Darkest Dungeon: The Board Game (Nick Niotis, Argyris Pouggouras)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
manicminer
Has thanked: 92 times
Been thanked: 134 times

Re: Darkest Dungeon: The Board Game (Nick Niotis, Argyris Pouggouras)

Post autor: manicminer »

Świetny opis, właśnie skomplikowanie zasad mnie zastanawiało. Co do trudności, to możliwe że z dodatkami będzie ona dużo wyższa, bo przecież w DD im głębiej tym ciężej.
bartekb8
Has thanked: 78 times
Been thanked: 65 times

Post autor: bartekb8 »

Myślę że zasady same w sobie nie są skomplikowane, to raczej ciągła konieczność pamiętania o stanach i obliczania obrażeń i efektów może sprawić problem. Mam nadzieję że tylko na początku, chociaż przy grze solo to i tak liczy się razy 4 (a w zasadzie x8 z przeciwnikami).
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 596 times

Post autor: gogovsky »

Znaczy na 4 osoby to nawet nie zauważyłem/odczułem zresztą statusy to żadna filozofia większą/mniejsza szansa na krytyk lub trafienie, a bleed/blight za kazdy stack obrażenia, stunt tracisz akcje/przeciwnik turę. Układasz stacki łatwo się to śledzi. Natomiast solo na 4 bohaterów to jest ciut roboty.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
gogovsky

Dobra rozegraliśmy pełny run 3 bossów + darkest dungeon. Opiszę wrażenia, ale krótko, bo szkoda strzępić ryja. Na start 2 sprawy jeśli czekacie na te grę to raczej zachowacie hajs w portfelach, po 2 jeśli na słowo homerules dostajecie ataku piany to o tej grze możecie zapomnieć :) Podtrzymuje wszystko co pisałem o walce mechanicznie nie ma się do czego przyczepić. Ale gra w tej formie jaka jest, jest niegrywalna, klasyczne Mythic Games niezbalansowana gra, bez playtestów :D Kasa po prostu się sypie jak oszalała, to co jest największym plusem/rozkmina/mechanizmem komputerowej, czyli zarządzania plecakiem tu nie istnieje, mamy magiczną skrzynie bez dna, więc hajsu to często nawet szkoda liczyć jak masz 150, a w mieście wydałeś 23 robiąc wszystko co chcesz. Myślałem, żę to kwestia farta w 2 pierwszych scenariuszach, ale nie potem 2 praktycznie skipneliśmy, bo poprzednie na maxa expa mieliśmy, a nawet się go wydać nie da, więc 1 skipneliśmy w 1 pokoju, a jeden po jakiś 2-3. Drugi problem losowanie przeciwników/poziom trudności, serio cała grę mieliśmy chyba tylko 1 rzut na deathdoor albo żadnego, to że w dungeonie lvl 3 mogą się jedynki wylosować to jest śmiech na sali. A już ostateczny Boss to była po prostu żenada stał se, a my go klepaliśmy. Zawód większy, niż w Gloomhaven. Gdyby nie sentyment, bo przeszedłem X razy komputerową/mody itd. już dawno bym wystawił na forum/olx. Liczę, że jakimś cudem ktoś zrobi jakieś patche balansujące i będzie można w to sensownie zagrać, na obecnym poziomie i tej instrukcji gra nadaje się do hasioka.
Torquemada666
Has thanked: 307 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Torquemada666 »

Hasiok czyli śmietnik :)

Ale ostudziłeś moją chęć do tej gry.
jediwolf
Has thanked: 112 times
Been thanked: 103 times

