Dlaczego utarło się hejtować Portal Games?

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 560 times

Re: Dlaczego utarło się hejtować Portal Games?

Post autor: tomp »

- coś się stało?
- nic się nie stało, wszystko jest ok.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1567 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

No nie mogę z Portalu xD Znowu to robią.

Obrazek

Reklama najnowszych przedsprzedaży jako hit essen 2024... Szkoda tylko, że essen 2024 dopiero będzie, więc jak oni mogą wiedzieć, że to są hity xD Wiadomo jakby po essen sprzedawali to można sobie naciągnąć, ale zanim się odbędzie XD ?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 948 times

Post autor: Bart Henry »

Książka Charaka Terema na pewno będzie hitem. ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

Hardkor pisze: 25 sie 2024, 09:44 No nie mogę z Portalu xD Znowu to robią.

Reklama najnowszych przedsprzedaży jako hit essen 2024... Szkoda tylko, że essen 2024 dopiero będzie, więc jak oni mogą wiedzieć, że to są hity xD Wiadomo jakby po essen sprzedawali to można sobie naciągnąć, ale zanim się odbędzie XD ?
Taka przypierdolka na siłę :-P reklama dźwignią handlu i tyle
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

japanczyk pisze: 25 sie 2024, 10:33
Hardkor pisze: 25 sie 2024, 09:44 No nie mogę z Portalu xD Znowu to robią.

Taka przypierdolka na siłę :-P reklama dźwignią handlu i tyle
Jest różnica między reklamą, a zwykłym kłamstwem xD
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
tomp

Spoiler:
może tam jest literówka?
Awatar użytkownika
Barto
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Barto »

Przecież gry Portalu zawsze sią Hitami :wink: :D więc w czym problem :wink:
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

Dla mnie dosc oczywiste jest, ze slowo hit zostalo uzyte jako "premiera, grzany w tym roku temat", a nie "hit sprzedazy".

Koszt udzialu w targach raczej wyklucza wystawianie sie tam z oczywistym krapem, jedzie sie z obecna gwiazda, ktora rozstawi sie w fancy piramidki i podrukuje standy i plakaty. Taki oto hit. A starsze gry nie sa opisane jako hity, bo sie juz opatrzyly.

Mam jednak inna obserwacje - cena ResurgeRAnce. W sklepach idzie kupic juz za ~130-140pln
Wpisuje sie to pieknie w liste gier z tego roku, ktora mozna tanioszkowo pozyskac. Czyli bunczuczne hasla, ze tanio juz bylo i teraz gierka to SCD 200 minimum jednak sie slabo zestarzalo. Srovid sie skonczyl i eldorado tez. A po obnizkach cen nowych gier, zaraz sie zacznie analiza payrollsów w ksiegowosci. Wiec trzymajcie sie stolkow tam.

Albo to polskie wydawnictwa bardzo chca dogonic francuskie wyprzedaze po 20-25euro 8)
Me so happy, keep on going!

~~
Ten temat Moskwy post-apo tez dosc ryzykowny, bo po entuzjazmie ruinami kremla, czy ukrainskim projektantem, przychodzi nam grac Griszkami i Saszkami w SocRealu. A czy to obecnie jest/bedzie atrakcyjne? Dla mnie juz Fox experiment byl no-go, a Czerwona Katedra odrzucala wizualnie klimatem. Nie chce hejtowac (czy tez krakac), ale nie jest to taki oczywisty "anty-ruski" klimat. W Zombiakach podobnie, ktos musi bronic sie ludem Moskwy przed najazdem. Niby to wszystko sa karykatury, ale czuje ze sporo osob jednak wezmie gre z zerowym udzialem sowietyzmow. Red Outpost tez szalu nie zadal...
(moze stad tez taka cena na nowosc Portalu, by "mimo wszystko" skusic)

~~
Natomiast zarcik Barta powyzej - genius :D brawo!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

psia.kostka pisze: 25 sie 2024, 15:50 Dla mnie dosc oczywiste jest, ze slowo hit zostalo uzyte jako "premiera, grzany w tym roku temat", a nie "hit sprzedazy".
No i ja też tak to traktuje. Tylko skąd mogą wiedzieć, że to hit skoro premiery nie było i chyba dopiero w piątek zaprezentowali te gry? No chyba, że od dawna są to wyczekiwane pozycje, które zdobymy uznanie graczy i recenzentów na prototypach i od dawna się je wyczekuje, a ja żyję pod kamieniem i o tym nie wiem.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

R mialo kickstartera, ale nie wiem ile baniek zarobili ;) raczej niewiele.

