Uśpieni Bogowie / Sleeping Gods (Ryan Laukat)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Uśpieni Bogowie / Sleeping Gods (Ryan Laukat)
U mnie to samo, więc to pewnie będzie dotyczyć całego nakładu.
- sin
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Potwierdzam, też tak mam.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 56 times
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1648 times
- Been thanked: 1829 times
Były publikowane w wersji drukowalnej karty zapisu gry/dzienniki podróży?
Pytanko. Jeżeli mam dodatki do tej gry, a nie chce grac trubu arcade, to wszystkie karty oprócz arcade normalnie dokładam do podstawki? Głównie chodzi o kart targu, przygód i zadań?
Jest kilka tozbieznosci w licznie komponentów dodatku Fala zagłady. Nie zgadza się liczba kart wydarzeń, tagu i zadań. Zadania nawet jak liczyłem z kartami arcade to też nie wychodziło tak jak powinno. Chyba że coś się zmieniło, bo ja liczbę komponentów odnalazłem na stronie że wspieraczką, a od powstania tej strony mogło się coś zmienić.
Jest kilka tozbieznosci w licznie komponentów dodatku Fala zagłady. Nie zgadza się liczba kart wydarzeń, tagu i zadań. Zadania nawet jak liczyłem z kartami arcade to też nie wychodziło tak jak powinno. Chyba że coś się zmieniło, bo ja liczbę komponentów odnalazłem na stronie że wspieraczką, a od powstania tej strony mogło się coś zmienić.
- sin
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Tak, dokładasz wszystko poza trybem arcade. Na BGG jest potwierdzenie od autora oraz lista komponentów, ekstrakt poniżej:PerezSaj pisze: ↑26 sty 2023, 09:02 Pytanko. Jeżeli mam dodatki do tej gry, a nie chce grac trubu arcade, to wszystkie karty oprócz arcade normalnie dokładam do podstawki? Głównie chodzi o kart targu, przygód i zadań?
There is no manual for Tides of Ruin. You basically just add all of the components to the base game, except for the Arcade Mode cards.
Component List:
45 Adventure Cards
Atlas
16 Enemy Cards
45 Market/Event Cards
90 Quest/Arcade Mode/Bonus Event Cards
Storybook
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
Czy warto kupować dodatki, czy sama podstawka jest wystarczająca do dobrej zabawy ?
Pierwsza rozgrywka dopiero przede mną, ale z tego co widzę po komponentach i jak cała gra wygląda, to oba dodatki (podziemia i fala zagłady) mogłyby być spokojnie w podstawce, ale pewnie zostały wycięte, żeby podstawka była bardziej przystępna cenowo.
Fala zagłady - dochodzi kilka kart z nowymi wyspami, które razem tworzą świat. Bez dodatku w pewne miejsca nie popłyniesz, choć występują na zbiorczej mapie na arkuszu zapisu. Dodatkowo mamy wrzucony tryb arcade.
Podziemia - w kilku lokacjach możesz zejść dodatkowo do podziemi i je eksplorować.
Fala zagłady - dochodzi kilka kart z nowymi wyspami, które razem tworzą świat. Bez dodatku w pewne miejsca nie popłyniesz, choć występują na zbiorczej mapie na arkuszu zapisu. Dodatkowo mamy wrzucony tryb arcade.
Podziemia - w kilku lokacjach możesz zejść dodatkowo do podziemi i je eksplorować.
Widzę, że cena sklepowa jest serio dobra, więc zastanawiam się nad kupnem, ale ciekawi mnie dodatek.
1.Czy dodatek Fala Zagłady to "tylko" elementy dodane do podstawki czy jakaś nowa kampania ? Czy jednak dodatek jest zbędny/niezbędny ?
2. Serio zagram spokojnie dwie kampanie w podstawkę? A np; z dodatkiem nawet trzy i poznam zupełnie różne przygody
?
1.Czy dodatek Fala Zagłady to "tylko" elementy dodane do podstawki czy jakaś nowa kampania ? Czy jednak dodatek jest zbędny/niezbędny ?
