Xia: Legends of a Drift System (Cody Miller)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ariser
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 50 times
Re: Xia: Legends of a Drift System (Cody Miller)
Myślę, że to tylko wydłużyłoby sztucznie grę, a przede wszystkim i tak już dość ślamazarny początek. Xia i tak potrafi się ciągnąć, gdy gra się na większą liczbę punktów (15+), a sama rozgrywka nabiera smaczku dopiero po zakupieniu drugiego statku i kilku części. Także jak dla mnie pas taka zmiana.
- raiden25
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 52 times
Gdyby ktoś chciał spolszczenie to zbieramy chętnych na druk: viewtopic.php?p=1708698#p1708698
Sampla już mam u siebie i wygląda to bardzo dobrze

Sampla już mam u siebie i wygląda to bardzo dobrze

Wszystko fajnie, ale jeśli to te tłumaczenie tu z forum, to jest mocno nieaktualne. MOCNO! Gram od 6 tygodni, zrobiłem wydruk i przy koszulkowaniu wsuwek okazało się, że nie tylko teksty są inne, ale nawet grafiki na kartach niektórych są zmienione. Najwyraźniej najnowsza wersja jest mocno zupdatowana w stosunku do tej, na której było robione tłumaczenie. Zmiany to nie kosmetyka, ale doprecyzowanie czy dodatkowy tekst. Np tytuły to jeszcze parę miejsc z małą zmianą, ale Event potrafią mieć po dwa razy więcej tekstu.
Dodam jeszcze, że są ze trzy alternatywne instrukcje robione przez fanów, a najnowsza wersja jednej z nich (v4.4) ma się ukazać niebawem. Oryginalna instrukcja nie wyczerpuje wszystkich zależności i mocno ją odradzam, jeśli ktoś ma dodatek, który w przypadku tej gry jest w zasadzie must have, inaczej gra jest zbyt losowa.
Dodam jeszcze, że są ze trzy alternatywne instrukcje robione przez fanów, a najnowsza wersja jednej z nich (v4.4) ma się ukazać niebawem. Oryginalna instrukcja nie wyczerpuje wszystkich zależności i mocno ją odradzam, jeśli ktoś ma dodatek, który w przypadku tej gry jest w zasadzie must have, inaczej gra jest zbyt losowa.
Moje projekty:
TMB spolszczenie viewtopic.php?f=61&t=68865&p=1295703&hi ... s#p1295703
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
- kaimada
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 170 times
Podrzucisz linki do najsensowniejszej/tej której używasz? Po latach chyba czas wrócić do Xii.
Moje projekty:
- hamish
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 136 times
Nie spodziewałem się, że moje zapytanie handlowe zaowocuje takim renesansem tegoż tytułu

Serdeczne dzięki. Zagraliśmy dopiero 3 razy, ale każda gra to był istny festiwal pytań, niedomówień i nieskończonych sytuacji do interpretacji. Teraz powinno się wiele wyklarować.
Mógłbyś wrzucić zdjęcia kilku takich przykładów kart? Nie posiadam najnowszego druku i teraz jestem ciekaw różnic.qreqorek pisze: ↑06 kwie 2025, 09:57 Najwyraźniej najnowsza wersja jest mocno zupdatowana w stosunku do tej, na której było robione tłumaczenie. Zmiany to nie kosmetyka, ale doprecyzowanie czy dodatkowy tekst. Np tytuły to jeszcze parę miejsc z małą zmianą, ale Event potrafią mieć po dwa razy więcej tekstu..
- raiden25
Ok sprawdzę to co mogę bo tłumaczenie nie jest moje.qreqorek pisze: ↑06 kwie 2025, 09:57 Wszystko fajnie, ale jeśli to te tłumaczenie tu z forum, to jest mocno nieaktualne. MOCNO! Gram od 6 tygodni, zrobiłem wydruk i przy koszulkowaniu wsuwek okazało się, że nie tylko teksty są inne, ale nawet grafiki na kartach niektórych są zmienione. Najwyraźniej najnowsza wersja jest mocno zupdatowana w stosunku do tej, na której było robione tłumaczenie. Zmiany to nie kosmetyka, ale doprecyzowanie czy dodatkowy tekst. Np tytuły to jeszcze parę miejsc z małą zmianą, ale Event potrafią mieć po dwa razy więcej tekstu.
Z tym że już idąc dalej na temat instrukcji to takie trochę szukanie problemu