Sand Tribes to armia, ktora powstala po hejtspicz trzewika, zamykajacym temat NH ;) to tez takie male otwarcie. Rebirth :mrgreen:

~~
To jak, granie Iwanem i Aliosza wszystkim pasi? Honest question!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 275 times
Been thanked: 901 times

Post autor: Ayaram »

A "hit" ma jakieś inne znaczenie? Osobiście zawsze miałem w głowie, że jest to po prostu coś cieszącego się dużą popularnością (u gracza, słuchacza, widza itp.). Tym samym autor/wydawca nie może z góry założyć, że coś będzie hitem. Co najwyżej może wrzucić popularne IP, setting, zatrudnić znanego autora spodziewając się, że finalnie tym hitem zostanie i wtedy często się określa to hasłem "pewnego hitu", ale dalej nie "hitu". Nawet przecież jak trailer do filmu ma XX milionów wyświetleń to się raczej mówi, że "trailer okazał się hitem", a nie "film który wyjdzie za pół roku jest hitem".

Tak czy siak - "hity essen" rozumiem jako pozycje prezentowane na Essen, które to cieszyły się największą popularnością/zainteresowaniem ze strony uczestników targu. Jeszcze to "w twoim domu!" - mi tam mózg od razu wciska "Znane dobrze z Essen Spiel 2024 teraz mogą być w twoim domu!". No bo jak inaczej to interpretować? "Jeśli zamówisz teraz zwykłe produkty w przedsprzedaży to trafią do twojego domu, okazja!"? :D No i na grafice mamy dodatek do Neuroshimy, czyli dodatek do gry gdzie chwila temu była drama "albo community się ogarnie, albo zamykamy linie, bo sensu nie ma".
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Mam wrażenie, że poświęcacie więcej czasu na dekompozycję i analizę tego 'chłytu' marketingowego niż cały zespół Portalu poświęcił na jego stworzenie :)

Ot, taki tam banerek ukraszony niewygórowanych lotów hasełkiem rodem z bazarku lat `90, ale wciąż potrafi elektryzować odbiorców i wzbudzać zainteresowanie :D
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

toblakai pisze: 26 sie 2024, 08:25 Mam wrażenie, że poświęcacie więcej czasu na dekompozycję i analizę tego 'chłytu' marketingowego niż cały zespół Portalu poświęcił na jego stworzenie :)

Ot, taki tam banerek ukraszony niewygórowanych lotów hasełkiem rodem z bazarku lat `90, ale wciąż potrafi elektryzować odbiorców i wzbudzać zainteresowanie :D
no poświęcamy, bo wydawca po prostu robi kłamliwy marketing XD Jak ja bym wymyślił sobie grę i potem robił jej reklamę, że to hit essen (mimo, że na essen nie była) to by mnie ludzie zjedli niewiele mniej od Prusage. Portal robi to samo i nie widzicie problemu xD
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 428 times
Been thanked: 104 times

Post autor: Mark442 »

toblakai pisze: 26 sie 2024, 08:25
no poświęcamy, bo wydawca po prostu robi kłamliwy marketing XD Jak ja bym wymyślił sobie grę i potem robił jej reklamę, że to hit essen (mimo, że na essen nie była) to by mnie ludzie zjedli niewiele mniej od Prusage. Portal robi to samo i nie widzicie problemu xD
No i "chłyt" marketingowy Portalu odniósł sukces. Bo nie ważne jak się mówi, ale się mówi o grach Portalu...
Prezes "umi w marketing" :)
Mark
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 2957 times

