Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- upadly_bankowiec
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 128 times
Re: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii (Stefan Feld)
U mnie średnio schodzi 1 godzina 2 minuty na dwuosobową partię, więc to chyba zależy od graczy 

Mój kanał na youtube na którym możesz poznać/przypomnieć sobie zasady gier.
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
WowPytonZCatanu pisze: ↑08 kwie 2022, 13:32 Graliśmy miesiąc temu na 4 osoby i trwało to ok 2h. Nie było dłużyzny.

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Dyskusja nt. zapowiedzi nwoej wersji gry i po co to komu wycieta tutaj:
viewtopic.php?f=64&t=75338
PS. od komentowania moderacji jest inny dział, a nie wątek o grze
viewtopic.php?f=64&t=75338
PS. od komentowania moderacji jest inny dział, a nie wątek o grze
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
ja raczej potwierdzam wersję innych: wychodzi 30 min na gracza, czyli godzina na dwoje.bogas pisze: ↑08 kwie 2022, 13:41WowPytonZCatanu pisze: ↑08 kwie 2022, 13:32 Graliśmy miesiąc temu na 4 osoby i trwało to ok 2h. Nie było dłużyzny.Nam tyle zajmuje gra 2 osobowa i wcale nie zamulamy i nie zaliczamy jakichś wielkich zwiech (tak się nam przynajmniej wydaje
). Ale raz graliśmy w 4 osoby i trwało to dłuuugo i ciągnęło się jak mozarella na pizzy albo pół litra na dwóch. Graliśmy też w 4 osoby drużynowo (z dodatkiem) i było lepiej, ale i tak uważam, że na żywo w Zamki najlepiej w 2 osoby (i tak wiem, że przecież nie wszystkie żetony wejdą do gry wtedy itd. itp.).
No, jak we 4 osoby gramy z myślicielami, to zamiast 2h wychodzi 2,5.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- Neysmeey
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 78 times

A co do edycji AR, mnie to ciekawi, jeśli nie będzie stanowczego przerostu formy nad treścią z chęcią po raz kolejny zmienię edycję bo grana jest często i nie pożałuję by wreszcie również wyglądała jak należy.
Profil na: Boardgamegeek
Zamki mają jedną wadę: nie da się w nie grać z nowymi osobami. Zbyt wiele kafli (głównie budynki i żółte żetony nauki) do ogarnięcia. Do tego odstraszająca szata graficzna. Ja niestety nie mogę w zasadzie nikogo z rodziny namówić na partię i pozostaje mi gra solo albo apka (gra dwuosobowa głównie).
Sama gra jest jedną z moich ulubionych ale niestety nie mam z kim w to grać.
Sama gra jest jedną z moich ulubionych ale niestety nie mam z kim w to grać.

- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1607 times
- Kontakt:
Śmiech to zdrowie

