Pionek VI - zapraszamy do Gliwic w dniach 8 i 9 marca

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Pionek VI - zapraszamy do Gliwic w dniach 8 i 9 marca

Post autor: mst »

Podczas mojego drugiego dnia Pionka grałem głównie w 2-osobowe gry logiczne (Tzaar, Khet, Glik, Hive, Blokus i Abalone) oraz dla równowagi w Pitchara, Crokinole, Skoki Narciarskie i Ping-Ponga (zupełnie nie rozumiem dlaczego tej szybkiej zręcznościówki ze sporym elementem taktycznym nie mogę znaleźć na BGG :wink: ). Oprócz grania dzisiaj znacznie więcej niż w sobotę gadałem, tłumaczyłem reguły i planszówkowo się integrowałem :) Teraz z niecierpliwością czekam na kolejne relacje, które w magiczny sposób pozwalają na przedłużenie trwania pionkowej atmosfery na kolejne dni.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Van
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times

Post autor: Van »

mst pisze:[...]Teraz z niecierpliwością czekam na kolejne relacje, które w magiczny sposób pozwalają na przedłużenie trwania pionkowej atmosfery na kolejne dni.
I na fotyyy :D
Van_Hoover
#Lista gier
Awatar użytkownika
bazik
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

jak oddac te wrazenia?

Pancho pisze:Wróciłem z Pionka. Odreagowałem jak nigdy. Internet i forum zabija całkowicie relacje w naszym środowisku. Tylko face to face widzisz jacy cudowni i sympatyczni ludzie są w naszym hobby. I jak te wszystkie spory nie mają sensu, jak są bez znaczenia. Kocham was wszystkich ludzie, ciebie pomimo też :D
nie wiem jakie narkotyki tam dawali, ale entuzjazm zdecydowanie podzielam... dla odmiany: też was wszystkich lubię. administrujcie, nitpickujcie regulaminy, bądźcie uciskanymi męczennikami, co komu sprawia radość. ale najważniejsze - let's all play.
Awatar użytkownika
macike
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: macike »

Taka imprezka. Zostaję do środy!

Super organizacja, super zabawa, super ludzie. A najlepsze jest to, że moja najżońsza też już chce jechać na następną edycję. :D
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
Awatar użytkownika
shin

Post autor: shin »

Pionek jak zawsze udany. Tutaj nie ma wątpliwości. Może nie będę o tym za dużo pisać tylko pokaże to co widziałem :) Zapraszam do ściągnięcia zdjęć.

Pionek dzień I
Pionek dzień II

Pozdrawiam.

PS.
Wybaczcie czerwony oczy :D
Na dniach wrzucę kilka filmików.
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

bazik pisze:jak oddac te wrazenia?
Kombinuj... :D
magazyn
Awatar użytkownika
aswiech
Kontakt:

Post autor: aswiech »

Juz mowilem Ignacemu przy pozegnaniu, ale powtorze tu:
najlepszy Pionek na ktorym bylem - wszystko dograne, zalatwione, podane, poukladane.
No, moze poza konkursem Trzewik&Folko, ale to caly jego urok:)
Generalnie, jestem zachwycony, jak ludzie z Gliwic swietnie wyciagaja wnioski, przygotowuja te impreze coraz lepiej i strach sie bac przyszlych edycji imprezy. Okazuje sie, ze te pogloski o stadionie slaskim moga byc nieprzesadzone:)
Dziekuje wszystkim, z ktorymi gralem, z ktorymi mialem zagrac i tym, z ktorymi choc kilka slow udalo mi sie zamienic.
Osobno oczywiscie pomaranczowym koszulkom dziekuje, samemu Ignacemu i wszystkim, ktorych nie wymienilem.
Wrazenia dobre w moim przypadku trzeba pomnozyc przez 2 (Zona), a i pewnie 3, bo dzidzius aktywnie bral udzial w grach Zony, choc jeszcze sie nie urodzil:)
PlanShow - Srodziemie
Z PlanShow --> http://planshow.blox.pl (PlanshowB)
Czas na PlanshowC
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 425 times
Been thanked: 671 times

Post autor: bogas »

