.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 306 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Ciekawe kto się zabierze za ten tytuł, czyżby nowe wydawnictwo Gramatury?
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Elros. »

Da się jeszcze gdzieś kupić RA?
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 442 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Wildcard »

Na mepel.pl możesz zamówić w przedsprzedaży. Możesz też poczekać na wersję pl która ma być w przyszłym roku.
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

Elros. pisze: 22 paź 2024, 09:54 Da się jeszcze gdzieś kupić RA?
Hah, ja zamawiałem w kwietniu w planszomanii, odebrałem tydzień temu, mieli jeszcze sztukę, ale mówili że ta gra to jakiś fenomen bo od lat co zamówią, to od razu schodzi, w zasadzie nigdy nie leży u nich.

Albo poczekaj na polską, ptaszki ćwierkają, że 2025 (ciekawe kto wyda).
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Elros. »

Wolałbym znaleźć coś teraz. Wersja językowa mogłaby być nawet chińska, skoro gra jest totalnie niezależna językowo.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1246 times
Been thanked: 2413 times

Post autor: warlock »

Elros. pisze: 22 paź 2024, 14:19 Wolałbym znaleźć coś teraz. Wersja językowa mogłaby być nawet chińska, skoro gra jest totalnie niezależna językowo.
Bardzo proszę, skoro może być w dziwnych językach :D https://www.olx.pl/d/oferta/ra-reiner-k ... 10j46.html
JAREK_AA
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: JAREK_AA »

Witam czy ma ktos może instrukcje w jezyku Polskim do RA 25 Century z góry dziekuje
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 160 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

JAREK_AA pisze: 28 sty 2025, 13:22 Witam czy ma ktos może instrukcje w jezyku Polskim do RA 25 Century z góry dziekuje
Ma być po Polsku wydane.
luk673
Has thanked: 1 time

Post autor: luk673 »

JAREK_AA pisze: 28 sty 2025, 13:22 Witam czy ma ktos może instrukcje w jezyku Polskim do RA 25 Century z góry dziekuje
Przetłumaczyłem i wrzuciłem na BGG.
Pszyna

Post autor: Pszyna »

Hey - czy wiadomo coś o wydaniu polskim tej gry? Gdzieś pod koniec roku coś mi się obiło o uszy że ma wyjść w PL w 2 kwartale 2025. Ale nie moge znaleźć wiecej informacji na ten temat
caro
Has thanked: 42 times
Been thanked: 15 times

Post autor: caro »

Zapowiedziana była przez Lucky Ducków na ll / III kwartal, także pewien jeszcze chwile trzeba będzie poczekać.
Awatar użytkownika
jazzy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Post autor: jazzy »

A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 67 times
Been thanked: 106 times

Post autor: AnlAir »

jazzy pisze: 03 cze 2025, 14:13 A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.
W delux z drewnem są metalowe monety.
Jaka będzie wydana przez kaczki to nie wiem.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 338 times
Been thanked: 538 times

Post autor: vnzk »

jazzy pisze: 03 cze 2025, 14:13 A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.
Wydaje się, że retail (czyli drewniane okrągłe znaczniki do licytacji, drewniana figurka Ra, kartonowe kafle w worku i kartonowe żetony punktacji). W rozmowie z Planszowymi Newsami Michał wspomniał, że raczej w standardzie wszystko, a Marek (pracownik wydawnictwa) na czacie napisał, że punkty będą kartonowe. Jak kojarzę, w wersji deluxe są one metalowe.

Obrazek

Ale posiadam angielską wersję retail i wydanie jest świetne. Kartonowe kafle są grube, punktami manipuluje się tylko na końcu każdej rundy, ja nie czuję potrzeby, żeby w tym przypadku gra ważyła 3kg więcej :wink:
ODPOWIEDZ