Post autor: jediwolf »

gogovsky pisze: 24 lip 2023, 01:04 Dobra rozegraliśmy pełny run 3 bossów + darkest dungeon. Opiszę wrażenia, ale krótko, bo szkoda strzępić ryja. Na start 2 sprawy jeśli czekacie na te grę to raczej zachowacie hajs w portfelach, po 2 jeśli na słowo homerules dostajecie ataku piany to o tej grze możecie zapomnieć :) Podtrzymuje wszystko co pisałem o walce mechanicznie nie ma się do czego przyczepić. Ale gra w tej formie jaka jest, jest niegrywalna, klasyczne Mythic Games niezbalansowana gra, bez playtestów :D Kasa po prostu się sypie jak oszalała, to co jest największym plusem/rozkmina/mechanizmem komputerowej, czyli zarządzania plecakiem tu nie istnieje, mamy magiczną skrzynie bez dna, więc hajsu to często nawet szkoda liczyć jak masz 150, a w mieście wydałeś 23 robiąc wszystko co chcesz. Myślałem, żę to kwestia farta w 2 pierwszych scenariuszach, ale nie potem 2 praktycznie skipneliśmy, bo poprzednie na maxa expa mieliśmy, a nawet się go wydać nie da, więc 1 skipneliśmy w 1 pokoju, a jeden po jakiś 2-3. Drugi problem losowanie przeciwników/poziom trudności, serio cała grę mieliśmy chyba tylko 1 rzut na deathdoor albo żadnego, to że w dungeonie lvl 3 mogą się jedynki wylosować to jest śmiech na sali. A już ostateczny Boss to była po prostu żenada stał se, a my go klepaliśmy. Zawód większy, niż w Gloomhaven. Gdyby nie sentyment, bo przeszedłem X razy komputerową/mody itd. już dawno bym wystawił na forum/olx. Liczę, że jakimś cudem ktoś zrobi jakieś patche balansujące i będzie można w to sensownie zagrać, na obecnym poziomie i tej instrukcji gra nadaje się do hasioka.
Dlatego właśnie bałem się wspierać tę grę. Mam już pewne doświadczenie z Mythic Games i im nie ufam. Czytając inne fora i opinie ludzie mniej więcej podzielają Twoją opinię. Nice. W chu kasy w kieszeni zostało na lepsze gry :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3740 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

Zaskakuje mnie jak bardzo jedna opinia sprawdza, ze wszycy ida - "no tak, nie bylo warto! uff"
W temacie Darwin's Journey to samo - jedna osoba, rzucila negatywna opinie, inni ktorzy nie grali i nie kupili "jak ktos psize, ze gra zepsuta, to juz spada z listy zakupowej" xD

Mi sie udalo raz zagrac - rzeczywiscie to o czym mowi gogovsky, da sie zaobserwowac (nadmiar hajsu), ale mielismy wciaz spory fun gry - jak pogram dalej kiedys to napisze cos wiecej, ale gra pierwsze wrazenie robi bardzo pozytywne
gogovsky

Dużo głosów np na grupie na FB jest :p I mechanicznie brak plecaka to też duży problem, bo włażenie do lochu dokładne takie samo klepanie wrogów jest turbo nudne umówmy się, nawet jeśli walka daje nawet spoko emocje.

EDIT i zapomniałem:d Najwięcej biją korytarze, sytuacja w której scoutujemy ooo walka super wyleczymy się, raczej nie jest pożądana w grze DD (mowa o Dungeonie lvl 2/3)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 280 times
Been thanked: 920 times

Post autor: Ayaram »

japanczyk pisze: 24 lip 2023, 10:23 Zaskakuje mnie jak bardzo jedna opinia sprawdza, ze wszycy ida - "no tak, nie bylo warto! uff"
W temacie Darwin's Journey to samo - jedna osoba, rzucila negatywna opinie, inni ktorzy nie grali i nie kupili "jak ktos psize, ze gra zepsuta, to juz spada z listy zakupowej" xD

Mi sie udalo raz zagrac - rzeczywiscie to o czym mowi gogovsky, da sie zaobserwowac (nadmiar hajsu), ale mielismy wciaz spory fun gry - jak pogram dalej kiedys to napisze cos wiecej, ale gra pierwsze wrazenie robi bardzo pozytywne
Do kupna gry (szczególnie w takiej cenie) trzeba zachęcić, a nie nie zniechęcić :wink:

A póki co nic w tym temacie i na netach (wliczając to twój post) szczególnie nie zachęca, pomimo tego, że z chęcią dałbym się DD kupić.
bartekb8

