Leaving Earth (Joseph Fatula)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- adikom5777
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 14 times
Leaving Earth
Ja mam fizycznie (i w instrukcji) w podstawce:
24 karty misji plus 3 misje z dodatku Merkury
33 karty lokalizacji plus 5 z dodatku Merkury
133 karty komponentów plus 3 z dodatku Merkury
Reszta jest tak samo jak lista powyżej
24 karty misji plus 3 misje z dodatku Merkury
33 karty lokalizacji plus 5 z dodatku Merkury
133 karty komponentów plus 3 z dodatku Merkury
Reszta jest tak samo jak lista powyżej
Re: Leaving Earth
Możliwe, zawartość podstawki wziąłem z bgg, outer planets z instrukcji.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- Coen
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 148 times
Jestem już po lekturze instrukcji, ale jeszcze przed pierwszą rozgrywkąCuriosity pisze:Polska instrukcja - rozszerzona
No i wreszcie jest - całkowicie spolszczona instrukcja do Leaving Earth.
Instrukcja ta to wspólny wysiłek mój i misiaaaa. Misioooo zrobił tłumaczenie stron 34- oraz wyodrębnił wszystkie grafiki i tabelki, a ja początek, czyli strony 1-33 oraz skład całości.

Znalazłem malutki błąd w zasadach.
W streszczeniu zasad - Koniec roku: "Kosmonauci na Ziemi konsumują Zaopatrzenie;jedna jednostka wystarczy dla 5 kosmonautów. Każdy kosmonauta, który się nie posili, umiera."
Powinno być poza Ziemią, kosmonauci na Ziemi przetrwają automatycznie

Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
Qrde... 23 godzina... Ta gra ma syndrom "jeszcze tylko jeden rok". Miałem dziś tylko zacząć... Poziom hard solo, podstawka z Merkury. Zestaw misji chyba najgorszy... Same maluchy i extraterrestial life za 40pkt. W sumie 102 punkty na stole... Plan uknułem, aby same sondy kamikaze przesłać i wyeliminować tę misję. I się okazało, że na Marsie jest życie! Zostało mi 8 lat i muszę tam polecieć i wrócić, inaczej game over... Mam pewne Atlasy i Juno. Soyuz ma 3 karty, ale na kilkanaście odpaleń same sukcesy... Mogłem je usuwać, bo teraz jak zawiedzie to... Game over. Człowieka w kosmos nie wysłałem i nie planuję.
Ta gra jest dla mnie mega dobra, jak cywilizacja na PC z syndromem jeszcze tylko jednej tury... I za oknem świta.
Ta gra jest dla mnie mega dobra, jak cywilizacja na PC z syndromem jeszcze tylko jednej tury... I za oknem świta.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
- orzeh
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 208 times
- Kontakt:
Ale zazdroszczę
Po dzisiejszym graniu już nie mam siły na LE a baaardzo mnie ciągnie 
Powodzenia "w misjach"!

Powodzenia "w misjach"!
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3093 times
- Been thanked: 2703 times
- Kontakt:
Masz absolutną rację. Dzięki!Coen pisze:błąd w zasadach.
W streszczeniu zasad - Koniec roku: "Kosmonauci na Ziemi konsumują Zaopatrzenie;jedna jednostka wystarczy dla 5 kosmonautów. Każdy kosmonauta, który się nie posili, umiera."
Powinno być poza Ziemią, kosmonauci na Ziemi przetrwają automatycznie
Przebywam teraz na urlopie na wsi i nie mam ze sobą laptopa i pliku źródłowego, dlatego wersję poprawioną wrzucę w okolicy soboty.
Czy zauważyłeś coś jeszcze? Jak ogólnie oceniasz tłumaczenie?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Wczoraj nie skończyłem rozgrywki, ale... Dziś z samego rana kolejną wyprawę sobie zaplanowałem
Bardzo dawno nie miałem na stole gry, która by tak wciągała i skłaniała do myślenia o niej również a dala od stołu ("może jak wezmę taki napęd...").
Obejrzałem wcześniej kilka playthrough na youtubie. Czytałem (i tłumaczyłem) instrukcję. I podczas mojej wczoraj rozpoczętej, pierwszej rozgrywki do instrukcji tylko jeden raz sięgnąłem... Aby się upewnić, że nic nie pomijam, bo mechanicznie to jakaś strasznie prosta gra jest! Okazało się, że gram dobrze (jedynie cenę sondy sobie ubzdurałem = 1 zamiast 2) ;P
Po robocie trzeba chyba będzie zakupić technologię rakietową Saturn V, bo chytry plan mi się właśnie rodzi na podbój totalny Marsa...
Sugeruję, aby od razu zacząć korzystać z tabeli udźwigu dla rakiet. Liczenie wymaganego ciągu ze wzrou trudność x 8 = ciąg wymagany strasznie komplikuje sprawę. Z tabelką zerkamy na nią i po temacie. Po kilku startach już nawet pamiętam niektóre rakiety ile mogą unieść przy danej złożoności manewru
Jest to na prawdę proste. Gorzej z wykombinowaniem jak tu z dostępnymi technologiami jak najtaniej/najefektywniej jakiś pojazd wysłać w przestrzeń kosmiczną... Oj głowa boli.

