[Katowice]Czwartkowe wieczory planszówkowe(stała miejscówa:)
Re: [Katowice]Czwartkowe wieczory planszówkowe(stała miejscówa:)
To o której będzie dziś otwarte? mogę być nawet o 15 więc dajcie znać. Wezmę W:I
Ice
Quis custodiet ipsos custodes?
Posiadane gry: Puerto Rico, Blue Moon city, Taluva, Machina2, 1960:tMotP, Twilight Struggle, Ingenious travel edition
Posiadane gry: Puerto Rico, Blue Moon city, Taluva, Machina2, 1960:tMotP, Twilight Struggle, Ingenious travel edition
- Van
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 17 times
Eyrze, ja też chcę sobie zaklepać miejsceParmenides pisze:Aba, szkoda że Cię nie będzie, ale na osłodę, rezerwuję Ci miejsce do Dungeon Lords w przyszłym tygodniu

Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
-
Kolejny wieczór za nami – tym razem spotkanie ściśle „kolejowe” Na początek odpaliliśmy RoTW – pełna rozgrywka w 5 osób upłynęła w niecałe 3h, z tłumaczeniem zasad i urbanizacją dużej liczby miast! Moja taktyka okazała się skuteczna – na całą grę tylko 1 wyemitowany certyfikat, najpierw budowa kilku lokalnych połączeń, które później łączyłem w jedną zwartą sieć. To pozwoliło na stały dopływ gotówki w początkowych etapach, jednocześnie nie musiałem wydawać kasy na długie i kosztowne połączenia.
Zet i Van zabunkrowali się na wschodnim wybrzeżu – widać było że każdy z nich miał chrapkę na połączenie z zachodem, ale tłok uniemożliwiał wykonanie tej akcji w miarę sensowny sposób... Biled opanował południe a Gregorius walczył z zachodnimi preriami. W tej grze podoba mi się przede wszystkim to, iż pomimo pierwszej rozgrywki wszyscy gracze podjęli walkę i końcowa różnica pomiędzy mną a Zetem wcale nie była aż tak wyraźna. Gregorius zawalił co prawda z tym górskim połączeniem, ale niech nie mówi, że go nie ostrzegałem
W tym czasie na drugim stole trwało już Chicago, do którego przeszliśmy od razu po zakończeniu RoTW.
Tę rozgrywkę podsumuję jednym zdaniem – „mały home rule a cieszy”
Tajna kasa świetnie balansuję licytacje, budowę połączeń itd. Emocje sięgnęły zenitu przy wypłacie ostatniej dywidendy – odbierałem już gratulacje pierwszego miejsca, gdy nagle okazało się, że jestem... CZWARTY! Punktacja bardzo wyrównana – Van 79pkt. Biled 78pkt. Zat 75pkt. ja72pkt. Gregorius coś koło 48pkt. ale przez prawie całą grę tylko z 1 udziałem... Teraz widzę, że podczas licytacji to czy kupisz udział za 15$ czy 18$ robi jednak ogromną róznice, nawet jeśli strasznie ci na nim zależy – na tym właśnie popłynąłem...
Nie wykorzystaliśmy w pełni dodatku, ale w kolejnej grze na pewno będzie walka o Eire, która wykupiona odpowiednio wcześnie może przynieść duże dochody. Wąskotorówka również się przydaje, przede wszystkim by uniemożliwiać pozostałym graczom wybranie danych akcji.
Na koniec Barbarossa... Tego nie komentuje nie byłem w formie
Po calym dniu w pracy nie potrafiłem odgadnąć tych wszystkich haubic, szlabanów itd.
W przyszłym tygodniu Wieczór Fantasy! Są już „ustawki” na Dungeon Lords i Tomba, czekamy na kolejne propozycje gier na ten wieczór. Ja na pewno zabiorę też Once Upon A Time.
Ostatnia wiadomość – chcemy umówić się na coś dłuższego np. Twilight Imperium, Descent, Age Of Empires itp. w najbliższy poniedziałek lub środę wieczorem – wstępnie obecność zadeklarowali Biled, Gregorius i ja. Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech pisze.
Ostatnia wiadomość parafialna
Wszyscy chętni do rozgrywki w Dungeon Lords w najbliższy czwartek proszeni są o przeczytanie instrukcji – dostępna w wersji ang. na stronie producenta, w przeciwnym wypadku cały wieczór zejdzie mi na tłumaczeniu zasad, których jest tu od groma...
Zet i Van zabunkrowali się na wschodnim wybrzeżu – widać było że każdy z nich miał chrapkę na połączenie z zachodem, ale tłok uniemożliwiał wykonanie tej akcji w miarę sensowny sposób... Biled opanował południe a Gregorius walczył z zachodnimi preriami. W tej grze podoba mi się przede wszystkim to, iż pomimo pierwszej rozgrywki wszyscy gracze podjęli walkę i końcowa różnica pomiędzy mną a Zetem wcale nie była aż tak wyraźna. Gregorius zawalił co prawda z tym górskim połączeniem, ale niech nie mówi, że go nie ostrzegałem

