(Opole) Planszowe Opole

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
j_g
Has thanked: 599 times
Been thanked: 297 times

Re: (Opole) Planszowe Opole

Post autor: j_g »

Wsiadam za dwie godziny w pociąg do Małopolski i już do Was pędzę. Jak torów nie ukradną to powinienem być.
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

j_g pisze: 18 lut 2025, 12:35 Wsiadam za dwie godziny w pociąg do Małopolski i już do Was pędzę. Jak torów nie ukradną to powinienem być.
Jutro granie na AGH?
Awatar użytkownika
melusina
Has thanked: 22 times
Been thanked: 62 times

Post autor: melusina »

Ja będę i chętnie zagram w SETI :)
Teresa
Been thanked: 25 times

Post autor: Teresa »

Marcin jutro do pracy na 19, więc odpada;

niestety ja raczej na 90% też się nie zjawie, wczorajsze narty w mrozie chyba chcą mnie rozłożyć, od rana mną telepie i nie mogę się rozgrzać; bo jeszcze w pracy oszałamiające 14 stopni ....
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 127 times

Post autor: gafik »

Będę
Awatar użytkownika
Barbarzyciel
Has thanked: 54 times
Been thanked: 46 times

Post autor: Barbarzyciel »

Cześć

Powinienem wpaść dzisiaj w okolicach 17:30. Czy ktoś chciałby ograć ze mną Kutną Horę?
FB: Staadtthegame
Instagram: staadtthegame
Teresa

Jednak na 100 % mnie też dziś nie będzie - miłego grania i widzimy się za tydzień :)

Może około 17:30 przyjedzie do was ten nasz znajomy Piotrek ale to się okaże dziś jak mu pójdzie w ciągu dnia jakbym coś wiedziała to dam znać Jackowi.

Aniu mam dla ciebie 3 różne książki ale to przywiozę za tydzień - a lubisz kryminały?
Awatar użytkownika
melusina

Życzę zdrówka i...tak, lubię kryminały :)
j_g

Barbarzyciel pisze: 19 lut 2025, 10:59 Powinienem wpaść dzisiaj w okolicach 17:30.
O masz, powrót do macierzy po latach, czy tam kwartałach.

Jak nie ma na sali nieeurograczy, to mi wsioryba - mogę posetiować, pohorować, co będzie trza.

Teresko, trzymamy kciuki za cudowne wyzdrowienie i do widzenia się.
j_g

Cóż, nie wszyscy są elastyczni i biedny Barbarzyciel dostał na wejście, po długiej przerwie, piaskiem po oczach. Srebro jeszcze będzie musiało poczekać. Wojtku, mam nadzieję, że chociaż znałeś wcześniej djunowe zasady. Nie zrażaj się, potrzeba nam jeszcze z jednej osoby i się wydarzy.

Ja usiadłem do bardziej przyziemnej galaktyki. Dzięki uprzejmości Pawła (kolejny raz) dane nam było zgrać w Setiową nowość. Bardzo zgrabny i udany eurasek. Jest ochota na więcej. Jak najbardziej jest przestrzeń na odkrywanie, zarówno gry, jak i obrotów ciał niebieskich. Kosmiczna głębia obecna. Tylko te ufa jakieś oszukane. Miały być jakieś przestraszliwe szaraki z zębami kończące ludzkość, a tutaj zwykła zbadana przecież Omułamuła. W odwodzie widziałem jakiegoś wielonogiego cosia, więc może tu będzie emocjonujaco. No i karty jakoś fajne, z których można coś wyrzeźbić, a nie jak w niektórych grach, człowiek załamuje ręce i nie wie, w którą stronę się rozerwać z tą serwowaną szarpaniną. Ale to do sprawdzenia, czy nie przypadek.

Pozdro i dzięki za wspaniały czas.
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 127 times

Post autor: gafik »

Diuna: Imperium – Kroniki Epickiej Bitwy o Arrakis

To była jedna z tych nocy. Plansza rozłożona, przyprawa rozsypana (w granicach rozsądku), karty gotowe, a my – trzej gracze: Hrabina Ariana (ja, oczywiście czujna i przebiegła), Baron Harkonnen (Wojtek, mistrz intryg i pokerowej twarzy) oraz Hrabia Barbarzyciel (który po wielomiesięcznej przerwie wrócił na pole bitwy niczym Gurney Halleck po pustynnej wędrówce).

Jak zwykle – emocji tyle, że można by nimi zasilić rafinerię przyprawy na pełnych obrotach! Zaczęło się spokojnie – Wojtek uśmiechał się niewinnie, Barbarzyciel czytał karty z miną mówiącą: „Czy to nowa edycja, czy ja już to grałem?” A ja? Ja planowałem – misternie, metodycznie, z nutą geniuszu...

Kluczowy moment?
Ja, pewny swego, że w najgorszym razie skończę z remisem, zainwestowałem w legendarną technologię CHUMURKY. Bo co lepiej pasuje do finału niż potężne ostateczne uderzenie? Myślałem: „Mam to. Nawet jeśli ktoś mnie dogoni, CHUMURKY załatwią sprawę.” Ale wtedy – niewinny śmiech Wojtka. Podejrzany? Oczywiście. Zlekceważyłem? Niestety.

