Hansa Teutonica (Andreas Steding)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times

Re: Hansa Teutonica (Andreas Steding)

Post autor: Lailonn »

Przez Gambita nabyłem Big Boxa (razem z El Grande tez przez niego...) i znakomicie zaskoczyło w mojej ekipie. Fajne, proste zasady ale z masą miejsca na analizę. Interakcja spora i to negatywna ale fakt, że jest ona rekompensowana ofierze a agresor musi dodatkowo zapłacić otwiera niezłe pole do manewru. Zdarzało się, że ktoś celowo podstawiał się by dostać gratisowe piony.

Wizualnie ani nie powala ani nie odstrasza. Mogłaby być ładniejsza, tylko bardzo szybko i tak przestaje się na nią patrzeć, tylko analizuje sytuację.
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 208 times
Been thanked: 221 times

Post autor: Muleq »

U mnie niestety Hansa razem z Pax Viking leży na półce wstydu. Kilka razy wziąłem ją nawet na wyjazdy planszówkowe ale zawsze coś ciekawszego lądowało na stole. Ale skoro ostatnio po 20 latach udało nam się z kolegą odkopać Runewars to i Hansa kiedyś doczeka się swoich 15 minut chwały :wink:
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Może tylko Wam się wydawało, że ciekawszego ;)

A tak na serio, zagrałem po raz pierwszy niedawno i BARDZO mi się podobało. Interakcja jest na wysokim poziomie, ale przez to, że zawsze dostajemy "wyrównanie" za bycie wyrzuconym ze szlaku, nie mam poczucia bycia bitym przez innych graczy. Wcale nieoczywiste jest też to, do których miast warto pójść na początek i na jakich bonusach się skupić. Gdybym miał pewność, że będę w to grał, zaraz bym kupił - problem w tym, że wiele osób kręci nosem na sam wygląd i nie miałbym chyba ekipy :/
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
Koslaz
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Koslaz »

Właśnie przez mechanikę wypychania Hansa to nie jest gra w stylu "zrobię to co mi się najbardziej opłaca", a gra w stylu "zrobię to co najbardziej zaszkodzi przeciwnikowi". Daje to pokaźne zasoby negatywnej interakcji i wyścigu po kluczowe miejsca.
feniks_ciapek
Has thanked: 1739 times
Been thanked: 1060 times

Post autor: feniks_ciapek »

Koslaz pisze: 23 kwie 2024, 12:28 Właśnie przez mechanikę wypychania Hansa to nie jest gra w stylu "zrobię to co mi się najbardziej opłaca", a gra w stylu "zrobię to co najbardziej zaszkodzi przeciwnikowi". Daje to pokaźne zasoby negatywnej interakcji i wyścigu po kluczowe miejsca.
Ta mechanika jest też na tyle zgrabna, że nie blokuje całkowicie przeciwnikowi dostępu do akcji, ale zwiększa jej koszt, a jednocześnie daje nam całkiem poważną nagrodę. Dlatego gra wręcz zachęca do blokowania i czyni z niego bardzo dobrą strategię. Dzięki czemu promuje też kreatywne zmiany kierunków działań - przejście z jednego miejsca na planszy na zupełnie inne. Chyba nie spotkałem innej pozycji oferującej taką elastyczność, która jednocześnie nie byłaby banalna.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1245 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Pierwsze wrażenia z rozgrywki:
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

Lailonn pisze: 22 kwie 2024, 20:57 Przez Gambita nabyłem Big Boxa (razem z El Grande tez przez niego...) i znakomicie zaskoczyło w mojej ekipie. Fajne, proste zasady ale z masą miejsca na analizę. Interakcja spora i to negatywna ale fakt, że jest ona rekompensowana ofierze a agresor musi dodatkowo zapłacić otwiera niezłe pole do manewru. Zdarzało się, że ktoś celowo podstawiał się by dostać gratisowe piony.