Obejrzałem wcześniej kilka playthrough na youtubie. Czytałem (i tłumaczyłem) instrukcję. I podczas mojej wczoraj rozpoczętej, pierwszej rozgrywki do instrukcji tylko jeden raz sięgnąłem... Aby się upewnić, że nic nie pomijam, bo mechanicznie to jakaś strasznie prosta gra jest! Okazało się, że gram dobrze (jedynie cenę sondy sobie ubzdurałem = 1 zamiast 2) ;P
Po robocie trzeba chyba będzie zakupić technologię rakietową Saturn V, bo chytry plan mi się właśnie rodzi na podbój totalny Marsa...

Sugeruję, aby od razu zacząć korzystać z tabeli udźwigu dla rakiet. Liczenie wymaganego ciągu ze wzrou trudność x 8 = ciąg wymagany strasznie komplikuje sprawę. Z tabelką zerkamy na nią i po temacie. Po kilku startach już nawet pamiętam niektóre rakiety ile mogą unieść przy danej złożoności manewru

- Dwntn
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 36 times
Ja też dziś przeczytałem instrukcję i dziwiłem się że zasady tak naprawdę mieszczą się na jednej stronie A4 (nota bene jest podsumowanie zasad w centralnej części instrukcji), natomiast pozostała część instrukcji służy bardziej jako wprowadzenie do nauki o działaniu rakiet (rocket sciencemisioooo pisze:(...) Aby się upewnić, że nic nie pomijam, bo mechanicznie to jakaś strasznie prosta gra jest!

Planuję na dzisiejszy wieczór pierwszą próbną rozgrywkę. Zobaczymy jak mi pójdzie podbój Merkurego (tak, obrałem go na cel swoich dzisiejszych zmagań)

Pozdrawiam,
- K.
Się okaże czy będziesz miał jakąś misję na MerkurymDwntn pisze: Planuję na dzisiejszy wieczór pierwszą próbną rozgrywkę. Zobaczymy jak mi pójdzie podbój Merkurego (tak, obrałem go na cel swoich dzisiejszych zmagań)![]()
Pozdrawiam,
- K.

Gra doszła, zakoszulkowałem całość (poza kwadratami planet - je olewam) w Tinmeny. Dodatkowo posegregowałem w torebki strunowe - zwłaszcza karty rakiet/sond/misji żeby przyspieszyć setup... i wszysko weszło z powrotem w pudełka. Żeby nie bawić się w Tetrisa przy każdym skladaniu z Outer Planets wyciągnąłem trzy notesiki (nie oszukujmy się- nie będę z nich korzystał symultanicznie) i rozłożyłem gry na dwa pudełka.
Jestem pod wrażeniem grafik i całego wykonania - jedna z najładniejszych gier, które mam. Nie mogę się doczekać pierwszego lotu!
Jestem pod wrażeniem grafik i całego wykonania - jedna z najładniejszych gier, które mam. Nie mogę się doczekać pierwszego lotu!

- orzeh
- Kontakt:
Za kilkadziesiąt minut usiądę do pierwszej rozgrywki solo
Postaram się coś napisać!

