[Warszawa] AGRESOR Inżynieria Środowiska PW sobota-niedziela
- Don Simon
- Moderator
- Been thanked: 1 time
Re: [Warszawa] AGRESOR Politechnika Sobota-Niedziela
Nie dacie troche pospac czlowiekowijax pisze: Chyba bede mogl. Jesli tak, to tez w podobnych granicach, choc wolalbym od 10:00.

To ja bede pewnie 10-11 - postaram sie kolo 10, zeby pozniej nie czekac godzine na rozgrywke. Umawiamy sie na cos konkretnego, czy gramy w roznosci?
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- bazik
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
umawianie sie zwykle nie dziala bo przychodzi np 7 osob choc planowana byla gra 6 osobowa... ja raczej bede otwarty na propozycje, i bede mial swoje nowe (i stare) zabawki
- Don Simon
- Moderator
Mozna sie umowic na gre 3 lub 4-os z wieksza szansa na realizacjebazik pisze:umawianie sie zwykle nie dziala bo przychodzi np 7 osob choc planowana byla gra 6 osobowa... ja raczej bede otwarty na propozycje, i bede mial swoje nowe (i stare) zabawki

To ja zapytam - jest ktos chetny na Starcraft w wersji 2-os lub 3-os?
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
- siepu
- Has thanked: 427 times
- Been thanked: 422 times
Ja będę chętny, chociaż osobiście uważam, że gra najlepiej sprawdza się w 4 osobyDon Simon pisze:To ja zapytam - jest ktos chetny na Starcraft w wersji 2-os lub 3-os?

Powinienem sie pojawic - wezme Brass, Razzia! i cos jeszcze
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Poszukuję chętnych do gry w Through the Ages. Gry nie trzeba chyba reklamować.
Chciałbym zagrać w niedzielę od 10.00. Potrzebne są cztery osoby, na razie mamy dwie:
- Konrad
- Siepu
Zbieram zainteresowanych.

- Konrad
- Siepu
- bazik
jesli chcesz zagrac w jakis wariant regul krotszy to ja jestem chetny bardzo. mam czas do 15tej, wiec jesli chcesz od razu full game to odpadam.Konrad pisze:Poszukuję chętnych do gry w Through the Ages. Gry nie trzeba chyba reklamować.Chciałbym zagrać w niedzielę od 10.00. Potrzebne są cztery osoby, na razie mamy dwie:
- Konrad
- Siepu
(i jeszcze - ten czlowiek z czech co byl na pionkach upieral sie zeby sie gry uczyc w 3 osoby, bo inaczej downtime zabija.)
Tak. Wczoraj odebrałem paczkę.Pancho pisze:A skąd masz grę jeżeli można wiedzieć, z USA?

- raj
- Administrator
- Has thanked: 338 times
- Been thanked: 1006 times
- Kontakt:
To ja tez chetnie.Konrad pisze:Poszukuję chętnych do gry w Through the Ages. Gry nie trzeba chyba reklamować.Chciałbym zagrać w niedzielę od 10.00. Potrzebne są cztery osoby, na razie mamy dwie:
- Konrad
- Siepu
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Chcę zagrać Advanced Game, czyli nie Simple i nie Full. Trudno mi powiedzieć ile to zajmie czasu... Do 15.00 możemy nie dać rady...bazik pisze: jesli chcesz zagrac w jakis wariant regul krotszy to ja jestem chetny bardzo. mam czas do 15tej, wiec jesli chcesz od razu full game to odpadam.
(i jeszcze - ten czlowiek z czech co byl na pionkach upieral sie zeby sie gry uczyc w 3 osoby, bo inaczej downtime zabija.)
W sumie już zadeklarowałem, że szukam czterech, więc chyba spróbujemy we cztery osoby. W trzy jakoś tak smutno się gra. No i zwykle jest motyw "2 na 1" Może po prostu zróbmy tak, że wszyscy się zobowiążą przeczytać instrukcję.
- Don Simon
- Moderator
No to szkoda, ze nie napisales tego wczesniej.Konrad pisze: W sumie już zadeklarowałem, że szukam czterech, więc chyba spróbujemy we cztery osoby. W trzy jakoś tak smutno się gra. No i zwykle jest motyw "2 na 1" Może po prostu zróbmy tak, że wszyscy się zobowiążą przeczytać instrukcję.
Zaraz spotkanie, gramy do 23, a na 10 mamy byc z przeczytana instrukcja?

