Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
maciek1211

Re: Wojna o pierścień / War of the ring (R. Di Meglio, M. Maggi, F. Nepitello)

Post autor: maciek1211 »

Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 119 times
Been thanked: 74 times

Post autor: Zerthin »

maciek1211 pisze: 08 gru 2024, 00:28 Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
Najłatwiej jest zapytać sprzedawcę słowami 'podobno w nowym druku plastik jest lepszy - czy to jest nowy druk?'
Yappen
Has thanked: 137 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yappen »

maciek1211 pisze: 08 gru 2024, 00:28 Wiecie jak mogę rozpoznać czy dany egzemplarz jest z najnowszego dodruku? Podobno mają w nim być figurki z lepszego plastiku.
Przed wjechaniem dodruku, kilka sklepów miało grę jeszcze na stanie, więc, żeby mieć 100% pewności, trzeba by było zamówić prosto od Galakty. Ja wziąłem akurat ze sklepu rebela, bo miałem trochę rabatów i wg opisu był to preorder, który wysłali dopiero jak Galakta rozesłała do sklepów, ale na pudełku raczej nie ma żadnego specjalnego oznaczenia, a przynajmniej nie widzę symboli sugerujących numer partii, druku czy czegoś takiego jak to robią niektórzy producenci. Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
maciek1211

Yappen pisze: 08 gru 2024, 13:50
Przed wjechaniem dodruku, kilka sklepów miało grę jeszcze na stanie, więc, żeby mieć 100% pewności, trzeba by było zamówić prosto od Galakty. Ja wziąłem akurat ze sklepu rebela, bo miałem trochę rabatów i wg opisu był to preorder, który wysłali dopiero jak Galakta rozesłała do sklepów, ale na pudełku raczej nie ma żadnego specjalnego oznaczenia, a przynajmniej nie widzę symboli sugerujących numer partii, druku czy czegoś takiego jak to robią niektórzy producenci. Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.
A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?
Yappen
Has thanked: 137 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yappen »

maciek1211 pisze: 08 gru 2024, 15:32 A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?
2023 w obu miejscach.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
maciek1211

Yappen pisze: 08 gru 2024, 15:58
maciek1211 pisze: 08 gru 2024, 15:32 A tak z ciekawości, z tyłu pudełka i instrukcji masz napisane © 2023 czy © 2024 (ostatnia strona instrukcji albo tył pudełka na dole po środku małym drukiem)?
2023 w obu miejscach.
Ok, dzięki 😃
Awatar użytkownika
raiden25
Has thanked: 35 times
Been thanked: 52 times

Post autor: raiden25 »

Yappen pisze: 08 gru 2024, 13:50Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.
Wygięcie akurat nie mają żadnego znaczenia bo w większości gier, długi i cienkie elementy są wygięte i trzeba je potraktować wrzątkiem.
Jak ktoś sprawdzi czy są lepsze z nowego druku też chętnie się dowiem ;)
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 119 times
Been thanked: 74 times

Post autor: Zerthin »

raiden25 pisze: 09 gru 2024, 07:34
Yappen pisze: 08 gru 2024, 13:50Figurki chyba są trochę sztywniejsze, ale czy aż taka duża różnica, to nie jestem pewny, bo np. lance/włócznie nadal są lekko powyginane od nowości itd.
Wygięcie akurat nie mają żadnego znaczenia bo w większości gier, długi i cienkie elementy są wygięte i trzeba je potraktować wrzątkiem.
Jak ktoś sprawdzi czy są lepsze z nowego druku też chętnie się dowiem ;)
Zdefiniuj 'lepsze'.
Bo jeśli lepsze znaczy 'po losowym primerze z budowlanego, pomalowaniu i vallejo maty varnish figurki nie kleją się' to tak. Lepsze. Jeśli o cokolwiek innego to takie same albo nawet jakby ciut bardziej gumowe?
Awatar użytkownika
raiden25

Zerthin pisze: 09 gru 2024, 08:02
Zdefiniuj 'lepsze'.
To chyba nie pytanie do mnie, nie mnie musisz cytować :)

Swoją drogą, niestety podstawki są do zwrotu :(

Połowa pasuje, połowa jest jak na filmiku. Chyba głównie zależy od koloru - więc być może i od tego czy figurki z podstawki/dodatku. Nie mam czasu sprawdzać tego teraz. Wysyłam reklamację do Galakty i czekam na info. FILM
Awatar użytkownika
raiden25

Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.