Post autor: Ardel12 »

Mark442 pisze: 26 sie 2024, 11:04
toblakai pisze: 26 sie 2024, 08:25
No i "chłyt" marketingowy Portalu odniósł sukces. Bo nie ważne jak się mówi, ale się mówi o grach Portalu...
Prezes "umi w marketing" :)
U mnie działa odwrotnie, bo w ogóle nie kojarzę już gier jakie są tymi niby Hitami, ale kojarzę drakę jaką wywołał nagłówek.
shuji pisze: 26 sie 2024, 08:23 Jest to kosztem wyzysku pracowników ale i oszczędzaniu na jakości każdego z elementów pracy wydawnictwa - jakości tłumaczenia, korekty, testów, produkcji, obsługi klientów, logistyki itd.
To chyba co drugie wydawnictwo się łapie na to zdanie jak nie więcej xD Taka Czacha ile błędów sadzi, ile tam problemów z dogadaniem się z obsługą wypływa i marudzeniem, że gry są późno. Kaczki ostatnio też i błędy i jeszcze problemy z promkami. A ile nie wiemy, bo żaden pracownik się nie odezwał jeszcze?

Finalnie interesuje mnie cena/jakość i czas dostawy niż machloje jakie wydawca robi. A, że jakość jest coraz niższa, cena wiele nie odbiega od anglika, no to moja kolekcja rośnie właśnie w angielskie wersje językowe(BRW, BRW:R choćby z ostatnich zakupów).
Awatar użytkownika
tomp

ja mam podobnie jak Ardel12. Ja wiele gier kupuje w oryginale.
w przypadku tytułowego wydawnictwa, na liście życzeń na 2. miejscu Legacy of Yu na 2., zaraz na 3. Ezra & Nehemiah.
Jeszcze czekam z zakupami (ograć trzeba co się ma), ale pewnie jak się pojawi dobra oferta to kupię od razu.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1854 times

Post autor: Mr_Fisq »

Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Mr_Fisq pisze: 26 sie 2024, 18:38 Czyżby kolejna draka? :mrgreen:
Spoiler:
Źródło: https://www.facebook.com/groups/6804393 ... 0304678432
Wypowiedzialem sie pod postem, ale napisze i tutaj - babka nie sfinalizowala pledge'a i rozkreca drame z czapy, ze nie dostala gry
To trzeba byc skrajnie niepowaznym, zeby z tym do ludzi jeszcze wychodzic
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1854 times

Post autor: Mr_Fisq »

japanczyk pisze: 26 sie 2024, 18:55 Wypowiedzialem sie pod postem, ale napisze i tutaj - babka nie sfinalizowala pledge'a i rozkreca drame z czapy, ze nie dostala gry
Zależy co jej Portal odpisał.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
samuraj1369
Has thanked: 556 times
Been thanked: 659 times

Post autor: samuraj1369 »

japanczyk pisze: 26 sie 2024, 18:55
Spoiler:
Wypowiedzialem sie pod postem, ale napisze i tutaj - babka nie sfinalizowala pledge'a i rozkreca drame z czapy, ze nie dostala gry
To skoro babki wina, to czemu Portal proponuje jej w ramach rozwiazania problemu wyslanie wersji retailowej księgi?
Przecież zapłaciła i tylko nie podała adresu do wysyłki. IMO to wydawca mógłby się przypomnieć z adresem skoro pieniądze już przytulił.
tsodo
Has thanked: 59 times
Been thanked: 34 times

