[Lublin] MDK

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
skorpion

Re: [Lublin] MDK

Post autor: skorpion »

Leviathan pisze:
Filip Apostoł pisze:Chętnie wstępnie zarezerwuję miejscówkę przy stole. Z tym, że nie bierzcie mnie jako pewniaka bo termin tuż tuż;)
Miło było Cię poznać!
:D
Tak dokładnie :mrgreen: miło było.

Ja się dopisuję do piatku na Dominant Species
Kimmo

Post autor: Kimmo »

I will be in Krakow for the weekend, so can't attend the games unfortunately.

By the way, I tried to buy some games from Rebel, but had problems with the fact that I had foreign bank account. Do any of you know Krakow enough to recommend me any good gaming store I should visit? Of course I can buy the games from internet with different payment methods, but it would be nice to be able to browse around in an actual shop.
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Has thanked: 132 times
Been thanked: 207 times
Kontakt:

Post autor: Ink »

Kimmo pisze:I will be in Krakow for the weekend, so can't attend the games unfortunately.

By the way, I tried to buy some games from Rebel, but had problems with the fact that I had foreign bank account. Do any of you know Krakow enough to recommend me any good gaming store I should visit? Of course I can buy the games from internet with different payment methods, but it would be nice to be able to browse around in an actual shop.
I'd say in Kraków - Bard is a place to go to.
http://www.bard.pl/
http://www.bard.pl/1,StronaFirmowa.html
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Bard is known for being quite expensive - i would recommend Dragonus - it's on Lubicz 30 street - near train station.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Wygląda na to, że szansa jest spora, że wpadnę w piątek. Wezmę też swojego nowego Knizię:) Kuba, nie krzyw się, gra jest naprawdę fajniutka;) Zresztą razem z tłumaczeniem nie zejdzie nam dłużej niż 30 minut.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1244 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Filip Apostoł pisze:Wygląda na to, że szansa jest spora, że wpadnę w piątek. Wezmę też swojego nowego Knizię:) Kuba, nie krzyw się, gra jest naprawdę fajniutka;) Zresztą razem z tłumaczeniem nie zejdzie nam dłużej niż 30 minut.
Przeczytaj zasady do DS - będzie sprawniej i nie będziemy się spieszyć.
Wierzymy w Ciebie!
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Kontakt:

Filip Apostoł pisze:Wygląda na to, że szansa jest spora, że wpadnę w piątek. Wezmę też swojego nowego Knizię:) Kuba, nie krzyw się, gra jest naprawdę fajniutka;) Zresztą razem z tłumaczeniem nie zejdzie nam dłużej niż 30 minut.
Ależ nie muszę się krzywić, wiem, ile trwa partia DS, czuję się całkowicie bezpieczny.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Filip z Lublina

Leviathan pisze:
Wierzymy w Ciebie!
a dużo tego? trudne?;P
Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Filip Apostoł pisze:
Leviathan pisze:
Wierzymy w Ciebie!
a dużo tego? trudne?;P
Nie. Fajnie napisane i przejrzyste (zupełnie jak nie GMT).

Mówię poważnie - przeczytaj bo naprawdę szkoda czasu na tłumaczenie...
Filip z Lublina

ok, ok;P
Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Z innej beczki:

Rozmawiałem już o tym z Adrianem, ale zapytam jeszcze wszystkich w tym wątku.
Jest sobie taka nowa gra: Irondie

Z założenia ma to być kolekcjonerska gra kościana (!). Jako totalny fanatyk gier kościanych dla mnie to w zasadzie must have, ale... fajnie byłoby mieć z kim grać :wink:

Poczytałem sporo na temat gry i z tego co się wywiedziałem jedną z fajnych rzeczy jest to, że nie trzeba kupować wcale masy kostek do tego żeby grać na poziomie. Nie ma syndromu M:TG albo innych CCG - zestawy startowe umożliwiają świetną zabawę, a tzw. kostki rzadkie nie dają aż takiego boosta jak we wspomnianych CCG dają pewne rare'y. Wystarczą więc dwa zestawy startowe (po jednym dla każdego gracza) do tego żeby dobrze się bawić.

