[Warszawa]Rzuć Kostką - czerwiec odwołany! Będzie lipiec!

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
adamns
Kontakt:

Re: [Warszawa]Spotkanie planszówkowe - Rzuć Kostką 5-6.02.20

Post autor: adamns »

więc na sobotę od rana szykuje się RoR i wstępnie jest juz 4 osoby jeśli dobrze wyliczyłem po postach
Kości zostały rzucone!

moja kolekcja
Awatar użytkownika
Kostyr

Post autor: Kostyr »

adamns pisze:więc na sobotę od rana szykuje się RoR i wstępnie jest juz 4 osoby jeśli dobrze wyliczyłem po postach
Ja doliczyłem się 5 - fluor,adamns,Kostyr,Wasylus i chyba Janek.
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Post autor: fluor »

Kostyr, to przynieś proszę egzemplarz RoR. Umówmy się na godzinę 10, set-up i przygotowanie do gry zajmie też kilka minut. Rozumiem, że gramy w nową wersję z Valley Games? Czy drukowałeś erratę do planszy?

btw. 5 osób to dobry skład, ale myślę, że bez szkody zmieści się jeszcze szósty - jeśli ktoś będzie chętny.
chiapas

Post autor: chiapas »

To ja bym się pisał na szóstego.

A w niedziele Maria? No chyba , ze uda nam się skończyć przed 16:00 to wtedy z chęcią w Marie , a w niedziele HIS.
Awatar użytkownika
Zgrzytt
Been thanked: 5 times

Post autor: Zgrzytt »

fluor pisze:Kostyr, to przynieś proszę egzemplarz RoR. Umówmy się na godzinę 10, set-up i przygotowanie do gry zajmie też kilka minut. Rozumiem, że gramy w nową wersję z Valley Games? Czy drukowałeś erratę do planszy?

btw. 5 osób to dobry skład, ale myślę, że bez szkody zmieści się jeszcze szósty - jeśli ktoś będzie chętny.
Rezerwuje Ciebie i brata na Wings of War w międzyczasie :D
Zapraszam do oglądania moich videorecenzji i subskrypcji kanału:)

Videorecenzje gier planszowych
Wasylus
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Wasylus »

Czyli mamy sześciu do RoRa na sobotę (chiapas, fluor, adamns, Kostyr, Janek, Wasylus) tylko że nie wiem czy Janek potwierdził swój udział - w razie czego 5 to też bardzo dobra ilość jak rozumiem. Poza tym czy mamy wśród tej 6ki jakiegoś weterana (po minimum 4~5 partiach)*. Fluora jak mniemam ?
*Kostyr wie czemu pytam :lol:

@chiapas
A w niedziele Maria? No chyba , ze uda nam się skończyć przed 16:00 to wtedy z chęcią w Marie , a w niedziele HIS.
Nie mamy nadal trzeciego do Marii na niedzielę, a w sobotę na Marię po zakończeniu Republic of Rome bym za bardzo nie liczył - zresztą taki maraton byłby prawdopodbnie zbyt męczący dla mnie nawet jeśli technicznie możliwy. Jeśli ten trzeci do Marii na niedzielę się nie znajdze to może uda się w HiSa ? Berem chyba posiada grę i jest chętny na coś dużogo w niedzielę. Kostyr też pisał, że jest chętny na niedzielę na HiSa. Marię zawsze możemy odłożyć na kiedy indziej.
berem
Been thanked: 7 times

Post autor: berem »

Tak, mam HiSa samoróbkę z kartami po polsku.
Lepiej zagrać w cos dużego bo tak mało jest okazji w roku by tyle godzin było do dyspozycji. W klubie na Politechnice w piątki jest za mało czasu a w weekendy tam nie ma zbyt wielu chętnych.
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Wasylus pisze:Poza tym czy mamy wśród tej 6ki jakiegoś weterana (po minimum 4~5 partiach)*. Fluora jak mniemam ?
*Kostyr wie czemu pytam :lol:
Po coś około 10 partiach na przestrzeni kilku lat + 9 udokumentowanych PBFów. Powinno być dobrze, Patres Conscripti, ale wszystkim graczom polecam przejście chociaż raz przez instrukcję do gry, bo wiedza o tym co się dzieje na stole zwiększa znacząco wrażenia z gry.
A ja wracam do studiowania instrukcji.
chiapas

Post autor: chiapas »

Jakby co piszę się też na HiS w niedziele
Awatar użytkownika
eruen

Post autor: eruen »