Odpowiedź typu „wsadź se kawałek papieru to ci podstawka nie spadnie” uważam za odpowiedź roku na reklamację. Nie ma problemu w różnicy odcieni kart, nie mam problemu że podstawki spadają. Śmieszne i smutne.

Obrazek
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 582 times

Post autor: samuraj1369 »

raiden25 pisze: 09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.

Odpowiedź typu „wsadź se kawałek papieru to ci podstawka nie spadnie” uważam za odpowiedź roku na reklamację. Nie ma problemu w różnicy odcieni kart, nie mam problemu że podstawki spadają. Śmieszne i smutne.

Obrazek
Cieszę się, że ich nie kupiłem. Jest cały temat na BGG o tym, że sporo nie pasuje.
Z oficjalnej strony:
"The rings fit around the figure bases; glue can be required for assembly."
Awatar użytkownika
raiden25

samuraj1369 pisze: 09 gru 2024, 11:18
raiden25 pisze: 09 gru 2024, 11:09 Niestety kolejne wydawnictwo u mnie spada z listy zakupowej, a szkoda.

Obrazek
Cieszę się, że ich nie kupiłem. Jest cały temat na BGG o tym, że sporo nie pasuje.
Z oficjalnej strony:
"The rings fit around the figure bases; glue can be required for assembly."
No z niektorych potem ciężko sciągnąć, na szczęście jest dziurka od spodu i można wypchnąć.

Co do zmiany materiału figurek w nocym druku, to osoba z Galakty odpisała że nic o tym nie wie. Skąd macie takie info?
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

Obrazek
Dociśnij ich i niech wymieniają albo zwracają kasę. Możesz się powołać na art. Art. 556 1.1, 559 i 561KC.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Tylko, ze nie ma na co wymieniac, bo cala partia jest taka, skoro to figurka ma (wyjatkowo) mniejsza srednice u dolu.
glue can be required for assembly
psia.kostka - wąchał polecał butapren zanim to bylo modne 8) o tutaj

Mnie te podstawki troche dziwia, bo skoro pojawily sie oficjalne od Aresa, to niejako przyznal po latach, ze jest problem z rozroznianiem gumoludow :P no ale wiadomo, ze chodzi o mamone i kolejny gadzet do opchniecia fanbojom.
A dziwia jeszcze bardziej, ze ludzie je kupuja (lub te homemade), skoro plansza jest i tak ciasna, a podstawki jeszcze powiekszaja "footprint" pojedynczej jednostki :| wiec bedzie jeszcze ciasniej... (tak, wiem - mata, tez od Aresa moze byc :mrgreen: )
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
raiden25

Darkstorm pisze: 09 gru 2024, 11:32

Obrazek
Dociśnij ich i niech wymieniają albo zwracają kasę. Możesz się powołać na art. Art. 556 1.1, 559 i 561KC.
Zwrócić zawsze można to wiadomo. Wymiemić się nie da bo to wina figurek a nie podstawek. Różnica w średnicy podstawek figurek jest problemem.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

psia.kostka pisze: 09 gru 2024, 11:43
A dziwia jeszcze bardziej, ze ludzie je kupuja (lub te homemade), skoro plansza jest i tak ciasna, a podstawki jeszcze powiekszaja "footprint" pojedynczej jednostki :| wiec bedzie jeszcze ciasniej... (tak, wiem - mata, tez od Aresa moze byc :mrgreen: )
Dla mnie różnica była w tym względzie nic nie znacząca. I to zanim nabyłem matę :wink: A czytelność znacznie wzrosła.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Gun3R »

Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D :D
Poniżej zdjęcie z rozwiązaniem, które wg mnie jest rozsądnym kompromisem między elegancją i praktycznością
Spoiler:
Ale wiem co czujecie bo ja kiedyś też zrobiłem takie podstawki które są twarde i nie mają żadnego marginesu elastyczności :/
Ostatnio zmieniony 10 gru 2024, 13:06 przez Gun3R, łącznie zmieniany 1 raz.
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
Awatar użytkownika
raiden25