Post autor: tsodo »

samuraj1369 pisze: 26 sie 2024, 21:08
japanczyk pisze: 26 sie 2024, 18:55
Spoiler:
To skoro babki wina, to czemu Portal proponuje jej w ramach rozwiazania problemu wyslanie wersji retailowej księgi?
Przecież zapłaciła i tylko nie podała adresu do wysyłki. IMO to wydawca mógłby się przypomnieć z adresem skoro pieniądze już przytulił.
Może po prostu nie chce jej olać i proponuje jakieś wyjście z sytuacji.
Co w tym złego?
Jeżeli wspierający nie dokończy „zakupu”, to i tak takie wsparcie jest zaliczane jako wykonane i kasa wpływa do wydawcy?
Jeżeli tak, to słabo, że nie mają dla niej egzemplarza a jeżeli nie to trudno się dziwić.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

samuraj1369 pisze: 26 sie 2024, 21:08 To skoro babki wina, to czemu Portal proponuje jej w ramach rozwiazania problemu wyslanie wersji retailowej księgi?
Bo chcial wyjsc tutaj frontem do klienta (a nie musial)?
To nie jest TYLKO nie podala adresu do wysylki
Nie podala adresu, a tym samym NIE ZAPLACILA za wysylke - nie sfinalizowala zamowienia - ergo Portal wcale nie musi miec dla niej egzemplarza, bo realizowane sa tylko sfinalizowane zamowienia.

samuraj1369 pisze: 26 sie 2024, 21:08 IMO to wydawca mógłby się przypomnieć z adresem skoro pieniądze już przytulił.
Wydawca sie przypominal przez naprawde dlugi czas wysylajac kolejne maila z przypominajkami
I sorry, ale na wspierajacym tez ciaza jakies obowiazki - wspieraczki to nie jest preorder - jak chcesz nagrode, to tez musisz zrobic swoje i ja wybrac oraz oplacic, inaczej wspierasz projekt a twoje wsparcie przepada na rzecz tworcy, kickstrter czy gamefound to wciaz nie jest sklep (oczywiscie kwestie polskiego prawa i dzialania gamefound jako firmy w Polsce pozostawiam poza tematem)
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 948 times

Post autor: Bart Henry »

japanczyk pisze: 26 sie 2024, 21:58 oczywiscie kwestie polskiego prawa i dzialania gamefound jako firmy w Polsce pozostawiam poza tematem
A to jest bardzo istotna kwestia w tym temacie. Portal nie może po prostu wziąć, powiedzmy, 90% kasy za produkt i nic z tym nie zrobić. W dyskusji na FB padło trochę szczegółów. Sami zobowiązali się do zwrotu nieopłaconych w 100% pledge'y w jakimś terminie, a nie zrobili tego. Dopiero klient się obudził, że nie ma ani produktu, ani pieniędzy. To jest jedna z patologii KS-ów, bo przez rozciągnięte płatności możesz wylądować w sytuacji, w której masz wydane pieniądze, ale nie masz nic z tego w zamian. Możemy sobie tłumaczyć, że robimy wsparcie projektu, ale chyba nie będziemy tutaj ukrywali, że kupujemy produkt z odroczoną datą dostawy.

Nie można negować tego, że przeoczenie jest po stronie klienta, ale Portal musi sobie z tym radzić, jeżeli pragnie sprowadzać świeżaków ze swoich kanałów sprzedażowych do wspieraczek. Autorka pisała, że próbowała się w bodajże 2022 roku skontakować z Portalem w sprawie problemów z PM-em. Jeżeli było tak, jak pisze autorka postu, że Portal obiecywał wysyłkę, nawet pomimo braku opłacenia kosztów wysyłki na GF, i zwodził ją przez 2 miesiące, to coś poszło komunikacyjnie bardzo źle. Nie rozumiem tylko, czemu powodem postu są braki w stocku Portalu. Jeżeli jest tak, jak piszesz Kuba, że na 100% nie zostały opłacone koszty wysyłki, to wygląda to na to, że Portal do końca nie miał świadomości, że PM nie został wypełniony (ew. autorka coś ukryła w swoim opisie).

