Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Rozegrałem chyba pierwsza grę w 5 osób. Całkiem ciekawie. Było kilka "zaskoczek". Pierwszą z nich duża rozbieżność w punktach na koniec gry. Najmniej 16 najwięcej 46. Druga to, że osoba na drugim miejscu miała punktów 30 (ja miałem 29) i posiadała (uwaga, uwaga) 4 karty żebrania (sic!). No i teraz moje pytanie. Co się dzieje gdy karty żebrania się skończą? Należy dać graczom jakieś karty zastępcze symbolizujące karty żebrania, czy po prostu jak się skończą to się już ich nie dobiera? Jakoś nie mogłem się tego doczytać w instrukcji, albo nie znalazłem.
12' inches and single
- krokodiler
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 4 times
- Geko
- Has thanked: 1 time
Są przecież żetony mnożenia 

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Ja dalej jestem za opcją zmienić graczy (albo doczytać zasady), naprawdę 3pkt za każde brakujące żarcie to na tyle makabryczny przelicznik że branie kart żebrania zwykle oznacza że ktoś czegoś nie rozumie, albo mu nie poszło.
Jak przeglądałem komponenty przed rozgrywką zdziwiłem się, że kart jest tak mało, teraz czasem zapominam wyjąć ich z pudełka.
30pkt i 4 karty żebrania ???
to wygląda jakby powinno być 35-40pkt i 0-1 karta... ale w sumie partii nie widziałem, może jakaś zupełnie inna niż te co grałem
Jak przeglądałem komponenty przed rozgrywką zdziwiłem się, że kart jest tak mało, teraz czasem zapominam wyjąć ich z pudełka.
30pkt i 4 karty żebrania ???
to wygląda jakby powinno być 35-40pkt i 0-1 karta... ale w sumie partii nie widziałem, może jakaś zupełnie inna niż te co grałem
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
Generalnie koleżanka się nie spodziewała, że ktoś skorzysta z akcji duże / małe ulepszenie i nie miała za co kupić paleniska do przerobu zwierzątekzephyr pisze:30pkt i 4 karty żebrania ??? to wygląda jakby powinno być 35-40pkt i 0-1 karta... ale w sumie partii nie widziałem, może jakaś zupełnie inna niż te co grałem

Ja miałem fanfarona w pomocnikach i 4 ( słownie cztery ) karty małych usprawnień przechodnie. I weź tu kombo zrób

12' inches and single
- siepu
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 408 times
Dzisiaj grałem partię trzyosobową - kluczowym surowcem w tej wersji jest trzcina, której po prostu nie ma w grze. Udało mi się wziąć ją 2x2 (w drugiej i czwartej turze) dzięki czemu w piątej turze zbudowałem 2 izby, a w szóstej urodziłem czwartego człowieka. I nagle na turę przed żniwami się zorientowałem, że kompletnie nie mam jedzenia
Skończyłem grę z 38 punktami i 3 kartami żebrania (moje pierwsze w życiu).
Zdarza się.

Zdarza się.
Byłem przy tym, rewelacyjny wynik jak na 3 żebraków.
Nadal boli mnie jednak kwestia powiększania rodziny
Być może ten wątek się już przewijał, ale jeżeli mam wolne dwie izby? To mogę powiększyć rodzinę tylko o jednego potomka?
Nigdzie w instrukcji nie widziałem zapisu, że musi to być tylko jeden członek rodziny (w instrukcji pojawia się wyrażenie potomstwo, co wskazuje na możliwość liczby mnogiej).
Nadal boli mnie jednak kwestia powiększania rodziny

Być może ten wątek się już przewijał, ale jeżeli mam wolne dwie izby? To mogę powiększyć rodzinę tylko o jednego potomka?
Nigdzie w instrukcji nie widziałem zapisu, że musi to być tylko jeden członek rodziny (w instrukcji pojawia się wyrażenie potomstwo, co wskazuje na możliwość liczby mnogiej).
Wtedy rozwojem pomimo braku miejsca można by było od ręki do pięciu członków dobićawojdi pisze:Być może ten wątek się już przewijał, ale jeżeli mam wolne dwie izby? To mogę powiększyć rodzinę tylko o jednego potomka?

12' inches and single
Jest pomocnik który umożliwia rodzenie 2 dzieci jedną akcją... i gdzieś to było dyskutowane, jak nie w instrukcji to na którymś forum.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
Matka bliźniąt, talia Z o ile się nie mylęzephyr pisze:Jest pomocnik który umożliwia rodzenie 2 dzieci jedną akcją... i gdzieś to było dyskutowane, jak nie w instrukcji to na którymś forum.

