Ark Nova (Mathias Wigge)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gregplay

Re: Ark Nova (Mathias Wigge)

Post autor: Gregplay »

Pluck pisze: 11 paź 2024, 18:51 Zoo Map Pack 2 tu: https://planszostrefa.pl/pl/p/Ark-Nova- ... ck-2/16376
To jest wersja angielska, Portal zapowiedział że bodajże jeszcze w tym roku ma być u nich po polsku.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2040 times
Been thanked: 2639 times

Post autor: PytonZCatanu »

A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Fojtu
Has thanked: 579 times
Been thanked: 1378 times

Post autor: Fojtu »

PytonZCatanu pisze: 12 paź 2024, 09:00 A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
Tutaj jest omówienie map ze zdjęciami:

Nigdzie idziej nie widziałem
Awatar użytkownika
predki
Has thanked: 3 times
Been thanked: 60 times

Post autor: predki »

PytonZCatanu pisze: 12 paź 2024, 09:00 A są gdzieś wizualizacje jak te mapy wyglądają ile ich jest?
Zdjęcia wszystkich są na BGG. Jest T1 i mapy 11 do 14.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

https://sklep.portalgames.pl/ark-nova-p ... YoQAvD_BwE

Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
Awatar użytkownika
predki
Has thanked: 3 times
Been thanked: 60 times

Post autor: predki »

PytonZCatanu pisze: 20 lis 2024, 10:57 Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
Patrząca na pakiet 1, który nie był nigdzie indziej dostępny, to raczej nie. Taniej możesz kupić wersję angielską, wydrukować portalową instrukcję i można grać.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

predki pisze: 20 lis 2024, 11:43
PytonZCatanu pisze: 20 lis 2024, 10:57 Na stronie portalu nowe mapy. Trochę drogo.... Będą dostępne w innych sklepach?
Patrząca na pakiet 1, który nie był nigdzie indziej dostępny, to raczej nie. Taniej możesz kupić wersję angielską, wydrukować portalową instrukcję i można grać.
Angielska 49 w planszostrefie,.z rabatem wychodzi na to samo 🙂
Pluck
Has thanked: 107 times
Been thanked: 42 times

Post autor: Pluck »

Ciut stromo jak za kilka kartek papieru z nadruczkiem…
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 426 times
Been thanked: 673 times

Post autor: bogas »

Pluck pisze: 20 lis 2024, 22:42 Ciut stromo jak za kilka kartek papieru z nadruczkiem…
Dyskusji o cenach i o tym czy gry to tylko "drewienka, kartonik i papierki z nadruczkiem" było na tym forum wiele i lepiej nie zaczynać kolejnej.
Ja czekam i jestem ciekaw tej mapy turniejowej. Fajnie, że jest od razu w 4 kopiach i będzie można grać w pełnym składzie na tej samej mapie i że nie będzie to mapa 0 8)
Awatar użytkownika
Brylantino
Been thanked: 216 times

Post autor: Brylantino »

Ważniejszym pytaniem teraz jest, kiedy te nowe mapy trafią na BGA ;) (zwłaszcza turniejowe).
sferoida
Has thanked: 35 times
Been thanked: 54 times

Post autor: sferoida »

predki pisze: 20 lis 2024, 11:43 Patrząca na pakiet 1, który nie był nigdzie indziej dostępny, to raczej nie.
Czekałem, ale to przekonało mnie, aby szybciutko nabyć w Portalu. Już do mnie leci.
pozdrawiam Radek
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 334 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

Wpis do kroniki. Ark Nova wskoczyła na 3. miejsce rankingu BGG, wyprzedzając Gloomhaven.