Zgrzytt pisze:
Rezerwuje Ciebie i brata na Wings of War w międzyczasie :D

Myślę że znajdziemy chwilę żeby tradycyjnie zestrzelić gospodarza imprezy :wink:
'I am not lazy, I am an effort minimalist.'
makoleon
Has thanked: 1 time

Post autor: makoleon »

Witam, termin tej Kostki średnio mi odpowiada jakoś. Ale mam pytanie, czy znaleźliby się chętni na Agricolę z Torfowiskiem i na nową Cywilizację od FFG? Bardzo mi zależy, żeby zagrać w te gry, najchętniej w większym składzie:-). Więc jakby byli chętni to bym może spróbował coś zdziałać z Kostką:-) ps obie gry oczywiście posiadam
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 15:58 przez makoleon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kostyr

fluor pisze:Rozumiem, że gramy w nową wersję z Valley Games? Czy drukowałeś erratę do planszy?
Mam edycję Valley Games,erratę będę miał załatwioną do środy.
fluor pisze:wszystkim graczom polecam przejście chociaż raz przez instrukcję do gry
Wasylus pisze:Poza tym czy mamy wśród tej 6ki jakiegoś weterana (po minimum 4~5 partiach)*. Fluora jak mniemam ?
*Kostyr wie czemu pytam
Po średnio udanej ostatniej grze,za co winę biorę na siebie teraz dokładnie przypominam sobie zasady :D.
berem pisze:W klubie na Politechnice w piątki jest za mało czasu a w weekendy tam nie ma zbyt wielu chętnych.
To zależy Berem,ostatnio w każdy weekend gram w Battlestar Galactica i 6 osób mam,choć pomijam,że muszę wcześniej kontaktować się z wieloma graczami...coś za coś.
Kiedyś wspominałem Ci,że ja jestem zazwyczaj chętny w granie na weekend + ludzi jakiś zawsze mogę załatwić.
Jak przejdzie mi ciśnienie na BSG to myślę,że częściej pogramy razem w coś wojennego.
berem
Been thanked: 7 times

Post autor: berem »

W razie czego mam jeszcze 2 chętnych znajomych na HISa tylko nie wiem czy nie chcieliby zagrać na Politechnicę jednak. Jeszcze jeden znajomy jest tez chętny ale właśnie na Politechnicę niestety.
Awatar użytkownika
adamns
Kontakt:

Więc czas zacząć przygotowania do RoR'a, jesli ktos bedzie chciał mam instrukcję od starej wersji RoR'a w wersji elektronicznej w naszym języku, zmian jest niewiele porównując do nowej.
Kości zostały rzucone!

moja kolekcja
Janek

Post autor: Janek »

Oczywiście potwierdzam swój udział w rozgrywce w RoR sobota 10.00. Ja też mam tą polską instrukcję starszej wersji i teraz pytanie czy ona wystarczy czy lepiej np. ze względu na zmiany przebijać się przez nową angielską instrukcję (wolę oczywiście polską wersję). Mam nadzieję że zmieścimy się w czasie wskazanym przez fluora tj. 6 godzin i po 16 w coś jeszcze uda się zagrać, więc wezmę GoTa, TSa i Manouevre.

Wasylusie jak chcesz to mogę Cie zabrać bo jadę samochodem (skontaktujemy się w tej sprawie przez pw).
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Janek, w podlinkowanej przeze mnie wersji na str. 30 są opisane różnice - niewielkie, aczkolwiek warto się z tym zapoznać.
Wasylus

Jest jeszcze ta wersja zasad "streamlined" napisana przez Jasona jakiegośtam, troche lżejsza do przetrawienia:
http://boardgamegeek.com/filepage/54403 ... treamlined

Pytanie - z jakimi opcjami w tego RoRa gramy ?
Awatar użytkownika
fluor
Kontakt:

Uwaga dotycząca czasu gry - sporo zależy od tego z jaką sprawnością będą działać poszczególni HRAO, czy jak wolę ich określać bardziej klimatycznie - principes. Pomijając elementy turlania kości i ciągnięcia kart jest to gra polityczna, w której dyskusje (niekiedy dość zażarte) w gronie graczy nie należą do rzadkości, dlatego ciężko jest ściśle przewidzieć czas gry.
Scenariusz wczesnej republiki zapewnia sporo rozrywek i walki o utrzymanie się Republiki (gdzie przegrane wszystkich graczy nie należą wcale do rzadkości), ale jestem dobrej myśli. Możemy ustalić, że w momencie końca ery przeprowadzimy głosowanie czy chcemy grać dalej, czy pozostajemy na punktowym rozliczeniu gry.