Było jak zwykle rewelacyjnie. Nie wdając się w szczegóły chciałem tylko podziękować paru osobom.
Na wstępie wielki szacun dla Trzewika i jego pomarańczowej ekipy. Dzięki za to, że Wam się chce i możemy spotykać się co 3 miesiące na kolejnych Pionkach. Dziękuję też wszystkim uczestnikom, bo to właśnie My tworzymy tę jedyną w swoim rodzaju atmosferę.
Szczególne podziękowania dla Ala, Wojtka - wc, mst i klemy za wspólne granie (nie tylko w planszówki ;)) i wspólne pogaduchy :D. Dla korzenia za współudział w konkursie (walczyliśmy dzielnie). No i dla chłopaków z gamesfanatic: Pędraka, Don Simona, Bazika i Pancha. Miło było znów spotkać (Pędrak) i poznać (reszta ekipy) i zagrać razem w małe co nieco.
Dzięki dla mojej rodzinki. Małego Filipka, który poczuł atmosferę Pionka i dał rodzicom trochę pograć i dla ukochanej żony, która dzielnie wspierała mnie w drugim dniu Pionka i broniąc honoru rodziny ograła chłopaków w Ubongo :P
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

bogas pisze:wspólne granie (nie tylko w planszówki ;))
Jeśli Ignacy zarzucony przez sponsorów workiem nagród przy okazji kolejnego Pionka nie będzie wiedział jaki konkurs możnaby tu jeszcze przeprowadzić żeby je jakoś sprawnie rozdystrybuować to proponuję te największe i najcięższe pudła przeznaczyć dla miłośników odbijania piłeczki (bieganie pomiędzy salami gier na podwórku i na ostatnim piętrze wyrobi u nich konieczną do udźwignięcia nagród kondycję). :twisted:
magazyn
Awatar użytkownika
bazik

heh ja rakietke mialem, ale juz glowe do myslenia o czyms innym niz planszowki nie...
Awatar użytkownika
Robert_C

Post autor: Robert_C »

Dla tych, którym umknął konkurs Trzewika i dla wszystkich, którym się podobał poniżej Trzewikowe opowiadanie-zagadka (przypomnę: znajdź 11 i tylko 11 tytułów gier).
Konkurs Trzewika
Pudelek
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Post autor: Pudelek »

klika fotografii z niedzieli - nie najlepszej jakości, ale zawsze...

http://picasaweb.google.pl/pudelek1/PionekVIGliwice2008
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Było fantastycznie. Dzięki wielkie. Nawet za to, że wygrawszy w drużynowym konkursie wiedzy (w teamie z Zielem), zmuszon byłem przyjechać w niedzielę, czego raczej nie planowałem. Tak jak napisał Pancho w innym temacie - twarzą w twarz wyglądamy znacznie lepiej (projektując) niż poprzez forum. Zupełnie inne emocje grają. Dla mnie była to zupełnie niepoważna impreza, grałem w gry, których nie przywidywałem w rozpisce, to z wyjątkiem Cuby (lub raczej jej parodii) nie zagrałem w nic co w owej rozpisce miałem. W zamian za to Sałatka z Karaluchów, Loopin Louie, Skoki, Electroshock, Visionare, Pitchcar oraz (o ludzie!) Superfarmer i jakaś gierka o duchach. Innymi słowy pokręcony był ten pionek, a klimat gier udzielił mi się dosyć konkretnie - tu przepraszam wszystkich fejmusów, że zostałem Siódmym Człowiekiem w Fandomie (SCF), i dziękuję tym, którzy mnie nim okrzyknęli. :wink:
Klimat durnej wesołkowatości towarzyszył mi przez cała imprezę.
Pozdrawiam wszytskich, z którymi się spotakłem, a w szczególności:
Don Simona - Pierwszego Człowieka w Fandomie
Ziela - towarzysza tej humorzastej imprezy
Mattiego - amplifikatora humoru
Uika - mimo wszytsko niezwyciężonego
Kapustkę - za sałatkę
Korzenia - że zapytał o to, co z moim blogiem
oraz tego który prowadził z Trzewikiem konkurs wiedzy, nie był to Uiek, ale... zapomniałem :wink:
oraz wszystkich wszystkich przybyłych.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, 00:07 przez Neurocide, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
bman

Post autor: bman »

