Ra (Reiner Knizia)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Bart Henry
- Has thanked: 155 times
- Been thanked: 959 times
Re: Ra (Reiner Knizia)
Planszowe Newsy właśnie podały, że będzie w przyszłym roku polska wersja. Chyba wydawca boi się, że zbyt dużo graczy wejdzie w dodruk angielskiej wersji. Na tę porę brak informacji o wersji gry.
Na sprzedaż (Wrocław): Galactic Cruise z dodatkami, Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Barcelona z dodatkiem, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
-
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 555 times
Uuu, to byłoby coś!
Ja mam swoje zamówienie w planszomanii, które czeka jakoś od maja na realizację, napisałem im, że mogę czekać ile się da, nie śpieszy mi się. Ale gdyby była polska wersja (chociaż tłumaczenie tam pewnie tylko instrukcji), to rzecz jasna będę przeskakiwał na nią.
Ja mam swoje zamówienie w planszomanii, które czeka jakoś od maja na realizację, napisałem im, że mogę czekać ile się da, nie śpieszy mi się. Ale gdyby była polska wersja (chociaż tłumaczenie tam pewnie tylko instrukcji), to rzecz jasna będę przeskakiwał na nią.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
-
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 555 times
Hah, ja zamawiałem w kwietniu w planszomanii, odebrałem tydzień temu, mieli jeszcze sztukę, ale mówili że ta gra to jakiś fenomen bo od lat co zamówią, to od razu schodzi, w zasadzie nigdy nie leży u nich.
Albo poczekaj na polską, ptaszki ćwierkają, że 2025 (ciekawe kto wyda).
planszomania.pl - 10%
- Elros.
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 214 times
Wolałbym znaleźć coś teraz. Wersja językowa mogłaby być nawet chińska, skoro gra jest totalnie niezależna językowo.
- warlock
- Has thanked: 1246 times
- Been thanked: 2413 times
Bardzo proszę, skoro może być w dziwnych językach

Hey - czy wiadomo coś o wydaniu polskim tej gry? Gdzieś pod koniec roku coś mi się obiło o uszy że ma wyjść w PL w 2 kwartale 2025. Ale nie moge znaleźć wiecej informacji na ten temat
- jazzy
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 9 times
A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.
- AnlAir
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 106 times
W delux z drewnem są metalowe monety.jazzy pisze: ↑03 cze 2025, 14:13 A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.
Jaka będzie wydana przez kaczki to nie wiem.
- vnzk
- Has thanked: 338 times
- Been thanked: 538 times
Wydaje się, że retail (czyli drewniane okrągłe znaczniki do licytacji, drewniana figurka Ra, kartonowe kafle w worku i kartonowe żetony punktacji). W rozmowie z Planszowymi Newsami Michał wspomniał, że raczej w standardzie wszystko, a Marek (pracownik wydawnictwa) na czacie napisał, że punkty będą kartonowe. Jak kojarzę, w wersji deluxe są one metalowe.jazzy pisze: ↑03 cze 2025, 14:13 A czy wiadomo jaka to będzie edycja? Z tego co czytam gra jest niezależna językowo a Edycja z drewnem Pharaoh Edition (czy tam też są metalowe monety?) wygląda super to wolałbym taką nabyć - podany link na kickstarter dodruk nadal działa i można złożyć zamówienie. Instrukcja pewnie będzie do pobrania po ukazaniu się wersji polskiej.

Ale posiadam angielską wersję retail i wydanie jest świetne. Kartonowe kafle są grube, punktami manipuluje się tylko na końcu każdej rundy, ja nie czuję potrzeby, żeby w tym przypadku gra ważyła 3kg więcej