Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2040 times
Been thanked: 2639 times

Re: The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth (Antoine Bauza, Bruno Cathala)

Post autor: PytonZCatanu »

Ja mam mieszane na uczucia co do shire, to chyba najsłabszy cud i w sumie mogłoby go nie być. Ale kafelka nie sprzedam 😁
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
samuraj1369
Has thanked: 539 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

Bulva pisze: 12 paź 2024, 23:34 Tak trochę z innej beczki w temacie Pojedynku o Śródziemie.
W promocji w niektórych sklepach była/jest dokładana dodatkowa płytka "The Shire".
Nie wiedząc o tym, kupiłem dzisiaj grę i dodatkowej płytki nie otrzymałem ;-(
Pytania:
a) czy promocja nie dotyczyła wszystkich sklepów,
b) czy mi nie dali, bo nie
c) czy jest możliwość ewentualnie dokupić tę płytkę (ma fajną zdolność)

dziękuję
:wink:
Zwróć lub sprzedaj egzemplarz i dokup stąd np. Chłopa polecam, sam od niego brałem już wiele gier.

Obrazek

Jest to ogloszenie na OLX od sklepu. Sam brałem od niego te gry i dostałem promoski.
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Lailonn »

Przy czym jak zauważono tu wielokrotnie ten ekstra Kafel jest absolutnie zbędny. Nie zawracałbym sobie nim głowy
samuraj1369

Totalnie nie jest zbędny. Na rozegranych od czwartku 8 gier, zdecydował dwukrotnie o wygranej. Na poczatku 3. ery jest mega mocny. Jest super. Polecam brać póki jest okazja
Poniewaz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Poniewaz »

Na FB konto Tune Tool umieścił materiały do promo kafla, który został (jak rozumiem przypadkowo opublikowany). Jest to Grond. Kafel i instrukcja Polska w linku.

https://drive.google.com/drive/mobile/ ... XdNwXJ5dPg
Yappen
Has thanked: 139 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Yappen »

Poniewaz pisze: 13 paź 2024, 11:11 Na FB konto Tune Tool umieścił materiały do promo kafla, który został (jak rozumiem przypadkowo opublikowany). Jest to Grond. Kafel i instrukcja Polska w linku.

https://drive.google.com/drive/mobile/ ... XdNwXJ5dPg
Chyba na BGG widziałem, że jest coś takiego jak Grond kilka dni temu, ale nikt nie wiedział skąd i za co jest. Ciekawe czy docelowo Grond i Shire trafią do sklepu oryginalnego wydawcy, jak różne inne promki do ich gier.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Stonerock

Post autor: Stonerock »

Do grających, czy jest szansa/czy widzicie przestrzeń na wariant solo, nawet fanowski? Wariant solo do 7CŚp bardzo mi się podobał.
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 335 times
Been thanked: 77 times

Post autor: brutusss »

Jakby ktoś jeszcze chciał promoska w normalnej cenie to o tutaj jeszcze mają bez januszowania:

https://abondegames.pl/product/wladca-p ... rodziemie/
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1560 times
Been thanked: 1138 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

@dannte albo ktoś z administracji - może dodanie polskiego tytułu zamiast operowanie dalej na angielskim?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Bulva
Has thanked: 118 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Bulva »

Stonerock pisze: 17 paź 2024, 11:15 Do grających, czy jest szansa/czy widzicie przestrzeń na wariant solo, nawet fanowski? Wariant solo do 7CŚp bardzo mi się podobał.
Taki wariant już nawet istnieje.
Jest podobny do wariantu solo w 7 Cudach.
Testuję go od kilku dni i jestem aktywny na forum bgg w temacie tego dodatku. Teoretycznie jest wersją skończoną, ale nadal będzie ewoluował i stawał się lepszy.

Zajrzyj tu:

https://boardgamegeek.com/thread/338082 ... -completed
Stonerock

Post autor: Stonerock »

Bardzo Dziękuję :)
Gra zamówiona, wariant solo będzie testowany :)

Bulva pisze: 17 paź 2024, 17:09
Stonerock pisze: 17 paź 2024, 11:15 Do grających, czy jest szansa/czy widzicie przestrzeń na wariant solo, nawet fanowski? Wariant solo do 7CŚp bardzo mi się podobał.
Taki wariant już nawet istnieje.
Jest podobny do wariantu solo w 7 Cudach.
Testuję go od kilku dni i jestem aktywny na forum bgg w temacie tego dodatku. Teoretycznie jest wersją skończoną, ale nadal będzie ewoluował i stawał się lepszy.

Zajrzyj tu:

https://boardgamegeek.com/thread/338082 ... -completed
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 530 times

Post autor: dannte »

Hardkor pisze: 17 paź 2024, 11:34 @dannte albo ktoś z administracji - może dodanie polskiego tytułu zamiast operowanie dalej na angielskim?
Zrobione - wydawało mi się, że nie mogę bo wątek wydzielony (mój post miał poprawny tytuł), ale wystarczyła edycja i wyślij => teraz zaktualizowało.
menelobej
Has thanked: 103 times
Been thanked: 247 times

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath

Post autor: menelobej »

Zagraliśmy 4 razy pod rząd. Z każda grą coraz bardziej świadomie i rozgrywki coraz ciekawsze. Bardzo dobra gra, element wyścigu i area control na duży plus. Wrażenia lepsze niż z oryginalnego 7CŚ: Pojedynek, który u nas nie zaskoczył za bardzo. Natomiast potem zagraliśmy 2 razy w Race for the Galaxy w wariancie zaawansowanym na 2 osoby z dodatkami i pomimo pasjansowatości RftG to jest jednak gra, która jest dla nas lepsza mechanicznie od Władcy Pierścieni i dająca więcej możliwości. Mam nadzieję, że do Władcy wyjdą jakieś dodatki zwiększające różnorodność, 3 niewiadome karty na erę to jednak nie za dużo, ta gra nadal jest dość policzalna.
Dreadfrog
Been thanked: 2 times