Co do zasad:
2.01 Pontifex maximus - nowy urząd daje większe możliwości do tworzenia koalicji i dzielenia urzędów, dożywotni charakter godności czyni ją bardzo prestiżową, a możliwość wetowania - wpływową.

2.02 Provincial Wars - daje większą możliwość obrony prowincji (i gubernatorów) przed atakami z zewnątrz, a także z zasadą 2.03 buntowania się przeciwko władzy Senatu. Przy dużej ilości prowincji trochę dokuczliwe jest operowanie tym wszystkim, ale jeśli zagramy w scenariusz wczesnej Republiki, to nie będziemy narzekać na nadmiar prowincji.

2.03 Rebel governors - umożliwia gubernatorom buntowanie się - w moich grach bardzo rzadko używane, ale można pozostawić, bo współgra z poprzednią zasadą.

2.04 Legionary disbandment&recall - umożliwia rozwiązywanie legionów weteranów za poparcie polityczne - kolejna okazja do ryzykownej gry na granicy dobra republiki i własnych partykularnych interesów.

2.05 Advocates - przyznam nie grałem nigdy z tą zasadą (chyba nie było jej w oryginalnym zestawie), ale fajnie wygląda, dodaje dynamiki do procesów, które mniej przypominają już zwykłe głosowanie w senacie, zwiększa rolę dobrego prokuratora i adwokata. Chętnie bym ją wypróbował.

2.06 Passing laws - w pierwszej edycji we wczesnej republice nie ma żadnych praw, tak więc prawdopodobieństwo, że będziemy go używać jest znikome, ale możemy przyjąć - procedowanie kart praw jest podobne jak ustaw ziemskich, także nie powinno być problemu.
Podsumowując - jestem za uwzględnieniem wszystkich z powyższych opcjonalnych zasad, ze szczególnością zależy mi na zasadzie dot. pontifexa.
jerrymagu

Post autor: jerrymagu »

ja będę z synem (8 lat) czy tacy zawodnicy też pojawiają się na Kostce?
Razem z nim nie jesteśmy tuzami, ale chłopak zaliczył takie gry jak Magnum Sal, Stone Age, Tikal, K2, Sankt Petersburg, Carson City, TtR i zna zasady w Inca Empire.
Pewnie chętnie z rówieśnikami by zagrał

Ja chętnie bym zagrał w coś takiego jak: Fresco , Vinhos, Le Havre , Inca Empire, Carson City , etc.
W razie co to wszystkie oprócz London mógłbym przynieść.
Oczywiście nie we wszystko grałem ale na spotkanie mógłbym przyjść z przeczytaną instrukcją
Czarne serce mam i czarną w żyłach krew!
Awatar użytkownika
Kostyr

fluor pisze:Podsumowując - jestem za uwzględnieniem wszystkich z powyższych opcjonalnych zasad
Osobiście uważam,że jeśli dobrze znasz mechanikę działań każdej z zasad nie widzę sensu nie wykorzystania ich :),

2.01 Pontifex Maximus - Dla mnie obowiązkowy dodatek.

2.02 Provincial Wars & 2.03 Rebel Governors - Nigdy nie grałem z nimi,więc z chęcią poznałbym zasadę ich działania.

2.05 Advocates - Trochę komplikują grę,ale mimo to uważam za dobry jak nie obowiązkowy dodatek.

2.06 Passing laws - Mało interesująca opcja (po prostu podoba mi się moc praw poprzez samo "rzucenie" ich na stół).
fluor pisze:Możemy ustalić, że w momencie końca ery przeprowadzimy głosowanie czy chcemy grać dalej, czy pozostajemy na punktowym rozliczeniu gry.
Większość zdecyduje,ale wolałbym grę tylko na 1 etap i to najlepiej Middle Republic Scenario.
Awatar użytkownika
Zgrzytt
Been thanked: 5 times

Post autor: Zgrzytt »

jerrymagu pisze:ja będę z synem (8 lat) czy tacy zawodnicy też pojawiają się na Kostce?
Razem z nim nie jesteśmy tuzami, ale chłopak zaliczył takie gry jak Magnum Sal, Stone Age, Tikal, K2, Sankt Petersburg, Carson City, TtR i zna zasady w Inca Empire.
Pewnie chętnie z rówieśnikami by zagrał