Tak Tak wszyscy wszystkim dziękują:) Wszycy grali we wspaniałe gry i dziękuja współgraczom :) wszyscy grali w cos w co nie chcieli i dziekuja za mozliwość zagrania w owe gry :) a Qrcze ktoś wspomniał o tych co i to chcieli a nie mogli przyjechac? Ja sie bynajmniej nie upominam. Ogólne zadowolenie z siebie i gier kipiące z tego fora Nic tylko dobija kazdego który zdaje sobie sprawe ze trzy miesiace to jakies 90 dni ,2160 h, 129600 min :)
x
Awatar użytkownika
bazik

bman pisze:Tak Tak wszyscy wszystkim dziękują:) Wszycy grali we wspaniałe gry i dziękuja współgraczom :) wszyscy grali w cos w co nie chcieli i dziekuja za mozliwość zagrania w owe gry :) a Qrcze ktoś wspomniał o tych co i to chcieli a nie mogli przyjechac? Ja sie bynajmniej nie upominam. Ogólne zadowolenie z siebie i gier kipiące z tego fora Nic tylko dobija kazdego który zdaje sobie sprawe ze trzy miesiace to jakies 90 dni ,2160 h, 129600 min :)

nie rozumiem czemu 'sie nie dopominasz', ale skoro zle ze dziekujemy sobie a niebylym to zle, to masz:
dziekuje, dziekuje ze nie przyjechales :-)

juz chyba mniej niz 12600? jeszcze troche i bedzie tylko 12000
bman

Post autor: bman »

Nastepnym razem przyjade kolego :) i wtedy z pewnościa dam sie ograćnie raz:) Mozemy w eufrata :) Dzis nabyłem i o dziwo moja pociecha cztero letni gość zapalił sie do gry az miło :) szkoda tylko ze wymyślał własne reg. To znaczy odsprzedawał mi łuki, "dzbanecki" i bycki, kotecków nie:) za pieniądze " na niby"
x
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
Awatar użytkownika
Zielu

Post autor: Zielu »

A moja z rozpedu pod tym samym linkiem, w komentarzu ;) - wrzucam tez tu, tam chyba nie moge usunac ;P
-----------

Coz, latwo nie bylo.
Zaiste udalo nam sie pograzyc Uika, co cieszy wiecej niz sama wygrana.
Oj -- dobrze, zgrywam sie...
Az taka zawisc nigdy w nas nie kipiala, choc NeuroZielowa druzyna jest nasza mala tradycja w konkursach Pionkowych. Ponadto ujek pograzyl sie sam, zapominajac kto jest autorem gry Brass - mial do tego prawo, jak pozniej mowil - nienawidzi szczerze gier tego faceta. Fakt ten jeszcze bardziej motywuje mnie do poznania Brassa - gry, przez nazwe ktorej jedni mdleja w ekstazie a Uiek przegrywa konkursy...

Co do samego Pionka -ta edycja wypadla nadzwyczaj dobrze. Po poprzedniej myslalem ze sie wypalilem.
Ale nie - teraz juz dobrze wiem czego oczekuje i co robic, zeby dobrze kazda kolejna edycje wspominac - po pierwsze nie siadac do planszy z ludzmi ktorzy miny maja zaciete, i w zasadzie nawet nie chca znac mojego imienia - bylebym wyrownal brakujaca liczbe graczy, nie myslal za dlugo, i dal im wygrac.
Do ktorego stolu siadac? Bez wahania tam gdzie slychac tlumione smiechy, a ludzie zaraz po wstepnym wyjasnieniu regul gry pytaja czy idziesz wieczorem do Knajpy.

Knajpa- wazna sprawa. Po jednopionkowej przerwie - powrot do starej dobrej Capri- miejsca gdzie kelnerka nie umie podzielic 500-zlotowego rachunku, ale nikt nas nie widzi i nie slyszy. Mozna bez krepacji grac w kretynskie gry, pic jak Kapustka Niebieskie Drinki, bratac sie z innymi slowianskimi narodami i jednym przesympatycznym Russem z Teksasu. O ile sie wczesniej tego nie zrobilo.

I jeszcze jedno. Nie zakladajcie ze wrocicie na noc do domu... Po co sie niepotrzebnie stresowac?...

Jeszcze szybciorem - ci z ktorymi szczegolnie milo spredzilem czas, na bank zapomne o kims - w kolejnosci ukazywania sie na ekranie: Magma (najwiekszy Pech na Pionku), Multidej (najwiekszy imprezowicz piatkowego wieczoru), Matti (moj druh z Azji), Moracz (Rambo IV z pelnym komentarzem!), NeurocYde (wszystko wiecie), Krzys Trzewik (krotko i intensywnie), Jarek, ktory znalazl we mnie partnera do dzieciecej gry o duchach, ktora potem zarazalismy wszystkich dookola), Ujek (Swietnie spedzone chwile, plus epizod konkuroswy), ekipa z Knajpy, ekipa z noclegu w Portalu, ekipa...

Pionek za nami - nastepny za AZ trzy miesiace - az dziw, ze na konwenty czekalo sie rok.
"Sie" aby na pewno?

