Jakiś czas temu miałem przyjemność rozegrać kolejną partię w grę Projekt Gaja, tym jednak razem wraz z dodatkiem Zaginiona Flota.
Nie powiem, abym był dobrym graczem w ten tytuł i paszczę otwieram jak widzę gdy gracze wykręcają nieosiągalne dla mnie wyniki. Wciąż się tego tytułu uczę i myślę, że aby być w niego dobry to trzeba najpierw dobrze jednak poznać frakcję którą się gra. To pozwala na używanie ich umiejętności aby wykręcać różne synergie.
Projekt Gaja to bardzo dobra gra która pozbawiona jest losowości (poza przygotowaniem do rozgrywki), to powoduje żę przebieg rozgrywki jest emocjonujący bo planowanie jest długofalowe. A to czasem niestety się nie udaje bo nasi przeciwnicy nie śpią i też knują którą planetę zająć, jak się rozbudować, którą zebrać nagrodę itd.
Nie powiem jest coś w tej grze hipnotyzującego że chce się do tego tytułu wracać, jednocześnie jak nam nie idzie to nie jesteśmy w stanie odrobić straconych tur i gra może frustrować gdy widzimy że naszym przeciwnikom idzie lepiej. Tutaj istniejący tor punktacji jest bezwzględny i gdy widzimy że współgracze sporo nas odstawili a pozostało nam jeszcze 3 pełne rundy to się odechciewa grać.....
Nie mniej jednak gra jest ciekawa nie tylko pod względem mechanicznym ale i ładna pod względem wizualnym. Wszystko dobrze przemyślane i dopracowane. Szkoda jednak że nie udało się zrobić 2 warstwowych planszetek graczy które dobrze by się sprawdziły podczas każdej rozgrywki.
Ale wracając do samego dodatku bo przecież o tym chciałem głównie napisać. Co on nowego wnosi do rozgrywek:
-4 nowe frakcje
Mowejdowie, Majstrownicy, Darkanianie i Kosmiczne Olbrzymy - nie posiadają macierzystych planet i zaczynają grę tylko z 1 budynkiem, ale mają specjalne zdolności zapewniające jeszcze więcej interesujących strategii.
-Nowe sektory kosmosu
Kafle Dalekich Sektorów i żetony Przestrzeni Kosmicznej wzbogacają planszę o nowe ciała niebieskie - Asteroidy i Protoplanety, które możecie terraformować - oraz pozwalają odkryć Okręty Zaginionej Floty.
-Okręty Zaginionej Floty
Dodatek wprowadza 4 różne Okręty Zaginionej Floty, na które możecie wysyłać wasze nowe Promy Badawcze, aby skorzystać z nowych pól akcji, zdobyć żetony Przymierza i technologii oraz znaleźć cenne Artefakty.
-Jeszcze więcej
Dodaj do rozgrywki nowe żetony Punktowania Rundy, Punktowania Końcowego, Wzmocnienia, Technologii Podstawowych, Technologii Zaawansowanych oraz Przymierza.
Jako że nie jestem jakimś fanem dodatków do większości gier (wystarczają mi do dobrej zabawy same podstawki) to tu uważam że dla tych co mają dobrze ograną podstawową pozycję, wprowadza on fajne urozmaicenie. Czy jest on obowiązkowy do tego tytułu? Oczywiście że nie, bo jak wspomniałem sama podstawka daję setki godzin i palenia ostro zwojów. Natomiast dla hardcorowych graczy na pewno wprowadzi nowe możliwości i opcje, które jeszcze bardziej dodadzą Projektowi Gaja skrzydeł.