Aeon's End (Kevin Riley)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 378 times
Been thanked: 375 times

Re: Aeon's End (Kevin Riley)

Post autor: Chudej »

japanczyk pisze: 22 mar 2021, 15:46 Troche nie ogarniam tego zarzutu - co tam jest do rozkladania i skladania?
wyciagasz 9 kart rynku, karty Nemesis mieszasz z kartami podstawowymi, wyciagasz Iskry i Krzystały + karty startowe magów
Koniec. Jedyne co jest potrzebne, a czego brakuje w polskiej wersji to separatory
Te 2 pierwsze kroki. Nie wiem jak wy, ale ja mam posortowane klejnoty, artefakty i zaklęcia kosztami w woreczkach, plus jeszcze podzielone karty nemesis na 3 woreczki na podstawowe tiery i oddzielnie 1 woreczek na nemesis z AE, 1 z WW i 2 z Legacy. To wszystko się jeszcze miesza na stole i wcale nie jest to takie proste. Jak macie jakieś lepsze storage solution to chętnie poznam :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3740 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

Woreczki to najgorszy pomysl o jakim slyszalem przy grze tej skali :-P
Zanim kupilem insert z redrewno to mialem wycieta rynienkę z tektury ktora byla w pudełku i powkladane tylko karteczki z wartością klejnotów w ramach pseudoseparstorow
sasquach
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 667 times

Post autor: sasquach »

Tak trzymam dwie pierwsze podstawki i 5 małych dodatków (wstążka bardzo ułatwia wyciąganie planszetek):
Spoiler:
A co do losowania wszystkiego używam: https://aeons-end-randomizer.de
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

Ja mam poukładane karty w paczki po 5/7 w jednej koszulce ccg. Ustawienie zajmuję chwilę. Losuję, wyjmuję z koszulek i można grać. Podobny system mam w Dominion.

Upierdliwe jest tylko dobór magów, ponieważ plansza maga jest znacznie większa od jego dedykowanej karty i nie mam patentu jak trzymać te dwie rzeczy obok siebie. Najlepiej pewnie trzymać plansze magów w koszulce i wsunąć ich karty do środka.
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 961 times

Post autor: Bart Henry »

sasquach pisze: 21 mar 2021, 18:32 Z drugiej strony podstawki, łącznie z Legacy można ze sobą mieszać. Gdzie wtedy pisać? ;) Ja bym zostawił tak jak jest. No bo co dalej? New Age i Outcast mają swoje mini kampanie fabularne, a Legacy of Gravehold przy dobrych wiatrach trafi do ludzi za pół roku.
Taki Brzdęk ma osobne tematy na obie wersje. Dobrze, że Ekspedycja do Newdale pomimo podobnej mechaniki głównej i grafiki nie ma w nazwie "O mój Zboże", bo pewnie też byłaby młócona w jednym wątku. ;)

Rozumiem, że jest to wątek dla serii gier, ale zrobił się tu misz-masz taki, że już nawet nie ogarniam, które posty odpowiadają na pytania odnośnie jednej z podstawki, a które na pytania o Legacy. W międzyczasie przeplatają się wątki nowych gier z serii i tak naprawdę rozmawiamy tutaj o kilku produktach, których łączy uniwersum gry i możliwości współdzielenia bohaterów i kart. Pytania odnośnie gier z serii z mechaniką legacy mogłyby lecieć do innego wątku, ale już jest tu tak nasrane, że nastu stron nikt ręcznie tam nie będzie wydzielał.

Ot, mamy forum, które ma mieć nad fejsbukiem przewagę w postaci logicznej kompozycji treści i wyszukiwalności, a sami nie dbamy, by dało się to wszystko sensownie przeglądać.
Na sprzedaż (Wrocław): Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
sasquach
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 667 times

Post autor: sasquach »

Bart Henry pisze: 22 mar 2021, 20:58 rozmawiamy tutaj o kilku produktach, których łączy uniwersum gry i możliwości współdzielenia bohaterów i kart
Czyli de facto łączy można wszystko. To je różni od Brzdęka czy Ekspedycji do Newdale, bo w nich różnych podstawek nie wymieszasz ze sobą.
No i co z dodatkami? Przecież je też można dowolnie mieszać z różnymi podstawkami.

A co do ogarniania, to jak widać wszystko idzie sprawnie, dyskusje się toczą, więc gdzie problem? Pamiętaj, "lepsze jest wrogiem dobrego" ;)
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 378 times
Been thanked: 375 times

Post autor: Chudej »

Bart Henry pisze: 22 mar 2021, 20:58
sasquach pisze: 21 mar 2021, 18:32 Z drugiej strony podstawki, łącznie z Legacy można ze sobą mieszać. Gdzie wtedy pisać? ;) Ja bym zostawił tak jak jest. No bo co dalej? New Age i Outcast mają swoje mini kampanie fabularne, a Legacy of Gravehold przy dobrych wiatrach trafi do ludzi za pół roku.
Taki Brzdęk ma osobne tematy na obie wersje. Dobrze, że Ekspedycja do Newdale pomimo podobnej mechaniki głównej i grafiki nie ma w nazwie "O mój Zboże", bo pewnie też byłaby młócona w jednym wątku. ;)

Rozumiem, że jest to wątek dla serii gier, ale zrobił się tu misz-masz taki, że już nawet nie ogarniam, które posty odpowiadają na pytania odnośnie jednej z podstawki, a które na pytania o Legacy. W międzyczasie przeplatają się wątki nowych gier z serii i tak naprawdę rozmawiamy tutaj o kilku produktach, których łączy uniwersum gry i możliwości współdzielenia bohaterów i kart. Pytania odnośnie gier z serii z mechaniką legacy mogłyby lecieć do innego wątku, ale już jest tu tak nasrane, że nastu stron nikt ręcznie tam nie będzie wydzielał.

Ot, mamy forum, które ma mieć nad fejsbukiem przewagę w postaci logicznej kompozycji treści i wyszukiwalności, a sami nie dbamy, by dało się to wszystko sensownie przeglądać.
Bez przesady, przy takiej segregacji znowu strach napisać coś ogólnego żeby nie wyszło poza ramy jednego wątku.
Awatar użytkownika
Bart Henry

sasquach pisze: 22 mar 2021, 21:26
Bart Henry pisze: 22 mar 2021, 20:58 rozmawiamy tutaj o kilku produktach, których łączy uniwersum gry i możliwości współdzielenia bohaterów i kart
Czyli de facto łączy można wszystko. To je różni od Brzdęka czy Ekspedycji do Newdale, bo w nich różnych podstawek nie wymieszasz ze sobą.
No i co z dodatkami? Przecież je też można dowolnie mieszać z różnymi podstawkami.

A co do ogarniania, to jak widać wszystko idzie sprawnie, dyskusje się toczą, więc gdzie problem? Pamiętaj, "lepsze jest wrogiem dobrego" ;)
Problem w tym, że subskrybując wątek jestem wołany do wpisów odnośnie każdej gry z serii, a tylko podstawki z dodatkami mnie interesują na ten moment, bo jeszcze ich nie ograłem. Im dalej w las, tym "niechcianych" treści będzie więcej. Problem też w tym, że sugerując się wątkiem myślałem, że mowa tylko o podstawce, więc nieostrożnie klikając zaspoilowałem sobie to, że w Legacy
Spoiler:
W tym akurat moja wina, zbyt szybka konsumpcja treści. Chyba pozostaje mi odsubskrybować wątek po prostu.
Chudej pisze: 22 mar 2021, 21:37 Bez przesady, przy takiej segregacji znowu strach napisać coś ogólnego żeby nie wyszło poza ramy jednego wątku.
Ogólne rzeczy w wątku ogólnym, rzeczy specyficzne dla Legacy w wątku gry.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2021, 13:17 przez Bart Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Na sprzedaż (Wrocław): Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Dla Aeon's End Legacy powinien byc oddzielny watek, ale dla pozostałych gier z serii nie widze sensu - Brzdęki znacząco się od siebie różnią w ramach swoich serii - W kosmosie posiada mechaniki, których fantasy nie posiada i vice versa (inny kierunek rozwoju dodatków, modularne plansze)
Aeon's End w ramach serii dopiero w Outcasts/New Age wprowadził nowe mechaniki, któe jedynie rozbudowują podstawkę zostawiając wciaz jej core nienaruszony. Brzdęk reimplementuje za to podstawowy pomysł tworząc nową wersje gry.
Awatar użytkownika
Bart Henry

japanczyk pisze: 22 mar 2021, 23:11
Dla Aeon's End Legacy powinien byc oddzielny watek, ale dla pozostałych gier z serii nie widze sensu - Brzdęki znacząco się od siebie różnią w ramach swoich serii - W kosmosie posiada mechaniki, których fantasy nie posiada i vice versa (inny kierunek rozwoju dodatków, modularne plansze)
Aeon's End w ramach serii dopiero w Outcasts/New Age wprowadził nowe mechaniki, któe jedynie rozbudowują podstawkę zostawiając wciaz jej core nienaruszony. Brzdęk reimplementuje za to podstawowy pomysł tworząc nową wersje gry.
No i o tym mówię. Legacy jest mechaniką na tyle innowacyjną w całej serii, że gra zasługuje na osobny wątek. Tak samo wszystkie następne gry w stylu legacy, które wyjdą (a pewnie będą wychodzić). Brzdęk, o którym wspomniałem, ma osobny wątek na Legacy i nie ma tam takiego bałaganu.

Nie chodzi mi o rozdzielanie wątków per każda gra. Wszystko, co wyszło po polsku, oprócz Legacy, to dokładnie ten sam system. Kolejnych gier z serii nawet nie miałem ochoty do tej pory ogarniać. Taki Pandemic ma nawet osobne wątki dla każdego sezonu i to jest według mnie dobre podejście. Seria serią, ale jeżeli gra dostaje wersję legacy, to osobny wątek powinien być według mnie regułą, tak jak w przypadku w/w gier.

Oczywiście kwestie wspólne dla Legacy i podstawek nadal powinny trafiać tutaj, ale za to specyficzne pytania mogłyby lądować tam. Z perspektywy użytkownika dobrze byłoby też, aby ten temat miał w tytule informację, że chodzi o serię gier AE.
piter555
Has thanked: 41 times
Been thanked: 23 times

Post autor: piter555 »

Bart Henry pisze: 22 mar 2021, 23:04
Problem w tym, że subskrybując wątek jestem wołany do wpisów odnośnie każdej gry z serii, a tylko podstawki z dodatkami mnie interesują na ten moment, bo jeszcze ich nie ograłem. Im dalej w las, tym "niechcianych" treści będzie więcej. Problem też w tym, że sugerując się wątkiem myślałem, że mowa tylko o podstawce, więc nieostrożnie klikając zaspoilowałem sobie to, że w Legacy
Spoiler:
W tym akurat moja wina, zbyt szybka konsumpcja treści. Chyba pozostaje mi odsubskrybować wątek po prostu.
Sam zrobiłeś to czego nie pochwalasz, myślisz że to pomoże w Twoim wniosku
Ale nie przejmuj się to jest ludzka przypadłość ;)
Awatar użytkownika
Bart Henry

piter555 pisze: 23 mar 2021, 12:46
Bart Henry pisze: 22 mar 2021, 23:04
Spoiler:
Sam zrobiłeś to czego nie pochwalasz, myślisz że to pomoże w Twoim wniosku
Ale nie przejmuj się to jest ludzka przypadłość ;)
Ale, że niby nie pochwalam wrzucania spoilerów? Dlaczego? Jest to jedyny wątek, w którym osoba pytająca o wiedzę niejawną odnośnie Legacy może otrzymać odpowiedź. Nie mam do nikogo pretensji o wrzucenie spoilerów, jeżeli są oznaczone. Wklikanie się w spoiler był mój błąd. Chciałbym tylko wydzielenia pytań z Legacy do osobnego wątku.

Schowałem spoiler głębiej w tamtym poście.
Damon22
Has thanked: 110 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Damon22 »

Damon22 pisze: 22 mar 2021, 13:42 ...uruchomiłem akcję "Łączę wszystko i wrzucam do pudła po Legacy BEZ kupowania/tworzenia specjalnych piankowych insertów". O dziwo akcja udana, idealnie pasuje niecałe 1,5 wypraski z podstawek, separatory z Legacy + zamówione w ReDrewno, wszystkie elementy z 2 podstawek, 4 dodatków + bonusy i kampanii się mieszczą 8)
Tak to wygląda, chyba najtańszym sposobem:
Spoiler:
Chyba jedyny problem po połączeniu wszystkich części jest z żetonami. Moc, ładunki i życie mają różne wielkości i to chyba (zmieszałem wszystko i mi się przypomniało) te z Legacy są inne (głównie mniejsze). Ale po oddzieleniu są "na zapas" :)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1572 times
Been thanked: 1145 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Co się stało z legacy? W przedsprzedaży gra kosztowała 220-250 zł, teraz 180 zł nówka. Czemu tak tanio nagle.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 209 times
Been thanked: 164 times

Post autor: aduko »

Hardkor pisze: 25 mar 2021, 21:12 Co się stało z legacy? W przedsprzedaży gra kosztowała 220-250 zł, teraz 180 zł nówka. Czemu tak tanio nagle.
Taka cena to w Portalu była? U wydawcy zawsze drożej.
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Nie, w sklepach. Pamietam, ze 220-250 zł w przedsprzedazy mozna bylo kupic w sklepach z planszowkami. No chyba, ze pamiec nie ta i sie myle :)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
tomekmani3k
Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Post autor: tomekmani3k »

Może pamiętasz ceny wersji z promkami? One były w podobnej kwocie co podajesz a zwykla wersja była tańsza.
Awatar użytkownika
doczek
Has thanked: 44 times
Been thanked: 43 times

Post autor: doczek »

Hardkor pisze: 25 mar 2021, 21:12 Co się stało z legacy? W przedsprzedaży gra kosztowała 220-250 zł, teraz 180 zł nówka. Czemu tak tanio nagle.
Możesz sobie wybrać za ile chcesz kupić. https://grybezpradu.eu/q/?keywords=end%20legacy
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

tak, pamietam zestaw z promkami. Nie sadzilem, ze 20 kart promo podbije CENOWA sklepe o 30-100 zł xD Dzieki za wyjasnienie.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Hardkor pisze: 25 mar 2021, 21:21 Nie, w sklepach. Pamietam, ze 220-250 zł w przedsprzedazy mozna bylo kupic w sklepach z planszowkami. No chyba, ze pamiec nie ta i sie myle :)
W sklepach od poczatku byla za 180 (3trolle, grybezpradu)
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 262 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

Jak wygląda element "legacy" w Aeons End Legacy? Można całość (po przejęciu kampanii) połączyć np. z podstawką i tym samym rozbudować sobie grę standardową?
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

Tak 90% pudełka można używać po po zakończeniu kampanii. Wszystkie karty rynku i prawie wszystkie Nemesis; jedyne czego nie masz to magów (ale dla frajdy można ich używać, jest to coop)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2021, 08:19 przez kozz84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 308 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Po kampanii możemy wykorzystać:
- prawie wszystkie planszetki Nemesis
- 8 kart rynku, wrzucam w spoiler (pozostałe karty nie są zbalansowane względem normalnych edycji AE, są zbyt słabe lub zbyt silne)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Bludgeon
Has thanked: 77 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Bludgeon »

Scamander pisze: 26 mar 2021, 08:18 - 8 kart rynku, wrzucam w spoiler (pozostałe karty nie są zbalansowane względem normalnych edycji AE, są zbyt słabe lub zbyt silne)
Potwierdzam, instrukcja wyraźnie mówi że tylko karty rynku z III i IV (czyli te 8 ) są zbalansowane.
Ale można też wykorzystać
- gorsze karty niż III i IV żeby grać tylko nimi i podnieść sobie poziom trudności
- lepsze karty niż III i IV żeby grać na trudnym trybie łatwiej (zawsze jakieś urozmaicenie bo i neme jest silniejszy i my)
- wszystkie żetony jak ktoś chce mieć więcej
- iskry i kryształy z nową grafiką
niektóre karty z talii nemesis (nie pamiętam ile ich jest ale na pewno minimum kilkanaście)
- ładniejsze niż normalnie żetony bram
- większe pudło do przechowywania gry
- separatory na karty
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 180 times
Been thanked: 39 times

Post autor: SwistakCZC »

Ja z kolei myślałem żeby karty z poziomu III i IV dodać do moich pozostałych kart a pozostałe za słabe i za mocne używać razem jako osobny zbiór i losować tylko spośród nich, może wylosowany w ten sposób rynek zawierający karty za mocne i za słabe okaże się w miarę zbalansowany? Muszę to przetestować.

Na pewno dodawanie za mocnych kart do pozostałych wydaje mi się średnim pomysłem, bo sporo z nich bazuje na jednej z w nowych mechanik
Spoiler:
która fajnie działa jak kilka kart ją posiada, jak się trafi pojedyncza karta z tą mechaniką to nic nie wniesie do rozgrywki bo albo nie będzie się jej dało użyć, albo nie będzie działała zbyt dobrze.
ODPOWIEDZ