Ja chętnie bym zagrał w coś takiego jak: Fresco , Vinhos, Le Havre , Inca Empire, Carson City , etc.
W razie co to wszystkie oprócz London mógłbym przynieść.
Oczywiście nie we wszystko grałem ale na spotkanie mógłbym przyjść z przeczytaną instrukcją
To cięższe tytuły przyznaje:) Jeśli chodzi o obecność konkretnych grup wiekowych to ciężko przewidzieć, natomiast na pewno z łatwością można zebrać grupy na dowolny z podanych tytułów:)
Zapraszam do oglądania moich videorecenzji i subskrypcji kanału:)

Videorecenzje gier planszowych
Awatar użytkownika
adamns
Kontakt:

Mogę się narazić Kostyrowi pisząc tego posta, ale chcę wyrazić swoją opinię nie wszyscy muszą się z nią zgodzić, no i oczywiście kontynuację gry rozstrzygnie losowanie :) tak jak napisał Fluor

Gra jest raczej długa no chyba że, Republika padnie,

nie rozumiem podejścia jak napisał Kostyr jeden etap i najlepiej middle Republic Scenario, słuchajcie umawiamy się na RoR'a a nie na Banga jeśli ktoś sie decyduje w tą grę zagrać to nie po to aby zabic czas tylko czerpać przyjemnosć z gry, w moim przypadku jak czerpię przyjemność z gry to nie mierzę czasu :) jesli ktoś chce odbębnić kilka gier w jednym dniu to raczej na RoR'a niech się nie umawia :P
Kości zostały rzucone!

moja kolekcja
Janek

Post autor: Janek »

Co do zasad dodatkowych to zdaje się na fluora. Jest najbardziej doświadczony i skoro uważa że gra jest najbardziej miodna z dodatkowymi zasadami to mu wierzę i grajmy z nimi.

Co do czasu to nie ukrywam że tak rzadko mam cały dzień na gry że zagrałby tego dnia w coś jeszcze, ale jeśli nie wyjdzie to też nic wielkiego się nie stanie. Z tego co wiem to gra może trwać 3 godziny a także 8 więc zobaczymy jak to wyjdzie. Zakładanie z góry jakiegoś określonego czasu gry jest po pierwsze bardzo trudne bo każda partia i grający są inni (a w naszym przypadku większość debiutuje w tej grze) a dodatkowo może nas trochę "ograniczać" co obniży radość z gry. Reasumując priorytet ma RoR i na nim się skupiam a jak się uda coś więcej to super i tyle.
Awatar użytkownika
adamns
Kontakt:

Janek pisze:Co do czasu to nie ukrywam że tak rzadko mam cały dzień na gry że zagrałby tego dnia w coś jeszcze, ale jeśli nie wyjdzie to też nic wielkiego się nie stanie. Z tego co wiem to gra może trwać 3 godziny a także 8 więc zobaczymy jak to wyjdzie. Zakładanie z góry jakiegoś określonego czasu gry jest po pierwsze bardzo trudne bo każda partia i grający są inni (a w naszym przypadku większość debiutuje w tej grze) a dodatkowo może nas trochę "ograniczać" co obniży radość z gry. Reasumując priorytet ma RoR i na nim się skupiam a jak się uda coś więcej to super i tyle.

podpisuje się obiema rękoma pod tym co napisał Janek :)
Kości zostały rzucone!

moja kolekcja
Wasylus

Moje zdanie na ten temat (po jedynie 0,5 gry i długim studiowaniu instrukcji oraz dyskusji na BGG).
Weźmy pod uwagę, że kilku graczy będzie nieco zielonych (jeśli się nie mylę). Chiapas i Janek nie grali nigdy (??), ja grałem tylko 0,5 gry. Uwzględniwszy to, nie przesadzałbym z regułami opcjonalnymi:
- Wczesny okres
- Pontifex (ta zasada opcjonalna jest prosta)
- Bez provincial wars i rebel governors - we wczesnym okresie i tak nie ma albo są tylko pojedyncze prowincje jak rozumiem. Unikałbym.
- Olałbym adwokatów, tylko komplikują prosecutions z tego co widzę, nie dodając tak wiele w zamian. Przypominam, że grają zieloni gracze = czym mniej dodatkwych regul tym większa szansa na płynną grę.
- Prawa jak rozumiem we wczesnym okresie i tak nie odgrywaja roli. A jeśli są to znowu komplikacja w zamian za niewielki zysk.

Przynajmniej ja to tak widzę ale jeśli Fluor ma doświadczenie z prowadzeniem gier z graczami niedoświadczonymi, używajac bardziej złozonych opcji, to ja bardzo chętnie zagram - z wszystkimi opcjami nawet. Nadal jednak sugerowałbym wczesny okres.
ODPOWIEDZ