It's definitely a gateway game and it's not as complex as CoB. And it also has "lucky components" that are not for everyone.
But it stands out from the other "Castle of" titles in terms of gameplay. And somehow it creates a flow that I didn't even foresee myself. You often think: "What, it is my turn again?" and still it has a lot of demands, just a lower level of connoisseurs.
Let's see how it goes down in the gaming community.
It will probably be delivered sometime in late August in Germany.
Greetings
Stefan
Zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w wersję big box że wszystkimi modułami. Po ponad 60 partiach w gołą podstawkę muszę powiedzieć, że dodatki poprawiają rozgrywkę (przynajmniej przy pierwszym kontakcie).
Niestety jeszcze gorsza szata graficzna strasznie męczy i irytuje. Do tego niektóre kafelki tarcz wydają się OP (np punktowanie technologii x2).
Prawdopodobnie obie wersje wylecą z kolekcji. Niestety w gołą podstawkę się nagraliśmy, a dodatki nam się podobają, ale szata graficzna jest ścianą nie do przejścia, a szkoda.
Niestety jeszcze gorsza szata graficzna strasznie męczy i irytuje. Do tego niektóre kafelki tarcz wydają się OP (np punktowanie technologii x2).
Prawdopodobnie obie wersje wylecą z kolekcji. Niestety w gołą podstawkę się nagraliśmy, a dodatki nam się podobają, ale szata graficzna jest ścianą nie do przejścia, a szkoda.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Tarcze są ogólnie do bani. Ja gram że wszystkim z Big Boxa na raz, ale bez tych tarcz.XLR8 pisze: ↑09 sie 2022, 18:45 Zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w wersję big box że wszystkimi modułami. Po ponad 60 partiach w gołą podstawkę muszę powiedzieć, że dodatki poprawiają rozgrywkę (przynajmniej przy pierwszym kontakcie).
A ikonografia...dla kogoś, kto zagrał 60 partii będzie zła (wiem, bo sam tak miałem), ale jest bardziej logiczna dla nowych graczy
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Problemem nie jest ikonografia tylko fatalna rozdzielczość obrazków. Gra męczy oczy, bo np budynki wyglądają jak rodem z tibii tylko jeszcze okrutnie powiększone przez co nie można na nie dłużej patrzeć.PytonZCatanu pisze: ↑09 sie 2022, 19:01Tarcze są ogólnie do bani. Ja gram że wszystkim z Big Boxa na raz, ale bez tych tarcz.XLR8 pisze: ↑09 sie 2022, 18:45 Zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w wersję big box że wszystkimi modułami. Po ponad 60 partiach w gołą podstawkę muszę powiedzieć, że dodatki poprawiają rozgrywkę (przynajmniej przy pierwszym kontakcie).
A ikonografia...dla kogoś, kto zagrał 60 partii będzie zła (wiem, bo sam tak miałem), ale jest bardziej logiczna dla nowych graczy![]()
To może pomyślcie nad nowym wydaniem? Na grupowej zbiorówce można kupić w zniżkowej cenie.
Myślałem nad tym, ale nagraliśmy się na tyle, że te 500zl można lepiej zainwestować

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Ile wychodzi najtańsza opcja?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- miker
- Has thanked: 648 times
- Been thanked: 486 times
Ale po co? Do gry kościanej wystarczy big box.
Mnie wersja BB zmęczyła na tyle, że sprzedałem i powróciłem do pierwotnej wersji Zamków. Nie ma dodatków ale przynajmniej da się grać z przyjemnością. Z BB jedynie planszetki są ładne i grubość kafli lepsza, nic więcej. Za 500 też bym nie kupił nowego wydania mimo, iż Zamki to moja jedna z ulubionych gier.XLR8 pisze: ↑09 sie 2022, 18:45 Zagraliśmy dzisiaj pierwszy raz w wersję big box że wszystkimi modułami. Po ponad 60 partiach w gołą podstawkę muszę powiedzieć, że dodatki poprawiają rozgrywkę (przynajmniej przy pierwszym kontakcie).
Zaskoczę was, ale mi się nowa szata graficzna bardziej podoba, poprzedniego grafika powinno się w rybach zamknąć. Niestety niektóre elementy są słabe - szczególnie żółte kafle dlatego wsparłem nową edycję z GF w wersji all in, mamy sentyment - to była gra, dzięki której moja ukochana dała się wciągnąć w granie.
Poznań i okolice.
Już tu pisałem, ja i moja graliśmy w stara wersje, po przejściu na nową też się męczyliśmy ale to kwestia przyzwyczajenia. Ziomek, który nie miał nigdy styczności z zamkami, stwierdził że nie wie o co nam chodzi, mu się udało dobrze i wszystko wyglądało dobrze.Khag pisze: ↑09 sie 2022, 21:12 Zaskoczę was, ale mi się nowa szata graficzna bardziej podoba, poprzedniego grafika powinno się w rybach zamknąć. Niestety niektóre elementy są słabe - szczególnie żółte kafle dlatego wsparłem nową edycję z GF w wersji all in, mamy sentyment - to była gra, dzięki której moja ukochana dała się wciągnąć w granie.
Więc nie ma w tym nic dziwnego, że komuś siadła nowa szata graficzna. Problem jest tylko z przedstawieniem się dla tych, którzy ograli się w starą
- vnzk
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 529 times
Jeśli ktoś jest zainteresowany, Planszowe Newsy wrzuciły zdjęcia wydrukowanego prototypu najnowszego wydania Zamków (od Awaken Realms), pokazywanego na Essen. Można zobaczyć planszę i planszetkę gracza.
Spoiler:
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
A to na niższej półce to co jest (z tymi drabinami)?
planszomania.pl - 10%
W ostatniej aktualizacji jest więcej zdjęć z tego prototypu

https://gamefound.com/projects/awaken-r ... updates/21