Pax Hispanica (Phil Eklund)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2856 times

Re: Pax Hispanica (Phil Eklund)

Post autor: Ardel12 »

salaba pisze: 31 paź 2024, 11:35 a nawet czwartej edycji High Frontier 4 All nie wiąże się z takim ryzykiem jak w przypadku Pax Hispanica
Zgadzam się, ale w pudle choć 4 edycja, to dalej trzeba czytać living, bo są zmiany i poprawki. Jak grałem z kumplem co czytał living a ja z pudełka to ciągle się dogadać nie mogliśmy(filnanie druknąłem living).
Langus pisze: 31 paź 2024, 14:24 Stationfall im wyszedł za pierwszym razem, to może już się nauczyli
Stationfall może i tak, ale nowsze dziecko, czyli Interstellar położyli całkowicie i gra w formie z pudełka jest gniotem.

Galakta wrzucała najnowsze zasady jak pamiętam, ale muszą je mieć odpowiednio przed drukiem, po zamrożeniu dostaniemy to co było aktualne pół roku czy więcej przed drukiem. Tutaj w sumie mamy premierę równoległą lub bliską, więc różnic może nie być i dostaniemy wersje po prostu 1.0. Dlatego też jak angielski to nie problem, to najlepiej od razu jechać z angielskimi zasadami by łatwiej ogarnąć living rules.

Ja czekam, pewnie wezmę deluxe jak cena będzie adekwatnie większa względem zwykłej wersji. Jak nie, to może lepiej zwykła i dokupić robione przez kogoś ulepszenia, bo te na bank powstaną.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 324 times
Been thanked: 529 times

Post autor: salaba »

Na deluxe to moim zdaniem szkoda kasy.

High Frontier 4 All wystarczy mi takie jakie jest, nie zaglądam do living rules, bo sam core jest solidny i to jednak co innego niż jakiekolwiek Pax z mnóstwem interakcji.

Interstellar mam na półce, czeka na ogranie w kolejce, ale przez opinie właśnie uznałam, że to pierwsza i ostatnia gra pana Eklunda, którą kupuję w pierwszej edycji czyli wersji 1.0 :D Więcej takiej głupoty nie zrobię.
drzewko
Has thanked: 61 times
Been thanked: 326 times

Post autor: drzewko »

Myśle, że nie ma co sie bać pierwszych edycji. Raczej jak coś to faktycznie sie living rules zmieniają ale same komponenty już nie.

Co do samej Hispaniki to czuje że to bedzie prawdziwy love or hate wśród ludzi.
Jako, że mam pewnie już z 60 partii na koncie i wciąż sprawia mi dużą frajdę to jednak widze te niedociągniecia, ale niestety nie bylem w stanie przekonać Phila do ich poprawy. Z jednej strony to rozumiem bo po wielu z nim rozmowach mam wrażenie, że on uwielbia wrzucać graczy w środek huraganu i dawać im sporą wolność, i tak właśnie jest w Hispanice.
A o jakich niedociągnieciach mowie? Mam dwa które wciąż mnie troche kłują:
- warunek zwycięstwa el Patron jest bardzo nijaki i mało tematyczny
- kingmaking w przypadku gdy nikt nie wygra na torze filozofii i podliczamy tokeny na planszy - ojj tu jest spory kingmaking, bardzo łatwo można innemu graczowi uwalić wszystkie punkty nawet jeśli samemu nie jest się w stanie wygrać - z jednej strony to mega wkurza ale z drugiej troche rozumiem Phila, ktory po prostu lubuje sie w takich interakcjach i daje graczom pełne pole do dogadywania się.
Gra ma też taką małą nieoczywistą wadę, że jak ktoś jest niedoswiadczony to może się mocno zablokować i prawie całą gre nie zrobić nic. No ale przy doświadczonych graczach nie ma takiej szansy moim zdaniem. Moje ostatnie 20-30 gier to zawsze walka o zwyciestwo do samego końca. Ale widziałem ludzi którzy rage quitowali i mowili że nie da sie sprawnie poruszać po "krzyżu".
Otóż da się, ale jak to robic efektywnie to już każdy powinien wypracować sobie sam :)
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Ardel12 pisze: 31 paź 2024, 17:16 Stationfall może i tak, ale nowsze dziecko, czyli Interstellar położyli całkowicie i gra w formie z pudełka jest gniotem.
salaba pisze: 31 paź 2024, 17:27 Interstellar mam na półce, czeka na ogranie w kolejce, ale przez opinie właśnie uznałam, że to pierwsza i ostatnia gra pana Eklunda, którą kupuję w pierwszej edycji czyli wersji 1.0 :D Więcej takiej głupoty nie zrobię.
No tu się zgodzę. Interstellar nie mam, nie grałem, ale zrobiłem rozpoznanie i mi wyszło, że trzeba odpuścić w pierwszej wersji :/
Pax Hispanica mi jakoś w rozpoznaniach moich wychodzi, jako gra, którą polubię. Tu właśnie spory ukłon w stronę @drzewkowych postów. Z wspomnianymi niedociągnięciami jestem się w stanie pogodzić. Do swojej ekipy odbieram tę grę jako otwarty świat morsko, piracko, żeglarskiej nawalanki gdzie będziemy sami budować klimat podczas rozgrywek. No może trochę wspomagani barbadoskim specjałem (;
drzewko
Has thanked: 61 times
Been thanked: 326 times

