Czacha Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Re: Czacha Games

Post autor: Emil_1 »

Tak sobie myślę, patrząc na doświadczenia poprzednich kampanii Czachy - czy na pewno chcę wspierać tak na prawdę tłumaczenie, które zawsze ale to zawsze miało błędy, niedoróbki i wymagało pakietów korekcyjnych o które trzeba było się bić?
Miłego dnia! :)
opulentus
Has thanked: 120 times
Been thanked: 46 times

Post autor: opulentus »

Jest jedyna słuszna odpowiedź - nie!
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Zmij »

Emil_1 pisze: 30 maja 2025, 08:59 Tak sobie myślę, patrząc na doświadczenia poprzednich kampanii Czachy - czy na pewno chcę wspierać tak na prawdę tłumaczenie, które zawsze ale to zawsze miało błędy, niedoróbki i wymagało pakietów korekcyjnych o które trzeba było się bić?
Oczywiscie, ich wydania nie sa bez problemów ale jeżeli chodzi o Dawn of Madness to wole polska wersje z kilkoma bledami niz angielska której w ogóle nie kupie bo takiej masy tekstu po angielsku po prostu nie mam ochoty czytać.
Od czachy jakoś wielu gier nie kupiłem (Breach, Aetas, Deep Madness) ale nie bylo tam jakis znaczących problemów za ktore przekreślałbym wydawnictwo, moze na innych tytułach jest gorzej, tego nie wiem. W Breach to nie znalazlem żadnych baboli jezykowych a DM w jednym dodatku cos bylo z kilkoma kartami ale przyslali bez problemow poprawione, w Aetas tez kilka kart bylo do poprawki ale poprawna wersje tez na stronce umiescili do wydruku. Często wydania oryginalne maja wiecej problemow niz te tlumaczenia Czachy wiec ja jednak planuje ich wspierac, zwłąszcza ze ceny proponuja lepsze niz w oryginalnych kampaniach .
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 298 times
Been thanked: 322 times

Post autor: Scamander »

Dlatego cieszę się, że Nippon jest niezależny językowo :lol:
HorribleNick
Has thanked: 71 times
Been thanked: 38 times

Post autor: HorribleNick »

Nie śledziłem do tej pory Czachy dokładnie, ale czy nie jest tak, że praktycznie każda ich gra ląduje potem na wyprzedaży w aleplanszówkach/3trollach/ich własnej wyprzedaży?
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Zmij »

HorribleNick pisze: 30 maja 2025, 09:31 Nie śledziłem do tej pory Czachy dokładnie, ale czy nie jest tak, że praktycznie każda ich gra ląduje potem na wyprzedaży w aleplanszówkach/3trollach/ich własnej wyprzedaży?
To różnie bywa, Deep Madness był pozniej drozszy niz w kampanii, Aetasa tez nie dalo rady kupic kozystniej niz na przedsprzedazy. Breach byl z kolei sporo tanszy pewnie ze wzgledu m.in. na afere grzybową
Avachi
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Avachi »

Z Czachą największy dylemat jest taki, że mogę dać 1000 za all-ina, który po premierze trafi do aleplanszówek za połowę ceny. Mimo to czasami wspieram, a czasami kupuję w aleplanszówkach :) Chyba trzeba mieć wyczucie
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2015 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Avachi pisze: 30 maja 2025, 09:37 Z Czachą największy dylemat jest taki, że mogę dać 1000 za all-ina, który po premierze trafi do aleplanszówek za połowę ceny. Mimo to czasami wspieram, a czasami kupuję w aleplanszówkach :) Chyba trzeba mieć wyczucie
Pytanie jest oczywiste. Jak bardzo chcesz wspierać dane wydawnictwo?
-Możesz kupić bezpośrednio od Czachy dając największe wsparcie w rozwój wydawnictwa
-Możesz kupić w sklepie online - również wspierasz wydawnictwo ale w mniejszym stopniu
-Kupujesz na wyprzedaży w Czacha Games -wspierasz wydawnictwo które nie chce mieć jedynie strat finansowych
-Kupujesz z drugiej ręki (używka)- nie dajesz kasy wydawnictwu ale jak gra Ci się spodoba to napisz pozytywną opinię/komentarz. Pokazujesz tym samym że wydawnictwo jest ok i wydaje fajne pozycje, a to zachęci innych do wsparcia.