OK, żeby było wszystko jasno i klarownie:Noidea pisze: ↑06 kwie 2025, 19:57Mógłbyś wrzucić zdjęcia kilku takich przykładów kart? Nie posiadam najnowszego druku i teraz jestem ciekaw różnic.qreqorek pisze: ↑06 kwie 2025, 09:57 Najwyraźniej najnowsza wersja jest mocno zupdatowana w stosunku do tej, na której było robione tłumaczenie. Zmiany to nie kosmetyka, ale doprecyzowanie czy dodatkowy tekst. Np tytuły to jeszcze parę miejsc z małą zmianą, ale Event potrafią mieć po dwa razy więcej tekstu..
Moja wersja została zakupiona w lutym 2025 ze sklepu w Polsce, domniemuję że to najnowszy druk.
Tłumaczenie PL mam stąd: viewtopic.php?p=1438830&hilit=Xia#p1438830
Nie wiem, na podstawie jakiej wersji było robione tłumaczenie, ale wyraźnie widać że nie chodzi tu o błędy w tłumaczeniu, ale o bardzo duże różnice. Zaznaczam przy tym, że nie widziałem na oczy innej wersji angielskiej, poza moją, którą uznaję za najnowszą.
---------------------
Przykładowe różnice - zdjęcie: https://drive.google.com/file/d/12hcTUz ... sp=sharing
Przykładowe różnice - opis (czyli słownomuzyczny opis tego, co widać na zdjęciu z linku powyżej):
Even Zakażenie (Infestation) - w tłumaczeniu PL brak info że uszkodzenia są "nieblokowalne", oraz info, że Nosiciel może zarazić podczas nie swojej tury.
Socjalistyczni Kupcy (Socjalist Merchants) - w PL brak info że 1fp raz na turę "używając bogactwa" oraz brak tekstu, że można po otrzymaniu energii od razu naładować baterie.
Rikishi (Rikishi) - w PL to brakuje połowy tekstu względem karty EN.
Kamieniarz (Quarrier) - W PL jest że przy rzucie 6-10, a w EN że można zmienić wynik rzutu o +/- 1.
Hangar Wahadłowców (Shuttle Bay) - w PL jest że Wahadłowiec musi wrócić na statek, co naturalnie wydaje się że trzeba nim przylecieć korzystając z jego zdolności, a tymczasem w EN jest że "Shuttle must then be placed back" - sprawdzałem na forum i autor potwierdza, że po prostu się ten wahadłowiec zdejmuje się z miejsca, gdzie doleciał, kładzie na kartę i można drugi raz zrobić tę akcję, zamiast ją marnować na wracanie wahadłowcem na statek.
Auto-Pilot - w wersji PL jest że "do końca Twojej tury", a w EN "until the start of your next turn".
--------------------