Nie z takim utesknieniem!
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Zielu napisał:
i jednym przesympatycznym Russem z Teksasu
Gdy w zeszłym roku zorganizowałem konkurs Smolna 200, pierwszym, który nadesłał rozwiązanie, był Russ Williams. Było to dla mnie ogromne zaskoczenie, że mój z założenia lokalny konkurs zyskał międzynarodowe zainteresowanie. Ale teraz widzę, że Russ jest nie tyle z Texasu, co raczej z Wrocławia.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

No tak... kolejny Pionek minal. Powtorze za przedmowcami, ze atmosfera byla swietna a prawdziwym clue programu bylo utrwalenie i nawiazanie kolejnych znajomosci. Podziekowaniom jak widze nie ma konca, oczywiscie sie do nich dolaczam (szczegolnie dla goscinnego Ala) a dla rownowagi pare slow na temat tytulow, ktore sprobowalem:
- Im Schatten des Kaisers - nie jestem nowcjuszem w te gre ale pokazalem dokladnie jak nie nalezy w to grac :) Gratulacje dla steady'ego za zwyciestwo i pelna kontrole sytuacji.
- Ubongo - bardzo fajna gra na spostrzegawczosc i szybkie ukladnie puzzli. Partia pokazala ze musze jeszcze duzo pocwiczyc :) Odkrycie Pionka.
- Tzaar - bardzo dobra gra logiczna. Odkrycie nr 2 Pionka.
- Pick & Pack - 2 osobowka lansowana przez Trzewika w SGP faktycznie okazala sie swietna. Zreszta chyba wszyscy ktorzy w to grali byli zadowoleni. Odkrycie nr 3 Pionka.
- Logistico - no niestety to cwiczenie w logistycznej optymalizacji nie przypadlo mi do gustu. Za duza losowosc. Mst - wlasciciel gry tez jakos mocno jej nie bronil.
- Galaxy Trucker - tak naprawde to byla moja pierwsza partia i okazal sie jeszcze fajniejszy niz jak obserwowalem to z zewnatrz. Oczywiscie zakupilem.
- Hoppla Lama - zwariowana gra Fragi. Jako czysto zabawowy przerywnik na chwile moze byc :)
- Eiszeit - gra Moona z serii Alea. Fajne pomysly, ale troche za taktyczna jak na mnie - gdy ruch wraca do gracza sytuacja na planszy moze sie totalnie zmienic i nie da sie w zwiazku z tym zbytnio planowac.
- Thief of Baghdad - zdecydowanie zbyt taktyczna. To gra rodzinna a nie dla wytrawnych gamerow. Sorry, wc :wink:
- Qubix - gra Folko, dobra a moze nawet bardzo dobra. Podobalo sie. Moooze jeszcze drobne poprawki mozna wprowadzic..
- Cuba - tak jak zaczalem Pionka, tak i skonczylem - gra, ktora znalem. Partia bardzo bardzo dobra - mimo ze gralo 3 nowicjuszy kazdy ladnie realizowal swoja strategie. Po 2-ej partii widze ze to jednak swietna gra. Do zakupu.
Tak wiec jest bardzo zadowolony z zestawu gier, ktore mialem okazje sprobowac :)
Dolozmy do tego przesympatyczna atmosfere, niepowtarzalne wieczory i noce u Ala, bardzo mila podroz do i z W-wy (o tych sabotazystach przestawiajacych znaki dzieki ktorym stracilismy prawie godzine prawie juz zapomnialem :wink: ) i mamy obraz weekendu niemalze idealnego :)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
westwood

Post autor: westwood »

Zielu pisze: co robic, zeby dobrze kazda kolejna edycje wspominac - po pierwsze nie siadac do planszy z ludzmi ktorzy miny maja zaciete, i w zasadzie nawet nie chca znac mojego imienia - bylebym wyrownal brakujaca liczbe graczy, nie myslal za dlugo, i dal im wygrac.
To byli tam tacy? :shock: Jeśli tak, to miałem farta, bo na nich nie trafiłem (i dobrze :P )
Tak poza tym, jako, że pierwszy raz pojechałem, to nie wiedziałem do końca, czego sie spodziewać po tej imprezie, ale teraz już wiem, ze wszystkiego :D (i że na następnych też się objawię). Najbardziej niespodziewane było to w co grałem. Chociaż w przeciwieństwie do niektórych przedmówców udało mi sie też zagrać w poważniejsze gry: Caylus Magna Carta (dzięki cezner), czy Samurai. Ale i tak większość listy stanowią gry typu Kakerlakensalat (po czesku :mrgreen: ), Visionary, Igloo Pop albo największy chyba hit tej imprezy http://www.boardgamegeek.com/game/10575
Co ponadto moge dodać? Spotkałem wielu graczy znanych mi dotychczas jedynie z forum. Z niektórymi w coś zagrałem, z niektorymi zamieniłem choc pare słów. Niektórych nie mialem okazji poznać, choc wiem, ze tez tam byli (cóż, następna razą jak to mówią). Do siego Pionka!
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