Re: Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie / The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth (Antoine Bauza, Bruno Cath

Post autor: Dreadfrog »

Mam pytanko. Można gdzieś znaleźć kafelek Shire do wydrukowania tak jak Grond'a ? Albo czy ktoś może zeskanować i udostępnić ? Mnie niestety brakło płytki Shire :(
samuraj1369

Dreadfrog pisze: 24 paź 2024, 21:15 Mam pytanko. Można gdzieś znaleźć kafelek Shire do wydrukowania tak jak Grond'a ? Albo czy ktoś może zeskanować i udostępnić ? Mnie niestety brakło płytki Shire :(
https://planszeo.pl/gry-planszowe/the-l ... promo-tile
Awatar użytkownika
NetCop
Has thanked: 4 times
Been thanked: 26 times

Post autor: NetCop »

Rozgrywa:
agt
Has thanked: 908 times
Been thanked: 504 times

Post autor: agt »

Czy wiadomo czy tytuł będzie miał dodruk?
Czy trzeba się spieszyć?
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 298 times
Been thanked: 322 times

Post autor: Scamander »

Chyba nikt tego nie ogłaszał, ale to oczywista oczywistość, że dodruk wjedzie.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 334 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

agt pisze: 28 gru 2024, 17:01 Czy trzeba się spieszyć?
Należy się spieszyć tylko ze względu na to, że to świetna gra i szkoda w nią nie grać już teraz :wink:

Edit: zobaczyłem właśnie, że wg Planszeo najniższa cena to obecnie 150 zł, więc zmieniam na: czekając na dodruk szkoda nie pograć w inne świetne tytuły :)
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

Seraphic_Seal pisze: 04 paź 2024, 16:53 Wielki minus za jakiś niestandardowy, niczym raczej nieuzasadniony format kart. 54x80, jakiś format "Catan", serio? Niestety nie przewidziałem tego, a że grę odebrałem w piątek po pracy to przed weekendem zdecydowanie sobie tego nie zakoszulkuję. A karty na wytrzymałe ani trochę nie wyglądają : /
Czy ktoś może znalazł jakieś sensowne zamienniki tych głupich koszulek Catan, bo w necie znalazłem tylko jedne takie firmy Gamegenic, które może nie są jakoś tragicznie drogie ale w grze jest 69 kart, a paczki są jak na złość po 60 sztuk... A mimo, że karty leżą na stole a nie są trzymane w rękach to o zakoszulkowanie aż się proszą.
Ogiennnn
Has thanked: 80 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Ogiennnn »

Grzdyll pisze: 30 gru 2024, 13:02
Seraphic_Seal pisze: 04 paź 2024, 16:53 Wielki minus za jakiś niestandardowy, niczym raczej nieuzasadniony format kart. 54x80, jakiś format "Catan", serio? Niestety nie przewidziałem tego, a że grę odebrałem w piątek po pracy to przed weekendem zdecydowanie sobie tego nie zakoszulkuję. A karty na wytrzymałe ani trochę nie wyglądają : /
Czy ktoś może znalazł jakieś sensowne zamienniki tych głupich koszulek Catan, bo w necie znalazłem tylko jedne takie firmy Gamegenic, które może nie są jakoś tragicznie drogie ale w grze jest 69 kart, a paczki są jak na złość po 60 sztuk... A mimo, że karty leżą na stole a nie są trzymane w rękach to o zakoszulkowanie aż się proszą.
Polecam Sloyca 54x80mm. Pasują idealnie.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 411 times
Been thanked: 353 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Ogólnie to jest format 54x80, więc szukać pod taką nazwą, a nie "Catan"
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Perf
Has thanked: 51 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Perf »

Grzdyll pisze: 30 gru 2024, 13:02Czy ktoś może znalazł jakieś sensowne zamienniki tych głupich koszulek Catan, bo w necie znalazłem tylko jedne takie firmy Gamegenic, które może nie są jakoś tragicznie drogie ale w grze jest 69 kart, a paczki są jak na złość po 60 sztuk...
Ja używam Swan Panasia 55x82 (kod: SWN-503), paczki po 80 sztuk.

Gdy je kupowałem (w październiku), to odniosłem wrażenie, że popularność tej gry w dużym stopniu "wyssała" koszulki tego formatu z rynku. :)

I tak na marginesie - jeśli dobrze pamiętam, to gdy przebierałem w opcjach, to te z Gamegenic były jedynymi dostępnymi na naszym rynku koszulkami matowymi w tym formacie, jeżeli ktoś ma takie właśnie preferencje.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Gra wbiła do top100 Bgg. Jest obecnie nr 95.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

W 8 partii doszło do ciekawej sytuacji - padł remis. Żaden warunek zwycięstwa nie został osiągnięty (ja przez moment kontrolowałem 6 regionów, a przeciwnik miał 5 sojuszy, ale zabrakło), a na mapie było 4:4 🙂

Pytanko do graczy co mają 5+ partii: jakie są u was statystyki dotyczące warunków zwycięstwa? Który z 4 pada najczęściej?

(Dominacja na mapie, Frodo vs Nazgule, Sojusze czy tie-breaker z przewagami na mapie)
ODPOWIEDZ