Post autor: drzewko »

Ja reklamacji nie przyjmuje jak sie nie spodoba :p Ale zawsze służę poradami :)
antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

Również oparłem swoje wsparcie przede wszystkim na relacja @drzewko a również oglądałem ich gry nagrane na tts. Także czuję jakby drzewko był lekko ojcem chrzestnym tego tytułu :D
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Langus pisze: 31 paź 2024, 19:25 Do swojej ekipy odbieram tę grę jako otwarty świat morsko, piracko, żeglarskiej nawalanki gdzie będziemy sami budować klimat podczas rozgrywek.
Mam podobne odczucia. Zobaczymy jak będzie :)
Ciekawe, czy na Alegramy już będzie do zagrania.
pike
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pike »

Za mną chodzi zakup ze względu na temat żeglarski, historyczne odniesienia i w końcu PAX, ale czas rozgrywki wprowadza mnie w konsternację. Co robić, jak żyć?
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

pike pisze: 01 lis 2024, 15:40 Co robić, jak żyć?
Zagrać i na podstawie wrażeń - zadecydować o zakupie. Proste. :D
Bulva
Has thanked: 118 times
Been thanked: 54 times

Post autor: Bulva »

Ale dla trybu solo to raczaj du... :wink:
Awatar użytkownika
salaba

Podobno czas rozgrywki to 3-5h - prawda to?
Awatar użytkownika
misiencjusz
Has thanked: 193 times
Been thanked: 116 times

Post autor: misiencjusz »

salaba pisze: 01 lis 2024, 20:45 Podobno czas rozgrywki to 3-5h - prawda to?
Pierwsze partie może nawet dłużej. W pełnym składzie (2 osoby pierwsza partia, 3 druga partia) wyszło nam prawie 5h. A skończyło się mniej więcej w połowie kalendarza. Po lepszym opanowaniu gry i bardziej świadomym pilnowaniu się nawzajem pewnie wyjdzie podobnie (szybsze akcje, ale też pewnie późniejsze skończenie). W 3 osoby pewnie bliżej 3h.
Rzeszów
BGG: misiencjusz; BGA: misiencjusz; TTS: 446182198
Mam i chętnie zagram Sprzedam Kupię
Awatar użytkownika
salaba

misiencjusz pisze: 01 lis 2024, 21:08
Pierwsze partie może nawet dłużej. W pełnym składzie (2 osoby pierwsza partia, 3 druga partia) wyszło nam prawie 5h. A skończyło się mniej więcej w połowie kalendarza. Po lepszym opanowaniu gry i bardziej świadomym pilnowaniu się nawzajem pewnie wyjdzie podobnie (szybsze akcje, ale też pewnie późniejsze skończenie). W 3 osoby pewnie bliżej 3h.
No to jest to diametralna różnica w porównaniu do Pax Ren czy Pax Pamir 2 ed. Dzięki temu oba tytuły zyskują, mimo swojej złożoności, syndrom kolejnej partii. W przypadku Pax Hispanica w takim razie nie będzie to osiągalne.