Okazało się, że Baron Harkonnen od początku grał jak Bene Gesserit – cicho, w cieniu, knując intrygi, których nawet Mentat by się nie spodziewał. Dlaczego nie kradł moich kart? Teraz już wiem – nie chciał odwetu, bo miał przygotowane własne bomby intrygowe! W jednej turze zagrał tyle kart, że Paul Atryda zapytałby: „Czy to już presja przeznaczenia czy Wojtek po prostu trolluje?”

Efekt? Licznik punktów zwycięstwa... PRZEKRĘCONY! Wojtek sięgnął po zwycięstwo, a ja zostałem z CHUMURKAMI w ręku i miną mówiącą: „Tak blisko...”

A Hrabia Barbarzyciel? Gdyby tylko przypomniał sobie w połowie gry, że "Przyprawa musi płynąć" to zasada, a nie slogan – nie wiem, czy zająłbym nawet drugie miejsce. Ale grał z wdziękiem Barbarzyńcy na balu – zaskakująco skutecznie, choć z odrobiną chaosu.

Podsumowanie?
Epicki wariant? Jak zwykle epicki. Wojtek świętuje, ja planuję rewanż (już mam nową strategię: więcej przyprawy, mniej zaufania), a Barbarzyciel... no cóż, chyba znowu przekartkuje instrukcję.

Za tydzień znowu gramy. Już szykuję intrygi... i nowe CHUMURKY!

...

A no i oczywiście SETI piękna jest! jbc :P
j_g

Gafik tak ładnie zachęcił. Mimo tego może jednak ktoś jutro przyjdzie pograć w coś fajnego (a chętni niech się bawią przyprawieni, w swojej piaskownicy). Hę?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2025, 10:10 przez j_g, łącznie zmieniany 1 raz.
Ardagast
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Ardagast »

A i owszem, ja przyjadę pograć. W co, to niewiadomą, ale wezmę znowu ze sobą SETI, może ktoś chętny się znajdzie na odkrywanie dalsze nocnego nieba :wink:
Awatar użytkownika
melusina

Ja chętnie znowu spróbuję :)
Awatar użytkownika
cezner
Has thanked: 14 times
Been thanked: 121 times

Post autor: cezner »

Będę. I jeśli będzie miejsce to chętnie zagram w SETI
Teresa

My też będziemy oboje, raczej nie będziemy się uczyć Seti, więc Jacek - możemy zagrać w inne euro :)

Weźmiemy Zamki, Tzolkina i może Hansę, weź też coś swojego to wybierzemy na miejscu, Chyba, że chcesz w Diunę lub Seti zagrać?
j_g

Teresa pisze: 25 lut 2025, 11:10 My też będziemy oboje, raczej nie będziemy się uczyć Seti, więc Jacek - możemy zagrać w inne euro :)
...lub w Cryptida.

Setiego Wam, eurograczom, polecam, bo bardzo fajne (mimo, że nad latającymi planetami ciężko zapanować; a mógłby być fajny element tajmingowy), ale już miejsc brak. Rozeszły się w 6 minut.
Teresa pisze: 25 lut 2025, 11:10 Chyba, że chcesz w Diunę lub Seti zagrać?
Piasek pod zębami chrzęści, a stomatolog drogi.

Jakoś to będzie i będzie dobrze. Widzimy się.
Awatar użytkownika
Wojtek
Been thanked: 3 times

Post autor: Wojtek »

A i ja w SETI chętnie zagram. To może Czarek też by wziął swój egzemplarz i zagramy na dwa stoły.
j_g

Jakby ktoś pytał, to ja w setiego mogę ciąć.
Awatar użytkownika
cezner

Mogę wziąć , tylko ktoś musi wytłumaczyć.
j_g

Myślę, że jak Ania i ja byśmy siedli przy jednym stoliku, a Paweł przy drugim, to mogłoby się udać. Pewnie tłumaczenie na początku i w trakcie nie byłoby tak gładkie, jak przy stoliku Pawła (w sumie zawsze aktualne, bo to niedościgniony tłumacz), ale dalibyśmy radę. Zależnie od wyrozumiałości koleżeństwa.
Awatar użytkownika
melusina

j_g pisze: 25 lut 2025, 21:41 Myślę, że jak Ania i ja byśmy siedli przy jednym stoliku, a Paweł przy drugim, to mogłoby się udać... Zależnie od wyrozumiałości koleżeństwa.
Nie ma sprawy, ale czy Tereska i Marcin zechcą w to grać?
Awatar użytkownika
cezner

Ale to euro jest, prawie jak Ark Nova/Podwodne Miasta. Więc powinno się im spodobać. Chyba... :D
j_g

Moim zdaniem na 100% się spodoba i inwestycja w naukę się opłaci, bo jak tyle Setiego w narodzie, to będzie jeszcze wchodzić (hmmm, to samo myślałem o Nucleumie, a coś dawno nie było). Tylko pytanie, czy akurat będzie ochota na naukę czegoś nowego. Każdy ma prawo do zmęczenia, bolącej głowy, jakiś zastrzał na przestrzał, takietam.
Teresa

Ok, możemy spróbować się nauczyć : )

Tylko czy Paweł chce znów tłumaczyć ?

Dziś nie dojedziemy przed 17:30; zdążymy do 21 nauczyć się i pograć?
ODPOWIEDZ