Kingdom Death: Monster (Adam Poots)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Zmij
Has thanked: 163 times
Been thanked: 296 times

Re: Kingdom Death: Monster (Adam Poots)

Post autor: Zmij »

Ardel12 pisze: 27 lis 2024, 10:05 To ja chcę uzupełnić kolekcję. Brakuje mi gigalwa i nowego butchera. A reszta raczej mnie nie interesuje. Chyba, że cena na coś będzie niziutka, to może mnie przekona :D

Ech i po co mi to, jak gra od ponad roku czeka na kolejną kampanię, a ja tylko gram w nowe giery :(
Dokładnie, tak dużo gier z którymi ma się chęć zapoznać wychodzi że nie ma czasu się właściwie oddać żadnej z nich…a KDM zasługuje na oddanie jak niewiele innych tytułów
Apropos Gigalwa, to świetny dodatek do kampanii, dodaje ostre katary których brak w podstawce a sama walka jest intensywna. Ostatnio z ziomkiem bardzo dobrze poprowadziliśmy kampanie, zachomikowaliśmy kozackich, ulepszonych ocalałych z fajnymi bonusami i już snuliśmy wizje jak Gold Smoke Knight leży u naszych stop pokonany no i jako ostateczny test na 3 lata przed finałem wysłaliśmy naszych kozaków na trzeciopoziomowego gigalwa. Łowy poszły słabo a starcie jeszcze gorzej, rozwścieczony lew zmasakrował naszych wojowników okrutnie i na koniec walki zabrał ich głowy jako trofea, co gorsza wraz z głowami zabrał również hełmy do wszystkich setów. Optymizm związany ze zwycięstwem w tej kampanii mocno ostygł ale nie poddaliśmy się, ostatnie dwa lata poświeciliśmy na odtworzenie setów i rozważaniach jak finalnego bossa pokonać nie mając we wiosce nikogo specjalnego. Mieliśmy praktycznie same świeże postacie bez żadnych sztuk walki i ze standardowymi statami. Wykombinowaliśmy taki skład buildów - dwóch tanków z oksydowanymi glewiami, bulid bazujący na czerwonym amulecie plus jak się okazało najlepszy bazujący na masce śmierci. Przystąpiliśmy do finalnego starcia, walka była zacięta a Gold Smoke bardzo intensywny, walił cały czas atakami obszarowymi z ogromna siłą, wytrzymanie z nim więcej niż 3 pełnych rund graniczy z niemożliwością, atakowaliśmy zacięcie i w 3 rundzie udało się zadać ostateczny cios praktycznie tuz przed nieuchronną śmiercią. Najsłabiej odziany był nasz kluczowy wojownik w masce śmierci ze względu na wymogi użytkowania tej maski ale zarazem był ciężki do zabicia ponieważ duża ilość szczęścia pozwalała korzystać niskim kosztem z pewnej dodatkowej akcji przetrwania, która pojawia się w końcowej części gry. Nasi tankowie z glewiami spisali się najgorzej bo łącznie zadali może ze 3 rany a najwięcej wbił użytkownik maski.
Tą walkę na pewno będę długo pamiętał, ze względu na sama walkę oraz niefortunne wydarzenia tuz przed nią i że mimo złego losu udało się wybrnąć i zwyciężyć. Dlatego uważam ze KDM to jedna z najlepszych gier jaka wyszła, dostarcza niezapomnianych wrażeń. Uwieczniłem nawet moment pokonania bossa tak więc skoro już to wszystko opisałem to się podzielę :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1395 times
Been thanked: 2934 times

Post autor: Ardel12 »

bosik111 pisze: 27 lis 2024, 10:42 Jeśli kupiłeś tego seta za 1k USD rok temu to jedyne co mógłbyś dokupić to campaigns of death jak wyjdą. Z tym rozszerzeniem powiedziałbym że gra jest kompletna, a gambler i nowe dodatki to jest KDM 2.0.

