japanczyk pisze: ↑22 mar 2021, 23:11
Bart Henry pisze: ↑22 mar 2021, 20:58
sasquach pisze: ↑21 mar 2021, 18:32
Z drugiej strony podstawki, łącznie z Legacy można ze sobą mieszać. Gdzie wtedy pisać?

Ja bym zostawił tak jak jest. No bo co dalej? New Age i Outcast mają swoje mini kampanie fabularne, a Legacy of Gravehold przy dobrych wiatrach trafi do ludzi za pół roku.
Taki Brzdęk ma osobne tematy na obie wersje. Dobrze, że Ekspedycja do Newdale pomimo podobnej mechaniki głównej i grafiki nie ma w nazwie "O mój Zboże", bo pewnie też byłaby młócona w jednym wątku.
Dla Aeon's End Legacy powinien byc oddzielny watek, ale dla pozostałych gier z serii nie widze sensu - Brzdęki znacząco się od siebie różnią w ramach swoich serii - W kosmosie posiada mechaniki, których fantasy nie posiada i vice versa (inny kierunek rozwoju dodatków, modularne plansze)
Aeon's End w ramach serii dopiero w Outcasts/New Age wprowadził nowe mechaniki, któe jedynie rozbudowują podstawkę zostawiając wciaz jej core nienaruszony. Brzdęk reimplementuje za to podstawowy pomysł tworząc nową wersje gry.
No i o tym mówię. Legacy jest mechaniką na tyle innowacyjną w całej serii, że gra zasługuje na osobny wątek. Tak samo wszystkie następne gry w stylu legacy, które wyjdą (a pewnie będą wychodzić). Brzdęk, o którym wspomniałem, ma osobny wątek na Legacy i nie ma tam takiego bałaganu.
Nie chodzi mi o rozdzielanie wątków per każda gra. Wszystko, co wyszło po polsku, oprócz Legacy, to dokładnie ten sam system. Kolejnych gier z serii nawet nie miałem ochoty do tej pory ogarniać. Taki Pandemic ma nawet osobne wątki dla każdego sezonu i to jest według mnie dobre podejście. Seria serią, ale jeżeli gra dostaje wersję legacy, to osobny wątek powinien być według mnie regułą, tak jak w przypadku w/w gier.
Oczywiście kwestie wspólne dla Legacy i podstawek nadal powinny trafiać tutaj, ale za to specyficzne pytania mogłyby lądować tam. Z perspektywy użytkownika dobrze byłoby też, aby ten temat miał w tytule informację, że chodzi o serię gier AE.