Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- dispe
- Has thanked: 311 times
- Been thanked: 121 times
Re: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii (Stefan Feld)
Nie zauważyłem żeby z tymi nakładkami było coś nie tak ale grałem z budyneczkami 3D więc może jest inaczej przy zwykłych heksach.
- ave.crux
- Has thanked: 899 times
- Been thanked: 1454 times
Na razie 2 rozgrywki za mną w podstawkę, ale zamilowanie do sprzedaży towarów spowoduje, że trzeba będzie te ścieżki handlowe (czy jakkolwiek się to zwie) wprowadzić.
Na dwie osoby wydało mi się trudniejsze pozyskiwanie interesujących mnie kafli w porównaniu do 4 os. rozgrywki, ale bawiłem się równie dobrze.
Warto dodawać od razu kafelki z dodatków? Ten joker/biały zamek itd.?

Na dwie osoby wydało mi się trudniejsze pozyskiwanie interesujących mnie kafli w porównaniu do 4 os. rozgrywki, ale bawiłem się równie dobrze.
Warto dodawać od razu kafelki z dodatków? Ten joker/biały zamek itd.?

Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2376 times
Szlaki handlowe są świetne, zdecydowanie warto z nimi grać! Tak samo jak ze wspomnianymi przez Ciebie kafelkami, wrzucaj je od razu
.
Polecam też kupić mały organizer i trochę woreczków - setup mojej edycji big box (której i tak nie zamierzam się pozbywać, bo będzie robić za wersję podróżną
) zajmuje dosłownie moment. Czerwony woreczek na towary jest zbędny, dokupiłem kiedyś dla bajeru
.

Polecam też kupić mały organizer i trochę woreczków - setup mojej edycji big box (której i tak nie zamierzam się pozbywać, bo będzie robić za wersję podróżną

- ave.crux
Mam takie organizery jak kupowałem kiedyś do dominant species także już użyte w zamkach, a worki zamówione, czekam na kuriera.warlock pisze: ↑15 wrz 2023, 08:04 Szlaki handlowe są świetne, zdecydowanie warto z nimi grać! Tak samo jak ze wspomnianymi przez Ciebie kafelkami, wrzucaj je od razu.
Polecam też kupić mały organizer i trochę woreczków - setup mojej edycji big box (której i tak nie zamierzam się pozbywać, bo będzie robić za wersję podróżną) zajmuje dosłownie moment. Czerwony woreczek na towary jest zbędny, dokupiłem kiedyś dla bajeru
.
- Chudej
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 358 times
Szlaki handlowe na początku uważałem za najlepszy dodatek, ale po ostatniej partii jakoś mniej mi się spodobał - każdy ma dużo inaczej, jednemu bardziej podpasują te towary pod bonusy innemu mniej, przy robieniu combosów z więcej niż 1 sprzedażą można tam się całkiem nieźle wybić. Z tarcz to w ogóle praktycznie nie korzystamy, bo wywracają grę do góry nogami (co niby jest spoko, ale jak już gramy w Zamki, to chcemy typowego doświadczenia z Zamków

- ave.crux
Na pewno spróbuję każdego z dodatków żeby się dowiedzieć jak tę grę zmieniają. Nie czytałem jeszcze co robią tarcze, ale w niedalekiej przyszłości pewnie też je sprawdzę, bo i tak są w pudle.Chudej pisze: ↑15 wrz 2023, 08:10 Szlaki handlowe na początku uważałem za najlepszy dodatek, ale po ostatniej partii jakoś mniej mi się spodobał - każdy ma dużo inaczej, jednemu bardziej podpasują te towary pod bonusy innemu mniej, przy robieniu combosów z więcej niż 1 sprzedażą można tam się całkiem nieźle wybić. Z tarcz to w ogóle praktycznie nie korzystamy, bo wywracają grę do góry nogami (co niby jest spoko, ale jak już gramy w Zamki, to chcemy typowego doświadczenia z Zamków).
Też to wczoraj zauważyłem, że bardzo duża część żetonów w ogóle się nie pojawiła i te żółte, które wchodziły nie pasowały mi pod taktykę. Trochę się zdziwiłem, bo na BGG jest best jako 2 osobowa.Chudej pisze: ↑15 wrz 2023, 08:10 Nowe budynki są za to bardzo fajne, tawerny przydają się czasem żeby domknąć szybciej obszar, ale dobry gracz i tak ich raczej nie będzie potrzebował (sam często je kupuję i zawsze przegrywam). Zastanawiałem się też ostatnio nad tą planszą na 2 graczy, czy nie byłby jednak lepszy ten wariant ala Carpe Diem z używaniem planszy dla 4 i odrzucaniem żetonów, bo nie wiem czy to przez to, że dawno nie grałem, ale losowość trochę doskwierała.
-
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 357 times
Siatka i wkładka z mapą mają inną skalę. Pola pod zwierzęta po prawej ładnie wyśrodkowane, to czerwone na zamki po lewej dramat.

