Leaving Earth (Joseph Fatula)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Leaving Earth

Post autor: adikom5777 »

Ja mam fizycznie (i w instrukcji) w podstawce:
24 karty misji plus 3 misje z dodatku Merkury
33 karty lokalizacji plus 5 z dodatku Merkury
133 karty komponentów plus 3 z dodatku Merkury

Reszta jest tak samo jak lista powyżej
misioooo
Been thanked: 3 times

Re: Leaving Earth

Post autor: misioooo »

Możliwe, zawartość podstawki wziąłem z bgg, outer planets z instrukcji.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 512 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Coen »

Curiosity pisze:Polska instrukcja - rozszerzona

No i wreszcie jest - całkowicie spolszczona instrukcja do Leaving Earth.
Instrukcja ta to wspólny wysiłek mój i misiaaaa. Misioooo zrobił tłumaczenie stron 34- oraz wyodrębnił wszystkie grafiki i tabelki, a ja początek, czyli strony 1-33 oraz skład całości.
Jestem już po lekturze instrukcji, ale jeszcze przed pierwszą rozgrywką :)
Znalazłem malutki błąd w zasadach.
W streszczeniu zasad - Koniec roku: "Kosmonauci na Ziemi konsumują Zaopatrzenie;jedna jednostka wystarczy dla 5 kosmonautów. Każdy kosmonauta, który się nie posili, umiera."
Powinno być poza Ziemią, kosmonauci na Ziemi przetrwają automatycznie :)
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
misioooo

Qrde... 23 godzina... Ta gra ma syndrom "jeszcze tylko jeden rok". Miałem dziś tylko zacząć... Poziom hard solo, podstawka z Merkury. Zestaw misji chyba najgorszy... Same maluchy i extraterrestial life za 40pkt. W sumie 102 punkty na stole... Plan uknułem, aby same sondy kamikaze przesłać i wyeliminować tę misję. I się okazało, że na Marsie jest życie! Zostało mi 8 lat i muszę tam polecieć i wrócić, inaczej game over... Mam pewne Atlasy i Juno. Soyuz ma 3 karty, ale na kilkanaście odpaleń same sukcesy... Mogłem je usuwać, bo teraz jak zawiedzie to... Game over. Człowieka w kosmos nie wysłałem i nie planuję.
Ta gra jest dla mnie mega dobra, jak cywilizacja na PC z syndromem jeszcze tylko jednej tury... I za oknem świta.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
orzeh
Has thanked: 138 times
Been thanked: 208 times
Kontakt:

Post autor: orzeh »

Ale zazdroszczę :) Po dzisiejszym graniu już nie mam siły na LE a baaardzo mnie ciągnie :)
Powodzenia "w misjach"!
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3093 times
Been thanked: 2703 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Coen pisze:błąd w zasadach.
W streszczeniu zasad - Koniec roku: "Kosmonauci na Ziemi konsumują Zaopatrzenie;jedna jednostka wystarczy dla 5 kosmonautów. Każdy kosmonauta, który się nie posili, umiera."
Powinno być poza Ziemią, kosmonauci na Ziemi przetrwają automatycznie :)
Masz absolutną rację. Dzięki!
Przebywam teraz na urlopie na wsi i nie mam ze sobą laptopa i pliku źródłowego, dlatego wersję poprawioną wrzucę w okolicy soboty.

Czy zauważyłeś coś jeszcze? Jak ogólnie oceniasz tłumaczenie?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
misioooo

Wczoraj nie skończyłem rozgrywki, ale... Dziś z samego rana kolejną wyprawę sobie zaplanowałem :) Bardzo dawno nie miałem na stole gry, która by tak wciągała i skłaniała do myślenia o niej również a dala od stołu ("może jak wezmę taki napęd...").

