Lords of Hellas - pytania i wątpliwości
Re: Lords of Hellas - pytania o zasady
Ostatnio przerabiałem grę Solo - Kampanie do LoH. W trakcie miałem kilka pytań. Udało mi się uzyskać odpowiedzi więc wrzucam wątpliwości które ja miałem, może się przydadzą innym.
1. Czy gracz zaczyna grę z Kartą Walki? TAK
2. Czy artefakty się ładują podczas przejścia do Aktu II? TAK
3. Czy po utracie żetonu chwały, regiony oznaczone wcześniej niebieskim żetonem kontroli zmieniam na żeton żółty? NIE
4. Co dzieje się ze szpiegiem gdy w regionie znajduję się już zielony znacznik kontroli? USUWA SIĘ GO Z GRY – NIE WRACA ON NA KARTĘ DOWODZENIA PERSÓW
5. Gdzie ustawiam znacznik na torze mobilizacji? Instrukcja mówi w przygotowaniu aby umieścić go na 1 polu inwazji i mobilizacji a w prologu napisane jest aby ustawić znacznik inwazji oraz mobilizacji na 0? ZNACZNIK USTAWIAMY NA 1 – NA PIERWSZYM POLU
6. Czy zdolności pasywne potworów funkcjonują? np. zdolność Meduzy? Co z artefaktami potworów? ZDOLNOŚCI PASYWNE POTWORÓW DZIAŁAJĄ, ZA ZABICIE POTWORA NIE UZYSKUJĘ SIĘ ARTEFAKTU POTWORA – NIE BIORĄ ONE UDZIAŁU W GRZE
7. Co w przypadku zakończenia gry gdy nie spełni się żaden warunek wygranej Persów i jednocześnie nie uzyskam warunku wygranej dla swojej armii (co do ilości regionów jest remis)? WYGRYWASZ TYLKO KIEDY SPEŁNISZ JAKIŚ WARUNEK WYGRANEJ, W KAŻDYM INNYM PRZYPADKU PRZEGRYWASZ ROZGRYWKĘ
8.Czy po przegranej bitwie z Persami przejmują oni od razu kontrole nad regionem tj. zastępuje swój znacznik kontroli, zielonym znacznikiem Persów? NIE, PERSOWIE PRZEJMUJĄ REGION DOPIERO W MOMENCIE KIEDY W REGIONIE POJAWI SIĘ WYMAGANA LICZBA HOPLITÓW
1. Czy gracz zaczyna grę z Kartą Walki? TAK
2. Czy artefakty się ładują podczas przejścia do Aktu II? TAK
3. Czy po utracie żetonu chwały, regiony oznaczone wcześniej niebieskim żetonem kontroli zmieniam na żeton żółty? NIE
4. Co dzieje się ze szpiegiem gdy w regionie znajduję się już zielony znacznik kontroli? USUWA SIĘ GO Z GRY – NIE WRACA ON NA KARTĘ DOWODZENIA PERSÓW
5. Gdzie ustawiam znacznik na torze mobilizacji? Instrukcja mówi w przygotowaniu aby umieścić go na 1 polu inwazji i mobilizacji a w prologu napisane jest aby ustawić znacznik inwazji oraz mobilizacji na 0? ZNACZNIK USTAWIAMY NA 1 – NA PIERWSZYM POLU
6. Czy zdolności pasywne potworów funkcjonują? np. zdolność Meduzy? Co z artefaktami potworów? ZDOLNOŚCI PASYWNE POTWORÓW DZIAŁAJĄ, ZA ZABICIE POTWORA NIE UZYSKUJĘ SIĘ ARTEFAKTU POTWORA – NIE BIORĄ ONE UDZIAŁU W GRZE
7. Co w przypadku zakończenia gry gdy nie spełni się żaden warunek wygranej Persów i jednocześnie nie uzyskam warunku wygranej dla swojej armii (co do ilości regionów jest remis)? WYGRYWASZ TYLKO KIEDY SPEŁNISZ JAKIŚ WARUNEK WYGRANEJ, W KAŻDYM INNYM PRZYPADKU PRZEGRYWASZ ROZGRYWKĘ
8.Czy po przegranej bitwie z Persami przejmują oni od razu kontrole nad regionem tj. zastępuje swój znacznik kontroli, zielonym znacznikiem Persów? NIE, PERSOWIE PRZEJMUJĄ REGION DOPIERO W MOMENCIE KIEDY W REGIONIE POJAWI SIĘ WYMAGANA LICZBA HOPLITÓW
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Hej
Pytanie o werbunek jako akcja specjalna - chciałbym się upewnić ze ta akcja mogę zrekrutować do 6 hoplitów jeżeli kontroluje 3 regiony z miastem
Pytanie o werbunek jako akcja specjalna - chciałbym się upewnić ze ta akcja mogę zrekrutować do 6 hoplitów jeżeli kontroluje 3 regiony z miastem
-
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 93 times
-
Pytanko o używanie Błogosławieństw podczas polowania.
Gracz ma karte Błogosławieństwa - odrzuć karte z łukiem, aby zadać obrażenie potworowi.
Przed polowaniem odrzuca taką karte walki i zadaje obrażenie potworowi.
Następnie rozpoczyna polowanie, zadaje obrażenia kartami, broni się przed atakiem potwora i dobiera dwie karty.
W tych dwóch dobranych kartach walki pojawia się znaczek łuku, czy znowu może użyc karty błogosławieństwa i zadać dowolną rane potworowi ?
Gracz ma karte Błogosławieństwa - odrzuć karte z łukiem, aby zadać obrażenie potworowi.
Następnie rozpoczyna polowanie, zadaje obrażenia kartami, broni się przed atakiem potwora i dobiera dwie karty.
W tych dwóch dobranych kartach walki pojawia się znaczek łuku, czy znowu może użyc karty błogosławieństwa i zadać dowolną rane potworowi ?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Karty Błogosławieństw można użyć tylko raz na turę. Dodatkowo nie można jej użyć w trakcie trwającego polowania.NocnyKruk pisze: ↑04 lis 2019, 08:23 Pytanko o używanie Błogosławieństw podczas polowania.