- bazik
4 ok, regul nie przeczytam (patrz co pisze szymon), jesli sie boicie ze do 15tej to za malo i mnie nie chcecie to sie nie obraze, tak czy inaczej bede o 10tej.
- siepu
Don Simon pisze:No to szkoda, ze nie napisales tego wczesniej.
Zaraz spotkanie, gramy do 23, a na 10 mamy byc z przeczytana instrukcja?.
Konrad pisze:Chciałbym zagrać w niedzielę od 10.00

- Don Simon
- Moderator
Aaaa, no tak. To zmienia postac rzeczy.siepu pisze:Konrad pisze:Chciałbym zagrać w niedzielę od 10.00
To ja sie w ogole nie odzywam

Zgłaszam się do gry w Through the Ages. Moge grać choćby i do 2300.
- raj
- Administrator
- Has thanked: 338 times
- Been thanked: 1006 times
- Kontakt:
Ok, czyli mamy komplet?
skad mozna sciagnac instrukcje?
skad mozna sciagnac instrukcje?
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Okej, czyli wynika, że mamy skład (bazik zrezygnował):
- ja
- Siepu
- Rajgildia
- Anon
Widzimy się w niedzielę o 10.00 na Politechnice. Klucz wezmę. Proszę się za bardzo nie spóźniać.
Instrukcji w sieci nie znalazłem, jak ktoś znajdzie niech da znać. Jeżeli nikt nie znajdzie wymóg przeczytania automatycznie ulega anulowaniu.
- ja
- Siepu
- Rajgildia
- Anon
Widzimy się w niedzielę o 10.00 na Politechnice. Klucz wezmę. Proszę się za bardzo nie spóźniać.
Instrukcji w sieci nie znalazłem, jak ktoś znajdzie niech da znać. Jeżeli nikt nie znajdzie wymóg przeczytania automatycznie ulega anulowaniu.

Witam
A nie da się w 5 ??
Jesli nie to i tak wpadne posłuchać tłumaczenai
I może ktoś się pojawi na Haniballa Rome vs Cartagina
A nie da się w 5 ??
Jesli nie to i tak wpadne posłuchać tłumaczenai

I może ktoś się pojawi na Haniballa Rome vs Cartagina
Nie obiecuje, bo mialem byc dzis, a nie wyszlo. Sa szanse ze jutro po poludniu sie zjawie - chetnie bym zobaczyl te pozycje. Na PW masz tel do mnie
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Moja lista gier Mój blog
Niestety nie. Podobno i na 4 gra mocno się dłuży. Możesz być rezerwowym jakby ktoś się w ostatniej chwili zagubił.Forever pisze:A nie da się w 5 ??

No to jesteśmy po pierwszej rozgrywce w Through the Ages. Skład mieliśmy mocno zmieniony w stosunku do założeń, bo Rajgildia i Anon się spóźnili i na ich miejsce weszli Ostry z Foreverem. Od połowy gry za to Siepa zastepował spóźniony Anon.
Zagraliśmy Advanced Game (czyli na 2 ery). "Set up" zajał około 15 minut, tłumaczenie zasad jakieś 45 minut, sama rozgrywka około 4,5 godziny. W początkowej fazie uzyskałem mocną przewagę poprzez zdobywanie akcji cywilnych, później jednak jakoś się ona rozmyła (chyba dlatego, że za bardzo poszedłem w cuda). Ostry skupił się na ozwoju militarnym, co nie przyniosło niestety skutku (Siepu dzikim fartem obronił się przed jego agresją) i mocno go spowolniło. Siepu skupił się mniej na rozwoju, a bardziej na wczesnym klepaniu kultury (czyli de facto punktów zwycięstwa). Forever w sumie nie wiem co dokładnie robił, bo ruszał się zaraz po mnie, więc w czasie, kiedy podliczałem sobie produkcję. W dalszej części gry Siepa zastąpił Anon i zaczął iść w stronę militarną, co poszło mu znacznie lepiej niż wcześniej Ostremu (terroryzował tym głównie mnie, ale największe szkody wyrzadził Foreverowi niszcząć mu największe kopalnie). W końcówce trochę podgoniłem i ostatecznie skończyło się Anon, ja, Forever, Ostry. Trochę kontrowersji wzbudziły punktujące wydarzenia pod koniec gry, ale jakoś je przetrwaliśmy (bulwersował się najbardziej oczywiście Forever
).
Sama gra chyba wszystkim bardzo się spodobała. Jedyny minus, to długie oczekiwanie na swoją kolejkę, które jednak nie było tak masakryczne jakiego się spodziewaliśmy. Generalnie jednak następną grę zagrałbym we trzech.
Gra podobna jest koncepcyjnie do Race for the Galaxy, ale jest dużo dłuższa, dużo bardziej nastawiona na rozbudowę imperium i zawiera sporo elementów interakcyjnych. Na razie dałem jej optymistycznie 9/10 na BGG. 
Zagraliśmy Advanced Game (czyli na 2 ery). "Set up" zajał około 15 minut, tłumaczenie zasad jakieś 45 minut, sama rozgrywka około 4,5 godziny. W początkowej fazie uzyskałem mocną przewagę poprzez zdobywanie akcji cywilnych, później jednak jakoś się ona rozmyła (chyba dlatego, że za bardzo poszedłem w cuda). Ostry skupił się na ozwoju militarnym, co nie przyniosło niestety skutku (Siepu dzikim fartem obronił się przed jego agresją) i mocno go spowolniło. Siepu skupił się mniej na rozwoju, a bardziej na wczesnym klepaniu kultury (czyli de facto punktów zwycięstwa). Forever w sumie nie wiem co dokładnie robił, bo ruszał się zaraz po mnie, więc w czasie, kiedy podliczałem sobie produkcję. W dalszej części gry Siepa zastąpił Anon i zaczął iść w stronę militarną, co poszło mu znacznie lepiej niż wcześniej Ostremu (terroryzował tym głównie mnie, ale największe szkody wyrzadził Foreverowi niszcząć mu największe kopalnie). W końcówce trochę podgoniłem i ostatecznie skończyło się Anon, ja, Forever, Ostry. Trochę kontrowersji wzbudziły punktujące wydarzenia pod koniec gry, ale jakoś je przetrwaliśmy (bulwersował się najbardziej oczywiście Forever