Wizualnie ani nie powala ani nie odstrasza. Mogłaby być ładniejsza, tylko bardzo szybko i tak przestaje się na nią patrzeć, tylko analizuje sytuację.
Stawiasz "pingla" i zbierasz, ktoś każe zwijać "pingla" dostajesz rekomensatę... Gambit mistrzem!
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 105 times
Been thanked: 53 times

Post autor: Luk83bb »

Szkoda, że tak rzadko można zobaczyć recenzje, opinie na temat gier sprzed dekady. Bardzo dobrych gier jak Hansa.
Teraz wyjdzie jakaś kiepska gra, ale że wychodzi teraz, w kolorowym sreberku, podana na tacy ośmiu "youtubowcom" za zakładam jakieś korzyści to laurki płyną z właśnie 8 stron... Dobrze, że chociaż Wojennik wrzuci jakąś fajną reckę starocia (teraz Hansa, wcześniej Puerto Rico):)
kisiel365
Has thanked: 254 times
Been thanked: 313 times

Post autor: kisiel365 »

W całym tym natłoku nowości rzadko kiedy można znaleźć coś wartościowego, co potrafi się chociaż zbliżyć do jakości klasyków (chociaż nie mówię, że nie ma wyjątków). Z drugiej strony klasyki wydane po trzykrotnych cenach z nową grafiką i plastikiem też nie zachęcają. U mnie Hansa z dodatkowymi mapami na honorowym miejscu za szybką koło Splotterów. A kupowałem ten majstersztyk na wyprzedaży czy jakiś wyprzedażach za psie pieniądze.
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 302 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Stąd mój szacunek do Reinera Knizii. Nie przepadam co prawda za większością jego gier, ale przepadam za ideą jego gier. Stara szkoła, dużo gry, mało zasad, interakcja. Hansa jest przedstawicielem tej starej szkoły o której nowi projektanci nie powinni zapominać.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Wczoraj Hansa wróciła po leżakowaniu na półce. Zapamiętałem, że to gra pełna emocji. Tak, to tytuł, który wywołuje masę śmiechu nad stołem :D. Dzięki prostym zasadom to tytuł, w który łatwo wejść i zacząć grać. 5 akcji prostych jak kij od szczotki, a te przekładają się na móżdżenie, planowanie oraz bardzo fajnie rozwiązaną interakcję. Mamy przepychanki na szlakach handlowych - gdy ktoś nas wypycha, to zyskujemy na tym dostając od razu do położenia 1 albo 2 dodatkowe kostki z banku. Zależy nam na tym, aby działo się to jak najczęściej. Jest również kilka hotspot'ów na mapie - dokładnie to miasta dające rozwój technologii. Gdy zbudujemy w takim swój punkt handlowy to daje nam pasywny dochód, gdy gracze biją się o technologię. Bardzo przypadły mi do gustu te mechaniki i jak można wokół nich zbudować swoją strategię.

Gra o prostych zasadach, ale również i szybka. Pomimo, że niedoświadczonego gracza surowy wygląd może zwodzić i sugerować, że to skomplikowane euro na wiele godzin, to rozgrywkę na 5 osób zamykamy w ok 75 minut.

Kiedyś oceniłem grę na 9,5 i nadal jest to 9,5. Ponadczasowy planszowy klasyk.

Podobnie jak napisał @kisiel365, ląduje u mnie obok gier Splottera.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 738 times
Been thanked: 155 times

Post autor: oduck »

Luk83bb pisze: 21 gru 2024, 10:19 Szkoda, że tak rzadko można zobaczyć recenzje, opinie na temat gier sprzed dekady. Bardzo dobrych gier jak Hansa.
Teraz wyjdzie jakaś kiepska gra, ale że wychodzi teraz, w kolorowym sreberku, podana na tacy ośmiu "youtubowcom" za zakładam jakieś korzyści to laurki płyną z właśnie 8 stron... Dobrze, że chociaż Wojennik wrzuci jakąś fajną reckę starocia (teraz Hansa, wcześniej Puerto Rico):)
Ale że recenzje z czasu premiery danej gry wyparowały z sieci czy jak?
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 198 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Zet »