-Nie pluj jadem jak wydawnictwo się potknie. To nie są twoi wrogowie. Są setki-tysiące innych gier i wydawnictw. Nit nie każe kupować od Czachy (chociaż ja polecam ich większość gier) więc warto powstrzymywać się od negatywnych komentarzy. A jeżeli uznasz że musisz się nimi z kimś (FB) podzielić to przesiej je najpierw przez trzy sita Sokratesa- to naprawdę pomaga!
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 1138 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

HorribleNick pisze: 30 maja 2025, 09:31 Nie śledziłem do tej pory Czachy dokładnie, ale czy nie jest tak, że praktycznie każda ich gra ląduje potem na wyprzedaży w aleplanszówkach/3trollach/ich własnej wyprzedaży?
Te które im się dobrze sprzedają to nie ladują - Endeavor, Middle Ages (choć tutaj finalnie przy DRUGIM druku wylądowała na lekkiej przecenie chyba 10-15 zł), BRW.

W przypadku Nippon są dwie ważne rzeczy, którą mówią by w to wejść, gdzie sam od dawna nie kupuje ich przedsprzedaży
1. To nie jest gra LMS, czyli czacha ma mniej opcji na popsucie instrukcji, bo instrukcje od LMS w oryginale już są bardzo słabe.
2. Nauczyli się, że ludzie czekają chyba na sklepy gdzie jest taniej lub ta sama cena i dają matę jako exclusive swojego sklepu (gdzie ja chcę) oraz te monety w pierwsze dni podnoszą wartość.

Wiadomo jak ktoś monet ani mapy nie potrzebuje to warto odpuścić i poczekać mając pewność, że będzie grane. Oczywiście może też być, że Czacha potem finalnie wrzuci to na wyprzedaże w swoim sklepie. Ja tam ryzykuje z tym, bo to jednak lekko inny przypadek niż dotychczas, gdzie po prostu całość potem trafiała do sklepów
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 61 times
Been thanked: 114 times

Post autor: Reku_ »

Hardkor pisze: 30 maja 2025, 10:10
2. Nauczyli się, że ludzie czekają chyba na sklepy gdzie jest taniej lub ta sama cena i dają matę jako exclusive swojego sklepu (gdzie ja chcę) oraz te monety w pierwsze dni podnoszą wartość.
Albo z ruskimi mało kto chce robić deal i dostali dobrą cenę
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2015 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Reku_ pisze: 30 maja 2025, 10:18
Oryginalny wydawca to CrowD Games a oni są z USA a nie z RUS.
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 128 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Wender »

BOLLO pisze: 30 maja 2025, 10:40
Reku_ pisze: 30 maja 2025, 10:18 Albo z ruskimi mało kto chce robić deal i dostali dobrą cenę
Oryginalny wydawca to CrowD Games a oni są z USA a nie z RUS.
Tia... to oficjalna wersja.... ;)
https://www.crowdgames.ru/collection/nippon-zaibatsu
https://www.crowdgames.ru/page/contact
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 1138 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Wystarczy odrobina własnych chęci, aby zweryfikować. tak firma wywodzi się z rosji, ale przenieśli się do USA, gdzie mają główną siedzibę, w socialach stanowczo sprzeciwiają się wojnie i dodatkowo od lat współpracują z wielki firmami z zachodu.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 128 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Wender »

Hardkor pisze: 30 maja 2025, 11:04

Wystarczy odrobina własnych chęci, aby zweryfikować. tak firma wywodzi się z rosji, ale przenieśli się do USA, gdzie mają główną siedzibę, w socialach stanowczo sprzeciwiają się wojnie i dodatkowo od lat współpracują z wielki firmami z zachodu.
Ich rosyjska strona twierdzi co innego ;) Za to amerykańska jest bardzo ogólnikowa...
Odpalili siedzibę w USA żeby na rynkach międzynarodowych działać, ale bynajmniej ani się do Stanów nie przenieśli ani z raju putnia się nie wycofali.

W szczególności cała kadra zarządzająca siedzi w rosji. Są wszyscy na rosyjskiej stronie opisani, na amerykańskiej dziwnym trafem ani słowa o tym :lol:

https://www.crowdgames.ru/page/crowd
Spoiler:
https://crowdgames.us/contact-us/
Spoiler:
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 561 times
Been thanked: 1293 times

Post autor: psia.kostka »

A tu ich sklep w Moskwie:
https://m.vk.com/crowdgames_shop

widac na Florydzie slabe serwuja pielmieni, to ciagnie ich do domu :mrgreen: i po rubelki tez.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 61 times
Been thanked: 114 times

Post autor: Reku_ »

Hardkor pisze: 30 maja 2025, 11:04
Wystarczy odrobina własnych chęci, aby zweryfikować.
Nom. Dokładnie
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Jdn
Has thanked: 76 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jdn »

Grubo :)
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 2933 times

Post autor: Ardel12 »

BOLLO pisze: 30 maja 2025, 09:46 Pytanie jest oczywiste. Jak bardzo chcesz wspierać dane wydawnictwo?
-Możesz kupić bezpośrednio od Czachy dając największe wsparcie w rozwój wydawnictwa
-Możesz kupić w sklepie online - również wspierasz wydawnictwo ale w mniejszym stopniu
-Kupujesz na wyprzedaży w Czacha Games -wspierasz wydawnictwo które nie chce mieć jedynie strat finansowych
-Kupujesz z drugiej ręki (używka)- nie dajesz kasy wydawnictwu ale jak gra Ci się spodoba to napisz pozytywną opinię/komentarz. Pokazujesz tym samym że wydawnictwo jest ok i wydaje fajne pozycje, a to zachęci innych do wsparcia.

