(Opole) Planszowe Opole
-
- Been thanked: 6 times
-
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 295 times
Re: (Opole) Planszowe Opole
No szkoda, ale wielkie dzięki za informację. To ważne dla tych co targają towar.
Był Trajanek, a i Staszka nie było. Dość fajne euro, oldskulowe, nie przekobinowane, jak te dzisiejsze eurokobyły. Pewnie ten mankalowy element był powiewem świeżości te kilkanaście lat temu. W 4kę uwinęliśmy się w jakieś 2 godziny. Potem weszło Leśne rozdanko. Takie lekkie w zasadach szukanie synergii między efektami i symbolami na kartach, czasem wbrew grze, która karze i każe wybierać między jednym a drugim, rozbijając niektóre synergie, ale idzie coś tam wyrzeźbić, jak fajne karty podejdą w dobrym momencie.
Dzięki Czarku za przedstawienie, wytłumaczenie tytułów. Dzięki, Koleżanki, za miły czas. Pozdrówka.
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 25 times
Wpadlibyśmy, ale idę na nockę, więc tylko na jakąś grę którą możemy skończyć do 19.30...
Jeśli Marcin przyjedzie punktualnie, to możemy dojechać ok 17:15 i zacząć od razu w coś grać - możecie już coś rozłożyć, to wtedy skończymy do tej 19:30. Będę dzwonić do Ani lub Pawła, jakby co 

-
Będę na pewno mogę się spóźnić minut parę, ale będę i chętnie zagram w coś Fajnistego
jakby ktoś przyniósł,, Koty w Pudełku,, to chętnie zagram bo bardzo spodobała mi się ta gra . A wiemy w co grać chcemy ?
-
No i mam w końcu jasność. Jednak będę. Mogę wziąć ze sobą kota, jakby była ochota.
Dobrze by na obu stolikach były jakieś 1.5-godzinne gierki, aby potem, jak Pudelki opuszczą budynek, pozostali byli zagospodarowani.
Dobrze by na obu stolikach były jakieś 1.5-godzinne gierki, aby potem, jak Pudelki opuszczą budynek, pozostali byli zagospodarowani.
-
-
Wczoraj jedna trzyosobowa ekipa zagrała w szybkie kaledońskie klany (chyba niecałe 1.5h samej gry było) i jeszcze szybsze Leśne rozdanko.
A na drugim stole 4-osobowe pędzenie krów trailem argentyńskim, z setupem i tłumaczeniem zajęło pełen wieczór (a zaczęliśmy o czasie). Druga połowa gry pokazała, że jak już się trochę załapie zasady, to da się w to szybko grać i np. zaczynać w turze gracza poprzedzającego. Gra fajna. Jak dla mnie to trochę za mało można się tam rozwinąć (3 lub 4 wybudowane budynki z 10, połowa wypełnionych torów zatrudnienia) - tak umożliwienie z 20% więcej wszystkiego w grze bym widział. Ciutkę krótka kołderka, choć jak ktoś umie, to może znacznie więcej, co partyjka pokazała. Jak dla mnie trochę za mało usuwania słabych kart z talii. Chciałbym by tyle tego usuwania było, żeby w 2/3 partii aż się zastanawiać, czy nie usuwamy za dużo i co usuwać (odpowiedni poziom tego aspektu to dla mnie orleanik). To tak po jednej partii, pewnie do zweryfikowania przez kolejne.
Dzięki, Czarku, za wytłumaczenie. Sorki, Pawle, za męczenie w trakcie gry o przypomnienie zasad.
Pozdro i dozo.
PS. Staszku, wpadaj następnym razem ochoczo. Temperaturką się nie przejmuj - organizator imprezy wczoraj coś przebąkiwał, że jest szansa na salę klimatyzowaną na koniec letniego sezonu.
A na drugim stole 4-osobowe pędzenie krów trailem argentyńskim, z setupem i tłumaczeniem zajęło pełen wieczór (a zaczęliśmy o czasie). Druga połowa gry pokazała, że jak już się trochę załapie zasady, to da się w to szybko grać i np. zaczynać w turze gracza poprzedzającego. Gra fajna. Jak dla mnie to trochę za mało można się tam rozwinąć (3 lub 4 wybudowane budynki z 10, połowa wypełnionych torów zatrudnienia) - tak umożliwienie z 20% więcej wszystkiego w grze bym widział. Ciutkę krótka kołderka, choć jak ktoś umie, to może znacznie więcej, co partyjka pokazała. Jak dla mnie trochę za mało usuwania słabych kart z talii. Chciałbym by tyle tego usuwania było, żeby w 2/3 partii aż się zastanawiać, czy nie usuwamy za dużo i co usuwać (odpowiedni poziom tego aspektu to dla mnie orleanik). To tak po jednej partii, pewnie do zweryfikowania przez kolejne.
Dzięki, Czarku, za wytłumaczenie. Sorki, Pawle, za męczenie w trakcie gry o przypomnienie zasad.
Pozdro i dozo.
PS. Staszku, wpadaj następnym razem ochoczo. Temperaturką się nie przejmuj - organizator imprezy wczoraj coś przebąkiwał, że jest szansa na salę klimatyzowaną na koniec letniego sezonu.
My będziemy standardowo ok 17:15-30, zależy jak dojedziemy. Planowaliśmy z Ania pograć w Civkę;
Paweł możesz dołączyć chyba, że to nie twoje klimaty no i zobaczymy kto jeszcze się zapowie : )
Paweł możesz dołączyć chyba, że to nie twoje klimaty no i zobaczymy kto jeszcze się zapowie : )
Oczywiście że moje klimaty, ale nie wiem czy chciałbym to robić Wam i sobie i grać w civke analogowo na 4 osoby

Oczywiście że zagrasz

-
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 25 times
Było nas zatem tylko czterech i poszła Cywilizacja. Nie udało nam się jej skończyć, brakło nam jakieś pół godziny, ale ochroniarz powiedział, że po 21 nie można, więc trudno. W tej sytuacji policzyliśmy punkty w 2/3 III Ery. Nieskromnie wygrałem ja
to zasługa dwukrotnej wojny z Pawłem, który jako pierwszy zaczął konflikty (nieudane
) i potem karma wróciła
Druga Teresa, Trzecia Ania. Grało się fajnie, tym bardziej że z dodatkami, które robiły robotę...