PS. Post już chyba spadł z rowerka.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

O jakich dodatkowych kartach do Księgi Przygód mowa?
Ja mam wersję z przedsprzedaży sklepowej i chciałbym móc dokupić te karty jakoś.
Jeśli będą dodrukowywać, to jestem chętny.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Bart Henry pisze: 26 sie 2024, 22:58 A to jest bardzo istotna kwestia w tym temacie. Portal nie może po prostu wziąć, powiedzmy, 90% kasy za produkt i nic z tym nie zrobić.
Idk, nie moze? Zdaje sie, ze kwestia crowdfundingu niestety nie jest sprawnie regulowana ani w Polsce ani w Europie. gamefound nie dziala na zasadach polskiego wspieram.to i przedsprzedazy, ale na jakich dziala - to jest doskonale pytanie :)
Bart Henry pisze: 26 sie 2024, 22:58
W dyskusji na FB padło trochę szczegółów. Sami zobowiązali się do zwrotu nieopłaconych w 100% pledge'y w jakimś terminie, a nie zrobili tego.
Dasz linka gdzie jest taka deklaracja Portalu? Bo musze powiedziec to ciekawy krok.
Bart Henry pisze: 26 sie 2024, 22:58 Dopiero klient się obudził, że nie ma ani produktu, ani pieniędzy. To jest jedna z patologii KS-ów, bo przez rozciągnięte płatności możesz wylądować w sytuacji, w której masz wydane pieniądze, ale nie masz nic z tego w zamian. Możemy sobie tłumaczyć, że robimy wsparcie projektu, ale chyba nie będziemy tutaj ukrywali, że kupujemy produkt z odroczoną datą dostawy.
Tyle, ze nie musisz miec - ogolnie oczywiscie to nie kwestia portalu - ale nie zadam zwrotu np. 1$ czy nawet 5$, ktore wplacam czasem na dostep do PM. Oczywiscie, nie ma co sie oszukiwac - w przypadku planszowek, jest to semi-preorder, bo czasem kupujemy kota w worku, bo gra przy dalszym developmencie zmienia sie w stosunku do tej, ktora byla pierwotnie. No ale to temat na inna dyskusje

Bart Henry pisze: 26 sie 2024, 22:58 Nie można negować tego, że przeoczenie jest po stronie klienta, ale Portal musi sobie z tym radzić, jeżeli pragnie sprowadzać świeżaków ze swoich kanałów sprzedażowych do wspieraczek. Autorka pisała, że próbowała się w bodajże 2022 roku skontakować z Portalem w sprawie problemów z PM-em. Jeżeli było tak, jak pisze autorka postu, że Portal obiecywał wysyłkę, nawet pomimo braku opłacenia kosztów wysyłki na GF, i zwodził ją przez 2 miesiące, to coś poszło komunikacyjnie bardzo źle. Nie rozumiem tylko, czemu powodem postu są braki w stocku Portalu. Jeżeli jest tak, jak piszesz Kuba, że na 100% nie zostały opłacone koszty wysyłki, to wygląda to na to, że Portal do końca nie miał świadomości, że PM nie został wypełniony (ew. autorka coś ukryła w swoim opisie).
Post spadl z grupy Gry - sprzedaz, nic dziwnego bo tego nie dotyczyl, ale dalej wisi na gry planszowe:

Portal mysle, ze wraz z Thorgalem raczej zakonczy swoje przygody ze wspieraczkami - watpie zeby jeszcze jakimkolwiek nowym projektem byli w stanie sciagnac ludzi do tej tonacej KSowo-Gamefoundounej Portalowej lodzi, ktora przeciekala juz od czasow zawyzonego cenowo na KSie Pret-a-Porter, problematycznego w dostawie Strongholda, poprzez niewydarzone i rozmielone na drobne Eleven, a konczac fiaskiem z Robinsonem i etiuda w postaci kiepsko zarabiajacego Thorgala ;)

W Portalu jak zwykle pomimo 25 lat na rynku wyszlo amatorsko, bo to ze ktos publikuje taki post musi byc efektem frustracji. oczywiscie p. Marta jest winna tego ze pledge;a nie dopilnowala, ale jesli ktos jej powiedzial, ze pledge'a wysla, a pozniej mowia, ze moga zrobic refunda - no to kurcze kiepsko. Ale moze to efekt tego ze nie udalo im sie odzyskac wszytskich blednie wyslanych pledge'y ;)
ODPOWIEDZ