Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
1endriu990

Re: Pax Pamir/ 2nd Edition - zasady, pytania

Post autor: 1endriu990 »

Gambit pisze: 25 mar 2022, 08:08
Aftan pisze: 25 mar 2022, 06:12 Jak jest z tą dominaacją w regionie? Trzeba mieć tam plemię żeby dominować, czy tylko przewagę pionów?
Bo różne interpretacje widziałem. W instrukcji jest, że gracz dominujący musi posiadać plemię w regionie i przewagę pionów.
Musisz mieć przynajmniej jedno plemię, a do tego przewagę pionów (czyli suma Twoich plemion i pionów sojuszu, musi być tam największa)
a co w przypadku gdy:
na w regionie jest jedna armia mojego sojuszu i trzy armie wahanu lub przeciwnika ale nie ma żadnych plemion, gdyż nie było okazji ich wstawić, czy jeśli będę mógł dołożyć jedno plemię i sytuacja by wyglądała tak: 1 plemię moje i 1 armia + trzy armie przeciwnika to zdobywam władzę czy żeton regionu dalej jest na mapie?
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

1endriu990 pisze: 06 sty 2025, 19:16
Gambit pisze: 25 mar 2022, 08:08
Aftan pisze: 25 mar 2022, 06:12 Jak jest z tą dominaacją w regionie? Trzeba mieć tam plemię żeby dominować, czy tylko przewagę pionów?
Bo różne interpretacje widziałem. W instrukcji jest, że gracz dominujący musi posiadać plemię w regionie i przewagę pionów.
Musisz mieć przynajmniej jedno plemię, a do tego przewagę pionów (czyli suma Twoich plemion i pionów sojuszu, musi być tam największa)
a co w przypadku gdy:
na w regionie jest jedna armia mojego sojuszu i trzy armie wahanu lub przeciwnika ale nie ma żadnych plemion, gdyż nie było okazji ich wstawić, czy jeśli będę mógł dołożyć jedno plemię i sytuacja by wyglądała tak: 1 plemię moje i 1 armia + trzy armie przeciwnika to zdobywam władzę czy żeton regionu dalej jest na mapie?
Myślę że zapis z 7. strony instrukcji we WŁADANIU REGIONEM wyczerpuje odpowiedź na powyższe pytanie

"Aby wziąć z planszy żeton władzy, musisz posiadać w danym regionie
przynajmniej jedno plemię oraz większość jednostek kontroli
(więcej niż każdy z pozostałych graczy). Jednostki kontroli to
plemiona i lojalne armie. W przypadku remisu żaden gracz
nie włada regionem. Armie należące do wrogich sojuszy mogą
przeszkodzić ci we wzięciu żetonu władzy, nawet jeśli w danym
regionie nie ma żadnych wrogich plemion."
1endriu990

Post autor: 1endriu990 »

Teraz jak to przeczytałem jeszcze raz to wydaje się tak oczywiste że aż wstyd że napisałem tego posta :D
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

1endriu990 pisze: 06 sty 2025, 22:51 Teraz jak to przeczytałem jeszcze raz to wydaje się tak oczywiste że aż wstyd że napisałem tego posta :D
Kto z nas nie popełnił nigdy błędów przy interpretowaniu instrukcji, niech pierwszy rzuci kamieniem...:)
parasite
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: parasite »

Hej, jest karta sprawdzenia dominacji i tura wahanu. Żaden sojusz nie dominuje, więc wahan ma kupić kartę z największą ilością wejścia szpiegów / plemion ( gwardia królewska ) Ale go na nią nie stać, więc bierze o koszcie 0 górny rząd? ( Przełęcz bolan )
Spoiler:
Drugie pytanie: czy to jest dominacja Afganistanu? Czy musi dominować także nad Brytyjczykami żeby mówić o dominacji?

Pytam w kontekście "jeśli żaden sojusz nie ma dominacji, zradykalizuj kartę która spowodowałaby umieszczenie największej liczy szpiegów i /lub plemion"
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kajdi
Has thanked: 55 times
Been thanked: 82 times

Post autor: Kajdi »

Nie gram solo, więc odpowiem tylko na 2 część pytania: Pokazany na zdjęciu stan, to nie jest dominacja żadnego mocarstwa (aby dominować mocarstwo musi mieć wyłożone 4+ więcej elementów od każdego przeciwnika).
parasite
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: parasite »

hej

1. Gdzie spadają rupie z kart które wahan usuwa bo nie stać go na podatek dla mnie?
2. Wahan kupuje sprawdzanie dominacji tylko jesli moze wygrac, a co w przypadku kiedy karta si nakazuje mu kupic karte i wypada wlasnie na spradzenie dominacji ( ale przegra )??
ODPOWIEDZ