Polecam oficjalne FAQ z update'a z Kickstartera: https://www.kickstarter.com/projects/aw ... =bggforums
-
- Has thanked: 632 times
- Been thanked: 207 times
Chodzi o tą konkretną kartę błogosławieństwa czy ogólnie wszystkie tylko raz na turę. Bo niektóre mają zdolności które w teorii mogą działać cały czas a nie ma ich dokładnego wyjaśnienia w faq.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
-
Witam,
1. Czy jeżeli bohater udaje się na wykonanie zadania to uważa się ze jest w regionie w którym znajduje się zadanie (np czy działa zdolność Heleny ze na obszar gdzie się znajduje nie mogą wejść Hoplici)
2. Jest taka karta błogosławieństw gdzie jeżeli jestem armia która się broni to przeciwnik może zagrać tylko jedno karte bitwy, dobrze to interpretuje - oznacza to ze gdy jestem obrońcą to do końca gry przeciwnik zagrywa zawsze tylko max jedna karte?
1. Czy jeżeli bohater udaje się na wykonanie zadania to uważa się ze jest w regionie w którym znajduje się zadanie (np czy działa zdolność Heleny ze na obszar gdzie się znajduje nie mogą wejść Hoplici)
2. Jest taka karta błogosławieństw gdzie jeżeli jestem armia która się broni to przeciwnik może zagrać tylko jedno karte bitwy, dobrze to interpretuje - oznacza to ze gdy jestem obrońcą to do końca gry przeciwnik zagrywa zawsze tylko max jedna karte?
- grzeslaw90
- Kontakt:
Ogólnie wszystkie chyba, że karta mówi inaczej. Efekty pasywne kart (jak w przykładzie Minimaniaka) działają zawsze jak spełniony jest warunek.
1. Jest poza mapą i z perspektywy efektów jest kompletnie niedostępny.Minimaniak pisze: ↑05 lis 2019, 08:48 Witam,
2. Tak.
-
-
Pytanko czy glory token jest zużywany przy uzurpacji i wraca do zasobów głównych czy jest w posiadaniu gracza aż do momentu przejęcia go przez innego gracza?
-
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 93 times
Zostaje u Ciebie aż ktoś go nie przejmie.Minimaniak pisze: ↑05 lis 2019, 18:19 Pytanko czy glory token jest zużywany przy uzurpacji i wraca do zasobów głównych czy jest w posiadaniu gracza aż do momentu przejęcia go przez innego gracza?
-
- Has thanked: 632 times
- Been thanked: 207 times
Właśnie o tym mówię w tej 2 karcie. Więc jeśli mamy 4 bitwy w jednej turze to broniący używa tej karty błogosławieństwa we wszystkich 4 bitwach.grzeslaw90 pisze: ↑05 lis 2019, 12:32Ogólnie wszystkie chyba, że karta mówi inaczej. Efekty pasywne kart (jak w przykładzie Minimaniaka) działają zawsze jak spełniony jest warunek.
1. Jest poza mapą i z perspektywy efektów jest kompletnie niedostępny.Minimaniak pisze: ↑05 lis 2019, 08:48 Witam,
2. Tak.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
-
Kolejne pytania
1. Nagroda za wykonanie zadanie to token chwały i nagroda z karty? czy tylko jedna Nagroda do wyboru - bo np w quest/zadaniu schwytanie byka z Krety tam nagrodą jest dowolny żeton chwały pytanie czy dostaje dwa jeden w kolorze regionu gdzie było zadanie i drugi dowolny nie będący w posiadaniu innego gracza czy tylko jeden i ktory
2. Ranny bohater i modlimy się do Boga który podwyższa raniona cechę czy cecha wzrasta ale ze względu na ranę do czasu wyleczenia jest 1?
3. Czy używając Bohatera mogę wejść na teren kontrolowany przez przeciwnika i użyć akcji specjalnej prepare aby przejąć region kontrolowany przez przeciwnika gdy nie ma hoplitów albo rozpocząć bitwę gdy są tam hoplici
Dziekuje
1. Nagroda za wykonanie zadanie to token chwały i nagroda z karty? czy tylko jedna Nagroda do wyboru - bo np w quest/zadaniu schwytanie byka z Krety tam nagrodą jest dowolny żeton chwały pytanie czy dostaje dwa jeden w kolorze regionu gdzie było zadanie i drugi dowolny nie będący w posiadaniu innego gracza czy tylko jeden i ktory
2. Ranny bohater i modlimy się do Boga który podwyższa raniona cechę czy cecha wzrasta ale ze względu na ranę do czasu wyleczenia jest 1?
3. Czy używając Bohatera mogę wejść na teren kontrolowany przez przeciwnika i użyć akcji specjalnej prepare aby przejąć region kontrolowany przez przeciwnika gdy nie ma hoplitów albo rozpocząć bitwę gdy są tam hoplici
Dziekuje
- grzeslaw90
- Kontakt:
1. Nagroda z karty to jedno a żeton chwały za wykonanie jakiegokolwiek questa to drugie więc dostaniesz obaMinimaniak pisze: ↑05 lis 2019, 21:49 Kolejne pytania
Dziekuje

