Zapowiedzi gier w Polsce
Re: Zapowiedzi gier w Polsce
Mały Książe od Rebela... mechanika 7 Cudów+Mondo z grafikami z Małego Księcia
.

Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Wygląda uroczo i zapowiada się intrygująco. Choć do Małego Księcia nigdy nie miałem serca - jakoś nie mogę się wczuć w taką neurozę
.

Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
A ja nie mowie co jest prawnie dozwolone, a co nie.Legun pisze:W instrukcji jest podziękowanie, natomiast - jak tu już było wałkowane - same pomysły na grę nie podlegają ochronie prawnej. W szczególności zaś zapożyczenia...bartek_mi pisze:Troche nieladnie zeby instytucja panstwowa podkradla cudze pomysly ale zaraz sie pewnie okaze, ze jestem przewrazliwiony...
Mnie interesuje co wypada a co nie

Dice Hate Me :(
Nie wypada, a nawet jest to prawnie sankcjonowane, bezpodstawnie oskarżać kogoś o kradzież.bartek_mi pisze:A ja nie mowie co jest prawnie dozwolone, a co nie.Legun pisze:W instrukcji jest podziękowanie, natomiast - jak tu już było wałkowane - same pomysły na grę nie podlegają ochronie prawnej. W szczególności zaś zapożyczenia...bartek_mi pisze:Troche nieladnie zeby instytucja panstwowa podkradla cudze pomysly ale zaraz sie pewnie okaze, ze jestem przewrazliwiony...
Mnie interesuje co wypada a co nie
- FortArt
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Podkradanie niezastrzeżonych pomysłów nie jest przestępstwem.
Zatem o nic karalnego ich nie oskarżył i nie ma powodu straszyć kolegę kodeksem karnym.
Uwagi mam dwie, merytorycznie matematycznie powiem tak 132 karty, a można było 133, jednej brakuje, ciekawe której (w Dobble brakowało dwóch). A politycznie, czy ja dobrze widzę, że tam jest Lechu? Ten sam, którego pewni pracownicy IPN ... no dobra to nie Hyde Park powstrzymam się. Ale wow.

Uwagi mam dwie, merytorycznie matematycznie powiem tak 132 karty, a można było 133, jednej brakuje, ciekawe której (w Dobble brakowało dwóch). A politycznie, czy ja dobrze widzę, że tam jest Lechu? Ten sam, którego pewni pracownicy IPN ... no dobra to nie Hyde Park powstrzymam się. Ale wow.
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Jak ktoś chce, może krzyczeć "Bolek"!FortArt pisze:A politycznie, czy ja dobrze widzę, że tam jest Lechu?

Na poważnie, wygląda na to, że gra trzyma się z daleka od gorących sporów, starając się docenić możliwe szerokie spektrum. W końcu jako kogo ktoś chce rozpoznawać Jaruzelskiego, jego sprawa

Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Jejku... Śliczne.konev pisze:Mały Książe od Rebela... mechanika 7 Cudów+Mondo z grafikami z Małego Księcia.

BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1610 times
- Kontakt:
Miało być 133, ale 132 było chyba lepsze ze względów "produkcyjnych".FortArt pisze:matematycznie powiem tak 132 karty, a można było 133
Jest tam więcej kontrowersyjnych czy wręcz negatywnych postaci i symboli.FortArt pisze:czy ja dobrze widzę, że tam jest Lechu
- TACTIC GAMES
Witam,
Jedną z gier jaką w przyszłym roku wyda nasze wydawnictwo będzie "My first Trivia".
Oczywiście będzie ona całkowicie spolszczona. Zastanawiamy się jedynie nad tytułem. Dlatego proszę o opinie: czy słowo "Trivia" ma jakiś dobry polski odpowiednik? Czy macie jakieś pomysły? A może "Trivia" to już "polskie" słowo?
Jedną z gier jaką w przyszłym roku wyda nasze wydawnictwo będzie "My first Trivia".
Oczywiście będzie ona całkowicie spolszczona. Zastanawiamy się jedynie nad tytułem. Dlatego proszę o opinie: czy słowo "Trivia" ma jakiś dobry polski odpowiednik? Czy macie jakieś pomysły? A może "Trivia" to już "polskie" słowo?
Trivia polskim słowem nie jest jeszcze (i pewnie nie będzie długo), ale nazwa "Trivia" jest na tyle mocną i wyrazistą marką, że imho błędem byłoby z niej rezygnować na rzecz spolszczenia...
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Moim nieplanszówkowym znajomym słowo "Trivia" nic nie mówi (widzę to w ich oczach, gdy przyłapię się na opisywaniu jakiejś gry tym słowem)
)

= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Nie wiem czy Ci coś pomoże i już widziałeś: http://en.wikipedia.org/wiki/TriviaTACTIC GAMES pisze:Witam,
Ja to widzę jako "quiz", "test", albo najbardziej mi pasuje "teleturniej"
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Proponuję "Osobny temat"TACTIC GAMES pisze:Witam,

Kupię:Dark World: Dragon's Gate / Schwarze Auge Tal des Drachens (stary dungeon-crawler)
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 424 times
- Kontakt:
Ja zawsze mówię "gra quizowa" albo "wiedzówka" - trivia mało komu coś mówi, zwłaszcza wśród grupy docelowej tego typu gier.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- palladinus
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Triwia, to w j. polskim konkurs zagadek.
Ale Trivia jest znaną marką i tropem innych producentów, zostawiłbym oryginalną nazwę.
Ale Trivia jest znaną marką i tropem innych producentów, zostawiłbym oryginalną nazwę.
Blog CiekaweGry - gry planszowe i nie tylko
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
-
Oprócz Terry Mystici na początek przyszłego roku planujemy również wydanie gry karcianej NOX oraz III edycję Zimnej Wojny 1945-1989 

Jakie zmiany szykują się w stosunku do II edycji ??Przemek Bard.pl pisze: III edycję Zimnej Wojny 1945-1989
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 99 times
- Kontakt:
Nox to taki no name troche póki co, no ale zobaczymy może okaże się hitem 

-
Graliśmy, bardzo nam się spodobało także wierzymy w niąmulek18 pisze:Nox to taki no name troche póki co, no ale zobaczymy może okaże się hitem

Zapraszam do tematu Zimnej Wojny tam będę starał się na bieżąco informowaćMyszaq36 pisze:Jakie zmiany szykują się w stosunku do II edycji ??Przemek Bard.pl pisze: III edycję Zimnej Wojny 1945-1989

- Paweł Puzio
Czy ten Nox ma cos wspólnego ze starym hack & slash'em na PC ?
Fajna to byla gierka.
Fajna to byla gierka.
- Christoforos
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Galakta, wyda karciankę "Gra o Tron" na licencji HBO, nie mylić z "Grą o Tron LCG", więcej w wywiadzie, który przeprowadziłem
http://www.boardtime.pl/2013/01/echa-fa ... tylko.html
http://www.boardtime.pl/2013/01/echa-fa ... tylko.html
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
A czy moglibyście zdradzić COKOLWIEK na temat planów związanych z dodatkami do Dominiona?Przemek Bard.pl pisze:Oprócz Terry Mystici na początek przyszłego roku planujemy również wydanie gry karcianej NOX oraz III edycję Zimnej Wojny 1945-1989
-
Jeżeli będę wiedział coś konkretnego, nie omieszkam się podzielić tą informacją.Trolliszcze pisze:A czy moglibyście zdradzić COKOLWIEK na temat planów związanych z dodatkami do Dominiona?Przemek Bard.pl pisze:Oprócz Terry Mystici na początek przyszłego roku planujemy również wydanie gry karcianej NOX oraz III edycję Zimnej Wojny 1945-1989
Nie, aczkolwiek przyznam, że była to gierka zacnaPaweł Puzio pisze:Czy ten Nox ma cos wspólnego ze starym hack & slash'em na PC ?
Fajna to byla gierka.

- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Jak tekst na rozmowie kwalifikacyjnej: "Na pewno do pana zadzwonimy"Przemek Bard.pl pisze:Jeżeli będę wiedział coś konkretnego, nie omieszkam się podzielić tą informacją.

No cóż, jeśli napiszecie coś konkretnego, to obiecuję, że nie omieszkam przeczytać. Ja też jestem łaskawy, a co!