kastration pisze: Zagrałem wczoraj pierwszy raz podstawową korporacją i umiarkowanie łatwo wygrałem.
Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Re: Terraformacja Marsa (Rebel)
Ktoś jeszcze miał taki problem, że połowa kart (jedna z dwóch paczek) jest źle wycięta z arkuszy? Mowa o dodruku.
Wspomogę rabatem 11% Planszostrefa, 7% 3Trolle
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Tylko dla jasności- nie zapominajmy że zgodnie z instrukcją gra solo bez kart korpo a tym samym ze standardowimi korporacjami nie istniejegath pisze:Hh453 pisze: Też jestem początkującym graczem i również zastanawiałem się czy grać solo z kartami korporacji czy bez.

- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Oj tam, nie bądźmy takimi służbistami.tejot pisze:Tylko dla jasności- nie zapominajmy że zgodnie z instrukcją gra solo bez kart korpo a tym samym ze standardowimi korporacjami nie istniejegath pisze:Hh453 pisze: Też jestem początkującym graczem i również zastanawiałem się czy grać solo z kartami korporacji czy bez.

@Azz: u mnie wszystkie karty są ok, a przynajmniej nie zauważyłem problemu.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- kastration
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 431 times
To nie podlega wątpliwości, ale mimo to chciałem jeden raz testowo sprawdzić, jak to się przełoży na wynik i komfort gry ogólnie, mając porównanie do kilku gier solo z korporacjami zaawansowanymi. Jest różnica, ale nie ma tak, że się jedzie jak czołg, choć małe doświadczenie mam jeszcze. Dziś pierwsza gra dwuosobowa przede mną.tejot pisze:Tylko dla jasności- nie zapominajmy że zgodnie z instrukcją gra solo bez kart korpo a tym samym ze standardowimi korporacjami nie istniejegath pisze:Hh453 pisze: Też jestem początkującym graczem i również zastanawiałem się czy grać solo z kartami korporacji czy bez.
Póki co trudność jest w porządku, 4 wygrane i 4 porażki, ostatnia dosłownie o włos. Tego poszukiwałem do gry solo, wymagającej, o dobrym czasie rozgrywki, nie paraliżującej w decyzjach, ładnej (*- komu się nie podoba, skreślić), z poczuciem dużej głębi.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1239 times
- Been thanked: 1463 times
U siebie nie zauważyłem problemu. Pokażesz jakaś fotkę tego o czym piszesz? Może różnica jest tak niewielka, że ciężko zauważyć.azz pisze:Ktoś jeszcze miał taki problem, że połowa kart (jedna z dwóch paczek) jest źle wycięta z arkuszy? Mowa o dodruku.
Oj, nie. Wysłaliśmy zapytanie reklamacyjne do REBELa, bo chyba nie ma sensu do sklepu. Zdjątka:seki pisze:U siebie nie zauważyłem problemu. Pokażesz jakaś fotkę tego o czym piszesz? Może różnica jest tak niewielka, że ciężko zauważyć.azz pisze:Ktoś jeszcze miał taki problem, że połowa kart (jedna z dwóch paczek) jest źle wycięta z arkuszy? Mowa o dodruku.
https://drive.google.com/open?id=0B0Gn- ... EtXRW1wZ0U
Wspomogę rabatem 11% Planszostrefa, 7% 3Trolle
- seki
- Moderator
- arturpe
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Przede mną pierwsza partia i id razu pytanie. Czy premia za umieszczenie oceanu obok innego obszaru oznacza 2 MK za dowolny inny obszar, w tym ocean, czy może obszar innego typu niż ocean?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 185 times
Pomijając fakt, że do pytań jest inny wątekarturpe pisze:Przede mną pierwsza partia i id razu pytanie. Czy premia za umieszczenie oceanu obok innego obszaru oznacza 2 MK za dowolny inny obszar, w tym ocean, czy może obszar innego typu niż ocean?

„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
- arturpe
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Dzięki. Przenoszę się tam, bo jest to dla mnie jednak niejasne
Edit : a jednak jasne. Nie "umieszczenie go", ale "umieszczenie obok niego". Does matter. Dzięki.

Edit : a jednak jasne. Nie "umieszczenie go", ale "umieszczenie obok niego". Does matter. Dzięki.
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 185 times
Kurcze - to brzmi logicznie! Muszę zajrzeć do instrukcji, ale wygląda na to, że masę kasy straciłem w dotychczasowych rozgrywkachKisun pisze:Obok innego obszaru w tym wypadku znaczy obok dowolnego (innego) żetonu. Oceanu również.

