Spirit Island (R. Eric Reuss)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 1846 times

Re: Spirit Island (R. Eric Reuss)

Post autor: Mr_Fisq »

To już oficjalnie: Portal wyda grę wraz z dodatkami - pierwszy kwartał tego roku.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

XLR8 pisze: 11 gru 2024, 17:27 Jaka jest szansa na Polską edycję dodatków? Stoję przed decyzją czy sprzedać PL i iść w ang czy jednak czekać.
Pytam bo ktoś komentował na fb że ponoć z następnym drukiem dodatków ma być też polska edycja
Portal właśnie ogłosił, wydają podstawkę i dodatki :)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 269 times
Been thanked: 887 times

Post autor: Ayaram »

No to jak dla mnie ta "starość" to najlepsza "nowośc" Portalu :mrgreen:
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Kluczyk »

Mam nadzieję że podstawka od Lacerty będzie kompatybilna z dodatkami od Portalu.
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 886 times
Been thanked: 895 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Ja się trochę boję o jakość tłumaczenia i z tego powodu zapewne zostanę przy mojej mieszanej językowo podstawce i dodatku. No ale zobaczę już po premierze, czy ludzie jakieś błędy poznajduja
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ja mam nadzieję, że jakoś uda im się przejąć tłumaczenia Agaty robione dla Lacerty.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 336 times
Been thanked: 554 times

Post autor: tomp »

nie wychwyciłem (wydaje mi się, że przemilczano) kwestię kompatybilności z poprzednią wersją polską.
mam nadzieje, że będzie kompatybilna w 100%.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
khuoh
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Post autor: khuoh »

tomp pisze: 18 sty 2025, 11:18 nie wychwyciłem (wydaje mi się, że przemilczano) kwestię kompatybilności z poprzednią wersją polską.
Z tego co kojarzę, nie ma nowszych edycji u oryginalnego wydawcy. Spodziewałbym się co najwyżej nieco innej jakości kart niż z pierwotnego druku Lacerty, takich rzeczy trudno uniknąć drukując po kilku latach w innej fabryce

Swoją drogą, ciekawe czy cokolwiek mniejszego wyjdzie przy okazji, typu duchy promo, o które było tyle zamieszania
MrAtrion
Has thanked: 99 times
Been thanked: 45 times

Post autor: MrAtrion »

Jak wydadzą to pewnie dodatki pierwsze znikną i podstawka im zostanie 😸
ceville

Post autor: ceville »

tomp pisze: 18 sty 2025, 11:18 nie wychwyciłem (wydaje mi się, że przemilczano) kwestię kompatybilności z poprzednią wersją polską.
Zawsze można w ostateczności wsadzić w koszulki, najlepiej z pleckami. Chociaż wtedy będzie pewien kłopot z odróżnianiem kart duchów od mocy. Taniej to nic brać nową podstawkę.

Ale też liczę, że różnice będą pomijalne.
Kluczyk

Jeżeli różnice ograniczałyby się do koloru/jakości kart to nie ma o czym mówić. Wtedy zostanę przy podstawce Lacerty i dodatki kupię od Portalu.

Z promo duchami to ciekawa kwestia, bo co jak dorzucą je w ramach podstawki?

Tak różniło się wydanie Uczty dla Odyna u Rebela i Lacerty.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

anitroche pisze: 18 sty 2025, 11:07 Ja się trochę boję o jakość tłumaczenia i z tego powodu zapewne zostanę przy mojej mieszanej językowo podstawce i dodatku. No ale zobaczę już po premierze, czy ludzie jakieś błędy poznajduja
Mnie granie w jedną grę w dwóch językach zawsze irytowało i zwyczajnie kłuło w oczy. Także dodatki od Portalu kupię bez dwóch zdań.
khuoh
Has thanked: 12 times

Post autor: khuoh »

Kluczyk pisze: 18 sty 2025, 11:44 Z promo duchami to ciekawa kwestia, bo co jak dorzucą je w ramach podstawki?
Też mi do przyszło do głowy i faktycznie z ich perspektywy to byłoby sprytne zagranie. Podstawka od Portalu to może być mało chodliwy towar

Z drugiej strony, dodatki to 12 duchów, nasz apetyt powinien być zaspokojony :D
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Zawsze mogą wydrukować więcej dodatków niż podstawek. :mrgreen:
Quimeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Quimeen »

Promo duchy to aktualnie dodatek Feather and Flame a jego nie zapowiedzieli, wiec prawdopodobnie nie bedzie promo duchow. Gdy Lacerta je wydawala nie byly one wtedy tym dodatkiem a duchami promo do kampani kickstarterowej.
samuraj1369
Has thanked: 540 times
Been thanked: 643 times