W Polsce grę sprzedaje Luzodajnia (wysyłka po 20.IV). O tu:
Basic Set - Irondie

Byłby ktoś chętny na podłączenie się do zamówienia?
Pleaaaaaase??
skorpion

Post autor: skorpion »

Jest jeden szkopuł jednak. Zestaw podstawowy do Irontide to 9 kości w tym samym kolorze, a to oznacza że nie da się cieszyć pełnia mozliwości tej gry, chyba że każdy byłby skłonny pójść na wymiany. Druga opcja, chyba lepsza, to kupienie 3 boosterów. Da to w sumie 9 kości. Cena ta sama, a mozna rary trafić, tyle że kości mogą się powtórzyć ale za to różnokolorowe będą.
Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

skorpion pisze:Jest jeden szkopuł jednak. Zestaw podstawowy do Irontide to 9 kości w tym samym kolorze, a to oznacza że nie da się cieszyć pełnia mozliwości tej gry, chyba że każdy byłby skłonny pójść na wymiany. Druga opcja, chyba lepsza, to kupienie 3 boosterów. Da to w sumie 9 kości. Cena ta sama, a mozna rary trafić, tyle że kości mogą się powtórzyć ale za to różnokolorowe będą.
Na początku też tak myślałem, ale same bazowe kości też zdają się świetnie działać. Kupując same dodatki możesz dostać mieszaninę nie pasujących do siebie kości - a sama podstawka śmiga! Poza ty rare'y nie są wcale takie wypasione...

Zgadzam się jednak z tym, że urok tej gry polega między innymi na możliwości eksperymentowania różnych układów!
Idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby kupić dwa zestawy podstawowe zaprzyjaźnionych kolorów i do tego na przykład booster.

Ilość kombinacji z jakich można złożyć wtedy zestaw jest kolosalna. A to tylko cząstka wielu możliwości!
Im więcej czytam o grze tym bardziej mam na nią ochotę!
Filip z Lublina

Napisz coś o tym jak to działa.
Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Tu masz skrócone zasady:
http://www.luzodajnia.pl/sklep/wp-conte ... _may10.pdf

Jest 9 typów kostek (po trzy w każdej z trzech klas: Attack, Defence, Life), w 8 różnych kolorach.
Kostki Attack służą zadawaniu damage, dDfence chronią przed damage, a Life to życie gracza - jeżeli spada do zera, to przegrywamy.

Kolory mogą być względem siebie przyjazne, nieprzyjazne lub neutralne. W związku z tym różnie na siebie oddziałują. Każdy kolor ma też swoją specjalizację.

Każdy z graczy tworzy swój zestaw kości na potrzebę partii - nie mniej, nie więcej tylko 9 kości. To jeden wymóg. Drugi jest taki żeby mieć w tym zestawie po co najmniej jednej kości z każdej klas. To jakich typów to będą kostki i w jakich kolorach zależy tylko od gracza.

Kiedy gracze mają gotowy zestaw to przez 30 sekund mogą zaznajomić się z zestawem przeciwnika. Potem zaczyna się gra.

Są trzy fazy:
Battle
Skirmish
Damage assessment

Jeżeli nikt nie osiągnął zwycięstwa po fazie trzeciej, to wracamy do fazy nr 1.

Z tego co wyczytałem w grze jest sporo planowania i strategii.

Więcej można znaleźć pod linkami, które wklejałem.
Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Luzodajnia udostępniła zestawy startowe w o niebo lepszej cenie:

Starter dla 1 gracza: http://www.luzodajnia.pl/sklep/?p=1227 (18 kostek za 159 zł)
Starter dla 2 graczy: http://www.luzodajnia.pl/sklep/?p=1228 (36 kostek za 299 zł)

W pierwszym przypadku mamy zestaw początkowy w wybranym kolorze i 3 boostery po 3 kości każdy.
W drugim przypadku mamy dwa zestawy początkowe w wybranych kolorach i 6 boosterów.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

O, miałem pisać coś w podobnym tonie :) Bo mnie to kusi celem spróbowania, ale na razie mam opory (oraz długi :P ) przed wydaniem 160zł na spróbowanie, ale temat jest dla mnie mocno interesujący. Poczytam coś więcej, a nuż się kuszę.