Kupowanie wszystkiego co wyszlo to czyste szaleństwo, nie dość że fala 4 to są jakieś kosmiczne ceny, to sam fakt że do inverted mountain potrzebujesz praktycznie wszystkich dodatków z 4 fali, to jeszcze dopłacasz za kampanię, jakby rozbił 3go duzego boxa na pojedyncze zestawy i sprzedawał za 2x ceny.
Ja kupowałem BB, więc tam powiedzmy się wychodzi OK na cenie, wiadomo, nikt nie przebije ceny z KS już, ale tam też trzeba dodać CZAS jako walutę. Zgadzam się, że kupowanie wszystkiego sensu nie ma(oczywiście u mnie FOMO mówi co innego, więc nie podąrzajcie tą ścieżką), bo ogranie tego zajmie sporo czasu i może sposób to właśnie dokupowanie co BF. Najpierw podstawka, potem GCE lub 12 pierwszych dodatków. Ja choć mam GCE to długo go nie wyciągnę, bo chcę ograć wersję 1.6 z dodatkami. Potem przeskoczyć i jechać już na tej powiedzmy 2.0 z GCE. Potem kolejne 12 dodatków xD a i kampania śmierci. Tjaaa. Wspominałem, że na to nastawiam się na emeryturę i jestem na dobrej drodze :D
tommyray pisze: 27 lis 2024, 11:02 A czy szanowny kolega nie ma właśnie otrzymać C1-5? Jeżeli tak to powiedz KDM „do zobaczenia za 2 lata”
Zmień na czas dokonany i będzie to prawdą xD C1-3 to mam od roku, jak wysyłali pierwszy raz. Kupiłem insert, figurki pomalowałem, zakoszulkowałem, wysortowałem i czekało. Potem pojawił się binder i stwierdziłem, że chcę grać z nim. Teraz mam wszystko, więc pewnie po Primal się w końcu wezmę, tym bardziej jak są filmiki z zasadami. Ułatwi mi to wejście. Na 2 lata chyba nie. Raczej będę przeplatał cykle innymi grami. By nie zmęczyć się systemem i nie zrazić żony :D
ArtIO
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: ArtIO »

A tak zapytam czy ktoś może planuje zakup tylko Core+GCE?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

ArtIO pisze: 27 lis 2024, 13:47 A tak zapytam czy ktoś może planuje zakup tylko Core+GCE?
Chyba w polsce na olx taniej do wyrwania, ale mysle, ze contentu w tym co nie maira
ArtIO

japanczyk pisze: 27 lis 2024, 13:50
ArtIO pisze: 27 lis 2024, 13:47 A tak zapytam czy ktoś może planuje zakup tylko Core+GCE?
Chyba w polsce na olx taniej do wyrwania, ale mysle, ze contentu w tym co nie maira
Nie wiem czy taniej, ostatnio to chyba żadnych ogłoszeń nie widziałem na taki pakiet. Swój zestaw już mam, jestem ciekaw czy w tym roku ktoś nie planuje zakup na BF. Jako że zastanawiam się nad zakupem kilku dodatków, więc nie wiem czy kupować cały zestaw albo z kimś się dogadać i ta osoba mogłaby kupić taki zestaw trochy taniej :)
QuBek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 18 times

Post autor: QuBek »

Wygląda na to, że potrzebujemy osobny wątek: KDM zamówienia zbiorowe na BF
ArtIO

QuBek pisze: 27 lis 2024, 15:12 Wygląda na to, że potrzebujemy osobny wątek: KDM zamówienia zbiorowe na BF
Myślisz że to już tak grubo trzeb będzie rozbijać na pojedyncze rzeczy? :D
bosik111
Has thanked: 13 times
Been thanked: 60 times

Post autor: bosik111 »

Może tak to nie, ale pewnie jacyś amatorzy by się znaleźli na ten duży zestaw poprzedniego BF do rozbicia na części - ktoś by tam wzial podstawkę, ktoś gamblera a ktoś dodatki na części, w sumie ten zestaw to jest super deal jak masz się z kim podzielić bo sumarycznie całość chyba schodzi ponizej 50 procent przeceny.