Obejrzałem wcześniej kilka playthrough na youtubie. Czytałem (i tłumaczyłem) instrukcję. I podczas mojej wczoraj rozpoczętej, pierwszej rozgrywki do instrukcji tylko jeden raz sięgnąłem... Aby się upewnić, że nic nie pomijam, bo mechanicznie to jakaś strasznie prosta gra jest! Okazało się, że gram dobrze (jedynie cenę sondy sobie ubzdurałem = 1 zamiast 2) ;P

Po robocie trzeba chyba będzie zakupić technologię rakietową Saturn V, bo chytry plan mi się właśnie rodzi na podbój totalny Marsa... :twisted:

Sugeruję, aby od razu zacząć korzystać z tabeli udźwigu dla rakiet. Liczenie wymaganego ciągu ze wzrou trudność x 8 = ciąg wymagany strasznie komplikuje sprawę. Z tabelką zerkamy na nią i po temacie. Po kilku startach już nawet pamiętam niektóre rakiety ile mogą unieść przy danej złożoności manewru :) Jest to na prawdę proste. Gorzej z wykombinowaniem jak tu z dostępnymi technologiami jak najtaniej/najefektywniej jakiś pojazd wysłać w przestrzeń kosmiczną... Oj głowa boli.
Awatar użytkownika
Dwntn
Has thanked: 14 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Dwntn »

misioooo pisze:(...) Aby się upewnić, że nic nie pomijam, bo mechanicznie to jakaś strasznie prosta gra jest!
Ja też dziś przeczytałem instrukcję i dziwiłem się że zasady tak naprawdę mieszczą się na jednej stronie A4 (nota bene jest podsumowanie zasad w centralnej części instrukcji), natomiast pozostała część instrukcji służy bardziej jako wprowadzenie do nauki o działaniu rakiet (rocket science :twisted: ) oraz objaśnieniu koncepcji gry.

Planuję na dzisiejszy wieczór pierwszą próbną rozgrywkę. Zobaczymy jak mi pójdzie podbój Merkurego (tak, obrałem go na cel swoich dzisiejszych zmagań) ;)

Pozdrawiam,

- K.
misioooo

Dwntn pisze: Planuję na dzisiejszy wieczór pierwszą próbną rozgrywkę. Zobaczymy jak mi pójdzie podbój Merkurego (tak, obrałem go na cel swoich dzisiejszych zmagań) ;)

Pozdrawiam,

- K.
Się okaże czy będziesz miał jakąś misję na Merkurym :) No chyba, że chcesz polatać w przestrzeni dla rozrywki (co też przy tym tytule może być ciekawe).
Toomek
Been thanked: 1 time

Post autor: Toomek »

Gra doszła, zakoszulkowałem całość (poza kwadratami planet - je olewam) w Tinmeny. Dodatkowo posegregowałem w torebki strunowe - zwłaszcza karty rakiet/sond/misji żeby przyspieszyć setup... i wszysko weszło z powrotem w pudełka. Żeby nie bawić się w Tetrisa przy każdym skladaniu z Outer Planets wyciągnąłem trzy notesiki (nie oszukujmy się- nie będę z nich korzystał symultanicznie) i rozłożyłem gry na dwa pudełka.

Jestem pod wrażeniem grafik i całego wykonania - jedna z najładniejszych gier, które mam. Nie mogę się doczekać pierwszego lotu! :D
Awatar użytkownika
Maxxx76
Been thanked: 2 times

Post autor: Maxxx76 »

Czekam na Wasze opinie :-)
Awatar użytkownika
orzeh
Kontakt:

Za kilkadziesiąt minut usiądę do pierwszej rozgrywki solo :)
Postaram się coś napisać!
Awatar użytkownika
Coen

Curiosity pisze: Masz absolutną rację. Dzięki!
Przebywam teraz na urlopie na wsi i nie mam ze sobą laptopa i pliku źródłowego, dlatego wersję poprawioną wrzucę w okolicy soboty.
Czy zauważyłeś coś jeszcze? Jak ogólnie oceniasz tłumaczenie?
Nic więcej nie rzuciło mi się w oczy, a tłumaczenie, tak jak pisałem już wcześniej, bardzo dobre.

Ale mimo tego, że zasady proste, to trochę kłopotu mi sprawiły podczas dzisiejszej pierwszej próbnej rozgrywki.
Zerknijcie i pomóżcie, założyłem nowy wątek w zasadach: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 42&t=44591

Gra ma duży potencjał, pewnie wskoczy do mojej TOP3-TOP5 :) bardzo często gram solo, tematyka też mi bardzo bliska, matematyki sporo - to jest gra dla mnie 8)
Mam takie gry,
Awatar użytkownika
orzeh
Kontakt:

Mam podobne, pozytywne odczucia. Świetnie się grało.
Tematyka mi "siedzi" baardzo, rozgrywka dla mnie jest wymagająca a to o to chodzi czyli same plusy :)
Mogę, jak na razie, ponarzekać tylko na pudełko - nie potrafię wszystkiego tak poukładać żeby mi się fajnie zamykało :(
Awatar użytkownika
Coen

orzeh pisze:Mam podobne, pozytywne odczucia. Świetnie się grało.
Tematyka mi "siedzi" baardzo, rozgrywka dla mnie jest wymagająca a to o to chodzi czyli same plusy :)
Mogę, jak na razie, ponarzekać tylko na pudełko - nie potrafię wszystkiego tak poukładać żeby mi się fajnie zamykało :(
No pudełko malutkie. Trzeba będzie chyba zrobić jak gdzieś misioooo pisał.
Drewniane pudełko dokupić, odpowiednimi grafikami okleić, porządna wypraska w środku dla gry i dodatku i będzie git :)
Mam takie gry,
dgd79
Has thanked: 3 times

Post autor: dgd79 »

szkoda,ze trafiłem na ten wątek :evil:

tak czysto hipotetycznie, jest szansa na kupienie tej gry gdziekolwiek?
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3093 times
Been thanked: 2703 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Albo bezpośrednio od wydawcy (uwaga na cenę wysyłki), albo trzeba będzie pomęczyć planszomanię/Planszostrefę o kolejną"zbiorówkę".
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
misioooo

Curiosity pisze:Albo bezpośrednio od wydawcy (uwaga na cenę wysyłki), albo trzeba będzie pomęczyć planszomanię/Planszostrefę o kolejną"zbiorówkę".
Z tego co wiem to minimum logistyczne, aby takie zamówienie miało sens to ponad 20szt... Inaczej się to nie kalkuluje. Ale! Poszukać można na zachodznich sklepach. Philibert na pewno to miał w ofercie. Zawsze to taniej zapłacić za wysyłkę w ramach UE niż z USA.
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

Może by tak zainteresować któregoś z naszych wydawców i wrzucić to na wspieram.to... Narobiliście mi smaka :-)

Tapnięte z espiątki
dgd79
Has thanked: 3 times

Post autor: dgd79 »

było by miło

póki co proponuje spamować sklepy, patrząc na topic powinno się zebrać co najmniej 20 chętnych ;)
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 112 times
Been thanked: 135 times

Post autor: Muad'Dib »

Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacji ;) A szmatek nienawidzę.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
misioooo

Muad'Dib pisze:Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacji ;) A szmatek nienawidzę.
Jak dla mnie Arcane Tinman to jakość 80% FFG, a cena 50% FFG. Zdecydowanie bliżej Arcanom do FFG niż do Maydayów.
Toomek
Been thanked: 1 time

Post autor: Toomek »

misioooo pisze:
Muad'Dib pisze:Jak się mają te koszulki Arcane do UltraPro? Generalnie nigdy nie używałem żadnych poza UltraPro i FFG (oraz Magnum Premium do 7 Cudów). Na razie tylko zakupiłem opakowania na minicd do lokacji ;) A szmatek nienawidzę.
Jak dla mnie Arcane Tinman to jakość 80% FFG, a cena 50% FFG. Zdecydowanie bliżej Arcanom do FFG niż do Maydayów.
+1. Moje koszulki z pierwszego wyboru (drugim byłyby pewnie Swan Panasia). Cena 50 FFG, IMHO jakość to nawet więcej niż 80% - sztywne, grube, zakoszulkowałem już kilka tysięcy kart, żaden Tinmen mi się nie rozleciał. Bez porównania z Maydayami - II ligi wyżej.
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 107 times

Post autor: karawanken »

Ech szkoda, że nie ma pełnej polskiej wersji :( Zwłaszcza, że przejrzałem instrukcję i gra wydaje się wspaniała. Coś jednak czuję, że jest zbyt niszowa aby były jakiejkolwiek szanse na polską edycję.
misioooo

karawanken pisze:Ech szkoda, że nie ma pełnej polskiej wersji :( Zwłaszcza, że przejrzałem instrukcję i gra wydaje się wspaniała. Coś jednak czuję, że jest zbyt niszowa aby były jakiejkolwiek szanse na polską edycję.
Co poza instrukcją chciałbyś spolszczać? Nazwy typu "Success"? Tam tekstu jest co kot napłakał. Poza tekstem na kartach masz wszędzie symbole/ikony (opisane w instrukcji po polsku).
Chociaż jak widać, ktoś to Kerbalizuje :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 sie 2016, 12:32 przez misioooo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