To nie jest tak, że wszystkie karty mają jakieś różnice, ale po tym co widziałem, to 20% albo i więcej. Różnice te nie są kosmetyczne, ale zmieniające działanie lub doprecyzowujące w stosunku do wcześniejszej wersji. Ponadto ja sobie porobiłem jakieś dopiski ołówkiem na kartach, aby rzeczy raz znalezione na BGG mi nie uleciały, gdy wyciągnę grę za pół roku. Na niektórych kartach przydałby się też pewnie dopisek. Np. karta z podstawki, która pozwala coś zrobić na usprawnieniu przemilcza kwestię modułu na statku. Nic dziwnego, w podstawce nie było modułów. Na BGG Autor odpowiada, że to działanie obejmuje też moduły. Nie mając tego na karcie, jeden gracz nie weźmie tego pod uwagę, inny znów zada pytanie. A jak mam nabazgrane to ołówkiem na wsuwce, to problem znika. Fajnie byłoby mieć naniesione te rzeczy na karty i takowe dopiero wydrukować.
Reasumując - myślę że karty PL powinny zostać sprawdzone przez doświadczonych graczy, powinno się z nich wyeliminować błędy, uwspólnić je do aktualnej wersji i ewentualnie dodać jakiś tekst dla ułatwienia grania i interpretacji zasad. Przydałyby się też dopiski na kilku kartach "not for solo" - proste i skuteczne, a myślę że nie tylko ja rozgrywam kampanie solo w Xia.
Na koniec przepraszam że włożyłem kij w mrowisko. Mam dobre intencje - przy poprawianiu kart mogę pomóc, mam wynotowane dla wielu już kart w skoroszycie różnice i propozycje "dopisków". Ale sam tego nie zrobię, bo troche tego za dużo. I przede wszystkim nie mam plików źródłowych tłumaczenia, aby łatwo nanosić na nie zmiany.
Moje projekty:
- raiden25
qreqorek - jeśli autor tłumaczenia nie poprawi, to ja raczej też tego nie zrobię. Fajnie mieć doprecyzowanie wszystkiego ale:
- takie rzeczy można robić latami, zawsze coś jest do poprawy, zawsze coś można dać inaczej, jaśniej, lepiej
- wieczne poprawianie i chęć posiadania idealnego produktu kończy się jak zbiórka karty do BRW która jest opóźniona mam wrażenie dłużej niż gry na KSie xD. A samo wydawnictwo chce robić erraty do errat - grajmy a nie się przejmujemy kilkoma kartami
Poczekam na info Sir_Yaro jednak jak się nie uda i nikt tego nie zrobi to drukuje jak jest. Zawsze można sobie zrobić kartkę FAQ do tych kart i tyle. Gra jest grywalna bo wiele osób na niej gra od lat
a ja wolę mieć coś nic nie mieć nic. Oczywiście poinformuję i nie obwiniam za złe zamiary - dzięki że wyłapałeś że coś jest nowego, ja nawet nie sprawdzałem bo jak pisałem, widziałem tylko info o reprincie a nie poprawionej edycji gry.
- takie rzeczy można robić latami, zawsze coś jest do poprawy, zawsze coś można dać inaczej, jaśniej, lepiej
- wieczne poprawianie i chęć posiadania idealnego produktu kończy się jak zbiórka karty do BRW która jest opóźniona mam wrażenie dłużej niż gry na KSie xD. A samo wydawnictwo chce robić erraty do errat - grajmy a nie się przejmujemy kilkoma kartami