Niemniej czekam na pierwsze rozgrywki w sieci, bo jak się zakocham mimo wszystko, to... Nie, nie, poczekam na drugą edycję, bo Phil na bank będzie coś chciał poprawić po tym jak globalne opinie zaczną spływać :)
Awatar użytkownika
Arkhon
Has thanked: 108 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Arkhon »

salaba pisze: 02 lis 2024, 02:25
misiencjusz pisze: 01 lis 2024, 21:08
No to jest to diametralna różnica w porównaniu do Pax Ren czy Pax Pamir 2 ed. Dzięki temu oba tytuły zyskują, mimo swojej złożoności, syndrom kolejnej partii. W przypadku Pax Hispanica w takim razie nie będzie to osiągalne.

Niemniej czekam na pierwsze rozgrywki w sieci, bo jak się zakocham mimo wszystko, to... Nie, nie, poczekam na drugą edycję, bo Phil na bank będzie coś chciał poprawić po tym jak globalne opinie zaczną spływać :)
Grane kilka razy, jak dla mnie Hisp nie ma podskoku do Rena.
Dużo wyższy próg wejścia, nieintuicyjne zasady i mapa. Nie chwyta tak klimatem (przynajmniej mnie), gra sie dłuży a rynek i kapitanowie oznaczeni literami to słaby żart. Może od czasu mych gier coś zmieniono, ale z tego co czytam - nie wiele. Więc napewno odpuszczam.
Awatar użytkownika
matesko
Has thanked: 37 times

Post autor: matesko »

Arkhon pisze: 02 lis 2024, 12:20 Grane kilka razy, jak dla mnie Hisp nie ma podskoku do Rena.
Dużo wyższy próg wejścia, nieintuicyjne zasady i mapa.
Próg wejścia wyższy niż PaxRen? :shock:
spirit7
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: spirit7 »

Kiedy premiera od galakty? mial być listopad a w aktualizacjach planów wydawcy ani słowa o grze
Awatar użytkownika
Ardel12

spirit7 pisze: 10 lis 2024, 14:51 Kiedy premiera od galakty? mial być listopad a w aktualizacjach planów wydawcy ani słowa o grze
Była już informacja, że przesunęli na kolejny rok. Bodaj q1
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1641 times
Been thanked: 1826 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ruszyła przedsprzedaż wersji PL. Jest wersja "retail" i delux (tylko u Galakty).
Wysyłka styczeń/luty.

Źródło: FB Galakty
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Ardel12

I wszystkie 3 pakiety promosków. Dostępne wszędzie. Zamówione.
Awatar użytkownika
salaba

Kupujcie, kupujcie i piszcie po rozgrywce, bo muszę wiedzieć jak im się ten Pax udał ;)
aryss
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Post autor: aryss »

Orientuje sie ktos jakiej wielkosci plansza jest w wersji retail a jaka w deluxe ?
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 147 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

aryss pisze: 09 sty 2025, 23:33 Orientuje sie ktos jakiej wielkosci plansza jest w wersji retail a jaka w deluxe ?
Wydaje mi się, że wersja podstawowa ma plansze. A Deluxe tą sama plansze i plansze-obrusik.
Powinny być takiej samej wielkości.
Tu jest unboxing.
aryss
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Post autor: aryss »

Ok dzieki, jesli sa te same to patrzac na filmik i wielkosc pudla niecale 60x60cm maja
peterps1
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: peterps1 »

Ciekawi mnie wariant solo, wiecie ciś na ten temat?
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Ardel12 pisze: 09 sty 2025, 17:36 I wszystkie 3 pakiety promosków. Dostępne wszędzie. Zamówione.
Przeze mnie też.
Szkoda, że nie ma do nich drewnianych żetonów, trzeba będzie kombinować we własnym zakresie.
ODPOWIEDZ