2. Serio zagram spokojnie dwie kampanie w podstawkę? A np; z dodatkiem nawet trzy i poznam zupełnie różne przygody

- Propi
- Administrator
- Has thanked: 567 times
- Been thanked: 414 times
Z tego co rozumiem to możesz zagrać i z 10 kampanii a nadal nie odwiedzić wszystkiego
Chyba około 10-20% gry się poznaje za każdym razem.
Kupiłem oba dodatki właśnie, więc mam nadzieję, że pozostałe godziny spędzone z grą będą tak samo radosne jak te dotychczasowe

Kupiłem oba dodatki właśnie, więc mam nadzieję, że pozostałe godziny spędzone z grą będą tak samo radosne jak te dotychczasowe

Odpowiem może bardziej obrazowo. W podstawce masz 18 plansz z mapą świata. W dodatku dochodzą dodatkowo 8 plansz. Razem tworzy to jeden świat. W związku z tym możesz podróżować do innych zakątków, coś innego eksplorować i za jednym razem nie zobaczysz całego świata. Nie ma tutaj takiej typowej kampanii jak w Tainted Grail, po prostu pływasz sobie po świecie i go zwiedzasz w pewnym celu. Myślę, że co najmniej kilka razy można przejść grę i wciąż zobaczyć dużo nowych rzeczy.
Czyli ile kampanii już zagrałeś i ile trwały ? I jak rozumiem dodatki to więcej tego samego i jeżeli komuś podeszła podstawka warto kupić

Ad.1. Ktoś juz to wczesniej linkował, powtórze: https://boardgamegeek.com/thread/260317 ... 9#37024389ixi24 pisze: ↑27 sty 2023, 17:51 Widzę, że cena sklepowa jest serio dobra, więc zastanawiam się nad kupnem, ale ciekawi mnie dodatek.
2. Serio zagram spokojnie dwie kampanie w podstawkę? A np; z dodatkiem nawet trzy i poznam zupełnie różne przygody?
Ad.2. Ukończenie kampanii zależy od wykonanych questów jest ich na tyle, że podejrzewam, że możesz przy 5-ty razie odkrywać nowe ścieżki i nowe zadania,
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Cena sklepowa? A gdzie to znalazłeś do kupienia bo sam przegapiłem wspieraczkę.ixi24 pisze: ↑27 sty 2023, 17:51 Widzę, że cena sklepowa jest serio dobra, więc zastanawiam się nad kupnem, ale ciekawi mnie dodatek.
2. Serio zagram spokojnie dwie kampanie w podstawkę? A np; z dodatkiem nawet trzy i poznam zupełnie różne przygody?
W aleplanszowki z moim kodem 5% takie ceny:
Spoiler:
Patrząc na ceny sklepowe to był definitywnie ostatni raz kiedy cokolwiek kupiłem na wspielaczach od polskich wydawców co docelowo i tak ma być w sklepie. Szkoda mrozić kasy na 15 miesięcy jak dziś zamówiłbym w sklepie kilka złotówek taniej niż wówczas. Robienie z wspierających stada Łosi. Ech..
Jeda kampania u nas to jakieś 15h. W jej czasie trwania udało nam się odwiedzić 6 z 18 kart podstawki. Dodatki to po prostu więcej tego samego i jeśli podeszło i ma się ochotę na więcej to dodatki są dla takiej osoby moim zdaniem.
To znaczy na wspieraczce gra była za 349zł z wysyłką i dodatkiem Podziemia, który jest teraz dostępny chyba tylko w sklepie kaczek (90zł)... więc ogólnie na wspieram.to można by zaoszczędzić jakieś 20-30zł, ale prawda jest taka, że oszczędność jest na tyle mała (mrożenie kasy na taki czas), że zasadność wspierania jest rzeczywiście wątpliwa.chemik22 pisze: ↑28 sty 2023, 12:51 Patrząc na ceny sklepowe to był definitywnie ostatni raz kiedy cokolwiek kupiłem na wspielaczach od polskich wydawców co docelowo i tak ma być w sklepie. Szkoda mrozić kasy na 15 miesięcy jak dziś zamówiłbym w sklepie kilka złotówek taniej niż wówczas. Robienie z wspierających stada Łosi. Ech..