-Nie pluj jadem jak wydawnictwo się potknie. To nie są twoi wrogowie. Są setki-tysiące innych gier i wydawnictw. Nit nie każe kupować od Czachy (chociaż ja polecam ich większość gier) więc warto powstrzymywać się od negatywnych komentarzy. A jeżeli uznasz że musisz się nimi z kimś (FB) podzielić to przesiej je najpierw przez trzy sita Sokratesa- to naprawdę pomaga!
Zgadzam sie z pierwszymi czteroma punktami, bo ładnie pokazują opcję wydania przez nas kasy. Na to można by było nałożyć opłacalność po stronie klienta, ale z tym bywa różnie w zależności od tytułu. Rozszerzyłbym 4 punkt o opcję zagrania na konwencie, w kafejce czy znajomego. Finalnie w gry planszowe gramy w grupach, więc wystarczy, że jedna osoba posiada egzemplarz.

Co do 5 się nie zgodzę, bo wpisujesz wszelki negatywny odzew na jednego wora. Jako konsumenci powinniśmy naciskać i wskazywać wady działania wydawnictwa by Ci mogli się poprawić. Czacha na wiele negatywnych uwag sobie zasłużyła i sam choć o niektórych grach pieję z zachwytu(NAR, BRW) to jednak obecnie mam o nich negatywne zdanie i powiedziałbym, że to eufemizm xD Jak się poprawią to z chęcią zmienię zdanie, ale obecnie, zero kasy im dam.

A tu jeszcze z ruskimi pracują... nawet nie wiedziałem, kolejny kamyczek...
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 396 times
Been thanked: 369 times

Post autor: Dako »

Wiadomo już oficjalnie, że Czacha nie wyda Dawn of Madness po polsku.
Nephu

Post autor: Nephu »

Lobotomy II wciąż nie trafiło do druku. Na kickstarterze szacowany czas dostawy wersji angielskiej z nowym rozszerzeniem to marzec 2026. Sądzicie, że polska edycja tyle się jeszcze opóźni aby iść na produkcję wraz nią?
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 396 times
Been thanked: 369 times

Post autor: Dako »

Nephu pisze: 01 cze 2025, 09:16 Lobotomy II wciąż nie trafiło do druku. Na kickstarterze szacowany czas dostawy wersji angielskiej z nowym rozszerzeniem to marzec 2026. Sądzicie, że polska edycja tyle się jeszcze opóźni aby iść na produkcję wraz nią?
Polskie L2 będzie w tym roku.
Dziś Kuba kolejny raz przepraszał za opóźnienie i potwierdzał, że czekają na termin druku w drukarni który cytuję "ma lada moment się rozpocząć" a gdy to nastąpi to "będzie już z górki"
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 167 times
Been thanked: 65 times

Post autor: ixi24 »

Dako pisze: 01 cze 2025, 07:47 Wiadomo już oficjalnie, że Czacha nie wyda Dawn of Madness po polsku.
Smuteczek :( Myślałem, że chociaż pokuszą się o osobną kamapanię na GF, by zobaczyć ilu jest chętnych.
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 734 times
Been thanked: 152 times

Post autor: oduck »

Wender pisze: 30 maja 2025, 11:14 (...)
Ich rosyjska strona twierdzi co innego ;) Za to amerykańska jest bardzo ogólnikowa...

(...)
Plus to, ze link do strony Czachy na stronie kampanii na KS prowadzi przez vk.com - prowadząc firmę w USA raczej nie byłoby potrzeby korzystać z tego ruskiego fejsa.

Tak czy inaczej, przydałoby się pare słów od Czachy, bo tak jak nie odmawiam Rosjanom wydawania gier zachodnich wydawnictw u siebie (raz, ze to wtedy oni płacą zachodowi a nie na odwrót, dwa - ze gry rosyjskojęzyczne nie są tylko na rynek rosyjski), tak w druga stronę to juz jest pompowanie podatków Putinowi, pisałem o tym juz dawno tu na forum w wątku zbiorówki (przy kampanii na ponad milion $ to juz jest konkretna kasa, ale nawet gdyby chodziło o 10 $ to zasada jest ta sama). Natomiast jeśli faktycznie kasa z KS idzie do "filii" w US i tam są podatki odprowadzane, to juz trochę inna akcja.
ODPOWIEDZ