Raczej młodzi stażem gracze są zbyt leniwi żeby wejść na BGG by spojrzeć w zakładkę recenzji i sprawdzić, że jest tam 17 video-recenzji po angielsku i 3 po polsku dla podstawki oraz 10 video-recenzji po angielsku i 2 po polsku dla big boxa.
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Gra ma dla mnie poważną wadę. Jest od 3 graczy. Nie mogę znaleźć trzeciej osoby do zagrania.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 150 times
Been thanked: 211 times

Post autor: Yooreck »

hipcio_stg pisze: 13 kwie 2025, 20:56 Gra ma dla mnie poważną wadę. Jest od 3 graczy. Nie mogę znaleźć trzeciej osoby do zagrania.
Nawet bardziej poważną: żeby pokazała pełny potencjał, trzeba grać nie w 3 a w 5 osób.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 107 times
Been thanked: 60 times

Post autor: Kondzio167 »

Wczoraj udało mi się w końcu zagrać w wersje Big Box tego tytułu. Przeleżał na półce kilka lat po zakupie na moich pierwszych Planszówkach w Spodku :D

WOW! Jakie to jest dobre :) Moja żona tak hejtowała tytuł przy tłumaczeniu zasad... "A możemy zagrać w coś fajnego" A po 5 minutach gry nie mogła się oderwać.
Ponownie zostałem uświadomiony jak dobrze działają te "Starsze" tytuły i jak często te nowe gry to tylko ładnie wyglądające wydmuszki powielające schematy :)

El Grande, Zamki Burgundii i właśnie Hansa to tak proste w zasadach gry ale niesamowicie głębokie w rozgrywce :) Trzeba nadrobić kolejne klasyki :)
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Zet pisze: 13 kwie 2025, 14:54 Raczej młodzi stażem gracze są zbyt leniwi żeby wejść na BGG by spojrzeć w zakładkę recenzji i sprawdzić, że jest tam 17 video-recenzji po angielsku i 3 po polsku dla podstawki oraz 10 video-recenzji po angielsku i 2 po polsku dla big boxa.
Hansa akurat ma sporo recenzji i to całkiem świeżych, ale to, że jakaś stara gra ma dużo starych recenzji to nie znaczy, że nie fajnie by było zobaczyć nową. Pierwszym przykładem, który przychodzi mi do głowy jest Time Stories, które w czasie premiery było hitem, grą wyjątkową, w którą każdy powinien zagrać, a dzisiaj? No, niekoniecznie warto do tego wracać, jeśli ktoś zaczął grać w planszówki po 2020 to bym mu nie polecał sprawdzenia tego "klasyka".
Yooreck pisze: 13 kwie 2025, 21:16
hipcio_stg pisze: 13 kwie 2025, 20:56 Gra ma dla mnie poważną wadę. Jest od 3 graczy. Nie mogę znaleźć trzeciej osoby do zagrania.
Nawet bardziej poważną: żeby pokazała pełny potencjał, trzeba grać nie w 3 a w 5 osób.
Czemu tak jest? Ja w sumie nie miałem okazji grać w 5, mam tylko 3-osobową stałą ekipę do grania w Hansę i jakoś nie mam poczucia, że coś tracę.
Kondzio167 pisze: 14 kwie 2025, 11:07 El Grande, Zamki Burgundii i właśnie Hansa to tak proste w zasadach gry ale niesamowicie głębokie w rozgrywce :) Trzeba nadrobić kolejne klasyki :)
Dorzucam do listy Puerto Rico i Wysokie Napięcie :)
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 559 times
Been thanked: 2179 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

arturmarek pisze: 14 kwie 2025, 11:44 Dorzucam do listy Puerto Rico i Wysokie Napięcie :)
I Concordię :P I Age of Steam :P Ale zgodzę się, że Hansa Teutonica powinna być częściej wyciągana na światło dzienne świadomości graczy.
Awatar użytkownika
Yooreck

arturmarek pisze: 14 kwie 2025, 11:44
Yooreck pisze: 13 kwie 2025, 21:16
Czemu tak jest? Ja w sumie nie miałem okazji grać w 5, mam tylko 3-osobową stałą ekipę do grania w Hansę i jakoś nie mam poczucia, że coś tracę.
To może być kwestia gustu, ale na 3 jest dość luźno (zresztą na 4 też), dlatego zdecydowanie wolę na 5 :)

