Nucleum (Simone Luciani, Dávid Turczi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 361 times
- Been thanked: 560 times
- Kontakt:
Re: Nucleum (Simone Luciani, Dávid Turczi)
Ponawiam pytanie: wie ktoś kiedy to ma wyjść w PL, oprócz tego że w tym roku ?
Always look on the bright side of life
-
- Has thanked: 1035 times
- Been thanked: 661 times
Ponawiam brak odpowiedzi. Tylko ludzie w Rebelu wiedzą, choć i to nie jest pewne.
- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 449 times
Póki co nie wiadomo kiedy będzie ale najprawdopodobniej w którąś środę o ile nie będą to święta.
Jeśli zastanawiacie się nad zakupem, być może to rozwieje wasze wątpliwości: https://www.okiemgracza.pl/nucleum/
W czym cisza? Ogólnie gra wyszła dość dawno, teraz polska wersja wyszła, ale o grze wcześniej było sporo.
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
- kuleczka91
- Has thanked: 862 times
- Been thanked: 578 times
- siepu
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 408 times
Wiadomo, gdybyś był fanem Brassa pozytywnych wrażeń byś raczej nie miał.
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 197 times
- Gramaciej
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 23 times
W Brassa grałem 2-3 razy dawno temu, było spoko, ale jakoś nie porwało, zobaczymy jak będzie z Nucleum. Czy po kilku partiach moje zainteresowanie i chęć gry się utrzyma...
Mi Brass średnio podszedł, wolę jednak Nucleum czy Barrage. A nowy dodatek do Nucleum szykuje się naprawdę ciekawie. Element wycięty z podstawki, bo była za ciężka na start 

- Apos
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 1198 times
- Kontakt:
Do Brassa oraz do Barrage mam mieszane uczucia, a Nucleum nie zrobiło na mnie wrażenia. Dla fanów eurosucharów to dobre propozycje, ja jednak chętniej zagram w inne tytuły, gdzie jest więcej interakcji między graczami, klimatu oraz sandboksowości.
Z tych trzech gier, w kolekcji został się tylko Brass Birmingham, a ten zbiera coraz więcej kurzu.
Z tych trzech gier, w kolekcji został się tylko Brass Birmingham, a ten zbiera coraz więcej kurzu.
-
- Kontakt:
Co to za herezje tu opowiadacie
Brass jest świetny.
Barrage jest świetny.
Nucleum ... jeszcze nie wiem czy jest świetne, ale po jednej partii na Essen i jednej teraz na egzemplarzu PL od Rebela jestem zadowolony.
Mechanicznie bardzo przyjemny tytuł, taki z jednej strony ciężki, z drugiej wcale nie skomplikowany jeśli chodzi o mechanikę...
Zobaczymy jak często będzie lądował na stole, z minusów niestety zajmuje to dużo miejsca, setup też trochę trwa, a i poskładanie tego z powrotem do pudła nieco zajmuje...
Ale rozgrywka git, tak że ten tego

Brass jest świetny.
Barrage jest świetny.
Nucleum ... jeszcze nie wiem czy jest świetne, ale po jednej partii na Essen i jednej teraz na egzemplarzu PL od Rebela jestem zadowolony.
Mechanicznie bardzo przyjemny tytuł, taki z jednej strony ciężki, z drugiej wcale nie skomplikowany jeśli chodzi o mechanikę...
Zobaczymy jak często będzie lądował na stole, z minusów niestety zajmuje to dużo miejsca, setup też trochę trwa, a i poskładanie tego z powrotem do pudła nieco zajmuje...
Ale rozgrywka git, tak że ten tego

- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Brass to jest evergreen. Barrage jest pretendentem do tego tytułu i ma spore szanse. Czy Nucleum to „jednostrzałowiec” podobnie jak Tiletum czy Szczury z Wistar czy jednak dołączy do hali sław? Z tego co czytam to raczej to pierwsze, czyli dobra gra, ale za rok czy dwa mało kto będzie w to grałwajwa pisze: ↑24 maja 2024, 16:08 Co to za herezje tu opowiadacie![]()
Brass jest świetny.
Barrage jest świetny.
Ale rozgrywka git, tak że ten tego![]()
-
- Kontakt:
Spoiler:
Czas jaki im poświęcamy.
Sto lat temu trzaskaliśmy razem co tydzień w Brassa, Agri i Le Havra.
Inne gry to był tylko dodatek do tego zestawu.
Ofc jak coś mocno siadło to trafiało do kanonu, w innym przypadku szło w odstawkę.
Gier nie wychodziło wtedy tyle co teraz.
I masz trochę racji pisząc o Szczurach czy Tiletum "jednostrzałowce".
Tyle, że ja twierdzę że to dobre gry, inna rzecz że nie jestem w stanie poświęcić im więcej czasu.
Przez to właśnie się stają takimi "jednostrzałowcami" trochę.
Zrozumiałem to trochę na przykładzie Barrage właśnie.
Nie umiałem się nauczyć tej gry przez zbyt rzadkie granie i za każdym razem musiałem się uczyć od nowa po średnio półrocznych przerwach.
Zaskoczyło dopiero jak zacząłem regularnie grać po sieci i obczaiłem jakie ta gra daje możliwości.
W efekcie teraz stoi u mnie obok Brassa i Agri.
W Nucleum widzę podobny potencjał, teraz tylko kwestia jak często będzie grane, co by to lepiej poznać.
No chyba że wrzucą to w miarę szybko na BGA