Gun3R pisze: 10 gru 2024, 01:31 Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D :D
Poniżej zdjęcie z rozwiązaniem, które wg mnie jest rozsądnym kompromisem między elegancją i praktycznością

Ale wiem co czujecie bo ja kiedyś też zrobiłem takie podstawki które są twarde i nie mają żadnego marginesu elastyczności :/
Spoiler:
Problem jest taki że nie każdy lubi druk 3D tak np. jak ja. Nie lubię widocznych warstw, lekkości materiału, kruchości, "frędzlów" wystających itd. - to często wygląda ładnie na zdjęciu a na żywo potem strach wziąć do ręki tak samo jak inserty 3D do gier. To kilka argumentów dla których ludzie wolą np. zwykłe, oryginalne podstawki :)

Ps. Jeśli masz za połowe tego co Galakta podstawki do wszystkich figurek z podstawki i dodatku i to też w kolorach jak w oryginale to mega okazja bo na etsach widzę że są wystawione po 250 zł - czyli prawie 2x więcej niż ori.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Gun3R »

raiden25 pisze: 10 gru 2024, 11:40
Gun3R pisze: 10 gru 2024, 01:31 Sorry za autoreklamę ale serce mnie boli jak widzę że macie problemy z tymi podstawkami od galakty a za połowę ceny możecie dostać bezproblemowe z druku 3D :D

Spoiler:
Problem jest taki że nie każdy lubi druk 3D tak np. jak ja. Nie lubię widocznych warstw, lekkości materiału, kruchości, "frędzlów" wystających itd. - to często wygląda ładnie na zdjęciu a na żywo potem strach wziąć do ręki tak samo jak inserty 3D do gier. To kilka argumentów dla których ludzie wolą np. zwykłe, oryginalne podstawki :)

Ps. Jeśli masz za połowe tego co Galakta podstawki do wszystkich figurek z podstawki i dodatku i to też w kolorach jak w oryginale to mega okazja bo na etsach widzę że są wystawione po 250 zł - czyli prawie 2x więcej niż ori.
Rozumiem to podejście, druk 3D w technologii FDM (warstwa po warstwie) ma charakter prototypowy, świetnie sprawdzi się w kwestiach technicznych, ale jak komuś zależy żeby ładnie to się wszystko prezentowało to nie zawsze się to osiągnie.

A co do etsy, to chyba ceny tam są tak wysokie bo target to bardziej zachód a nie polsza :D tym bardziej że wiem ile kosztuje wytworzenie takiego produktu :D
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
samuraj1369

Chciałbym podziękować @Gun3R za jego podstawki. Produkcja TOP, wszystko się trzyma świetnie, podstawki są twarde i porządnie wykonane. No i cena bije na głowę wszystkie inne oferty dostępne na OLX, nie wspominając już nawet o Etsy.

Polecam!
Obrazek
Nanking

Post autor: Nanking »

Darkstorm pisze: 09 gru 2024, 11:32

Obrazek
Jak kupiłem dodatek do Bitew Westeros PL i znalazłem zamiast polskich kart papierki imitujące karty to zapytałem Galaktę co to za żart. A oni na poważnie mi odpisali, że mam wsadzić oryginalne karty w koszulki i wtedy włożyć te karteczki ze spolszczeniem.
Nigdy więcej nie kupiłem polskich wersji gier.
samuraj1369

Taka ciekawostka.
Jeśli ktoś się zastanawiał nad zakupem edycji za 4k zł od Aresa, to tak wygląda oficjalne malowanie figurek :D

Obrazek

Gandalf Czerwony xD
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

samuraj1369 pisze: 23 gru 2024, 22:27 oficjalne malowanie figurek
Tak piękne, że aż oczy bolą! Rozumiem, że artysta ma zamiar zdobyć Golden Demon 2025, we wszystkich kategoriach?
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 656 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

samuraj1369 pisze: 23 gru 2024, 22:27 Taka ciekawostka.
Jeśli ktoś się zastanawiał nad zakupem edycji za 4k zł od Aresa, to tak wygląda oficjalne malowanie figurek :D

Obrazek

Gandalf Czerwony xD
Nie jest źle, bo mógł (i powinien!) być czarny! :wink:
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 2371 times

Post autor: warlock »

Tak się kończy ulrop w Mielnie jak kupisz krem z niskim SPF.
ODPOWIEDZ