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 444 times
Been thanked: 424 times

Post autor: siepu »

Podstawka na 5 może się blokować, ale to rozwiązuje pierwsza dodatkowa mapa. Zgoda, że na 3 jest zbyt luźno, ale to rozwiązuje druga dodatkowa mapa :wink: Świetna gra.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 212 times
Been thanked: 330 times

Post autor: konradstpn »

To tak jakby napisać, że wadą telewizora jest 8K, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć filmów w takiej rozdzielczości. Szukaj lub szkol od podstaw bo gra znakomita :-)
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
Yooreck

siepu pisze: 15 kwie 2025, 09:58 Podstawka na 5 może się blokować, ale to rozwiązuje pierwsza dodatkowa mapa. Zgoda, że na 3 jest zbyt luźno, ale to rozwiązuje druga dodatkowa mapa :wink: Świetna gra.
No to muszę spróbować, na razie grałem na podstawowej. Które masz na myśli mówiąc pierwsza i druga?

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 444 times
Been thanked: 424 times

Post autor: siepu »

Yooreck pisze: 15 kwie 2025, 10:10
siepu pisze: 15 kwie 2025, 09:58 Podstawka na 5 może się blokować, ale to rozwiązuje pierwsza dodatkowa mapa. Zgoda, że na 3 jest zbyt luźno, ale to rozwiązuje druga dodatkowa mapa :wink: Świetna gra.
No to muszę spróbować, na razie grałem na podstawowej. Które masz na myśli mówiąc pierwsza i druga?
W Big Boxie masz 3 mapy, tą z podstawki, Bałtyk (3 szlaki przy mieście z akcjami, więc nawet na 5 osób się nie blokuje) i Wielką
Brytanię (dużo mapy jest poblokowane bez kontroli nad konkretnymi miastami, więc działa też na 3 osoby).
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 105 times
Been thanked: 53 times

Post autor: Luk83bb »

Zet pisze: 13 kwie 2025, 14:54 Raczej młodzi stażem gracze są zbyt leniwi żeby wejść na BGG by spojrzeć w zakładkę recenzji i sprawdzić, że jest tam 17 video-recenzji po angielsku i 3 po polsku dla podstawki oraz 10 video-recenzji po angielsku i 2 po polsku dla big boxa.
Może do Hansy są, ale pomogło też wydanie odświeżonego Big Boxa przez Galaktę. Ale dobrze by było jakby były recki, opinie starych, dobrych gier. Ja chętnie akurat takie materiały bym oglądał. O bardzo dużo takich gier nie ma albo jest 1,2 w wątpliwej jakości (pikseloza z mikrofonem z Nokii 3310) materiałów po polsku. Tak z głowy biorąc, patrząc także na półkę to przykładem niech będzie GOA, Tygrys i Eufrat, Dolina Królów, Rokoko, 1989 Jesień Narodów, Książęta Florencji.
Awatar użytkownika
hipcio_stg

Luk83bb pisze: 15 kwie 2025, 16:02
Może do Hansy są, ale pomogło też wydanie odświeżonego Big Boxa przez Galaktę. Ale dobrze by było jakby były recki, opinie starych, dobrych gier. Ja chętnie akurat takie materiały bym oglądał. O bardzo dużo takich gier nie ma albo jest 1,2 w wątpliwej jakości (pikseloza z mikrofonem z Nokii 3310) materiałów po polsku. Tak z głowy biorąc, patrząc także na półkę to przykładem niech będzie GOA, Tygrys i Eufrat, Dolina Królów, Rokoko, 1989 Jesień Narodów, Książęta Florencji.
Później narobią smaku na prawdziwe torty, a cukiernie puste :(
ODPOWIEDZ