„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
- kastration
Wczoraj partia dwuosobowa, dla ułatwienia dałem przeciwnikowi korporację początkujących, by nie zniechęcić do gry. Jakież było moje zdziwienie na końcu, że wygrałem 1 punktem zaledwie, mimo tylu czynników punktujących.
Mam pytanie: czy drukowaliście z bgg nowe korporacje fanowskie? Przyznam, że brzmią ciekawie niektóre i zwiększają różnorodność na pierwszy rzut oka. Szkoda tylko, że nie po polsku, bo będzie odstawać od posiadanej wersji, mały detal w sumie, ale zmiana "szpeci" stół.
Mam pytanie: czy drukowaliście z bgg nowe korporacje fanowskie? Przyznam, że brzmią ciekawie niektóre i zwiększają różnorodność na pierwszy rzut oka. Szkoda tylko, że nie po polsku, bo będzie odstawać od posiadanej wersji, mały detal w sumie, ale zmiana "szpeci" stół.
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- Coen
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 149 times
Z racji tego, że sporo gram solo i ta gra wyjątkiem nie będzie mam pytanie.
Czy ktoś stworzył jakiś przelicznik pokoleń na punkty?
Chodzi mi o to, co jest lepsze w grze solo? Na przykład wygrać w 14 pokoleniu z 90 pkt. czy w 13 pokoleniu z 80 pkt.?
Czy jednak pokolenia będą tu głównym wyznacznikiem i zawsze skończenie gry wcześniej będzie bardziej docenione?
Chodzi mi o to, co jest lepsze w grze solo? Na przykład wygrać w 14 pokoleniu z 90 pkt. czy w 13 pokoleniu z 80 pkt.?
Czy jednak pokolenia będą tu głównym wyznacznikiem i zawsze skończenie gry wcześniej będzie bardziej docenione?
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- kastration
Jeśli dobrze to rozumiem, to chyba najczęściej lepiej nie skończyć w 12-13, tylko grać do końca. Przy tych progach produkcji w końcówce, można ugrać oczywiście więcej punktów, dobrać nowe ciekawe karty, zapunktować przez produkcję roślin, itp. To tak z czysto ekonomicznego punktu widzenia i liczby ciułanych punktów.Coen pisze:Z racji tego, że sporo gram solo i ta gra wyjątkiem nie będzie mam pytanie.
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- Gizmoo
- Has thanked: 3155 times
- Been thanked: 3078 times
Po wczorajszej rozgrywce... Nie ma bata żebym nie kupił organizera! Non stop komuś przesuwały się znaczniki na planszetkach i wszyscy gracze przy stole na to narzekali. Im mniej miejsca na grę - tym większe prawdopodobieństwo, że coś się komuś przesunie. I niestety - wolę zapłacić teraz za plastiki od Geekmoda, niż czekać nie wiadomo ile na poprawione planszetki.
- seki
- Moderator
Ja jestem co prawda dopiero po pierwszej grze w 2 os ale stwierdziłem, że problem wyolbrzymiony bo nam ani razu nic się nie przesuneło. Obawiałem się, że te pola do oznaczeń poziomu produkcji będą zbyt małe ale o dziwo w trakcie gry w ogóle mi nic nie przeszkadzało. Cóż może za mało się emocjonuje i nic mi się nie trzęsieGizmoo pisze:Po wczorajszej rozgrywce... Nie ma bata żebym nie kupił organizera! Non stop komuś przesuwały się znaczniki na planszetkach i wszyscy gracze przy stole na to narzekali. Im mniej miejsca na grę - tym większe prawdopodobieństwo, że coś się komuś przesunie. I niestety - wolę zapłacić teraz za plastiki od Geekmoda, niż czekać nie wiadomo ile na poprawione planszetki.