Ostatnio zmieniony 27 maja 2024, 07:50 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Pełna zgoda, gier wychodzi dużo za dużo. Z kolei czasu na granie jest zdecydowanie za małowajwa pisze: ↑26 maja 2024, 22:59 Heh, Bogas wiesz jaki jest problem teraz z grami i ich postrzeganiem ?
Czas jaki im poświęcamy.
Sto lat temu trzaskaliśmy razem co tydzień w Brassa, Agri i Le Havra.
Inne gry to był tylko dodatek do tego zestawu.
Ofc jak coś mocno siadło to trafiało do kanonu, w innym przypadku szło w odstawkę.
Gier nie wychodziło wtedy tyle co teraz.

W Ark Nova wystarczyło, że zagrałem raz i już było wiadomo, że gra ma ogromny potencjał i po kilkudziesięciu rozgrywkach ciągle wraca na stół. W Tiletum zagraliśmy 9 razy, w Szczury 8. Czy to mało? To są bardzo dobre gry, ale wiem, że przegrają z innymi euro jak będziemy się zastanawiać w co zagrać. Był efekt nowości, ale żeby do nich wracać i grać regularnie? No nie. Czy Nucleum podzieli ten sam los? Wg mnie tak, ale może się mylę.
- yaro_
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 132 times
Myślę że jeden tytuł w produkowanie energii na półce wystarczy. Ja się wstrzymałem z zakupem.
Wiecie co przechyliło szalę?
Grafiki z second handu z Great western trail 1ed.
Wiecie co przechyliło szalę?
Grafiki z second handu z Great western trail 1ed.

-
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 316 times
Kupiłem Nucleum w naszej forumowej zbiórce chyba z pół roku temu. Nawet zagrałem raz solo na 2 ręce i mimo, że wygląda ciekawie, to do tej pory nie znalazł czasu, żeby wskoczyć na stół. Cały czas coś innego go wypiera - czy to stajnia GMT, czy to inne "nowe gry do przetestowania", czy też inne gry, które są naszymi 'evergreenami'. I tak siedzi na tej półce i się kurzy. I nawet jest zaplanowany na jutro - na przyczepkę, bo Federation odpalamy na 4 i może po starczy czasu spróbowac Nucleum.
W sumie to trochę gry Lucianiego może tak u nas kończą. Barrage sie nie przyjął w ogóle (sic!), długo grany był Marco Polo (ale to poprzednia epoka), podobnie Tzolkin (choć tu spadł przez "strategię"), ale juz pozostałe: Darwin, Newton, Tiletum, Szczury - fajne gry na dwa-trzy posiedzenia... i na olx... i pewnie tak skonczy Nucleum.
W sumie to trochę gry Lucianiego może tak u nas kończą. Barrage sie nie przyjął w ogóle (sic!), długo grany był Marco Polo (ale to poprzednia epoka), podobnie Tzolkin (choć tu spadł przez "strategię"), ale juz pozostałe: Darwin, Newton, Tiletum, Szczury - fajne gry na dwa-trzy posiedzenia... i na olx... i pewnie tak skonczy Nucleum.
-
- Kontakt:
No to można jeszcze zadać pytanie ile w tym Hall of Fame ma być docelowo tytułów

Póki co na Nucleum mam jeszcze miejsce na półce i ochotę by pograć.
A jak będzie to czas pokaże.
Ja tam nie mam wielkich sentymentów (poza paroma przypadkami

Spoiler:
Ostatnio zmieniony 28 maja 2024, 23:57 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
4 klasy polityczne, zabieganie o wpływy. Plus 2 nowe eksperymenty. Jeden typowo pod dodatek.