Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- akahoshi
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 28 times
Re: Eldritch Horror
Najs.
Czym i jak robisz?
Do Bram też się przymierzasz?
Czym i jak robisz?
Do Bram też się przymierzasz?
Moja groteka
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
W temacie koszulek ostatnio ciekawy motyw znalazłem przy okazji filmiku z AH: https://youtu.be/-5iEMXEIZLE?t=12m20s. Tutaj też gość jakieś ciekawe koszulki zastosował.Eremita pisze:Tak, tu pierwsze podejście.raiden25 pisze:Koszulek na żetony?Eremita pisze:Ja wolę dokończyć projekt koszulek na żetony potworów.
Ja ostatnio kombinuję w kwestii podstawek pod bramy. Coś takiego np. wygląda świetnie i jest funkcjonalne, bo bramy są o wiele lepiej widoczne. Tutaj ktoś poszedł nawet o krok dalej i dodał znaczniki koloru bramy, aby na pierwszy rzut oka widac było, z czym mamy do czynienia na planszy.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- akahoshi
Fakt, jedne i drugie podstawki pod Bramy są świetne.
Ja się zastanawiałem nad najzwyklejszymi podstawkami, jak np. ta tutaj.
Jednak wtedy powstaje problem z wygodnym ułożeniem żetonów Bram w stos do losowania.
Jednak wtedy powstaje problem z wygodnym ułożeniem żetonów Bram w stos do losowania.
Moja groteka
Michael E. Brown
Michael E. Brown
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
Użyłem koszulek na monety, w komentarzach pod zdjęciem jest więcej szczegółów.akahoshi pisze:Najs.
Czym i jak robisz?
Jak najbardziej, chyba widziałem kiedyś kapsle na monety w odpowiednim rozmiarze.akahoshi pisze:Do Bram też się przymierzasz?
- Bary
- Kontakt:
Na stałe podstawek nie ma co przypinac do bram. Raz, że mogą niszczyć żetony, dwa, że ciężko się losuje. Lepszym rozwiązaniem będzie podstawka pod monety (koszt około 2zł.).akahoshi pisze:Fakt, jedne i drugie podstawki pod Bramy są świetne.
Mój blog na ZnadPlanszy
A ja polecam osobiście to rozwiązanie.
https://cf.geekdo-images.com/images/pic2366203_md.jpg
Kolorowe podstawki do bram w kolarze odpowiadającym znakowi na bramie (na allegro kupiłem za grosze) dobrze liczy się postęp zagłady, lub odczytuje sytuacje na mapie.
Dodatkowo pomalowałem spód podstawek na potwory na czerwono dla tych co wywołują efekty.
Proste rzeczy a gra się o wiele lepiej
https://cf.geekdo-images.com/images/pic2366203_md.jpg
Kolorowe podstawki do bram w kolarze odpowiadającym znakowi na bramie (na allegro kupiłem za grosze) dobrze liczy się postęp zagłady, lub odczytuje sytuacje na mapie.
Dodatkowo pomalowałem spód podstawek na potwory na czerwono dla tych co wywołują efekty.
Proste rzeczy a gra się o wiele lepiej

- sqb1978
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 149 times
Fajny pomysł. Tylko trzeba wsuwać po wylosowaniu i wysuwać po zabiciu. Wydaje mi się, że to mocno zużywa żetony.
Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
Sprzedam: nic
- Bary
- Kontakt:
Tego się trochę obawiam. Pytanie jak mocna przylegają do siebie te łapki. Te oryginalne do postaci od FFG wkładam na nowo przed każdą rozgrywka i już pojawiły się przetarcia.
Mój blog na ZnadPlanszy
- raiden25
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 52 times
Ja mam wszystkie na podstawkach i tego nie zmieniam bo po co rozkładać po rozgrywce?Bary pisze:Tego się trochę obawiam. Pytanie jak mocna przylegają do siebie te łapki. Te oryginalne do postaci od FFG wkładam na nowo przed każdą rozgrywka i już pojawiły się przetarcia.

-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
Zgaduję że na potrzeby zmniejszenia zajmowanego miejsca przy przechowywaniu.raiden25 pisze:Ja mam wszystkie na podstawkach i tego nie zmieniam bo po co rozkładać po rozgrywce?Bary pisze:Tego się trochę obawiam. Pytanie jak mocna przylegają do siebie te łapki. Te oryginalne do postaci od FFG wkładam na nowo przed każdą rozgrywka i już pojawiły się przetarcia.
- akahoshi
To jak już mowa o upychaniu elementów w pudle, to się "pochwalę" pierwszą próbą własnoręcznie wykonanej wkładki.
Na pierwszym zdjęciu przymiarka "parteru", na drugim pudełko na karty Badaczy i Przedwiecznych. Docelowo chcę upakować wszystko (podstawka i wszystkie dodatki) w dwóch pudłach. Na razie projektuję pierwszą wkładkę.

Na pierwszym zdjęciu przymiarka "parteru", na drugim pudełko na karty Badaczy i Przedwiecznych. Docelowo chcę upakować wszystko (podstawka i wszystkie dodatki) w dwóch pudłach. Na razie projektuję pierwszą wkładkę.

Moja groteka
Michael E. Brown
Michael E. Brown
A ja czekam na projekt inserta od chłopaków z GeekMod.pl
Wysłane za pośrednictwem jednookiej papugi.

Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
- Bary
- Kontakt:
Dokładnie, badaczy z podstawkami niewygodnie się pakuje. Potężne potwory i badaczy przechowuje w odpowiednim pudełku.Eremita pisze:Zgaduję że na potrzeby zmniejszenia zajmowanego miejsca przy przechowywaniu.raiden25 pisze:Ja mam wszystkie na podstawkach i tego nie zmieniam bo po co rozkładać po rozgrywce?Bary pisze:Tego się trochę obawiam. Pytanie jak mocna przylegają do siebie te łapki. Te oryginalne do postaci od FFG wkładam na nowo przed każdą rozgrywka i już pojawiły się przetarcia.
@akahoshi- projekt dobry, ale obawiam się, że wraz z rozrostem gry jedynie rozwiązanie z kilkoma rzędami kart położonych bokiem zda egzamin.
Mój blog na ZnadPlanszy
- akahoshi
Prawdopodobnie na badaczy wykorzystam pudełka z małych dodatków.
Myślałem o tym, by karty ułożyć bokiem, ale pudełka do przechowywania (i segregowania) mają w złożeniu również służyć za podajnik (po to wycięcie na dłuższym boku pudełka).
Myślałem o tym, by karty ułożyć bokiem, ale pudełka do przechowywania (i segregowania) mają w złożeniu również służyć za podajnik (po to wycięcie na dłuższym boku pudełka).
Moja groteka
Michael E. Brown
Michael E. Brown
- raiden25
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 52 times
Jest już projekt na wszystkie dodatki w jednym pudle. Będzie gotowy do pierwszej połowy Majaakahoshi pisze:To jak już mowa o upychaniu elementów w pudle, to się "pochwalę" pierwszą próbą własnoręcznie wykonanej wkładki.

Oryginalne podstawki nie masakrują wam żetonów od wkładania i wyjmowania? W Battlestar Galactica serce mi krwawiło, gdy niektórzy współgracze brutalnie wciskali pionka w te przezroczyste ustrojstwa, rozwarstwiając karton i od tamtej pory w ogóle nie używam podstawek FFG.Eremita pisze:Zgaduję że na potrzeby zmniejszenia zajmowanego miejsca przy przechowywaniu.raiden25 pisze:Ja mam wszystkie na podstawkach i tego nie zmieniam bo po co rozkładać po rozgrywce?Bary pisze:Tego się trochę obawiam. Pytanie jak mocna przylegają do siebie te łapki. Te oryginalne do postaci od FFG wkładam na nowo przed każdą rozgrywka i już pojawiły się przetarcia.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Jasne, że masakrują. Po pierwszym użyciu już widoczne były niemałe skazy.sirafin pisze:Oryginalne podstawki nie masakrują wam żetonów od wkładania i wyjmowania? W Battlestar Galactica serce mi krwawiło, gdy niektórzy współgracze brutalnie wciskali pionka w te przezroczyste ustrojstwa, rozwarstwiając karton i od tamtej pory w ogóle nie używam podstawek FFG.
U mnie wszyscy badacze są wpięci cały czas w podstawki i leżą sobie w witrynie czekając jak po któregoś sięgnę na walkę z przedwiecznym

-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 320 times
Ja też badaczy trzymam w podstawkach, żeby żetony się nie zużywały przez ciągłe wciskanie. Aktualnie wszystkich badaczy trzymam w 2 prostokątnych pudełkach i jest jeszcze trochę miejsca dla następnych : )
Ja rozwiązałem ten problem kupując 20-30 podstawek "na karty", tego typu:

Są z miękkiego plastiku, więc łapiąc za krawędzie i naciskając od spodu, łatwo podstawkę rozchylić i bezpiecznie wstawić nawet gruby żeton, bez ryzyka jakichkolwiek uszkodzeń, bo podstawka nie wżyna się w karton. Trzymam je w osobnym woreczku i używam uniwersalnie do wielu gier. Jako że trochę tych podstawek mam, to w Eldritchu nawet potwory i bramy mogą stać pionowo na planszy

Są z miękkiego plastiku, więc łapiąc za krawędzie i naciskając od spodu, łatwo podstawkę rozchylić i bezpiecznie wstawić nawet gruby żeton, bez ryzyka jakichkolwiek uszkodzeń, bo podstawka nie wżyna się w karton. Trzymam je w osobnym woreczku i używam uniwersalnie do wielu gier. Jako że trochę tych podstawek mam, to w Eldritchu nawet potwory i bramy mogą stać pionowo na planszy

- Bary
- Kontakt:
Właśnie takiej mini recenzji tych stopek szukałem, dzięki!
Mój blog na ZnadPlanszy
Własnie tych podstawek używam do bram są dostępne w wielu kolorach wiec można kupić komplet na każda z rodzaju bram.sirafin pisze:Ja rozwiązałem ten problem kupując 20-30 podstawek "na karty", tego typu:
P.S
Google lub Allegro - "Podstawki do Kart"
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 13:09 przez myceK, łącznie zmieniany 2 razy.
Czarne są w Rebelu, tylko nie wykupuj wszystkich [emoji12]Maxxx76 pisze:Gdzie kupujecie?
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Niegłupi pomysł z tymi kolorami dopasowanymi do symbolu bramy, będę musiał zerknąć, czy w Rebelu są inne kolory, jak będę przechodził gdzieś w pobliżu, bo mam tylko czarne i niebieskie.
W Rebelu tylko czarne. Jeśli znajdziesz gdzieś u siebie w innym kolorze, to daj znać [emoji2]sirafin pisze:Niegłupi pomysł z tymi kolorami dopasowanymi do symbolu bramy, będę musiał zerknąć, czy w Rebelu są inne kolory, jak będę przechodził gdzieś w pobliżu, bo mam tylko czarne i niebieskie.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary