To jest wersja angielska, Portal zapowiedział że bodajże jeszcze w tym roku ma być u nich po polsku.Pluck pisze: ↑11 paź 2024, 18:51 Zoo Map Pack 2 tu: https://planszostrefa.pl/pl/p/Ark-Nova- ... ck-2/16376
Ark Nova (Mathias Wigge)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Ark Nova (Mathias Wigge)
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2040 times
- Been thanked: 2639 times
A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 579 times
- Been thanked: 1378 times
Tutaj jest omówienie map ze zdjęciami:PytonZCatanu pisze: ↑12 paź 2024, 09:00 A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
Nigdzie idziej nie widziałem
Zdjęcia wszystkich są na BGG. Jest T1 i mapy 11 do 14.PytonZCatanu pisze: ↑12 paź 2024, 09:00 A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
- PytonZCatanu
https://sklep.portalgames.pl/ark-nova-p ... YoQAvD_BwE
Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
Patrząca na pakiet 1, który nie był nigdzie indziej dostępny, to raczej nie. Taniej możesz kupić wersję angielską, wydrukować portalową instrukcję i można grać.PytonZCatanu pisze: ↑20 lis 2024, 10:57 Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
- PytonZCatanu
Angielska 49 w planszostrefie,.z rabatem wychodzi na to samopredki pisze: ↑20 lis 2024, 11:43Patrząca na pakiet 1, który nie był nigdzie indziej dostępny, to raczej nie. Taniej możesz kupić wersję angielską, wydrukować portalową instrukcję i można grać.PytonZCatanu pisze: ↑20 lis 2024, 10:57 Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
- bogas
- Has thanked: 426 times
- Been thanked: 673 times
Dyskusji o cenach i o tym czy gry to tylko "drewienka, kartonik i papierki z nadruczkiem" było na tym forum wiele i lepiej nie zaczynać kolejnej.
Ja czekam i jestem ciekaw tej mapy turniejowej. Fajnie, że jest od razu w 4 kopiach i będzie można grać w pełnym składzie na tej samej mapie i że nie będzie to mapa 0

- Brylantino
- Been thanked: 216 times
Ważniejszym pytaniem teraz jest, kiedy te nowe mapy trafią na BGA
(zwłaszcza turniejowe).

-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 54 times
Czekałem, ale to przekonało mnie, aby szybciutko nabyć w Portalu. Już do mnie leci.
pozdrawiam Radek
- vnzk
- Has thanked: 334 times
- Been thanked: 530 times
Wpis do kroniki. Ark Nova wskoczyła na 3. miejsce rankingu BGG, wyprzedzając Gloomhaven.

W ten sposób, po siedmiu latach (grudzień 2017) gry kooperacyjne straciły przewagę w pierwszej trójce.

W ten sposób, po siedmiu latach (grudzień 2017) gry kooperacyjne straciły przewagę w pierwszej trójce.
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Niedawno zakochałam się w Ark Nova. I dzięki cudownej adaptacji na BGA mogę raczyć się rozgrywką kiedy tylko zechcę
. Moje pierwsze spotkanie z tą grą odbyło się jednak na żywo kilka lat temu i wtedy zrobiła dobre wrażenie, ale przegrała z Palladynami ZK. Teraz widzę, że problem polegał na mnogości działań, które mogą się namnożyć naraz i które na żywo - szczególnie przy pierwszej rozgrywce - trudno ogarnąć. Na szczęście na BGA wszystko ogarnia komputer i podpowiada co jeszcze zostało do zrobienia, jaki efekt do rozpatrzenia itp.
Jeśli tylko jest okazja, gram z dodatkiem Wodny Świat (kart w karciance nigdy za dużo
). Podoba mi się idea akwariów i nowe karty zwierząt. Gorzej ze sponsorami, którzy są czasem tak przekombinowani, że w rozgrywce na czas (BGA) nie chce mi się nawet czytać ich opasłych opisów. Co do nowych wersji kart akcji mam neutralne odczucia. Ale i tutaj bez cyfryzacji byłoby trudno o wszystkim pamiętać.
Gra jest na tyle skomplikowana, że przy rozgrywce w tempie "szybko" nie nadążam, a czasem i przy normalnym tempie nie mam czasu wszystkiego dokładnie przemyśleć. I to jedyny minus grania na BGA, aczkolwiek czasem poważny. Potrafi zabić radość z rozgrywki.
Generalnie jest to moje odkrycie roku