Natomiast już wiem że na bank mnie jutro nie będzie :( Już prawie się udało, ale dzisiaj mnie cuś wyskoczyło, a na rewanżyk się nastawiałem... Nic to, umykam do lektury zasad Irondie :)

Acha - z tego co widziałem to niepomalowane kości są tańsze - to generalnie jest jakiś powód, żeby nie kupować takich i malować samemu?
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Nie no niepomalowanych nie kupuj... Tylko pomalowane.

Daj się skusić Kwiatosz! Pyknij sobie starter dla jednego gracza!

Czekam na potwierdzenie od brata i składam zamówienie. Możesz się podłączyć
;)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

To jak i tak zamawiasz to najpierw przetestuję :P A tak poważnie, to przez najbliższe 4 tygodnie wydatki mam obcięte do 0 praktycznie, więc chwilowo i tak nic z tego. Ale jak przyniesiesz do klubu to nie jest powiedziane, że nie zyskasz współuzależnionego :)

Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

kwiatosz pisze:To jak i tak zamawiasz to najpierw przetestuję :P A tak poważnie, to przez najbliższe 4 tygodnie wydatki mam obcięte do 0 praktycznie, więc chwilowo i tak nic z tego. Ale jak przyniesiesz do klubu to nie jest powiedziane, że nie zyskasz współuzależnionego :)
OK.
I tak bym to kupił :mrgreen:

Zamawiamy z bratem zestaw startowy dla dwóch graczy, będę więc dysponował 18 kośćmi na swój użytek.
Wysyłka po 22 kwietnia więc z końcem miesiąca, jak dostanę je w swoje ręce, to umówimy się na ostre testowanie.

EDIT: a srebrnych nie kupuj bo na sztuki wychodzi drożej niż jakbyś brał zestaw. Nie wspomnę już o braku koloru ;)
No chyba, że zależy Ci na konkretnym modelu i chcesz go pofarbować 8)
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Kontakt:

Adam się zgłosił, że przyjdzie jutro i by się do DS dołączył.
Awatar użytkownika
Ink
Administrator
Kontakt:

Przeczytałem sobie jeszcze raz zasady do DS.
Te zasady, co by nie było wątpliwości co do wersji: http://www.gmtgames.com/domspecies/DomS ... _FINAL.pdf

Chciałem w związku z tym zauważyć, że Food Chain NIE jest tie-breakerem przy dominacji. Nigdy.
Food Chain JEST tie-breakerem w dwóch sytuacjach: przy punktowaniu terenów w fazie dominacji, i w przypadku remisu w punktach na końcu gry.
Howgh.

BTW: Michał, nie jesteś zainteresowany taką grą? http://www.boardgamegeek.com/boardgame/63027/leviathans
Filip z Lublina

Awatar użytkownika
Leviathan
Kontakt:

Ink pisze:Przeczytałem sobie jeszcze raz zasady do DS.
Te zasady, co by nie było wątpliwości co do wersji: http://www.gmtgames.com/domspecies/DomS ... _FINAL.pdf

Chciałem w związku z tym zauważyć, że Food Chain NIE jest tie-breakerem przy dominacji. Nigdy.
Food Chain JEST tie-breakerem w dwóch sytuacjach: przy punktowaniu terenów w fazie dominacji, i w przypadku remisu w punktach na końcu gry.
Howgh.
Jakby to napisano na BGG: Good catch!
Faktycznie tak jest i musimy o tym pamiętać w trakcie dzisiejszej gry.
Ink pisze: BTW: Michał, nie jesteś zainteresowany taką grą? http://www.boardgamegeek.com/boardgame/63027/leviathans
Widziałem grę już wczoraj. Poczytałem, obejrzałem zdjęcia i... dodałem do wishlisty. Zobaczę
:)
Awatar użytkownika
pejot
Kontakt:

Post autor: pejot »

Witajcie,

Drodzy forumowicze nie wiecie czy od ręki gdzieś w Lublinie dostane dodatki do Wysokiego napięcia?

Pozdrawiam

Ok na Narutowicza dostałem Europe centralną więc szykuje się bardzo miły piątkowy wieczór :)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2011, 13:22 przez pejot, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