Obrazek

W ten sposób, po siedmiu latach (grudzień 2017) gry kooperacyjne straciły przewagę w pierwszej trójce.
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Niedawno zakochałam się w Ark Nova. I dzięki cudownej adaptacji na BGA mogę raczyć się rozgrywką kiedy tylko zechcę :D . Moje pierwsze spotkanie z tą grą odbyło się jednak na żywo kilka lat temu i wtedy zrobiła dobre wrażenie, ale przegrała z Palladynami ZK. Teraz widzę, że problem polegał na mnogości działań, które mogą się namnożyć naraz i które na żywo - szczególnie przy pierwszej rozgrywce - trudno ogarnąć. Na szczęście na BGA wszystko ogarnia komputer i podpowiada co jeszcze zostało do zrobienia, jaki efekt do rozpatrzenia itp.
Jeśli tylko jest okazja, gram z dodatkiem Wodny Świat (kart w karciance nigdy za dużo :wink: ). Podoba mi się idea akwariów i nowe karty zwierząt. Gorzej ze sponsorami, którzy są czasem tak przekombinowani, że w rozgrywce na czas (BGA) nie chce mi się nawet czytać ich opasłych opisów. Co do nowych wersji kart akcji mam neutralne odczucia. Ale i tutaj bez cyfryzacji byłoby trudno o wszystkim pamiętać.
Gra jest na tyle skomplikowana, że przy rozgrywce w tempie "szybko" nie nadążam, a czasem i przy normalnym tempie nie mam czasu wszystkiego dokładnie przemyśleć. I to jedyny minus grania na BGA, aczkolwiek czasem poważny. Potrafi zabić radość z rozgrywki.
Generalnie jest to moje odkrycie roku :D
Ralif
Has thanked: 45 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Ralif »

Nie ma u nas na forum informacji o nowych mapach, więc się wypowiem :)

Grałem do tej pory tylko mapy: A, 0 oraz chyba 2-ka.

Jakość map pack 2 jest taka sama jak poprzednie, więc jestem zadowolony.

Z nowych grałem tylko turniejową, resztę przejrzałem (11, 12, 13, 14). Bardzo mnie ciekawią, mechaniki są bardzo interesujące. Szczerze to myślę, że to będą najciekawsze plansze jakie do tej pory zostały wydane. Najbardziej przyciąga mnie plansza, gdzie bonusem na planszy jest pożeranie kart z rynku oraz efekt fali na aż trzech polach :)

Graliśmy wczoraj mapę turniejowa na 2 osoby (jest ona w 4 kopiach jak A oraz 0). W mojej subiektywnej opinii są one dużo lepsze od A oraz 0. Nie ma tutaj darmowego punktu co przerwę. Do tego jest więcej pól które są bardziej taktyczne. Jak znakowanie (połóż znacznik na karcie na rynku. Jeżeli zostanie odrzucona, to otrzymujesz ją na rękę. Jeżeli ktoś ją weźmę, to dostajesz 2 kasy), które wprowadza więcej taktyki. Podoba mi się, że mapa nie jest bogata mocno w bonusy typu "otrzymaj pracownika etc".
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Gra jest TOP3 BGG, ma już prawie 4 lata i dopiero jeden pełnoprawny dodatek... Wiadomo coś o kolejnych? Macie jakieś typy lub preferencje tematyczne lub mechaniczne?

A może spodziewacie się jakiegoś spin-offu w stylu Ark Nova Kra Kościana albo Dragon Nova?

Zaskakujące, że tak słabo wyciskają tę cytrynę...
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 140 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Niewodnik »

Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 146 times
Been thanked: 208 times

Post autor: Yooreck »

Jedyna uwaga jest taka, że z tego co rozumiem, to ma być bez dodatków, a jedynie upiększacze/akcesoria itp.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Ja zakupiłem sobie nowe planszetki (map pack 2) i będę testował mam nadzieję już niedługo. Jak wasze wrażenia?
Awatar użytkownika
Yooreck

PytonZCatanu pisze: 06 lut 2025, 15:10 Ja zakupiłem sobie nowe planszetki (map pack 2) i będę testował mam nadzieję już niedługo. Jak wasze wrażenia?
Ja grałem kilka razy na tej z Mistrzostw i czuć zmianę dynamiki - głównie przez to, że odwracamy karty za pary "poziomo" a nie "pionowo". Nie zmienia jakoś dramatycznie rozgrywki, ale jeśli grasz dużo, to przyjemnie odświeża :)

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

odwracamy karty za pary "poziomo" a nie "pionowo"
Co masz na myśl?
Awatar użytkownika
Yooreck

Na innych planszach odwracasz karty jak masz dwa uniwersytety i jak masz dwa zoo partnerskie (pionowe pary), a na tej mapie za pary uniwersytet+zoo partnerskie (poziome pary).