Post autor: samuraj1369 »

Dodatki będą w pełni kompatybilen z podstawką Lacerty.
Promoski jakieś będą, ale dopiero zobaczą przy przedsprzedaży.
Przedsprzedaż już nie długo.
Khag
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Khag »

Co polecacie brać na początek dla rozgrywek solo oraz w 2 osoby?
Poznań i okolice.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1239 times
Been thanked: 1462 times

Post autor: seki »

Khag pisze: 18 sty 2025, 13:58 Co polecacie brać na początek dla rozgrywek solo oraz w 2 osoby?
Podstawkę. Nic więcej Ci nie trzeba. Tam jest cała masa grania a zobaczysz czy gra Ci w ogóle odpowiada. Po premierze lata temu było sporo osób, którym gra nie podeszła jakoś specjalnie mocno. Ja w 4 lata zagrałem tylko 11 razy... tak, jestem wśród tych, dla których Spirit Island jest ledwo dobrą grą. Pomijając upodobania, dla każdego podstawka będzie w pełni wystarczająca na początek bo tam niczego nie brakuje a gry jest bardzo dużo.
Super
Has thanked: 252 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Super »

seki pisze: 18 sty 2025, 16:41
Khag pisze: 18 sty 2025, 13:58 Co polecacie brać na początek dla rozgrywek solo oraz w 2 osoby?
Podstawkę. Nic więcej Ci nie trzeba. Tam jest cała masa grania a zobaczysz czy gra Ci w ogóle odpowiada. Po premierze lata temu było sporo osób, którym gra nie podeszła jakoś specjalnie mocno. Ja w 4 lata zagrałem tylko 11 razy... tak, jestem wśród tych, dla których Spirit Island jest ledwo dobrą grą. Pomijając upodobania, dla każdego podstawka będzie w pełni wystarczająca na początek bo tam niczego nie brakuje a gry jest bardzo dużo.
Potwierdzam, podstawka zapewnia tyle modułowych opcji łączenia różnych wariantów, że wystarcza na co najmniej kilkadziesiąt gier.
Pytanie jaki będzie nakład dodatków i czy ich od razu nie wywieje. Wiem, że to trochę FOMO, ale tak to w tym hobby bywa czasem, że się nakład kończy jeszcze zanim na dobre się sprzedaż zacznie. Pytanie na ile ostrożnie do tematu podszedł Portal. Ale jeszcze kwartał można spokojnie poczekać, żeby się zastanowić i potem dowiedzieć :)
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Gun3R »

niektórzy też mówią że ten mały dodatek "Branch & Claw" jest jakoby wycięty z podstawki i dopiero z nim gra nabiera pełni :D ale sam nie porównania
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
Wosho
Has thanked: 208 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

All in z miejsca :)

Nie bierzcie samej podstawki bo jest zbyt malo losowa.
Dhel
Has thanked: 623 times
Been thanked: 566 times

Post autor: Dhel »

Bez branch & claw gra jest mnie losowa, BC wprowadza zamieszanie przez karty wydarzeń. Grając z i bez wolę jednak z, chociaż wydarzenia potrafią namieszać w naszych planach.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 294 times
Been thanked: 205 times

Post autor: Mrukar »

Na szybko odsłuchałem kilka starszych recenzji (Gambit, Gradanie, Granie w chmurach) i wygląda na to, że podstawka może być mało emocjonująca przez brak szeroko pojętej losowości. Jeśli dodatek to poprawia to dobra wiadomość. Pytanie co kto lubi czego oczekuje. Jestem zainteresowany i czekam na cenę.
Kluczyk

Spirit Island z racji tego jak jest stworzone daje bardzo dużo już w podstawce. Bo można zagrać vanila - bez kart zarazy, scenariuszy, przeciwników. Potem można sobie dodać karty zarazy (w podstawce dwie), później można sobie zagrać z kartą scenariusza (zmienia setup, warunki przegranej itp), później dołożyć przeciwników i zwiększać im trudność, na końcu można zagrać ze wszystkim na raz.

I tak, brak kart wydarzeń sprawia, że gra jest bardziej przewidywalna, ale to nie przeszkadza, po prostu przygotowanie do kolejnej tury sprawia że wiemy co się wydarzy i jest to bardziej wyliczanie i planowanie na nieuniknione.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

W sumie to zamiast od podstawki Portal mógłby zacząć od Horizons of Spirit Island.
ODPOWIEDZ