Poczekam na info Sir_Yaro jednak jak się nie uda i nikt tego nie zrobi to drukuje jak jest. Zawsze można sobie zrobić kartkę FAQ do tych kart i tyle. Gra jest grywalna bo wiele osób na niej gra od lat

Wielkie dzięki za zdjęcie. Zakupiłem ostatnio używkę i po tym co napisałeś ciekawiło mnie czy są jakieś zmiany w oryginalnych treściach kart. Wygląda na to, że nie, a raczej mam starszy druk dodatku, a podstawki juz na pewno. Przynajmniej jestem spokojniejszy

- Sir_Yaro
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 400 times
- Kontakt:
Nie ma za co przepraszać.qreqorek pisze: ↑07 kwie 2025, 00:11
Na koniec przepraszam że włożyłem kij w mrowisko. Mam dobre intencje - przy poprawianiu kart mogę pomóc, mam wynotowane dla wielu już kart w skoroszycie różnice i propozycje "dopisków". Ale sam tego nie zrobię, bo troche tego za dużo. I przede wszystkim nie mam plików źródłowych tłumaczenia, aby łatwo nanosić na nie zmiany.

Ja kupiłem swoją na początku 2022Moja wersja została zakupiona w lutym 2025 ze sklepu w Polsce, domniemuję że to najnowszy druk.

Moge zaktualizować pliki i wydać nową wersję tłumaczenia... ale ktoś musi mi dostarczyć albo:
- nowy polski tekst do naniesienia na karty, albo
- nowy angielski tekst do przetłumaczenia.
wszystko w formie tekstowej, żadnych zdjęć itp.
W 1 przypadku poprawię pliki w parę dni, w drugim... hmmm... jak będę miał czas (a tego mam mało)

- raiden25
Spoiler:
Ja bym zaczął od sprawdzenia karta w kartę które się różnią i zrobił spis - o ile nie ma już takiej listy na BGG może.
Sir_Yaro jak byś to miał dostać w formie tekstowej to jak by to miało wyglądać? Numer karty i tekst? Trzeba pamiętać żę wizualnie też to trzeba ułożyć bo czasem tam jest kilka miejsc z tekstem tak jak karty wydarzeń/celów.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2025, 11:35 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
- Sir_Yaro
- Kontakt:
Na numerach kart bym się jakoś super mocno nie opierał. Jeśli się gdzieś, jakoś zmieniły numerki to wygeneruje to trudne do znalezienia błedy.Sir_Yaro jak byś to miał dostać w formie tekstowej to jak by to miało wyglądać? Numer karty i tekst? Trzeba pamiętać żę wizualnie też to trzeba ułożyć bo czasem tam jest kilka miejsc z tekstem tak jak karty wydarzeń/celów.
Ja bym to widział tak:
Typ karty - Tytuł - Treść
+ ew zdjęcie jeśli graficznie karty tez się jakoś znacznie zmieniły.
W sumie jak tak myślę, to zdjęcia mogą być potrzebne nawet jeśli radykalnych graficznych zmian nie było. Z samego tekstu czasem może być cieżko wywnioskować, czym jest data partia tekstu i gdzie ja umieścić.
- raiden25
A chciało by Ci się sprawdzić wszystkie karty które mają zmianę? Ewentualnie podzielić się obowiązkami np. że ktoś sprawdza podstawkę, ktoś inny dodatek - lub na rodzaje kart to podzielić?
Wszystkie to nie wiem czy dam radę, przynajmniej nie w jakimś krótkim terminie. Mam zrobiony arkusz na google z polami:
"NAZWA PLIKU" (np "podstawka\karty\statki\", co robiłem z myślą o dostarczeniu informacji o zmianach właśnie dla Sir_Yaro)
"TEXT EN",
"TEXT PL jest"
"TEXT PL POWINNO BYĆ"
Trochę kart już sprawdziłem i tak opisałem. Pytanie jaki mamy termin. Czy np. jak zajmie mi spawdzanie miesiąc, to czy to jest ok, czy nie.
Moje projekty:
- Sir_Yaro
- Kontakt:
- raiden25
Spoiler:

Może dajmy sobie jeszcze ze 2 dni - a nóż zgłosi się ktoś do pomocy. Daj może znać co sprawdziłeś. Były karty dość jasne z misjami które różniły się tylko miejscem dostarczenia towarów i/lub samym towarem. Obstawiam że to były karty proste jak budowa cepa i nie posiadają błędów, a była ich większość w zasadzie. Może powiedz to co sprawdziłeś/ zamierzasz sprawdzić. Ja postaram się sprawdzić trochę od drugiej strony (np. dodatków) i gdzieś się spotkamy. Ja tłumaczyć się raczej nie podejmę, bo choć zrobię to może dobrze to organizując zbiórki już na to czasu nie znajde, a poza tym nie jestem tłumaczem i wspomagałbym się słownikiem.
Jest jeszcze opcja weryfikacji aby porównać karty stare i nowe - mam taką możliwość. Jeśli zobaczę że karta ze starego wydania różni się od karty z nowego wydania, od razu ją oznaczę w pliku - to nam potwierdzi konieczność jej weryfikacji pod względem tłumaczenia. Dziś powinienem mieć oba komplety pod ręką i zacznę weryfikacje.
Finalnie dobrze by było pracować na wspólnym pliku.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2025, 17:21 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
- raiden25
Ok sprawdzone, nie ma zmian w kartach oryginalnych między wydaniami. Zatem spolszczenie zostaje do poprawy i korkery według najnowszego FAQ. Może się uda ogarnąć i od razu zrobić druk PL w najświeższej odsłonie 