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 140 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Niewodnik »

Yooreck pisze: 06 lut 2025, 15:03 Jedyna uwaga jest taka, że z tego co rozumiem, to ma być bez dodatków, a jedynie upiększacze/akcesoria itp.
Kolega mówił, że nie doją, więc sugerowałem się właśnie tym. Chociaż póki co to faktycznie niemrawo podchodzą do tego, bo założyli kampanię pod koniec zeszłego roku i od tego momentu cisza. Żadnych zajawek, zapowiedzi, informacji co dalej (i kiedy).
Yooreck pisze: 06 lut 2025, 15:22 Na innych planszach odwracasz karty jak masz dwa uniwersytety i jak masz dwa zoo partnerskie (pionowe pary), a na tej mapie za pary uniwersytet+zoo partnerskie (poziome pary).
Według mnie zestaw uniwerek+zoo partnerskie jest bardziej naturalny niż dwie takie same płytki, więc chyba boost :) Bardzo często jest tak, że chcemy zgarnąć płytkę zoo partnerskiego, żeby po przerwie mieć możliwość wsparcia projektu z tego kontynentu, ale niekoniecznie potrzebujemy drugiej takiej płytki, ale pewnie ją weźmiemy ponad uniwerek bo da nam upgrade. Ta zmiana wzmacnia według mnie mocno obie mapy z bonusem uniwersytetu/partnerskiego zoo.
Awatar użytkownika
Zodd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Zodd »

Niewodnik pisze: 07 lut 2025, 07:50 Według mnie zestaw uniwerek+zoo partnerskie jest bardziej naturalny niż dwie takie same płytki, więc chyba boost :) Bardzo często jest tak, że chcemy zgarnąć płytkę zoo partnerskiego, żeby po przerwie mieć możliwość wsparcia projektu z tego kontynentu, ale niekoniecznie potrzebujemy drugiej takiej płytki, ale pewnie ją weźmiemy ponad uniwerek bo da nam upgrade. Ta zmiana wzmacnia według mnie mocno obie mapy z bonusem uniwersytetu/partnerskiego zoo.
Tyle, że to nie dotyczy dotychczasowych map, a tych nowych jedynie. One mają to oznaczenie.
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
rudowlosa
Has thanked: 1 time

Post autor: rudowlosa »

Hej,

Ostatnio trafilem na watek na bgg na temat re-theme Ark Nova. Zmiana z zoo na Pokemony :)
https://boardgamegeek.com/thread/342175 ... n-ark-nova

Jednym z elementow, ktore mnie odpychaja od AN jest grafika wlasnie i temat. Mechanicznie gra swietna i lubie w nia grac.

Pytanie teraz ogolne: Jak sie za to zabrac? :D Czy lepiej samemu organizowac druk kart i szukac extra egzemplarza ark nova w celu wprowadzenia zmian (karty, grafiki), czy moze lepiej szukac opcji na pelny wydruk wraz z tokenami, planszami itp?
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 151 times

Post autor: Grellenort »

rudowlosa pisze: 20 lut 2025, 09:51 Hej,

Ostatnio trafilem na watek na bgg na temat re-theme Ark Nova. Zmiana z zoo na Pokemony :)
https://boardgamegeek.com/thread/342175 ... n-ark-nova

Jednym z elementow, ktore mnie odpychaja od AN jest grafika wlasnie i temat. Mechanicznie gra swietna i lubie w nia grac.

Pytanie teraz ogolne: Jak sie za to zabrac? :D Czy lepiej samemu organizowac druk kart i szukac extra egzemplarza ark nova w celu wprowadzenia zmian (karty, grafiki), czy moze lepiej szukac opcji na pelny wydruk wraz z tokenami, planszami itp?
Zanim cokolwiek, to poszukaj drukarni zajmujących się drukiem fanowskiego kontentu (MBprint, Denerys Druk, inne) i roześlij mailowe wici; to nic nie kosztuje, a może któraś drukarnia się zainteresuje, jeśli projekt jest dopracowany i warty włączenia do portfolio. Jeśli lubisz pokemony, to jeszcze zaproponuj poke-overhaul gry Na Skrzydłach, zwiększysz swoje szanse :wink:
Jeśli nic z tego, to pozostaje laserowy druk proxy (nie musisz kupować nowej gry, wystarczą jakiekolwiek karty do usztywnienia i koszulki z nieprzezroczystym tyłem. Co do planszy, to znowu - roześlij wici do firm robiących maty do gier (np. playmaty.pl) - najpewniej gdzieś się zgodzą i poproszą o plik w jakimś konkretnym formacie i jakości dpi. Zgaduję że tokeny to najmniejszy problem i można użyć oryginalnych lub zamienników. A jeśli nie, to wydruk na papierze przylepnym, czyste żetony z któregoś sklepu (takowe miewa np. Mepel) i długie, radosne przyklejańsko w rytm zapętlonego "Gotta catch'em all" Jasona Peige :lol:
ODPOWIEDZ