No to prosi się o house rule ograniczenia kasy w grze. To w końcu walka jest nudna czy daje spoko emocje, bo jedno chyba wyklucza drugie? Mnie martwi trochę mikrozarządzanie, bo może mieć wpływ na to czy grę w ogóle będzie mi się chciało wyciągać na stół. Za to na pewno malowanie figurek sprawi dużo frajdy, jaka by gra nie była🙂
Awatar użytkownika
choczkins
Has thanked: 134 times
Been thanked: 46 times

Post autor: choczkins »

Oczywiście szanuje opinię innych graczy, ale wydaje mi się, że podobnie było z Reichbusters opinie w sumie niezbyt przychylne. Pomimo tego zdecydowałem się na zakup i nie żałuję, dla mnie gra jest dobra, na pewno nie wybitna ale daję sporo funu i chętnie do niej wracam. Liczę więc że tutaj będzie podobnie 😉
Mendaks
Been thanked: 91 times

Post autor: Mendaks »

Zapraszam was na materiał o grze :)

https://www.youtube.com/watch?v=DCCHUVzoGTc
tommyray
Has thanked: 586 times
Been thanked: 965 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

japanczyk pisze: 24 lip 2023, 10:23 Zaskakuje mnie jak bardzo jedna opinia sprawdza, ze wszycy ida - "no tak, nie bylo warto! uff"
A dziwisz się po doświadczeniach jakie mamy z Oathsworn, Isofarian, Harakiri… i pewnie wieloma wieloma innymi? Piękne wizualia i partactwo w gameplayu.
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

Choice-supportive bias, confirmation bias. Ludzie, którzy już podjęli decyzję nie rozpatrują argumentów/dowodów obiektywnie. Nadadzą duża wagę tym, które są zgodne z ich decyzją a małą tym, które będą podawać tę decyzję w wątpliwość (lub w ogóle je całkowicie zdeprecjonują, np wymyślą sobie że recenzja była kupiona).

Wszystko dla spokoju ducha i poczucia że nie było się w błędzie :)
Awatar użytkownika
NeoHex
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Post autor: NeoHex »

Obecnie Lucrum prowadzi przedsprzedaż tego tytułu. Czy ktoś wcześniej komentujących ten wątek ograł ten tytuł w większym stopniu niż wcześniej i zechce podzielić się wrażeniami? Interesuje mnie również jak ten tytuł wypada trybie solo :)
gogovsky

NeoHex pisze: 10 kwie 2025, 12:17 Obecnie Lucrum prowadzi przedsprzedaż tego tytułu. Czy ktoś wcześniej komentujących ten wątek ograł ten tytuł w większym stopniu niż wcześniej i zechce podzielić się wrażeniami? Interesuje mnie również jak ten tytuł wypada trybie solo :)
Podstawowe pytanie lubisz komputerowy pierwowzór?
szmajchel
Has thanked: 26 times
Been thanked: 21 times

Post autor: szmajchel »

NeoHex pisze: 10 kwie 2025, 12:17 Obecnie Lucrum prowadzi przedsprzedaż tego tytułu. Czy ktoś wcześniej komentujących ten wątek ograł ten tytuł w większym stopniu niż wcześniej i zechce podzielić się wrażeniami? Interesuje mnie również jak ten tytuł wypada trybie solo :)
Z tego powodu i mi również tytuł wpadł w oko. Ale ocena 6,6 na bgg mnie trochę przeraża :)
PS> Chociaż z tego co czytam to gra miała problemy z crowdfundingiem i część graczy postanowiła za to obniżyć oceny tytułowi.
Avachi
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Avachi »

szmajchel pisze: 10 kwie 2025, 12:26
Z tego powodu i mi również tytuł wpadł w oko. Ale ocena 6,6 na bgg mnie trochę przeraża :)
PS> Chociaż z tego co czytam to gra miała problemy z crowdfundingiem i część graczy postanowiła za to obniżyć oceny tytułowi.
"Problemy" to bardzo delikatne stwierdzenie co do tego co robiło Mythic Games. Poszukaj recenzji, rozgrywek i na podstawie tego oceń. W tym przypadku nie ma sensu brać pod uwagę oceny na bgg.
Awatar użytkownika
NeoHex
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Post autor: NeoHex »