Postaram się coś napisać!
- Coen
Nic więcej nie rzuciło mi się w oczy, a tłumaczenie, tak jak pisałem już wcześniej, bardzo dobre.Curiosity pisze: Masz absolutną rację. Dzięki!
Przebywam teraz na urlopie na wsi i nie mam ze sobą laptopa i pliku źródłowego, dlatego wersję poprawioną wrzucę w okolicy soboty.
Czy zauważyłeś coś jeszcze? Jak ogólnie oceniasz tłumaczenie?
Ale mimo tego, że zasady proste, to trochę kłopotu mi sprawiły podczas dzisiejszej pierwszej próbnej rozgrywki.
Zerknijcie i pomóżcie, założyłem nowy wątek w zasadach: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 42&t=44591
Gra ma duży potencjał, pewnie wskoczy do mojej TOP3-TOP5

Mam takie gry,
- orzeh
- Kontakt:
Mam podobne, pozytywne odczucia. Świetnie się grało.
Tematyka mi "siedzi" baardzo, rozgrywka dla mnie jest wymagająca a to o to chodzi czyli same plusy
Mogę, jak na razie, ponarzekać tylko na pudełko - nie potrafię wszystkiego tak poukładać żeby mi się fajnie zamykało
Tematyka mi "siedzi" baardzo, rozgrywka dla mnie jest wymagająca a to o to chodzi czyli same plusy

Mogę, jak na razie, ponarzekać tylko na pudełko - nie potrafię wszystkiego tak poukładać żeby mi się fajnie zamykało

- Coen
No pudełko malutkie. Trzeba będzie chyba zrobić jak gdzieś misioooo pisał.orzeh pisze:Mam podobne, pozytywne odczucia. Świetnie się grało.
Tematyka mi "siedzi" baardzo, rozgrywka dla mnie jest wymagająca a to o to chodzi czyli same plusy![]()
Drewniane pudełko dokupić, odpowiednimi grafikami okleić, porządna wypraska w środku dla gry i dodatku i będzie git

Mam takie gry,
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3093 times
- Been thanked: 2703 times
- Kontakt:
Albo bezpośrednio od wydawcy (uwaga na cenę wysyłki), albo trzeba będzie pomęczyć planszomanię/Planszostrefę o kolejną"zbiorówkę".
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Z tego co wiem to minimum logistyczne, aby takie zamówienie miało sens to ponad 20szt... Inaczej się to nie kalkuluje. Ale! Poszukać można na zachodznich sklepach. Philibert na pewno to miał w ofercie. Zawsze to taniej zapłacić za wysyłkę w ramach UE niż z USA.Curiosity pisze:Albo bezpośrednio od wydawcy (uwaga na cenę wysyłki), albo trzeba będzie pomęczyć planszomanię/Planszostrefę o kolejną"zbiorówkę".
- mikeyoski
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 177 times
- Kontakt:
Może by tak zainteresować któregoś z naszych wydawców i wrzucić to na wspieram.to... Narobiliście mi smaka 
Tapnięte z espiątki

Tapnięte z espiątki
- Muad'Dib
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 135 times
Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacji
A szmatek nienawidzę.

IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Jak dla mnie Arcane Tinman to jakość 80% FFG, a cena 50% FFG. Zdecydowanie bliżej Arcanom do FFG niż do Maydayów.Muad'Dib pisze:Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacjiA szmatek nienawidzę.
+1. Moje koszulki z pierwszego wyboru (drugim byłyby pewnie Swan Panasia). Cena 50 FFG, IMHO jakość to nawet więcej niż 80% - sztywne, grube, zakoszulkowałem już kilka tysięcy kart, żaden Tinmen mi się nie rozleciał. Bez porównania z Maydayami - II ligi wyżej.misioooo pisze:Jak dla mnie Arcane Tinman to jakość 80% FFG, a cena 50% FFG. Zdecydowanie bliżej Arcanom do FFG niż do Maydayów.Muad'Dib pisze:Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacjiA szmatek nienawidzę.
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 107 times
Ech szkoda, że nie ma pełnej polskiej wersji
Zwłaszcza, że przejrzałem instrukcję i gra wydaje się wspaniała. Coś jednak czuję, że jest zbyt niszowa aby były jakiejkolwiek szanse na polską edycję.

Co poza instrukcją chciałbyś spolszczać? Nazwy typu "Success"? Tam tekstu jest co kot napłakał. Poza tekstem na kartach masz wszędzie symbole/ikony (opisane w instrukcji po polsku).karawanken pisze:Ech szkoda, że nie ma pełnej polskiej wersjiZwłaszcza, że przejrzałem instrukcję i gra wydaje się wspaniała. Coś jednak czuję, że jest zbyt niszowa aby były jakiejkolwiek szanse na polską edycję.
Chociaż jak widać, ktoś to Kerbalizuje

Ostatnio zmieniony 12 sie 2016, 12:32 przez misioooo, łącznie zmieniany 1 raz.