Jeśli tylko jest okazja, gram z dodatkiem Wodny Świat (kart w karciance nigdy za dużo

Gra jest na tyle skomplikowana, że przy rozgrywce w tempie "szybko" nie nadążam, a czasem i przy normalnym tempie nie mam czasu wszystkiego dokładnie przemyśleć. I to jedyny minus grania na BGA, aczkolwiek czasem poważny. Potrafi zabić radość z rozgrywki.
Generalnie jest to moje odkrycie roku

Nie ma u nas na forum informacji o nowych mapach, więc się wypowiem 
Grałem do tej pory tylko mapy: A, 0 oraz chyba 2-ka.
Jakość map pack 2 jest taka sama jak poprzednie, więc jestem zadowolony.
Z nowych grałem tylko turniejową, resztę przejrzałem (11, 12, 13, 14). Bardzo mnie ciekawią, mechaniki są bardzo interesujące. Szczerze to myślę, że to będą najciekawsze plansze jakie do tej pory zostały wydane. Najbardziej przyciąga mnie plansza, gdzie bonusem na planszy jest pożeranie kart z rynku oraz efekt fali na aż trzech polach
Graliśmy wczoraj mapę turniejowa na 2 osoby (jest ona w 4 kopiach jak A oraz 0). W mojej subiektywnej opinii są one dużo lepsze od A oraz 0. Nie ma tutaj darmowego punktu co przerwę. Do tego jest więcej pól które są bardziej taktyczne. Jak znakowanie (połóż znacznik na karcie na rynku. Jeżeli zostanie odrzucona, to otrzymujesz ją na rękę. Jeżeli ktoś ją weźmę, to dostajesz 2 kasy), które wprowadza więcej taktyki. Podoba mi się, że mapa nie jest bogata mocno w bonusy typu "otrzymaj pracownika etc".

Grałem do tej pory tylko mapy: A, 0 oraz chyba 2-ka.
Jakość map pack 2 jest taka sama jak poprzednie, więc jestem zadowolony.
Z nowych grałem tylko turniejową, resztę przejrzałem (11, 12, 13, 14). Bardzo mnie ciekawią, mechaniki są bardzo interesujące. Szczerze to myślę, że to będą najciekawsze plansze jakie do tej pory zostały wydane. Najbardziej przyciąga mnie plansza, gdzie bonusem na planszy jest pożeranie kart z rynku oraz efekt fali na aż trzech polach

Graliśmy wczoraj mapę turniejowa na 2 osoby (jest ona w 4 kopiach jak A oraz 0). W mojej subiektywnej opinii są one dużo lepsze od A oraz 0. Nie ma tutaj darmowego punktu co przerwę. Do tego jest więcej pól które są bardziej taktyczne. Jak znakowanie (połóż znacznik na karcie na rynku. Jeżeli zostanie odrzucona, to otrzymujesz ją na rękę. Jeżeli ktoś ją weźmę, to dostajesz 2 kasy), które wprowadza więcej taktyki. Podoba mi się, że mapa nie jest bogata mocno w bonusy typu "otrzymaj pracownika etc".
- arturmarek
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 842 times
Gra jest TOP3 BGG, ma już prawie 4 lata i dopiero jeden pełnoprawny dodatek... Wiadomo coś o kolejnych? Macie jakieś typy lub preferencje tematyczne lub mechaniczne?
A może spodziewacie się jakiegoś spin-offu w stylu Ark Nova Kra Kościana albo Dragon Nova?
Zaskakujące, że tak słabo wyciskają tę cytrynę...
A może spodziewacie się jakiegoś spin-offu w stylu Ark Nova Kra Kościana albo Dragon Nova?
Zaskakujące, że tak słabo wyciskają tę cytrynę...
- Yooreck
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 208 times
Jedyna uwaga jest taka, że z tego co rozumiem, to ma być bez dodatków, a jedynie upiększacze/akcesoria itp.
- PytonZCatanu
Ja zakupiłem sobie nowe planszetki (map pack 2) i będę testował mam nadzieję już niedługo. Jak wasze wrażenia?
- Yooreck
Ja grałem kilka razy na tej z Mistrzostw i czuć zmianę dynamiki - głównie przez to, że odwracamy karty za pary "poziomo" a nie "pionowo". Nie zmienia jakoś dramatycznie rozgrywki, ale jeśli grasz dużo, to przyjemnie odświeżaPytonZCatanu pisze: ↑06 lut 2025, 15:10 Ja zakupiłem sobie nowe planszetki (map pack 2) i będę testował mam nadzieję już niedługo. Jak wasze wrażenia?