12' inches and single
- krokodiler
Czy graliście może w Agricolę z dodatkiem Through the Seasons? Wygląda ciekawie. Na pewno pozwala na uzyskanie wyższych wyników dzięki dodatkowym akcjom na każdą porę roku i modyfikacji tych standardowych, nieznacznie zwiększa też ilość surowców w grze (po zliczeniu wszystkich + i -). Podzielcie się wrażeniami.
Grałem (kilka razy w 2 osoby). Jest przyjemnie, ale w sumie chyba łatwiej - bo łatwiej o nowych ludzi...
Czy ktoś będzie zamawiał nowe planszy graczy do Agri?
http://www.gamesfanatic.pl/2009/06/26/a ... iag-dalszy
Prosiłbym o kontakt na priv - chętnie się dołączę do paczki by było taniej : ))

Prosiłbym o kontakt na priv - chętnie się dołączę do paczki by było taniej : ))
Co to kto lubi. Jedni kupują sobie ciuchy Lacosty inni kupują sobie lanserskie plansze do Agricoli. I jednym i drugim nie można zabronić a tym bardziej krytykowanie kogoś z tego tytułu jest dziecinne. A talia X mnie osobiście bardzo się podoba (chociaż nie grałem). Mój osobisty faworyt - "I'm your father"(wersji niemieckiej nie znamArhtu pisze:A po co to komu? kolejna głupota, tak jak talia x.

Z innej beczki. Ktoś może się orientuje czy można w Polsce w miarę niewielkim kosztem kupić folijki na karty takie, żeby pasowały na te z Agricoli? Niestety jestem strasznym estetą. Te do standardowych karcianek (MtG, WoW) są zdecydowanie za duże, a te do tych niestandardowych (YGO) są za "niskie" (na szerokość idelane), co zaburza moje poczucie estetyki

ja osobiście się zgodziłem na zamówienie . I krytykowanie czyjegoś zdania równa się z czyjąś mało pojętą inteligencją ....awek pisze: Co to kto lubi. Jedni kupują sobie ciuchy Lacosty inni kupują sobie lanserskie plansze do Agricoli. I jednym i drugim nie można zabronić a tym bardziej krytykowanie kogoś z tego tytułu jest dziecinne. A talia X mnie osobiście bardzo się podoba (chociaż nie grałem). Mój osobisty faworyt - "I'm your father"(wersji niemieckiej nie znam) .
Nie krytykowałem czyjegoś zdania, a jedynie sposób przekazu. Może niezbyt dobitnie to zaznaczyłem i stąd jakieś Twoje daleko idące osądy na temat mojej inteligencjiburas pisze: I krytykowanie czyjegoś zdania równa się z czyjąś mało pojętą inteligencją ....

-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 33 times
nieco z innej beczki
jaki wynik da się ugrać w jednoosobową grę rodzinną?-grałem co prawda jeden raz,ale do 50 mi daleko.
jaki wynik da się ugrać w jednoosobową grę rodzinną?-grałem co prawda jeden raz,ale do 50 mi daleko.
Mi się udało 57 chyba ugrać, ale wiem, ze można więcej, Bazik chyba pisał kiedyś o rezultatach powyżej 70 czy 80 punktów, ale nie wiem, jak on to robi
niecałe 100 osiągnąć jest dość łatwo, ponad 100 (a nawet sporo więcej) tylko przy specyficznych układach pomocników
Ale to w serii te 100, zdobywając kolejne karty. Od razu - nie wydaje mi się 

"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
- krokodiler
Wywaliłem swój post, bo daleko mu do doskonałości
W swoich rozważaniach pominąłem w ogóle kwestię dużych usprawnień w punktowaniu - a to już za dużo wariacji.
Z tamtej wypowiedzi podtrzymuję to, że 56 punktów to teoretyczny i bliski maksymalnemu wynik z samej w miarę logicznie wykorzystanej planszy. Drugie w 100% prawdziwe zdanie było takie, że Staszek pytał o wersje rodzinną. No i to, że nie bardzo widzę sens rozgrywania serii gier rodzinnych. I niech tak zostanie.

W swoich rozważaniach pominąłem w ogóle kwestię dużych usprawnień w punktowaniu - a to już za dużo wariacji.
Z tamtej wypowiedzi podtrzymuję to, że 56 punktów to teoretyczny i bliski maksymalnemu wynik z samej w miarę logicznie wykorzystanej planszy. Drugie w 100% prawdziwe zdanie było takie, że Staszek pytał o wersje rodzinną. No i to, że nie bardzo widzę sens rozgrywania serii gier rodzinnych. I niech tak zostanie.

-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Graliśmy z kumplem (tak, we dwoje - wspólnie móżdżyliśmy). To było jakieś 75, 76 czy ileś.staszek pisze:nieco z innej beczki
Problem z solową rodzinną - istnieje jakaś pochodząca z forum nieopisana w instrukcji dodatkowa zasada by Uwe, że w 1 osobowej magazyn nie gromadzi żarcia.