W sumie to jest to trochę zestaw dla pojedynczych osób ze zbyt dużą ilością kasy, bo nie wyobrażam sobie polecić temu komuś kto dopiero zaczyna przygodę z kdm, a z drugiej strony ciężko jest taniej wejść tak głęboko w system nawet kupując używki.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 681 times
Been thanked: 1100 times

Post autor: Galatolol »

Tylko nawet nie wiemy, czy taki zestaw będzie :P

Jeśli tak, to możliwe, że sam wezmę (także po to, by nie płacić za przesyłkę), a potem spróbuję opchnąć podstawkę i część dodatków.
bosik111

Jest duża szansa że będzie, na genconie była wersja podstawka + gambler w tych samych cenach co na Black Friday podobnież, więc duży zestaw też może być. Wydaje się że poots ma całkiem dobre maże na swoim produkcie jak moze obciąć cenę o 50 procent i wyjść na plus.
ArtIO

bosik111 pisze: 27 lis 2024, 15:57 do rozbicia na części - ktoś by tam wzial podstawkę, ktoś gamblera a ktoś dodatki na części, w sumie ten zestaw to jest super deal jak masz się z kim podzielić bo sumarycznie całość chyba schodzi ponizej 50 procent przeceny
Właśnie jak będzie taki zestaw to pomyślałem może ktoś się znajdzie do rozbicia zestawu i będzie chciał Core+GC z rabatem (taniej niż mógłby kupić ten zestaw osobno ze strony).
Awatar użytkownika
_Paulus_
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Post autor: _Paulus_ »

ArtIO pisze: 04 lis 2024, 21:28
brazylianwisnia pisze: 04 lis 2024, 20:29 Ktoś jest na bieżąco z newsami, plotkami? Jakie mają dalsze plany? Jakieś 2.0? Nowa gra czy raczej planują skupiac na małych dodatkach?
Dalsze plany to CoD, a więcej info jakie mają plany będzie podczas BF. Te małe dodatki pewnie będą wydawać dalej.
Tutaj jest cały timeline:

www.kickstarter.com/projects/poots/king ... ts/4039851
Each man faces death by himself. Alone.
ArtIO

Ciekawe czy w tym roku będzie do kupienia CoD, w zeszłym roku była przedsprzedaż za 250. Ale wątpię że ten dodatek będzie na Q1 2025.
szymons
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Post autor: szymons »

BF rozpocznie się około 6 rano w Polsce?
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1395 times
Been thanked: 2934 times

Post autor: Ardel12 »

Ludki z dostępem do backera mają już widok na to co zostało udostępnione. Najciekawiej zapowiada się zestaw figurek terenu do podstawki. Cena 100$ i wymagane jest 1000os by odpalić produkcję.

Reszta to w sumie dodatki. Jest zestaw za 500$ na wszystko co jest dopiero w produckji. Brak zestawu na wszystko.

Podstawka jak i to co zostało wydane to już w sklepie się pojawi. Tutaj trzeba czekać dalej.
szymons
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Post autor: szymons »

Widziałem BRA Mithra juz pokazywal. No nic to czekamy na zawartosc sklepu.
bosik111

Ardel12 pisze: 28 lis 2024, 09:24 Ludki z dostępem do backera mają już widok na to co zostało udostępnione. Najciekawiej zapowiada się zestaw figurek terenu do podstawki. Cena 100$ i wymagane jest 1000os by odpalić produkcję.

Reszta to w sumie dodatki. Jest zestaw za 500$ na wszystko co jest dopiero w produckji. Brak zestawu na wszystko.

Podstawka jak i to co zostało wydane to już w sklepie się pojawi. Tutaj trzeba czekać dalej.
W backerkicie nie wrzucają tego co już jest, więc ten zestaw za 1k i tak tam by nie był, chyba że chodzi ci o tego bundla na całosc wave 4?
ArtIO

Ardel12 pisze: 28 lis 2024, 09:24 Reszta to w sumie dodatki. Jest zestaw za 500$ na wszystko co jest dopiero w produckji. Brak zestawu na wszystko.
A mają tam CoD tym razem osobno czy tylko w ramach tego Bundle?