jax pisze: Logistico - no niestety to cwiczenie w logistycznej optymalizacji nie przypadlo mi do gustu. Za duza losowosc. Mst - wlasciciel gry tez jakos mocno jej nie bronil.
Nie broniłem przytłoczony nadmiarem wrażeń (pozytywnych) oraz onieśmielony planszówkową sławą przeciwników. Ale teraz spróbuję swoich sił :) . W czasie rozgrywki zarzuty były dwa:
- przewaga gracza rozpoczynającego - to zarzut Oli, która grając jako ostatnia wygrała z bezpieczną przewagą :)
- za duża losowość.
Jak rozumiem za duża losowość wynika z losowego rozmieszczenia towarów i popytu na nie oraz losowego rozmieszczenia początkowego środków transportu poszczególnych graczy (ta losowość ma IMHO bez wątpienia większy wpływ na planowanie naszych posunięć niż kolejność na starcie chociaż interakcja jest b.duża i cały czas musimy uważnie śledzić poczynania przeciwników). Zdarzają się przez to sytuacje, w których jeden (lub kilku) z graczy może uzyskać możliwość niemal natychmiastowej realizacji łatwego kontraktu. IMHO temu aby takie sytuacje decydowały o wyniku rozgrywki przeciwdziała mechanizm zwiększania wartości zrealizowanych kontraktów z każdą kolejną rundą. Sądzę, że początkujący gracze (ja jestem na to najlepszym przykładem) przykładają zbyt dużą wagę do jak najszybszej realizacji "łatwych" kontraktów zamiast do przygotowania się (poprzez odpowiednie zaplanowanie współdziałania swojej floty) do realizacji tych najtrudniejszych w ostatnich rundach. Moje dwie dotychczas rozegrane partie pokazały, że nie jest łatwo zakończyć Logistico z jakimkolwiek zarobkiem oraz to, że b.znaczna część (kilkadziesiąt procent) ostatecznego wyniku była zwykle uzyskiwana po V rundzie. IMHO gra jest na tyle złożona i "ciasna", że aby prawidłowo ocenić wartość zastosowanej w niej mechaniki potrzeba jednak większej ilości rozgrywek z zastosowaniem zróżnicowanych strategii. Groźbą, prośbą, przekupstwem i podstępem postaram się do nich przekonać moich przyjaciół z gliwickiego MDK'u - o rezultatach będę informował. :)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, 06:50 przez mst, łącznie zmieniany 1 raz.
magazyn
Awatar użytkownika
bazik

mst pisze: - przewaga gracza rozpoczynającego - to zarzut Oli, która grając jako ostatnia wygrała z bezpieczną przewagą :)
narzekanie - to troche moja wina... narzekanie na mechanike gracza startowego to moj glowny konik ostatnio. sporo gier w ktore gramy (aos/agricola/filary tak z wierzchu glowy) gramy z autorskimi wariantami poprawiajacymi co uwazam za spieprzona mechanike w tych okolicach.

a ze wygrala z bezpieczna przewaga - chce myslec ze tez moja wina :-D :-D dobra szkola bylo nie bylo :-D
ronczi

Post autor: ronczi »

Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pochwałami Pionka nr 6 i podziękowania dla wszystkich organizatorów i uczestników za wspaniałą imprezę (szkoda, że z mojej strony tylko jednodniową).

P.S. Nawet Knizia nie wymyśliłby takiego wyłaniania zwycięzców w Cubie (zainteresowani wiedzą o co chodzi :)
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Gimli
Kontakt:

Post autor: Gimli »

Pozdrowienie ze Slowacji.
Dziekuje wzystkym za spanialy weekend s planszowkami. Trzewikowi za zaprozsenie i organizacje, Ole i Multideju za troskliwa opieke i rezste za granie. Specialne dzieky za fajna knajpkowa pogawedke (matti, piterek, adam i reszta ktorych nicky nezapamiatalem).
ODPOWIEDZ