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Zagrałem jedną pełną kampanię po angielsku (16 partii chyba wyszło) i zwiedziliśmy pewnie 1/3 - 1/2 mapy, ale nie wszystkie lokacje oczywiście na nich odwiedzliśmy. Dodatki to więcej tego samego - Podziemienia dodają trochę mechanik przy zwiedzaniu podziemi z tego co pamiętam. Teraz będziemy kontynuować po polsku.
Podsumowując: można spokojnie kupić tylko podstawkę i nie ma w ogóle wrażenia że coś zostało wycięte. Jak macie dodatki, to poza mapami nie wiadomo co jest z dodatku a co nie (więcej questów, przedmiotów, wydarzeń)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Pewnie ten dodatek podziemia w sklepach będzie na pewno taniej. Podstawka też u kaczek to ze 399zł a w sklepach to za 270zł bez rabatów czy innych zniżek które sporo osób ma na forum.kci83 pisze: ↑28 sty 2023, 13:06To znaczy na wspieraczce gra była za 349zł z wysyłką i dodatkiem Podziemia, który jest teraz dostępny chyba tylko w sklepie kaczek (90zł)... więc ogólnie na wspieram.to można by zaoszczędzić jakieś 20-30zł, ale prawda jest taka, że oszczędność jest na tyle mała (mrożenie kasy na taki czas), że zasadność wspierania jest rzeczywiście wątpliwa.chemik22 pisze: ↑28 sty 2023, 12:51 Patrząc na ceny sklepowe to był definitywnie ostatni raz kiedy cokolwiek kupiłem na wspielaczach od polskich wydawców co docelowo i tak ma być w sklepie. Szkoda mrozić kasy na 15 miesięcy jak dziś zamówiłbym w sklepie kilka złotówek taniej niż wówczas. Robienie z wspierających stada Łosi. Ech..
- Propi
- Administrator
- Has thanked: 567 times
- Been thanked: 414 times
Podziemia mają być LDG-exclusive, więc nie będą nigdzie indziej.
Ja wziąłem Podziemia u LDG i Fale Zagłady w FLGS - komplet za ok. 200zł.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Największy bezsens wyszedł z dodatkiem fala zagłady który jest znacznie tańszy w sklepie. Zestaw który mnie interesował na wspieram to był za 549zl, w sklepach 590zl + 2 wysyłki. Realnie oszczędność ok 50zl. Szału nie ma ale tragedii też nie. Polskie wspieraczki rzadko mają sens ale i tak znacznie częściej niż większość wspieraczek na Kickstarterze bo tutaj chociaż znasz jakość produktu i jest jakaś znizka a w zagranicznych wspieraczkach trzeba być trochę zorientowanym by wyczaic co opłaca się wspierać. 95% kampanii na KS czy GF jest nieopłacalna.chemik22 pisze: ↑28 sty 2023, 12:51 Patrząc na ceny sklepowe to był definitywnie ostatni raz kiedy cokolwiek kupiłem na wspielaczach od polskich wydawców co docelowo i tak ma być w sklepie. Szkoda mrozić kasy na 15 miesięcy jak dziś zamówiłbym w sklepie kilka złotówek taniej niż wówczas. Robienie z wspierających stada Łosi. Ech..
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- Ardel12
- Has thanked: 1371 times
- Been thanked: 2889 times
Ja odkupiłem pledge kapitana i w sumie biorąc najniższe ceny na necie to przepłaciłem parę dyszek. Oh well, ale Ci co wzięli w kampanii jednak są do przodu. Jak zejdą bonusy ze sklepu to pledge prawdopodbnie wystrzelą w górę, zależy ile kaczki wyprodukowały statków i monet, więc spokojnie trzeba czekać na rozwój sytuacji jak ktoś chce spylić po ograniu i nie stracić.
Ja z kolei mam pytanie czy jakbym otworzył wszystko, to w podstawce na to miejsce jest? Mogę spokojnie wywalić pudełka po dodatkach?
Ja z kolei mam pytanie czy jakbym otworzył wszystko, to w podstawce na to miejsce jest? Mogę spokojnie wywalić pudełka po dodatkach?
Ja zmieściłem wszystko do pudełka z podstawki, a mam wszystkie dodatki.