W tym czasie na drugim stole trwało już Chicago, do którego przeszliśmy od razu po zakończeniu RoTW.
Tę rozgrywkę podsumuję jednym zdaniem – „mały home rule a cieszy”

Nie wykorzystaliśmy w pełni dodatku, ale w kolejnej grze na pewno będzie walka o Eire, która wykupiona odpowiednio wcześnie może przynieść duże dochody. Wąskotorówka również się przydaje, przede wszystkim by uniemożliwiać pozostałym graczom wybranie danych akcji.
Na koniec Barbarossa... Tego nie komentuje nie byłem w formie

W przyszłym tygodniu Wieczór Fantasy! Są już „ustawki” na Dungeon Lords i Tomba, czekamy na kolejne propozycje gier na ten wieczór. Ja na pewno zabiorę też Once Upon A Time.
Ostatnia wiadomość – chcemy umówić się na coś dłuższego np. Twilight Imperium, Descent, Age Of Empires itp. w najbliższy poniedziałek lub środę wieczorem – wstępnie obecność zadeklarowali Biled, Gregorius i ja. Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech pisze.
Ostatnia wiadomość parafialna

Ja jestem chętny na coś dłuższego:
poniedziałek - u mnie odpada co tydzień, kobieta bierze auto na tańce,
środa - JAK NAJBARDZIEJ JESTEM CHĘTNY
.
Tomba za tydzień zabiorę
jak nie zapomnę i zabieram się za czytanie zasad do Dungeon Lordsa.
poniedziałek - u mnie odpada co tydzień, kobieta bierze auto na tańce,
środa - JAK NAJBARDZIEJ JESTEM CHĘTNY

Tomba za tydzień zabiorę

Jeśli chodzi jakąś dłuższą grę to potwierdzam swoją chęć zagrania. Bardziej by mi pasowała środa, bo na poniedziałek jestem już umówiony. 

-
Ok, potwierdzam środę - godzina 17.00 Moja propozycja to TI
No mi pasuje, tylko, że nie znam zasad do TI i ktoś by mnie musiał nauczyć 

- Van
Łee w środę to nie mogę a szkoda bo bym się wybrał. Przynajmniej się wyśpię
A ja bym chciał zdementować pogłoski jakobym się czaił na połączenie wschód z zachodem w partii RotW. Oskar jakoś właśnie żyjąc w tym przekonaniu zaciskał mi miejsce dojazdu do Chicago, który był prawdziwym celem mych wojaży, przez co musiałem walczyć o miejsce na planszy zamiast przesyłać towary. Możliwe, że jeszcze jedna runda pozwoliłaby mi podskoczyć na trzecie miejsce ale to tylko gdybaniami pozostanie.
Odgryzłem się z Chicago express i barbarossie
heh i jeszcze graliśmy w kung-fu (w którego z resztą też wygrałem ale nie ma się tutaj czym chwalić) gra kwalifikuje się do miejsca zakończenia pleców i jedyne co mi się w niej podobało to wypraska w pudełku na karty, którą bym mógł sobie wykorzystać do jakiejś innej gry. No ale to taka sztampowa polska produkcja więc się niczego więcej nie spodziewałem.

A ja bym chciał zdementować pogłoski jakobym się czaił na połączenie wschód z zachodem w partii RotW. Oskar jakoś właśnie żyjąc w tym przekonaniu zaciskał mi miejsce dojazdu do Chicago, który był prawdziwym celem mych wojaży, przez co musiałem walczyć o miejsce na planszy zamiast przesyłać towary. Możliwe, że jeszcze jedna runda pozwoliłaby mi podskoczyć na trzecie miejsce ale to tylko gdybaniami pozostanie.
Odgryzłem się z Chicago express i barbarossie

heh i jeszcze graliśmy w kung-fu (w którego z resztą też wygrałem ale nie ma się tutaj czym chwalić) gra kwalifikuje się do miejsca zakończenia pleców i jedyne co mi się w niej podobało to wypraska w pudełku na karty, którą bym mógł sobie wykorzystać do jakiejś innej gry. No ale to taka sztampowa polska produkcja więc się niczego więcej nie spodziewałem.
Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
jeśli jest jeszcze miejsce przy dungeon lords to proszę mi zarezerwować:)
Ice
- Zet
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 199 times
Cały następny tydzień pracuję na 14, więc odpadam. Ale co powiecie, żeby pograć bardzo długo we wtorek 10 listopada? Pewnie większość ma wolny 11.
-
10 Listopada... Jestem jak najbardziej za!
Proszę o wpisywanie się osób, które pojawią się w tym terminie - powinniśmy jak najszybciej wpisać się na klubową listę - pozostałe sekcje też mogą wpaść na ten pomysł a nie mam ochoty rozmawiać potem z ludźmi z sekcji RPG albo LARP kto rezerwował sobie salę itp. Czy ktoś planuje wizytę w klubie na początku przyszłego tygodnia aby fizycznie dokonać wpisu?