Sama gra chyba wszystkim bardzo się spodobała. Jedyny minus, to długie oczekiwanie na swoją kolejkę, które jednak nie było tak masakryczne jakiego się spodziewaliśmy. Generalnie jednak następną grę zagrałbym we trzech.

- siepu
Gra naprawdę mi się podobała, no i cieszy, że moja kochana cywilizacja mimo że pod rządami innej osoby, to jednak pokazała wszystkim, kto tu rządzi
Jestem chętny na powtórkę.
Myślałem też trochę o samej grze - irytuje mnie strasznie długi czas rozgrywki i dlatego sugeruję wprowadzić pewien patent zwący się SYMULTANICZNOŚCIĄ
Sama gra właściwie bez zmian, różnice:
- na początku tury poczynając od pierwszego gracza po kolei każdy z graczy ma możliwość zagrania eventu/pactu/najazdu/i tym podobnych rzeczy, które robi się na początku tury.
- następnie poczynając od pierwszego gracza po kolei każdy z graczy ma możliwość kupienia kart za odpowiednią ilość akcji. Karty uzupełniane są po kolejce każdego z graczy, jak ostatni gracz wybierze (bądź nie) co mu pasuje, zaczyna się dalsza, normalna część tury.
- na końcu tury znacznik pierwszego gracza jest przekazywany do następnego gracza.
Mogą niby wystąpić pewnie problemy przy akcjach wymagających poświęcenia wszystkich akcji, ale wtedy gracz, który zamierza czegoś takiego użyć po prostu pasuje przy kupowaniu kart. IMHO modyfikacja niewielka a przyspieszająca grę o conajmniej połowę.

Myślałem też trochę o samej grze - irytuje mnie strasznie długi czas rozgrywki i dlatego sugeruję wprowadzić pewien patent zwący się SYMULTANICZNOŚCIĄ

- na początku tury poczynając od pierwszego gracza po kolei każdy z graczy ma możliwość zagrania eventu/pactu/najazdu/i tym podobnych rzeczy, które robi się na początku tury.
- następnie poczynając od pierwszego gracza po kolei każdy z graczy ma możliwość kupienia kart za odpowiednią ilość akcji. Karty uzupełniane są po kolejce każdego z graczy, jak ostatni gracz wybierze (bądź nie) co mu pasuje, zaczyna się dalsza, normalna część tury.
- na końcu tury znacznik pierwszego gracza jest przekazywany do następnego gracza.
Mogą niby wystąpić pewnie problemy przy akcjach wymagających poświęcenia wszystkich akcji, ale wtedy gracz, który zamierza czegoś takiego użyć po prostu pasuje przy kupowaniu kart. IMHO modyfikacja niewielka a przyspieszająca grę o conajmniej połowę.
To chyba wszystko, co muszę wiedzieć o poziomie interakcji w tej grze :)Konrad pisze:Forever w sumie nie wiem co dokładnie robił, bo ruszał się zaraz po mnie, więc w czasie, kiedy podliczałem sobie produkcję.