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
To estetyczny drobiazg. Było wiadomo o tym od dawna. Ale szczerze mówiąc przy grze mi to absolutnie nie przeszkadzało a hexy i tak te przesunięcia ukrywają.
-
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 357 times
A mnie to razi okropnie, zabudowujesz planszę przez całą grę i to nie do końca. Przez cały czas trwania gry masz to centralnie przed oczami. Wygląda to dla mnie dokładnie tak samo jakbym miał żetony z takim przesunięciem nadruku. Jeszcze się nie spotkałem, aby wydawca odmówił wymiany kafelków z przesunięciem na tyle dużym że wchodzi inny kolor, tutaj sytuacja jest analogiczna.
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Czy warto brać tę nową edycję od rebela? Na ile przydatne są inne addony które były w kampanii? Btw - rabat lojalnościowy w rebelu działa na preordery?
- Ardel12
- Has thanked: 1363 times
- Been thanked: 2865 times
Działa na wszystko.
Już się o to pytano w wątku, kilka postów wcześniej
Sumarycznie wszystkie addony to tylko upiększacze. To już kto co lubi. Dla mnie figurki to kretynizm. Ulepszone kafelki równie zbędne, no ale milsze w dotyku i prawdopodobnie niezniszczalne. A mata jak to mata, ja nie kupuję takich, których nie wykorzystam w innych tytułach.seki pisze: ↑14 wrz 2023, 16:44 Na plus:
- wygląd robiący wrażenie, wreszcie obok świetnej mechaniki mamy też grę cieszącą oko
- pakiet rozszerzeń, w tym zupełnie nowy duży dodatek winnice (przy starej edycji rozszerzeń możesz nie posiadać)
- każda plansza w 4 kopiach, a więc każdy gra na tych samych warunkach
- dodatek solo plus niezależnie od tego karty automy jako jeszcze inny tryb rywalizacji solo
- przyspieszony setup dzięki insertowi i woreczkach na hexy
Na minus:
- cena
- przeogromne pudło, którego ze względu na masę i wielkość nie dasz rady brać na spotkania planszowkowe czy ściągać z wysokiej półki
- vnzk
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 529 times
Nieco uzupełniając wpis Warlocka z poprzedniej strony, udało mi się zmieścić akrylowe heksy, akrylowe żetony i matę bez uniesionego wieka. Jeśli komuś nie chce się bawić na własną rękę, może się przyda:
1. W odstawkę idą: tekturowa plansza, wszystkie tekturowe heksy i tokeny, które mają swoje akrylowe zamienniki (czyli tak naprawdę wszystko oprócz planszy z Winnic na arkuszu nr 4 oraz całego arkusza nr 7), cała górna wypraska, wypraski po akrylowych heksach i akrylowych żetonach, woreczek z podstawkami do tekturowych postaci. Nawiasem mówiąc, wszystkie tekturowe heksy i żetony zmieściły się potem w pudełku po akrylowych heksach.
2. Na dolnym piętrze wszystko, co potrzebne jest do rozszerzenia Winnice, dodatkowo planszetki do szlaków handlowych, karty automy, żetony tarcz i dwa żetony bonusowe.
3. Środkowe piętro (z zamkami i planszami do gry) zostaje bez zmian.
4. Na środkowym piętrze kładziemy plansze do gry drużynowej i solo (jeśli nie planujemy z nich korzystać, można wrzucić je pod dolne piętro).
5. Na plansze idzie zrolowana mata, włożona po skosie.
6. Po obu stronach maty ułożone cztery worki, które przyszły z grą, z heksami w środku.
7. Również obok maty pozostałe rzeczy:
- "powtarzalne" heksy (zamki, statki, kopalnie), monety oraz żetony pracowników, w osobnych płóciennych woreczkach, żeby tylko "wyjąć i grać",
- drewniane kafelki towarów również w płóciennym worku, żeby ułatwić setup,
- woreczek strunowy ze znacznikami nagród za zabudowany typ terenu,
- kostki, znacznik kolejności i 100/200 każdego z graczy (cztery osobne woreczki strunowe),
- heksy używane do rozszerzeń (zbiorczo w jednym woreczku strunowym, nie ma ich dużo).
8. Na to zbiorowisko idą planszetki graczy (z włożonymi ramkami).
9. Na górę pomoce graczy, instrukcja i gotowe.
Dla zobrazowania zdjęcia:
A co do samego wydania, jest świetne!
Nareszcie Zamki mają wykonanie godne swojej mechaniki.
1. W odstawkę idą: tekturowa plansza, wszystkie tekturowe heksy i tokeny, które mają swoje akrylowe zamienniki (czyli tak naprawdę wszystko oprócz planszy z Winnic na arkuszu nr 4 oraz całego arkusza nr 7), cała górna wypraska, wypraski po akrylowych heksach i akrylowych żetonach, woreczek z podstawkami do tekturowych postaci. Nawiasem mówiąc, wszystkie tekturowe heksy i żetony zmieściły się potem w pudełku po akrylowych heksach.
2. Na dolnym piętrze wszystko, co potrzebne jest do rozszerzenia Winnice, dodatkowo planszetki do szlaków handlowych, karty automy, żetony tarcz i dwa żetony bonusowe.
3. Środkowe piętro (z zamkami i planszami do gry) zostaje bez zmian.
4. Na środkowym piętrze kładziemy plansze do gry drużynowej i solo (jeśli nie planujemy z nich korzystać, można wrzucić je pod dolne piętro).
5. Na plansze idzie zrolowana mata, włożona po skosie.
6. Po obu stronach maty ułożone cztery worki, które przyszły z grą, z heksami w środku.
7. Również obok maty pozostałe rzeczy:
- "powtarzalne" heksy (zamki, statki, kopalnie), monety oraz żetony pracowników, w osobnych płóciennych woreczkach, żeby tylko "wyjąć i grać",
- drewniane kafelki towarów również w płóciennym worku, żeby ułatwić setup,
- woreczek strunowy ze znacznikami nagród za zabudowany typ terenu,
- kostki, znacznik kolejności i 100/200 każdego z graczy (cztery osobne woreczki strunowe),
- heksy używane do rozszerzeń (zbiorczo w jednym woreczku strunowym, nie ma ich dużo).
8. Na to zbiorowisko idą planszetki graczy (z włożonymi ramkami).
9. Na górę pomoce graczy, instrukcja i gotowe.
Dla zobrazowania zdjęcia:
Spoiler:

- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
Podbijam. A w ogóle to tylko Rebel ma przedsprzedaż?
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
Tak kody + PDK obniżają cenę. Ja zamawiałem z 16% zniżką, czyli za około 460zł. Niby w innych sklepach też były, ale teraz chyba tylko w Rebelu są jeszcze dostępne. https://planszeo.pl/gry-planszowe/zamki ... -specjalna
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2376 times
@vnzk pakujemy tak samo, zwinąłem matę dużo ciaśniej i też nic nie odstaje
.

-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 1 time
Jakbyś chciał mogę ogarnąć za 451 zł po rabatach i PDK, wysyłka ma być w najbliższy poniedziałek. Co do pytania czy warto to ciężko określić, da się grać na starej, ale nie da się ukryć ze frajda z grania jest większa na nowej. Po prostu nowe grafiki i powiększenie elementów raz, że cieszy oko, ale według mnie usprawnia grę. Oczywiście jest to personalna opinia

Rebel 10% (często 18%), chcesz coś kupić taniej, napisz ;)
- JollyRoger90
- Has thanked: 1314 times
- Been thanked: 309 times
Potwierdzam, frajda jest większa

Ładne grafiki, przejrzystość, większe kafle, no i nowość w postaci modułu z winnicami, który bardzo mi podpasował. Dodaje kolejne miejsce do kombinowania i punktowania, bardzo małym nakładem zasad. Z plusów to metalowe monety, drewniane płytki towarów, oraz 4 kopie każdej z map, przez co nie ma narzekania, że ktoś dostał lepszą czy gorszą. Wszyscy mogą grać na takich samych. Tryb solo też jest, z rożnymi utrudnieniami (karty solo).
Osobiście nie żałuję wsparcia w grupówce, ale za aktualne możliwe ceny bym raczej nie kupił ;p
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Ile wtedy Cię wyniosło?JollyRoger90 pisze: ↑22 wrz 2023, 14:15
Osobiście nie żałuję wsparcia w grupówce, ale za aktualne możliwe ceny bym raczej nie kupił ;p
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- JollyRoger90
- Has thanked: 1314 times
- Been thanked: 309 times
jakies 80e, z tego co pamietamPytonZCatanu pisze: ↑22 wrz 2023, 14:22Ile wtedy Cię wyniosło?JollyRoger90 pisze: ↑22 wrz 2023, 14:15
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
U nas dalej oldschool:
W ogóle po 21 rozgrywkach kapnęliśmy się że kopalnie dają srebro także na koniec ostatniej rundy 
Spoiler:

Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Figurki to najlepsze co się mogło zdarzyć z zamkami przez ostatnie 10 latArdel12 pisze: ↑16 wrz 2023, 22:21Działa na wszystko.
Już się o to pytano w wątku, kilka postów wcześniejSumarycznie wszystkie addony to tylko upiększacze. To już kto co lubi. Dla mnie figurki to kretynizm. Ulepszone kafelki równie zbędne, no ale milsze w dotyku i prawdopodobnie niezniszczalne. A mata jak to mata, ja nie kupuję takich, których nie wykorzystam w innych tytułach.seki pisze: ↑14 wrz 2023, 16:44 Na plus:
- wygląd robiący wrażenie, wreszcie obok świetnej mechaniki mamy też grę cieszącą oko
- pakiet rozszerzeń, w tym zupełnie nowy duży dodatek winnice (przy starej edycji rozszerzeń możesz nie posiadać)
- każda plansza w 4 kopiach, a więc każdy gra na tych samych warunkach
- dodatek solo plus niezależnie od tego karty automy jako jeszcze inny tryb rywalizacji solo
- przyspieszony setup dzięki insertowi i woreczkach na hexy
Na minus:
- cena
- przeogromne pudło, którego ze względu na masę i wielkość nie dasz rady brać na spotkania planszowkowe czy ściągać z wysokiej półki

- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Po trzech partiach z winnicami dochodzę do wniosku, że z tym dodatkiem będę grać tylko czasami.
Jego wpływ na rozgrywkę jest zbyt wielki. Inwestowanie w winnice jest absolutnie kluczowe, bo potrafią dać na koniec mnóstwo punktów (ja wyciągałem między 60 a nawet 80). Oczywiście wszyscy gracze mają do nich taki sam dostęp, niemniej charakter rozgrywki się znacząco zmienia: trzeba brać jak najwięcej kafli winogron, bo jeśli się je zostawi i któryś gracz zabuduje całą planszetkę winnic, niemal na pewno wygra (tym bardziej, że samo kładzenie ich daje mocne bonusy). I chyba trochę mi przeszkadza, że moja planszetka główna prawie się staje drugorzędna: w każdej rundzie w pierwszej kolejności sprawdzam winogrona i staram się zdobyć te, na których mi zależy, a dopiero później wracam do zapełniania planszetki głównej. Czasami mogę tak pograć, ale na pewno nie każdą partię.
Jego wpływ na rozgrywkę jest zbyt wielki. Inwestowanie w winnice jest absolutnie kluczowe, bo potrafią dać na koniec mnóstwo punktów (ja wyciągałem między 60 a nawet 80). Oczywiście wszyscy gracze mają do nich taki sam dostęp, niemniej charakter rozgrywki się znacząco zmienia: trzeba brać jak najwięcej kafli winogron, bo jeśli się je zostawi i któryś gracz zabuduje całą planszetkę winnic, niemal na pewno wygra (tym bardziej, że samo kładzenie ich daje mocne bonusy). I chyba trochę mi przeszkadza, że moja planszetka główna prawie się staje drugorzędna: w każdej rundzie w pierwszej kolejności sprawdzam winogrona i staram się zdobyć te, na których mi zależy, a dopiero później wracam do zapełniania planszetki głównej. Czasami mogę tak pograć, ale na pewno nie każdą partię.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Mam taki sam stosunek do Winnic. Są fajnym urozmaiceniem ale przez konieczność mocnego skupienia na nich główna mechanika gry staje się lekko zamglona. Nie da się intensywnie grać tu i tu, a przynajmniej nie jest to optymalne. Winorośla zajmując magazyn gracza w 2/3 sprawiają, że zwykle na 2 akcje pod rząd skupiamy się na nich. Pierwsza na pobranie, druga wystawienie by zwolnić własny magazyn. To sprawia, że na te 2 akcje główna plansza jest prawie poza zainteresowaniem. Czasami pozwalają na stworzenie ciekawych kombinacji dzięki bonusom z planszy winnic, wtedy kombinujemy jak ugrać zagranie winorośli i jednocześnie pobrać coś ciekawego z głównej planszy. Z Winnicami będę chętnie grać ale w systemie rotacji, czasami zostawiając je w pudełku.