dla zainteresowanych. tak, będzie kompatybilna.
źródło: https://youtu.be/xbrzZoZOl24?t=671
Ale dlaczego sie boisz o tlumaczenie? Jesli dobrze rozumiem, to bedzie to samo tlumaczenie co Lacerta
Dokładnie o tym samym pomyślałem. Podobno podstawka Lacerty średnio się sprzedawała więc rynek jest nią pewnie dość nasycony, a jakby poszli w Horizons byłoby i łatwiej pozyskać nowych graczy i niejeden ze starą podstawką by się skusił, byłaby sytuacja win-win. Ale i tak dobrze, że wskrzeszają polskie SI bo było trochę smutno i wielu wieszczyło już koniec tej serii w naszym kraju...
Stawiam, ze podstawka minimum, a dodatki pod trzy naklady, wiec naklad spory - wiedza, ze bedzie ssanie na dodatki
SI to karty w rozmiarze Standard CCG. Da się wyrównać koszulkami z kolorowymi plecakami.EsperanzaDMV pisze: ↑19 sty 2025, 01:06 A ja z innej beczki - ciekawe jak odpowie na to Rebel, mając swoje (zalegające) stany magazynowe. Gdybym miał teraz wybierać którą wersję kupić, to wolałbym wszystko od Portalu - większa pewność, że będzie ze sobą wszystko grało. Podstawka sprzed lat i świeżo drukowane dodatki wręcz muszą się w jakiś sposób różnić, trudno mi uwierzyć że po tylu latach uzyskają dokładnie identyczne kolory.
Także pewnie na miejscu Rebela bym wymyślił jakąś akcję promocyjną, by upłynnić swoje zalegające podstawki (i przerzucić problem zalegających podstawek na Portal).
Bez sensu pomysł skoro wydają też dodatki. Horizon to wersja uproszczona i nie jest z nimi do końca kompatybilna (brak kart blight czy przeciwników). Wyobraź sobie jaki byłby bałagan wśród nowych graczy. Kupujesz sobie Horizon i jakiś dodatek i się okazuje, że masz jakieś "nowe" elementy bez wytłumaczonych zasad, dodatkowe opcja dla duchów których nie masz itp. Portal sam by sobie utrudnił życie.
Dokładnie o tym samym pomyślałem. Jeśli nakład im zejdzie dość szybko, pójdzie jakiś dodruk (bezpośrednio lub z akcji DODRUK) i znowu im zejdzie, to pewnie pójdą dalej w Horizons i dodatki.sasquach pisze: ↑20 sty 2025, 00:06Bez sensu pomysł skoro wydają też dodatki. Horizon to wersja uproszczona i nie jest z nimi do końca kompatybilna (brak kart blight czy przeciwników). Wyobraź sobie jaki byłby bałagan wśród nowych graczy. Kupujesz sobie Horizon i jakiś dodatek i się okazuje, że masz jakieś "nowe" elementy bez wytłumaczonych zasad, dodatkowe opcja dla duchów których nie masz itp. Portal sam by sobie utrudnił życie.
Ja obstawiam, że jako bonus pójdą foliowe planszetki duchów (dodatkowo zamiast tych tekturowych) - takie same jak w Horizons, ale z efektem "błysku". Niestety są one dość ciemne, ale dzięki temu, że są cienkie, to mocno to ułatwia ich przechowywanie.Quimeen pisze: ↑19 sty 2025, 11:51 Ciekawe co Portal zaoferuje jako mały bonus do gry przy zakupie u nich. Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju upiększacze elementów, to SI ma zestawy Premium Token. Jedyne co mogli by dodać to liczniki obrony w krainach, niektórzy gracze używają w tym celu kostek. Innym rozwiązaniem były by oficjalne duchy ale niewydane czyli Spreading Rot Renews the Earth i Covets Gleaming Shards of Earth. Niestety ten drugi nie ma grafik, więc Portal musiał by je stworzyć, natomiast pierwszy ma grafiki zrobione przez dziewczynę z Polski ( i mogli by zdobyć od niej pozwolenie na wydrukowanie tego ducha.
Dokładnie. Regrywalność jest i tak bardzo duża z samą podstawką. A co do zwiększonej losowości z eventami, to dla mnie niekoniecznie jest to plus. Lubię właśnie to planowanie, którego nie psuje nam nadmierna losowość (a jakaś i tak pozostaje z powodu talii najeźdźców).Kluczyk pisze: ↑18 sty 2025, 18:04 Spirit Island z racji tego jak jest stworzone daje bardzo dużo już w podstawce. Bo można zagrać vanila - bez kart zarazy, scenariuszy, przeciwników. Potem można sobie dodać karty zarazy (w podstawce dwie), później można sobie zagrać z kartą scenariusza (zmienia setup, warunki przegranej itp), później dołożyć przeciwników i zwiększać im trudność, na końcu można zagrać ze wszystkim na raz.
I tak, brak kart wydarzeń sprawia, że gra jest bardziej przewidywalna, ale to nie przeszkadza, po prostu przygotowanie do kolejnej tury sprawia że wiemy co się wydarzy i jest to bardziej wyliczanie i planowanie na nieuniknione.
Bez losowości w wydarzeniach zaczynasz w pewnym momencie grać na pamięć, nie jesteś za bardzo zaskakiwany, nie musisz naginać strategii do nowych wyzwań. Gra jest bardzo policzalna, a cała losowość sprowadza się do dociągnięcia odpowiednich kart mocy, dzięki którym wygramy albo szybciej albo wolniej. Piszę oczywiście o przypadku, w którym już jesteś dobrze ograny z grą i nie zaskoczy Cię akcja typu "ooooo zapomniałem, że oni się jeszcze najpierw zbudują, a potem zaatakują, bo mamy 2 razy góry w kolejce" oraz wiesz, czego się możesz spodziewać w kartach strachu.arturmarek pisze: ↑20 sty 2025, 16:14 Ja grałem jedynie w podstawkę (plus promosy), więc nie wiem jak konkretnie losowe są dodatki. Jednak na wyższych poziomach nie bardzo sobie wyobrażam większą losowość.
Czasem tylko dociągnie się wydarzenie "każda bestia bije za 1" albo "każda bestia bije za 2", gdy na mapce masz sporo bestii, bo grasz Sharp Fangs i pyk - adwersarz wyparowałsiepu pisze: ↑20 sty 2025, 17:41 Też potwierdzam, że wydarzenia nie zmieniają aż tak dużo, ale są miłym urozmaiceniem. Dodatki zwiększają losowość w już najbardziej losowym fragmencie podstawki, czyli wyborze kart mocy (poprzez dodanie nowych), Planowanie w dalszym ciągu wymagane, a te wszystkie karty powodują, że nie można przewidzieć wszystkiego. Jest dobrze.