Aktualne poruszenie w temacie zwróciło moją uwagę na grę i teraz szukam sposobu żeby położyć na niej swoje ręce, w związku z tym mam parę pytań.
1. Czy z dodatkiem gra na dwie osoby gra się dobrze? Nadal w pełni doświadcza się gry, czy jest to tryb na siłę?
2. Gdzie to można dostać? Podstawkę widziałem w polskich sklepach, ale dodatku nie. Gdzie kupowaliście swoje?
3. Czy to spolszczenie na które teraz organizowana jest zbiórka jest tak istotne? Faktycznie tekst jest tak ciężki, że lepiej mieć go po polsku, czy bardziej chodzi o granie z całą rodziną/dziećmi?
1. Czy z dodatkiem gra na dwie osoby gra się dobrze? Nadal w pełni doświadcza się gry, czy jest to tryb na siłę?
2. Gdzie to można dostać? Podstawkę widziałem w polskich sklepach, ale dodatku nie. Gdzie kupowaliście swoje?
3. Czy to spolszczenie na które teraz organizowana jest zbiórka jest tak istotne? Faktycznie tekst jest tak ciężki, że lepiej mieć go po polsku, czy bardziej chodzi o granie z całą rodziną/dziećmi?
- raiden25
Kluczyk pisze: ↑09 kwie 2025, 08:43 Aktualne poruszenie w temacie zwróciło moją uwagę na grę i teraz szukam sposobu żeby położyć na niej swoje ręce, w związku z tym mam parę pytań.
2. Dodatki skończyły nakład więc musisz szukać lub czekać na dodruk. Będę miał za chwile podstawkę i mały dodatek na sprzedaż więc odzywaj sie

3. Tekstu jest dużo, ja się czasem męczyłem z nim po angielsku, jak znasz go bardzo dobrze to nie bedziesz miał problemu - kwestia jak pozostali z którymi grasz. W dodatku jak się uda to karty Polskie będą bardziej "aktualne" i//lub "poprawne" jakie wyszły

-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 7 times
Xia: Missions and Powers jest teraz dostępny na mepel.pl
Podstawka w planszostrefie
- hamish
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 136 times
IMO bez dodatku Embers of a Forsaken Star to odczucia mogą być słabe.mastermind pisze: ↑09 kwie 2025, 15:26 Xia: Missions and Powers jest teraz dostępny na mepel.pl
- kaimada
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 170 times
Pamiętam czytanie instrukcji podstawki i dodatku.hamish pisze: ↑10 kwie 2025, 07:05IMO bez dodatku Embers of a Forsaken Star to odczucia mogą być słabe.mastermind pisze: ↑09 kwie 2025, 15:26 Xia: Missions and Powers jest teraz dostępny na mepel.pl
Przy podstawce miałem sporo uwag - dlaczego to działa w ten sposób, czemu coś jest nie ujęte, po co takie ograniczenie. Czytając zaraz potem instrukcje dodatku okazuaalo się że sposób działania pierwszej rzeczy zmieniono, drugą ujęto, a trzecie ograniczenie zniknęło.
Naprawdę tak naprawiającego grę dodatku nie widziałem.
- raiden25
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 10 kwie 2025, 12:28 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.