2. Tak.
3. Możesz jak nie ma innych hoplitów. W drugim przypadku to wbrew regułom.
-
Dziekuje za odpowiedz
Czyli np za pomocą artefaktu buty Hermesa teleportuje się w region wroga i rekrutuje tam hoplitów
Mocne
Czyli np za pomocą artefaktu buty Hermesa teleportuje się w region wroga i rekrutuje tam hoplitów
Mocne

- grzeslaw90
- Kontakt:
To jeden z ciekawszych artefaktów, jeśli chcesz komuś podebrać win condition albo odciąć odwrót przed nadchodzącym marszem... he he.. heMinimaniak pisze: ↑06 lis 2019, 08:40 Dziekuje za odpowiedz
Mocne![]()

-
Pytanie o nagrody za
1. polowanie
A. Jeżeli zabije potwora to mam żeton chwały+ nagroda z karty potwora lub któraś z dostępnych nagród z ran
Co jeżeli nagroda z rany została pobrana na
wcześniejszym etapie? Czy jest niedostępna?
B. Jeżeli skończę polowanie nie zabijając potwora ale w tym polowaniu zadałem punktująca nagroda ranę dostaje ta nagroda
2. Za zadanie
Nagroda z karty plus żeton
Dzieki
1. polowanie
A. Jeżeli zabije potwora to mam żeton chwały+ nagroda z karty potwora lub któraś z dostępnych nagród z ran
B. Jeżeli skończę polowanie nie zabijając potwora ale w tym polowaniu zadałem punktująca nagroda ranę dostaje ta nagroda
2. Za zadanie
Dzieki
- grzeslaw90
- Kontakt:
1A nagrody z rany są tylko z zadania rany podczas danego polowaniaMinimaniak pisze: ↑08 lis 2019, 19:18 Pytanie o nagrody za
1. polowanie
2. Za zadanie
Dzieki
1B tak
2 tak
-
1. Czyli najlepiej potwora zabijać na dwa razy jesli chce się zgarnąć nagrodę za ranę a w drugim podejściu nagrodę z karty potwora?
- grzeslaw90
- Kontakt:
Strategicznie niekoniecznie, bo masz tylko jedną akcję polowania :p mechanicznie tak, podwójna nagrodaMinimaniak pisze: ↑09 lis 2019, 15:02 1. Czyli najlepiej potwora zabijać na dwa razy jesli chce się zgarnąć nagrodę za ranę a w drugim podejściu nagrodę z karty potwora?

Co dzieje się w przypadku spotkania 2 wrogich HOPLITÓW na niczym, neutralnym regionie? Zwycięzca z automatu przejmuje kontrolę nad regionem nawet jeśli siła populacji jest tam dużo większą? Np taka fokida... Spotykam się 1 na 1,wygrywam bitwę i od razu przejmuje ten region? To byłaby całkiem ciekawa opcja 

- grzeslaw90
- Kontakt:
Walka sama w sobie nie powoduje przejęcia regionu w tym przypadku. Nadal musisz pokonać później neutralną ludnośćAttan pisze: ↑23 lis 2019, 10:47 Co dzieje się w przypadku spotkania 2 wrogich HOPLITÓW na niczym, neutralnym regionie? Zwycięzca z automatu przejmuje kontrolę nad regionem nawet jeśli siła populacji jest tam dużo większą? Np taka fokida... Spotykam się 1 na 1,wygrywam bitwę i od razu przejmuje ten region? To byłaby całkiem ciekawa opcja![]()

Taki scenariusz jaki opisujesz działa jedynie w momencie, gdy w tym regionie znajduje się już żeton kontroli w kolorze przeciwnika.
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 17 times
Specjalność Heleny - Czy wycofująca armia z bitwy może wycofać się do regionu z Heleną, czy traktujemy wycofanie jako wejście i jest to niemożliwe?