PytonZCatanu pisze: ↑24 sty 2024, 11:27
Gdzie można zobaczyć te statystyki?
najbardziej miarodajnym miejscem ze statystykami jest BGA. Tam jest statystyka średniej liczby ulepszonych kart i to jest 3.9, także nawet zakładając, że zawsze wszyscy zdołają zdobyć 3 ulepszenia poza torem ochrony to daje wzięcie robotnika średnio w mniej niż jednej na 40 rozgrywek.
Przy okazji spojrzałem na tego mistrza Ark Nova i polepsza praktycznie zawsze budowę i zwierzęta, w 70% karty i mniej więcej po 50% sponsorów i stowarzyszenia. Nie żebym się porównywał, ale ja mam podobnie. Moje przemyślenia nt. ulepszeń:
Budowa: możliwość budowy kilku wybiegów w jednym ruchu jest zdecydowanie najlepszym ulepszeniem. Dodatkowo można wybudować ptaszarnie, która pozwala zagrywać bardzo dużo bardzo dużych ptaków i odblokowuje część mapy. Jest tu tylko pułapka w postaci chęci "wykorzystania" tej akcji na maksa. Tzn. jak gram budowę z 5, to chcę wybudować za 10 i to jest często słabe nieefektywne zagranie.
Zwierzęta: darmowa reputacja lub możliwość grania 2-óch zwierząt co trzeci ruch jest przydatne w każdej grze. Dodatkowo jest kilka zwierząt dla których warto mieć ulepszone zwierzęta "na wypadek".
Karty: Ja ulepszam prawie w każdej grze, ale przeważnie jako ostatnie ulepszenie, ewentualnie trzecie. Na torze reputacji w większości gier przebijam 9 punktów, a bonusy są bardzo przyjemne. Dodatkowo można zbierać karty z zasięgu, ale wg. mnie to dopiero zaczyna być mocne jak mamy wysoko reputację. Jeśli wychodzi bardzo dobra karta to i tak nikt nie czeka aż spadnie tylko ją zgarnia.
Stowarzyszenia: w sumie najsłabiej wykorzystuję ten upgrade. Rzadko gram dwie akcje w jednym ruchu, przeważnie nie potrzebuję więcej niż 2 zoo partnerskich, dotacje poza dotacją za 2 gram bardzo rzadko. Nie znajduję się w takiej sytuacji, żeby mieć "niepotrzebne" 10-12$. Oczywiście są sytuacje, w których to się zmienia.
Sponsorzy: to bardziej umiem wykorzystać. Praktycznie w każdej grze przynajmniej raz zagrywam akcję sponsorów, żeby popchnąć przerwę i te dodatkowe pieniądze bardzo się przydają. Dodatkowo możliwość zagrania bardzo dużej liczby sponsorów bez konieczności dobierania ich na rękę wydaje się wartościowa.
Poza tym mam kilka punktów strategicznych, które staram się osiągnąć:
- zagrać zwierzę przed pierwszą przerwą - to jest moje główne "zmartwienie" przy wyborze ręki startowej
- wesprzeć projekt ochrony przed druga przerwą i wziąć robotnika - nieraz biorę dochód
- jestem bardzo nastawiony na wsparcia projektów i niestety nie potrafię grać jak nie wychodzą projekty