- Gizmoo
To polecam zagrać w pięć osób, w knajpie, na niezbyt dużym stole (1,1mx1,1m).seki pisze: Ja jestem co prawda dopiero po pierwszej grze w 2 os ale stwierdziłem, że problem wyolbrzymiony

- seki
- Moderator
Na pewno masz racje. Ale tak bedzie z każdą planszetką ze znacznikami na ciasnym stole, w zatłoczonym miejscu np. Cywilizacja poprzez wieki.Gizmoo pisze:To polecam zagrać w pięć osób, w knajpie, na niezbyt dużym stole (1,1mx1,1m).seki pisze: Ja jestem co prawda dopiero po pierwszej grze w 2 os ale stwierdziłem, że problem wyolbrzymionyJakbyśmy grali do tego z draftem - przypuszczam, że byłaby jeszcze większa masakra.
- Gizmoo
I właśnie po tą są organizery.seki pisze:tak bedzie z każdą planszetką ze znacznikami na ciasnym stole, w zatłoczonym miejscu

-
- Has thanked: 1054 times
- Been thanked: 676 times
Pytanie brzmi: czy te organizery zapobiegają przesuwaniu się znaczników produkcji. Tak na pierwszy rzut oka - to nie.Gizmoo pisze:I właśnie po tą są organizery.seki pisze:tak bedzie z każdą planszetką ze znacznikami na ciasnym stole, w zatłoczonym miejscuInna sprawa, że przy dobrych planszetkach z wyciętymi miejscami na znaczniki problemu nie było by wcale.
- RUNner
- Has thanked: 663 times
- Been thanked: 1128 times
Kilka godzin temu zrobiłem "unboxing" Terraformacji Marsa:
- Planszetki są moim zdaniem niezbyt funkcjonalne. Położyłem na próbę znacznik i się bardzo ślizgał, a że w moim pokoju podłoga poziomu nie trzyma, to może być problem
- Instrukcja wydrukowana na słabym papierze, ale bardzo dobrze napisana i wyjątkowo przejrzysta!
- Kostki znaczników i zasobów - bardzo ładne, niestety farba od nich odchodzi co psuje cały efekt. To tak jakby facet założył zniszczone buty do nowego garnituru.
- Żetony oceanów/lasów/miast - bez zarzutu. Troszkę krzywo przycięte ale tektura gruba i zgodna ze standardami.
- Karty wydrukowane na cieniutkim papierze, rogi zaokrąglane chyba nożycami w domu
Odnośnie całej reszty, dla mnie rewelacja. Są czytelne, a grafiki posiadają klimatyczne. Owszem, zdarzają się lepsze czy gorsze, ale naprawdę mi się całościowo podobają. I szacun dla autora, że wymyślił 208 kart projektów, a każdy inny (choć różnice czasem nie są duże to mimo wszystko jest to duży plus).
- Plansza bardzo ładna, czytelna i zapewne funkcjonalna.
Wykonanie gry oceniam na 3,5/6, co oznacza że mogło być dużo lepiej, ale tragedii nie ma. Rozumiem tych, co uważają że gra mogłaby wyglądać lepiej kosztem większej ceny i sam zaliczam się do tej grupy. Ale pewnie wtedy nie zyskałaby takiej popularności, a to przecież najważniejsze. Może kiedyś doczekam się dwóch wydarzeń:
- lepszego wydania Terraformacji Marsa,
- nowego wydania Scythe, z poprawioną mechaniką.
- Planszetki są moim zdaniem niezbyt funkcjonalne. Położyłem na próbę znacznik i się bardzo ślizgał, a że w moim pokoju podłoga poziomu nie trzyma, to może być problem

- Instrukcja wydrukowana na słabym papierze, ale bardzo dobrze napisana i wyjątkowo przejrzysta!
- Kostki znaczników i zasobów - bardzo ładne, niestety farba od nich odchodzi co psuje cały efekt. To tak jakby facet założył zniszczone buty do nowego garnituru.
- Żetony oceanów/lasów/miast - bez zarzutu. Troszkę krzywo przycięte ale tektura gruba i zgodna ze standardami.
- Karty wydrukowane na cieniutkim papierze, rogi zaokrąglane chyba nożycami w domu

- Plansza bardzo ładna, czytelna i zapewne funkcjonalna.
Wykonanie gry oceniam na 3,5/6, co oznacza że mogło być dużo lepiej, ale tragedii nie ma. Rozumiem tych, co uważają że gra mogłaby wyglądać lepiej kosztem większej ceny i sam zaliczam się do tej grupy. Ale pewnie wtedy nie zyskałaby takiej popularności, a to przecież najważniejsze. Może kiedyś doczekam się dwóch wydarzeń:
- lepszego wydania Terraformacji Marsa,
- nowego wydania Scythe, z poprawioną mechaniką.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690