Czyli wszystko co wyjdzie wraz z remastered dodatkami i Terrain?
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 681 times
Been thanked: 1100 times

Post autor: Galatolol »

Na tym filmiku widać, co jest w Backerkicie:
Spoiler:
ArtIO

Czyli nada CoD jest jednym z najbardziej opłacalnych dodatków (podobnie jak GCE).
Info o tym dodatku opisane w tym update:
https://www.kickstarter.com/projects/po ... ts/3951096
bosik111

Tak, jesli masz kilka kluczowych dodatkow z podstawki. Chyba najważniejsze to sunstalker, dbk, flower knight, i spidicules, przynajmniej na podstawie dużych modeli które dodaje to pudełko.

W przeciwnym razie gambler chyba dalej jest najlepszym wyborem, CoD jednak wymaga minimalnie inwestycji porównywalnej z gamblerem. Mam tylko nadzieję że te potwory nie będą jednorazowe na kampanię, i będzie włączenia ich do innych, bo inaczej to słabo
ArtIO

bosik111 pisze: 28 lis 2024, 13:06 Tak, jesli masz kilka kluczowych dodatkow z podstawki. Chyba najważniejsze to sunstalker, dbk, flower knight, i spidicules, przynajmniej na podstawie dużych modeli które dodaje to pudełko.

W przeciwnym razie gambler chyba dalej jest najlepszym wyborem, CoD jednak wymaga minimalnie inwestycji porównywalnej z gamblerem. Mam tylko nadzieję że te potwory nie będą jednorazowe na kampanię, i będzie włączenia ich do innych, bo inaczej to słabo
A to nie jest tak że przykładowo Sunstalker zostanie zamieniony na Infant Sunstalker, Spidicules na Vocal Spidicules, Dung Beetle Knight na Dung Beetle Baron i tak dalej?

Ale zgadzam się CGE jest najlepszym i most valuable dodatkiem do KDM :)
bosik111

Nie, to są warianty potworów które mają być używane w kampaniach w dodatku, mam nadzieję też że będą dostępne do normalnej gry a nie ekskluzywne jak gambler.

W niektórych przypadkach mają chyba dzielić karty ze swoim oryginalnym dodatkiem, ale niektóre wymagają na przykład różnych części z tych pudelek
Awatar użytkownika
Toudi
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Toudi »

Ale CoD to tylko nakładka na obecne dodatki z Wave 1. Chyba nie grywalne bez tych dodatków?
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 58 times
Been thanked: 254 times

Post autor: krecilapka »

Toudi pisze: 28 lis 2024, 18:28 Ale CoD to tylko nakładka na obecne dodatki z Wave 1. Chyba nie grywalne bez tych dodatków?
Jak się temu przyglądałem to mi wychodziło, że w obecnej formie ten dodatek wymaga oczywiście podstawki jak wszystkie inne.
Zawiera 4 samodzielne kampanie po 30 lat (czyli każda tak długa jak ta w podstawce czy Gamblerze), wykorzystujące potwory znajdujące się w tym dodatku.
To rozszerzenie wspiera elementy wprowadzone przez Gamblera, chociaż nie wszystkie. Póki co nie zauważyłem by wprowadzał on wzorce (Seed), potwory do spotkania podczas łowów czy jakieś nowe filozofie. Aczkolwiek każdy potwór wchodzi ze swoją karta Odkrycia, więc jak ktoś będzie miał ochotę to wykorzystywać w kampaniach z oświeconymi Ocalałymi (Arc Survivors) to nie ma problemu. Ale to płynne jeszcze i o ile na pewno nic nie wyleci, to pojawić się może :).
Zaprezentowano system którym można losowo generować własne kampanie, losując z kart potwory jakie się w niej pojawią. To w tym przypadku posiadanie większej liczby dodatków powoduje, że losuje się z potencjalnie większej puli przeciwników. Czy to będzie ciekawe, czas pokaże. Te przedstawione do tej pory kampanie miały wewnętrzną spójność i klimat. Z podstawki, Smoka, Światłożercy, Gamblera czy nawet mniejsze z Czarnego Rycerza albo i Rycerza Kwiatów. Czułem, że niby ta sama mechanika, ale inne postaci te osady zamieszkują :).
Ale ostrzę sobie zęby na generator pozwalający rozegranie krótszych, np. 7 letnich kampanii. To się gdzieś przewijało i bardzo mnie ciekawi bo jednak rozegrać taką pełną 26 - 30 letnią kampanię w KDMa to wyzwanie.
ODPOWIEDZ