Grałem kiedyś w wersję PC i dobrze to wspominam. Rozumiem, że planszówka dobrze poradziła sobie z przeniesieniem pierwowzoru?
gogovsky

NeoHex pisze: 10 kwie 2025, 13:42 Grałem kiedyś w wersję PC i dobrze to wspominam. Rozumiem, że planszówka dobrze poradziła sobie z przeniesieniem pierwowzoru?
Wręcz przeciwnie jak lubisz pc wersję to nie waz się złotówki wydać, kup za 10 zł wersję pc i sobie zagraj, gra została wykastrowana z 2 najważniejszych aspektów gry. Zarządzanie osada plus zarządzanie plecakiem w lochu. A jako dungeon crawlera to szkoda czasu, zwłaszcza jak ekonomia jest zrypana.
bartekb8

gogovsky pisze: 10 kwie 2025, 14:13 Wręcz przeciwnie jak lubisz pc wersję to nie waz się złotówki wydać, kup za 10 zł wersję pc i sobie zagraj, gra została wykastrowana z 2 najważniejszych aspektów gry. Zarządzanie osada plus zarządzanie plecakiem w lochu. A jako dungeon crawlera to szkoda czasu, zwłaszcza jak ekonomia jest zrypana.
Zarządzanie osadą: słyszałem, że za szybko i za łatwo kumuluje się złoto w tej grze. Czy to o to chodzi?
gogovsky

bartekb8 pisze: 10 kwie 2025, 14:28
gogovsky pisze: 10 kwie 2025, 14:13 Wręcz przeciwnie jak lubisz pc wersję to nie waz się złotówki wydać, kup za 10 zł wersję pc i sobie zagraj, gra została wykastrowana z 2 najważniejszych aspektów gry. Zarządzanie osada plus zarządzanie plecakiem w lochu. A jako dungeon crawlera to szkoda czasu, zwłaszcza jak ekonomia jest zrypana.
Zarządzanie osadą: słyszałem, że za szybko i za łatwo kumuluje się złoto w tej grze. Czy to o to chodzi?
Gold się sypie z nieba + macie tylko 4 postacie, więc nie zarządzacie resztą ekipa(pulą bohaterów) typu temu chorobę usuwamy, tym dwóm usuwamy stress, o nie zamtuz zajęty przez ciecia gdzie pójdzie oprych itd. Nie ma pamiątek, upgrejdy są za kasę, więc nie ma przyjemności (nie ma nad czym myśleć, symulator arabskiego szejka mamy) z ulepszenia budynków itd. Jak ktoś chce się mimo wszystko sam przekonać to mam na sprzedaż zapraszam priv.
bartekb8

DD wymagałaby jakichś house rules, ale patrzyłem na bgg i chyba nikt się tą grą jakoś specjalnie
nie przejmuje (żadnych wariantów/modyfikacji).
Morgon
Has thanked: 80 times
Been thanked: 172 times

Post autor: Morgon »

bartekb8 pisze: 11 kwie 2025, 06:41 DD wymagałaby jakichś house rules, ale patrzyłem na bgg i chyba nikt się tą grą jakoś specjalnie
nie przejmuje (żadnych wariantów/modyfikacji).
Zaczekaj aż udostępnią polską instrukcję, jak dalej nie będziesz pewien to zwyczajnie poczekaj aż zaczną spływać opinie z polskiej wersji bo tych będzie więcej. Ja na pewno podzielę się swoją opinią jak tylko zagram. Póki co trzeba czekać pewnie do sierpnia.
AmdyPL
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: AmdyPL »

Do osób które grały. Niby kontenery już płyną, zaku ostatnio bardzo chwali grę. Ale w ogólnym rozrachunku lepiej sobie odpuścić tak? W oryginale mam 140h. Z gier DD mam przykładowo nemesisy Massive darkness i zmówione grimcoven(grałem w prototyp i mi siadło). Generalnie patrzę na gry planszowe już bardzo ostrożnie z powodu miejsca ile one zajmują. Czy osoby posiadające grę często wyciągacie to na stół czy leży na półce?
ODPOWIEDZ