-
DL będzie pewnie grane kilka razy... Moja propozycja jest taka - niech każdy przeczyta zasady, o 17.00 zapraszam wszystkich zainteresowanych do stołu na tłumaczenie zasad, potem poszczególne składy mogą grać jeden po drugim. Po pierwszej testowej partii będę mógł służyć lepszą pomocą przy wyjaśnianiu wątpliwości.
- Van
Ja jak dobrze pójdzie przyniosę legendarną Goę, którą udało się upolować (jak komuś się chce poczytać - instrukcja do pobrania na rebelu) przy okazji pozdrawiam Przemka 

Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
ok w ten poniedziałek wpisze 10 listopada dla nas ale myślę że będziemy musieli zacząć później bo do 20 jest pełno ludzi natomiast co do środy to ja jak mówiłem odpadam bo kończę zajęcia o 18,30 a w czwartek muszę oddać projekt badawczy.
-
Gregorius, 10listopada wpisz nas na 17.00 - na ten dzień nie przewiduję pełnego składu naszej sekcji, zajmiemy kilka stołów w rogu sali i po kłopocie! Najwyżej odpalimy jednocześnie Palce w Prlalce, Football Ligretto i Blefa aby wykurzyć pozostałe sekcje
Tak na poważnie wiele osób w klubie też gra w planszówki, więc myślę, że kilka do nas dołączy, do tego zaprezentujemy wreszcie naszą sekcję szerszej grupie klubowiczów - może zrekrutujemy na stałe kogoś poza Orkiem...

Jak najbardziej pasuje mi dłuższe granie 10 listopada 

- Van
To ja też się zgłaszam na 10go listopada. Chętnie sobie pogram dłużej 

Van_Hoover
#Lista gier
#Lista gier
popytam zarząd czy wyrażą zgodę na to jako akcje promocyjną naszej sekcji (kurcze jestem już członkiem 3 sekcji) i jeśli wyraża zgodę to wpisze
-
Gregoiruis, nie szukaj na siłę problemu tam gdzie go nie ma... Gadałem z Hołkiem - do ŚKFu można wpadać kiedy się chce! Po prostu wpisz na 10 - Sekcja Planszowa - rezerwacja 4 stołów i tyle, po co jakieś akcje promocyjne?! Jeśli mimo wszystko widzisz w tym jakiś problem poproszę Miczi - ona jest w zarządzie 

Reasumując:
środa 4.11 godz. 17.00 - gramy w TI
wtorek 10.11 godz. 17.00 - gramy w coś??
Tak?
środa 4.11 godz. 17.00 - gramy w TI
wtorek 10.11 godz. 17.00 - gramy w coś??
Tak?
Że też ten czwartek nie jest wolny jak 11... Ale chce was po nocce widzieć klubie
A we wtorek jak najbardziej

A we wtorek jak najbardziej

"Uwielbiam kiedy jazdy zwał
Po chamskich karkach leci w cwał
Spod kopyt pryska taki syn
Dalej ich prać i lać i w dym!"
http://tubylem.blog.onet.pl/ - moje podróże małe i duże :)
Po chamskich karkach leci w cwał
Spod kopyt pryska taki syn
Dalej ich prać i lać i w dym!"
http://tubylem.blog.onet.pl/ - moje podróże małe i duże :)
-
Dokładnie tak - w tą środę TI - na razie gra Aba, Biled i ja, możliwe że jeszcze Hołek... Są więc jeszcze 3 miejsca - na rozgrywkę w 7 lub 8 osób się nie piszę... 
10.11 - gramy od 17.00 W moim przypadku teoretycznie do oporu, jako że następny dzień mam wolny. Jestem otwarty na propozycje, chętnie spróbuję Middle Earth Questa, może być też Starcraf, Descent, TTA, Age Of Empires, WON...
Gregorius - napisz co z tym poniedziałkowym wpisem...

10.11 - gramy od 17.00 W moim przypadku teoretycznie do oporu, jako że następny dzień mam wolny. Jestem otwarty na propozycje, chętnie spróbuję Middle Earth Questa, może być też Starcraf, Descent, TTA, Age Of Empires, WON...
Gregorius - napisz co z tym poniedziałkowym wpisem...
-
Ok, Hołek jeszcze dziś robi nam rezerwacje 

Mam pytanie odnośnie środy: jak długo planujemy grać, tzn jak długo może trwać partia w TI?