- PytonZCatanu
Co masz na myśl?odwracamy karty za pary "poziomo" a nie "pionowo"
- Yooreck
Na innych planszach odwracasz karty jak masz dwa uniwersytety i jak masz dwa zoo partnerskie (pionowe pary), a na tej mapie za pary uniwersytet+zoo partnerskie (poziome pary).
Kolega mówił, że nie doją, więc sugerowałem się właśnie tym. Chociaż póki co to faktycznie niemrawo podchodzą do tego, bo założyli kampanię pod koniec zeszłego roku i od tego momentu cisza. Żadnych zajawek, zapowiedzi, informacji co dalej (i kiedy).
Według mnie zestaw uniwerek+zoo partnerskie jest bardziej naturalny niż dwie takie same płytki, więc chyba boost

- Zodd
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 16 times
Tyle, że to nie dotyczy dotychczasowych map, a tych nowych jedynie. One mają to oznaczenie.Niewodnik pisze: ↑07 lut 2025, 07:50 Według mnie zestaw uniwerek+zoo partnerskie jest bardziej naturalny niż dwie takie same płytki, więc chyba boostBardzo często jest tak, że chcemy zgarnąć płytkę zoo partnerskiego, żeby po przerwie mieć możliwość wsparcia projektu z tego kontynentu, ale niekoniecznie potrzebujemy drugiej takiej płytki, ale pewnie ją weźmiemy ponad uniwerek bo da nam upgrade. Ta zmiana wzmacnia według mnie mocno obie mapy z bonusem uniwersytetu/partnerskiego zoo.
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
MMarki (bga)
Hej,
Ostatnio trafilem na watek na bgg na temat re-theme Ark Nova. Zmiana z zoo na Pokemony
https://boardgamegeek.com/thread/342175 ... n-ark-nova
Jednym z elementow, ktore mnie odpychaja od AN jest grafika wlasnie i temat. Mechanicznie gra swietna i lubie w nia grac.
Pytanie teraz ogolne: Jak sie za to zabrac?
Czy lepiej samemu organizowac druk kart i szukac extra egzemplarza ark nova w celu wprowadzenia zmian (karty, grafiki), czy moze lepiej szukac opcji na pelny wydruk wraz z tokenami, planszami itp?
Ostatnio trafilem na watek na bgg na temat re-theme Ark Nova. Zmiana z zoo na Pokemony

Jednym z elementow, ktore mnie odpychaja od AN jest grafika wlasnie i temat. Mechanicznie gra swietna i lubie w nia grac.
Pytanie teraz ogolne: Jak sie za to zabrac?

- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 151 times
Zanim cokolwiek, to poszukaj drukarni zajmujących się drukiem fanowskiego kontentu (MBprint, Denerys Druk, inne) i roześlij mailowe wici; to nic nie kosztuje, a może któraś drukarnia się zainteresuje, jeśli projekt jest dopracowany i warty włączenia do portfolio. Jeśli lubisz pokemony, to jeszcze zaproponuj poke-overhaul gry Na Skrzydłach, zwiększysz swoje szanserudowlosa pisze: ↑20 lut 2025, 09:51 Hej,
Ostatnio trafilem na watek na bgg na temat re-theme Ark Nova. Zmiana z zoo na Pokemony![]()
Pytanie teraz ogolne: Jak sie za to zabrac?Czy lepiej samemu organizowac druk kart i szukac extra egzemplarza ark nova w celu wprowadzenia zmian (karty, grafiki), czy moze lepiej szukac opcji na pelny wydruk wraz z tokenami, planszami itp?

Jeśli nic z tego, to pozostaje laserowy druk proxy (nie musisz kupować nowej gry, wystarczą jakiekolwiek karty do usztywnienia i koszulki z nieprzezroczystym tyłem. Co do planszy, to znowu - roześlij wici do firm robiących maty do gier (np. playmaty.pl) - najpewniej gdzieś się zgodzą i poproszą o plik w jakimś konkretnym formacie i jakości dpi. Zgaduję że tokeny to najmniejszy problem i można użyć oryginalnych lub zamienników. A jeśli nie, to wydruk na papierze przylepnym, czyste żetony z któregoś sklepu (takowe miewa np. Mepel) i długie, radosne przyklejańsko w rytm zapętlonego "Gotta catch'em all" Jasona Peige